To zioło poprawia trawienie i przynosi ulgę w bólach mięśni. Można je hodować na parapecie
AdobeStock
Newsy

To zioło poprawia trawienie i przynosi ulgę w bólach mięśni. Można je hodować na parapecie

Jest banalnie proste w uprawie, a dodany do potraw świetnie podkreśla ich smak.

Większość osób stosuje je w kuchni do przyprawiania dań, choć doskonale radzi sobie również z łagodzeniem wielu dolegliwości. Poznajcie wspaniałe właściwości rozmarynu, zioła niezwykle popularnego w krajach śródziemnomorskich!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Rozmaryn na choroby żołądka

Osoby cierpiące na choroby żołądka, w tym na chorobę wrzodową, szczególnie docenią prozdrowotne właściwości rozmarynu. Dzięki właściwościom rozkurczającym łagodzi bóle żołądka i działa wspomagająco w leczeniu chorób pęcherzyka żółciowego i jelit. Natomiast zawarta w nim goryczka sprawia, że rozmaryn wspaniale poprawia trawienie.

Okazuje się także, że ekstrakt z rozmarynu może działać łagodząco w przypadku choroby wrzodowej, ponieważ chroni on błonę śluzową żołądka przed działaniem etanolu i innych substancji drażniących.

Rozmaryn na cukrzycę

Już nasi przodkowie znali wspaniałe działanie rozmarynu i wykorzystywali go do leczenia hiperglikemii. Zostało ono potwierdzone naukowo – rzeczywiście ekstrakt z rozmarynu podnosi poziom insuliny we krwi i obniża poziom glukozy. Możliwe jest, że rozmaryn regeneruje komórki trzustki, dzięki czemu jest ona w stanie produkować insulinę. Ponadto zioło to ochrania organizm przed stresem oksydacyjnym, a ten przyczynia się do różnych powikłań cukrzycowych.

Rozmaryn na depresję

Stosujecie ziołowe preparaty uspokajające? Większość z nich zawiera kwas rozmarynowy! Okazuje się, że ma on nie tylko działanie obniżające stres, ale także może być pomocny w leczeniu i zapobieganiu depresji.

Rozmaryn na inne dolegliwości

Poza wymienionymi powyżej właściwościami, rozmaryn doskonale poradzi sobie z poniższymi dolegliwościami:

  • bóle mięśni i stawów
  • infekcje górnych dróg oddechowych
  • wysokie ciśnienie
  • bóle głowy.

Rozmaryn w kuchni

Najsmaczniejszy rozmaryn musi być oczywiście świeży. W sklepach można kupić suszone zioła, jednak tylko świeży rozmaryn nada potrawom wspaniałego smaku.

Najczęściej rozmaryn dodaje się do potraw mięsnych, zwłaszcza z drobiu, jagnięciny oraz do marynaty do ryb. Świetnie pasuje również do zup i warzyw, pieczonych ziemniaków z rozmarynem, a nawet do wina! Niektórzy natomiast wykorzystują gałązki rozmarynu do… nabijania na nie składników na szaszłyki. Sprytne?

Jak hodować rozmaryn?

Rozmaryn z łatwością można hodować w ogrodzie albo na balkonie. Nie jest on bardzo wymagającą rośliną – w naturze rozmaryn rośnie w suchych i mocno nasłonecznionych miejscach. Dlatego wystarczy, że posadzicie go lub ustawicie w miejscu, które jest stale nasłonecznione, ciepłe i osłonięte od wiatru. Rozmarynu nie trzeba nawet nawozić ani często podlewać – roślina ta preferuje wręcz lekkie przesuszenie podłoża. Nie znosi jednak przymrozków i nie poradzi sobie zimą w gruncie, dlatego jesienią należy wstawić doniczki z rozmarynem do ciepłego pomieszczenia, a posadzony w ogrodzie rozmaryn przesadzić do pojemników.

przyprawy
Pixabay
Newsy
7 najzdrowszych przypraw świata. Sprawdź czy masz je w kuchni
Lubisz przyprawiać swoje dania przyprawami? To świetnie! Liczne badania naukowe potwierdziły, że przyprawy nie tylko wzmacniają smak naszych potraw, ale też mogą mieć niebywałe korzyści zdrowotne dla naszego organizmu.

Zioła i przyprawy, takie jak imbir, czosnek i szałwia, nie tylko dodają naszym ulubionym potrawom smaku, ale też mogą mieć zaskakujące właściwości prozdrowotne.  Istnieje wiele ziół i przypraw, które zawierają silne związki, które mogą leczyć, łagodzić ból, zapobiegać różnym chorobom, a nawet zwalczać raka, choroby serca i inne powszechne przypadłości. Oto 7 najzdrowszych przypraw świata Kurkuma Kurkuma jest uznawana za jedną z najzdrowszych i najbardziej wyrazistych przypraw świata. Już od tysięcy lat jest używana w leczeniu różnych schorzeń, takich jak zapalenie stawów, cukrzyca, problemy trawienne i rak. Kurkuma zawiera aktywny składnik zwany kurkuminą, który może powstrzymać rozprzestrzenianie się nowotworu, a także może pomóc w zapobieganiu cukrzycy typu 2. Kurkumina jest również silnym przeciwutleniaczem, co oznacza, że zapewnia podwójną ochronę przed chorobami. Badania pokazują, że jest 5-10 razy silniejsza niż witamina C i E, jeśli chodzi o pochłanianie wolnych rodników. Pieprz Cayenne Pieprz Cayenne to idealna przyprawa dla tych, którzy lubią pikantne dania. Pochodzi z małej czerwonej i zielonej papryczki. Zawarty w pieprzu Cayenne związek o nazwie kapsaicyna ma działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające i jest aktywnym składnikiem wielu kremów na receptę i dostępnych bez recepty maści i plastrów na zapalenie stawów i ból mięśni. Związek ten jest również wykorzystywany w leczeniu bólu półpaśca i bólu nerwów związanego z cukrzycą. Nigdy nie próbowałaś pieprzu Cayenne? Najwyższa pora to zrobić. Posyp pieprzem Cayenne pieczonego kurczaka lub dodaj odrobinę do swojej ulubionej zupy, aby cieszyć się jego wspaniałym, pikantnym smakiem. Czy wiesz, że pieprz Cayenne to...

kurkuma
AdobeStock
Newsy
Wzmacnia zdrowie, oczyszcza i działa, jak naturalny antybiotyk. Pierwsze efekty już po kilku dniach
Jesteś zwolenniczką naturalnej medycyny? Wypróbuj tę przyprawę, która doskonale się sprawdzi przy leczeniu różnych dolegliwości!

Podstawowa przyprawa orientalnej kuchni – ta przyprawa nie tylko nadaje potrawom ciekawy smak i kolor, ale też znakomicie wzmacnia odporność i zdrowie! Wpływ kurkumy na zdrowie Kurkuma jest bardzo popularną i szeroko stosowaną przyprawą w całej Azji. Z wyglądu podobna jest do imbiru, choć zwykle wykorzystuje się ją w postaci sproszkowanej. Ma dość charakterystyczny zapach i jest silnie barwiąca. Wystarczy dodać odrobinę kurkumy np. do ryżu, by nadać mu mocny, żółto-pomarańczowy kolor. Kurkuma nie ma intensywnego smaku, dlatego używa się jej głównie ze względu na zapach i kolor. Stosowana jest w azjatyckiej kuchni oraz medycynie – udowodniono bowiem, że kurkuma wykazuje się szeregiem zdrowotnych właściwości! Przyprawa ta składa się w dużej części z kurkuminy, która ma zbadane działanie: Przeciwzapalne – polecana osobom cierpiącym na choroby reumatoidalne Antybakteryjne Przeciwnowotworowe – może unicestwiać komórki rakowe Chroni przed nowotworami Naukowcy zbadali, że kurkumina może neutralizować i niszczyć komórki rakowe. Nie stanowi ona oczywiście alternatywy dla konwencjonalnych metod leczenia nowotworów , natomiast warto stosować ją jako środek wspierający terapię rakową. Wspomaga regenerację Kurkuma ma właściwości przeciwzapalne, dlatego szczególnie poleca się ją osobom, które cierpią na choroby reumatologiczne. Regularne stosowanie przyprawy może pomóc w zwalczaniu bólu stawów . Ulga dla żołądka Z właściwości kurkumy skorzystają osoby cierpiące na chorobę wrzodową żołądka i częste problemy z niestrawnością. Kurkumina może hamować rozwój wrzodów i zmniejszać już powstałe oraz łagodzić ból. Do tego pomaga, jeśli często odbija nam się po jedzeniu. Maseczka na trądzik Domowa...

ziemniaki przepis
AdobeStock
Przepisy
Przepis na genialne ziemniaczki, jak u babci. Wszystko dzięki jednej przyprawie!
Jeżeli masz ochotę na pyszne ziemniaczki, to wypróbuj koniecznie ten przepis! Palce lizać!

Czy istnieje danie, do którego ziemniaki by nie pasowały? Trudno to sobie wyobrazić, szczególnie biorąc pod uwagę długą tradycję przyrządzania tego warzywa na różne sposoby. Sprawdźcie ten fenomenalny przepis na smaczne ziemniaczki! Niezastąpione w kuchni Czy wiecie, że tak naprawdę tradycyjną bazą polskich dań jest… kasza? Ziemniaki pojawiły się w Polsce dopiero kilkaset lat temu, jako nowy gatunek przywieziony z Ameryki Północnej przez jej odkrywców. A dziś nie umiemy sobie wyobrazić większości polskich dań bez dodatku tego warzywa! Co więcej, ziemniaki są przecież podstawą wielu potraw, chociażby placków ziemniaczanych czy sałatki ziemniaczanej. Niewątpliwie Polska bardzo skorzystała na odkryciu Nowego Świata! Pyszne ziemniaczki jak u babci – przepis Czy istnieje coś pyszniejszego niż ziemniaki prosto z patelni? Do ich przygotowania potrzeba: Pół kilo ziemniaków 2 łyżki masła Rozmaryn (koniecznie świeży!) Sól Pieprz Przygotowanie Ziemniaki obierz i gotuj w osolonej wodzie przez około 15 minut – tak, aby lekko zmiękły. Następnie pokrój je w plastry. Na patelni rozpuść masło. Gdy już będzie dobrze rozgrzane, wrzuć ziemniaki i dopraw pieprzem. Gotowe ziemniaczki posyp świeżym rozmarynem. Smacznego!

ból gardła domowe sposoby
AdobeStock
Zdrowie
Dokucza ci ból gardła? Przepłucz je tym sokiem, a poczujesz ulgę!
Przy infekcjach najlepiej sprawdzają się tradycyjne, domowe sposoby! Sprawdź nasz poradnik, w którym piszemy co stosować na ból gardła!

Wraz z zimną, jesienną aurą przychodzą infekcje. Ratujemy się wtedy tabletkami i witaminami z apteki – a to błąd! Na sezonowe infekcje górnych dróg oddechowych świetnie działają tradycyjne, domowe sposoby. Płukanki, syropy i okłady to tylko niektóre z nich. Przygotowaliśmy dla was krótki poradnik o tym, jak radzić sobie jesienią z bólem gardła i jak prostymi, domowymi sposobami szybko się z niego wyleczyć!   Sok z buraków Buraki doskonale wspomagają organizm w walce z chorobami. Zawierają bardzo dużo żelaza, bor, a także działają wykrztuśnie. Sok z buraków warto nie tylko pić, ale i płukać nim gardło! Prosta płukanka składa się z soku z tego warzywa i łyżeczki octu. Należy płukać nią gardło kilka razy dziennie. Ziółka na gardło Od wieków zioła były stosowane w lecznictwie z prostego powodu – po prostu ludzie nie mieli dostępu do innych leków. Zmieniło to dopiero odkrycie penicyliny i masowe stosowanie antybiotyków, jednak zanim to nastąpiło ludzie leczyli się głównie ziołami. Przy zapaleniu gardła ból przy przełykaniu spowodowany jest podrażnionymi i toczonymi stanem zapalnym tkankami. Dlatego warto płukać gardło ostudzonym (!) naparem z szałwii i rumianku. Oba te zioła znane są z właściwości przeciwzapalnych i łagodzących. Taki zabieg należy przeprowadzać kilka razy dziennie. Słona woda Podrażnianie ran solą jest niezwykle bolesne – wie o tym każdy, kto choć raz podczas gotowania skaleczył się w palec, a potem sięgnął do paczki z solą. Jednakże sól świetnie działa na wszelkie skaleczenia i stany zapalne! Odznacza się ona właściwościami odkażającymi i bakteriobójczymi. Sól jest w stanie wybić zarazki znajdujące się na ścianach gardła, dzięki czemu skraca się czas infekcji. Dodatkowo działa ona...