To zioło poprawia trawienie i przynosi ulgę w bólach mięśni. Można je hodować na parapecie
AdobeStock
Newsy

To zioło poprawia trawienie i przynosi ulgę w bólach mięśni. Można je hodować na parapecie

Jest banalnie proste w uprawie, a dodany do potraw świetnie podkreśla ich smak.

Większość osób stosuje je w kuchni do przyprawiania dań, choć doskonale radzi sobie również z łagodzeniem wielu dolegliwości. Poznajcie wspaniałe właściwości rozmarynu, zioła niezwykle popularnego w krajach śródziemnomorskich!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Rozmaryn na choroby żołądka

Osoby cierpiące na choroby żołądka, w tym na chorobę wrzodową, szczególnie docenią prozdrowotne właściwości rozmarynu. Dzięki właściwościom rozkurczającym łagodzi bóle żołądka i działa wspomagająco w leczeniu chorób pęcherzyka żółciowego i jelit. Natomiast zawarta w nim goryczka sprawia, że rozmaryn wspaniale poprawia trawienie.

Okazuje się także, że ekstrakt z rozmarynu może działać łagodząco w przypadku choroby wrzodowej, ponieważ chroni on błonę śluzową żołądka przed działaniem etanolu i innych substancji drażniących.

Zobacz także
Pomaga w walce reumatyzmem i niestrawnością, pobudza przemianę materii. Napar z tych liści to dar natury

Pomaga w walce reumatyzmem i niestrawnością, pobudza przemianę materii. Napar z tych liści to dar

Kiedyś przyprawa, dzisiaj już chwast. Znacie to zioło? Uratuje was od nieznośnych komarów

Kiedyś przyprawa, dzisiaj już chwast. Znacie to zioło? Uratuje was od nieznośnych komarów

Rozmaryn na cukrzycę

Już nasi przodkowie znali wspaniałe działanie rozmarynu i wykorzystywali go do leczenia hiperglikemii. Zostało ono potwierdzone naukowo – rzeczywiście ekstrakt z rozmarynu podnosi poziom insuliny we krwi i obniża poziom glukozy. Możliwe jest, że rozmaryn regeneruje komórki trzustki, dzięki czemu jest ona w stanie produkować insulinę. Ponadto zioło to ochrania organizm przed stresem oksydacyjnym, a ten przyczynia się do różnych powikłań cukrzycowych.

Rozmaryn na depresję

Stosujecie ziołowe preparaty uspokajające? Większość z nich zawiera kwas rozmarynowy! Okazuje się, że ma on nie tylko działanie obniżające stres, ale także może być pomocny w leczeniu i zapobieganiu depresji.

Rozmaryn na inne dolegliwości

Poza wymienionymi powyżej właściwościami, rozmaryn doskonale poradzi sobie z poniższymi dolegliwościami:

  • bóle mięśni i stawów
  • infekcje górnych dróg oddechowych
  • wysokie ciśnienie
  • bóle głowy.

Rozmaryn w kuchni

Najsmaczniejszy rozmaryn musi być oczywiście świeży. W sklepach można kupić suszone zioła, jednak tylko świeży rozmaryn nada potrawom wspaniałego smaku.

Najczęściej rozmaryn dodaje się do potraw mięsnych, zwłaszcza z drobiu, jagnięciny oraz do marynaty do ryb. Świetnie pasuje również do zup i warzyw, pieczonych ziemniaków z rozmarynem, a nawet do wina! Niektórzy natomiast wykorzystują gałązki rozmarynu do… nabijania na nie składników na szaszłyki. Sprytne?

Jak hodować rozmaryn?

Rozmaryn z łatwością można hodować w ogrodzie albo na balkonie. Nie jest on bardzo wymagającą rośliną – w naturze rozmaryn rośnie w suchych i mocno nasłonecznionych miejscach. Dlatego wystarczy, że posadzicie go lub ustawicie w miejscu, które jest stale nasłonecznione, ciepłe i osłonięte od wiatru. Rozmarynu nie trzeba nawet nawozić ani często podlewać – roślina ta preferuje wręcz lekkie przesuszenie podłoża. Nie znosi jednak przymrozków i nie poradzi sobie zimą w gruncie, dlatego jesienią należy wstawić doniczki z rozmarynem do ciepłego pomieszczenia, a posadzony w ogrodzie rozmaryn przesadzić do pojemników.

Lubicie jeść czosnek? Część osób powinna go unikać dla własnego zdrowia
Pixabay
Newsy
Lubicie jeść czosnek? Część osób powinna go unikać dla własnego zdrowia
Chociaż czosnek jest bardzo smaczny i stosuje się go do przyrządzania wielu dań, niestety nie każdy powinien go jeść. Sprawdźcie szczegóły.

Nie ma lepszej przyprawy do niektórych dań niż świeży czosnek! Nadaje im niepowtarzalnego aromatu i charakteru, a niektóre z nich bez dodatku tego warzywa smakują bardzo przeciętnie. Wyobrażacie sobie pizzę albo szpinak bez dodatku czosnku? Niestety, okazuje się, że nie każdy powinien go jeść. Poniżej piszemy o skutkach ubocznych czosnku oraz o tym, kiedy jego spożycie jest niewskazane. Sprawdźcie! Właściwości czosnku Czosnek stosowany jest przez ludzkość od wieków, ze względu na jego wspaniałe prozdrowotne właściwości oraz wyjątkowy smak. Czosnek między innymi: Poprawi odporność waszego organizmu Usprawni pracę układu trawiennego Wspomoże ochronę przed wylewem i zawałem Zadziała antybakteryjnie, dzięki czemu świetnie się sprawdza w przypadku infekcji Reguluje ciśnienie krwi Wykazuje działanie przeciwnowotworowe Zbija gorączkę Działa antywirusowo, przeciwgrzybiczo i antybakteryjnie Pomaga wykrztuszać wydzielinę podczas infekcji Zmniejsza ból gardła Zapobiega podwyższeniu poziomu cholesterolu Skutki uboczne jedzenia czosnku Choć czosnek ma wiele zalet, niestety jak większość produktów nadających się do jedzenia, wykazuje on skutki uboczne. Nieprzyjemny zapach z ust po zjedzeniu czosnku, to tylko jeden z nich! Jeśli zjecie go za dużo, to szybko odczujecie nieprzyjemne dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Ból brzucha, wzdęcia, zgaga, to typowe objawy zjedzenia zbyt dużych ilości czosnku. Jeżeli towarzyszą wam bardzo często, powinniście ograniczyć to warzywo w swojej diecie. Pomocne może być stosowanie ekstraktów z czosnku zamiast świeżych ząbków, ponieważ mniej drażni żołądek. Pamiętajcie, że dziennie spożycie czosnku nie powinno przekraczać dwóch średnich ząbków. Kto nie powinien jeść czosnku? Ze względu na to, że...

schabowe przepis
AdobeStock
Newsy
Schabowe z tym dodatkiem są niezwykle aromatyczne i chrupiące. Od dziś tylko tak będziecie je smażyć
Używacie do schabowych tylko soli i pieprzu? Wypróbujcie tę przyprawę, która nada im wspaniałego smaku!

Kotlety schabowe regularnie smażone są na obiad w wielu polskich domach. Sposób przygotowywania najczęściej jest taki sam – mięso doprawia się solą, pieprzem, panieruje w bułce i gotowe. Ale kto powiedział, że nie można trochę poeksperymentować? Próbowaliście dodać więcej przypraw do kotletów albo panierowaliście je może w czymś innym niż w bułce? Warto spróbować! Przepis na smaczne kotlety schabowe Tak przyrządzone kotlety będą smakowały jeszcze lepiej niż zwykle! Sekretem jest pewna popularna przyprawa. Do przygotowania takich schabowych będziecie potrzebowali poniższych składników: 2 kawałki schabu na kotlety 1 jajo Rozmaryn Bułka tarta Mąka pszenna Olej do smażenia Sól Pieprz Przygotowanie Umyjcie plastry schabu pod bieżącą wodą i osuszcie za pomocą papierowych ręczników. Następnie owińcie mięso folią spożywczą (a najlepiej włóżcie je do plastikowej torebki) i rozbijcie za pomocą tłuczka. Natrzyjcie kotlety przyprawami: solą, pieprzem oraz rozmarynem, który nada im wspaniałego aromatu i smaku! Do jednej miseczki wbijcie jajko i wlejcie dwie łyżki mleka. Roztrzepcie. Przygotujcie jeszcze dwie miseczki i do jednej wsypcie bułkę tartą, a do drugiej mąkę. Rozgrzejcie olej na patelni. Gdy będzie już gorący, zacznijcie panierować kotlety: najpierw zamoczcie je w mące, następnie w jajku, a na koniec w bułce tartej. Smażcie schabowe z obu stron na złoty kolor. Podawajcie z ziemniakami i ulubioną surówką. Smacznego! Rozmaryn w kuchni Wspaniałe właściwości rozmarynu znane były już w starożytności. Rzymianie nacierali tą przyprawą jagnięcinę, dzięki czemu mięso miało wyjątkowy zapach i smak. Rozmaryn bowiem doskonale podkreśla aromat mięs i dlatego przyprawa ta jest tak szeroko stosowana w kuchni do...

Wypijcie napar z tego kwiatu przed snem, a z łatwością zaśniecie. Składnik kupicie w każdym sklepie
Pixabay
Newsy
Wypijcie napar z tego kwiatu przed snem, a z łatwością zaśniecie. Składnik kupicie w każdym sklepie 
Ziołowe herbaty to naturalne lekarstwa, które pomogą uporać się z wieloma dolegliwościami takimi jak objawy przeziębienia, problemy ze snem czy z trawieniem.

Zioła takie jak mięta, rumianek, pokrzywa, czystek czy dziurawiec doskonale radzą sobie z częstymi problemami zdrowotnymi. Oczyszczają organizm, wzbogacają go o wiele witamin, a także koją wszelkie stany zapalne. Napary ziołowe to naturalne remedia, które bardzo często mogą zastąpić wam lekarstwa.  Jakie działania mają napary ziołowe? Herbaty na bazie ziół znajdują się niemalże w każdym domu. To często pierwsze środki, po które sięgamy, kiedy zaczynają dokuczać  męczące dolegliwości. Które z nich należy wybrać na jakie objawy? Mięta – koi bóle brzucha i żołądka spowodowane problemami trawiennymi, uspokaja mdłości, Czystek – usuwa toksyny z organizmu, neutralizuje działanie wolnych rodników, Pokrzywa – reguluje działanie układu moczowego i poprawia przemianę materii, Melisa – uspokaja, poprawia samopoczucie, Skrzyp – reguluje pracę nerek i dróg moczowych, wspomaga układ krążenia, Dziurawiec – poprawia samopoczucie, uspokaja, wspomaga trawienie. Jakie zioło pomaga w zasypianiu? Ze swoich właściwości uspokajających, wyciszających i poprawiających jakość snu słynie rumianek! Suszone kwiaty rumianku można kupić w absolutnie każdym sklepie w formie gotowych torebek, które wystarczy zalać wrzątkiem. Należy jednak pamiętać, że efekty zioła będą najkorzystniejsze, jeśli spożyje się je w ilości 2 filiżanek dziennie. Jakie właściwości ma rumianek? Wspomaga trawienie, Reguluje pracę układu pokarmowego, Odpręża, wycisza, koi nerwy, Poprawia jakość snu sprawiając, że jest on głębszy i bardziej relaksujący, Wzmacnia odporność, Poprawia wygląd skóry. Rumianek niweluje także stany zapalne i może zapobiegać ryzyku występowania chorób nowotworowych. Badania wykazują także, że...

przyprawy
Pixabay
Newsy
7 najzdrowszych przypraw świata. Sprawdź czy masz je w kuchni
Lubisz przyprawiać swoje dania przyprawami? To świetnie! Liczne badania naukowe potwierdziły, że przyprawy nie tylko wzmacniają smak naszych potraw, ale też mogą mieć niebywałe korzyści zdrowotne dla naszego organizmu.

Zioła i przyprawy, takie jak imbir, czosnek i szałwia, nie tylko dodają naszym ulubionym potrawom smaku, ale też mogą mieć zaskakujące właściwości prozdrowotne.  Istnieje wiele ziół i przypraw, które zawierają silne związki, które mogą leczyć, łagodzić ból, zapobiegać różnym chorobom, a nawet zwalczać raka, choroby serca i inne powszechne przypadłości. Oto 7 najzdrowszych przypraw świata Kurkuma Kurkuma jest uznawana za jedną z najzdrowszych i najbardziej wyrazistych przypraw świata. Już od tysięcy lat jest używana w leczeniu różnych schorzeń, takich jak zapalenie stawów, cukrzyca, problemy trawienne i rak. Kurkuma zawiera aktywny składnik zwany kurkuminą, który może powstrzymać rozprzestrzenianie się nowotworu, a także może pomóc w zapobieganiu cukrzycy typu 2. Kurkumina jest również silnym przeciwutleniaczem, co oznacza, że zapewnia podwójną ochronę przed chorobami. Badania pokazują, że jest 5-10 razy silniejsza niż witamina C i E, jeśli chodzi o pochłanianie wolnych rodników. Pieprz Cayenne Pieprz Cayenne to idealna przyprawa dla tych, którzy lubią pikantne dania. Pochodzi z małej czerwonej i zielonej papryczki. Zawarty w pieprzu Cayenne związek o nazwie kapsaicyna ma działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające i jest aktywnym składnikiem wielu kremów na receptę i dostępnych bez recepty maści i plastrów na zapalenie stawów i ból mięśni. Związek ten jest również wykorzystywany w leczeniu bólu półpaśca i bólu nerwów związanego z cukrzycą. Nigdy nie próbowałaś pieprzu Cayenne? Najwyższa pora to zrobić. Posyp pieprzem Cayenne pieczonego kurczaka lub dodaj odrobinę do swojej ulubionej zupy, aby cieszyć się jego wspaniałym, pikantnym smakiem. Czy wiesz, że pieprz Cayenne to...