Większość osób stosuje je w kuchni do przyprawiania dań, choć doskonale radzi sobie również z łagodzeniem wielu dolegliwości. Poznajcie wspaniałe właściwości rozmarynu, zioła niezwykle popularnego w krajach śródziemnomorskich!
Rozmaryn na choroby żołądka
Osoby cierpiące na choroby żołądka, w tym na chorobę wrzodową, szczególnie docenią prozdrowotne właściwości rozmarynu. Dzięki właściwościom rozkurczającym łagodzi bóle żołądka i działa wspomagająco w leczeniu chorób pęcherzyka żółciowego i jelit. Natomiast zawarta w nim goryczka sprawia, że rozmaryn wspaniale poprawia trawienie.
Okazuje się także, że ekstrakt z rozmarynu może działać łagodząco w przypadku choroby wrzodowej, ponieważ chroni on błonę śluzową żołądka przed działaniem etanolu i innych substancji drażniących.
Rozmaryn na cukrzycę
Już nasi przodkowie znali wspaniałe działanie rozmarynu i wykorzystywali go do leczenia hiperglikemii. Zostało ono potwierdzone naukowo – rzeczywiście ekstrakt z rozmarynu podnosi poziom insuliny we krwi i obniża poziom glukozy. Możliwe jest, że rozmaryn regeneruje komórki trzustki, dzięki czemu jest ona w stanie produkować insulinę. Ponadto zioło to ochrania organizm przed stresem oksydacyjnym, a ten przyczynia się do różnych powikłań cukrzycowych.
Zobacz także:
Rozmaryn na depresję
Stosujecie ziołowe preparaty uspokajające? Większość z nich zawiera kwas rozmarynowy! Okazuje się, że ma on nie tylko działanie obniżające stres, ale także może być pomocny w leczeniu i zapobieganiu depresji.
Rozmaryn na inne dolegliwości
Poza wymienionymi powyżej właściwościami, rozmaryn doskonale poradzi sobie z poniższymi dolegliwościami:
- bóle mięśni i stawów
- infekcje górnych dróg oddechowych
- wysokie ciśnienie
- bóle głowy.
Rozmaryn w kuchni
Najsmaczniejszy rozmaryn musi być oczywiście świeży. W sklepach można kupić suszone zioła, jednak tylko świeży rozmaryn nada potrawom wspaniałego smaku.
Najczęściej rozmaryn dodaje się do potraw mięsnych, zwłaszcza z drobiu, jagnięciny oraz do marynaty do ryb. Świetnie pasuje również do zup i warzyw, pieczonych ziemniaków z rozmarynem, a nawet do wina! Niektórzy natomiast wykorzystują gałązki rozmarynu do… nabijania na nie składników na szaszłyki. Sprytne?
Jak hodować rozmaryn?
Rozmaryn z łatwością można hodować w ogrodzie albo na balkonie. Nie jest on bardzo wymagającą rośliną – w naturze rozmaryn rośnie w suchych i mocno nasłonecznionych miejscach. Dlatego wystarczy, że posadzicie go lub ustawicie w miejscu, które jest stale nasłonecznione, ciepłe i osłonięte od wiatru. Rozmarynu nie trzeba nawet nawozić ani często podlewać – roślina ta preferuje wręcz lekkie przesuszenie podłoża. Nie znosi jednak przymrozków i nie poradzi sobie zimą w gruncie, dlatego jesienią należy wstawić doniczki z rozmarynem do ciepłego pomieszczenia, a posadzony w ogrodzie rozmaryn przesadzić do pojemników.