To zapomniane warzywo opóźnia starzenie i wzmacnia włosy. Kiedyś karmiono nim zwierzęta
Getty/iStock
Newsy

To zapomniane warzywo opóźnia starzenie i wzmacnia włosy. Kiedyś karmiono nim zwierzęta

Kiedyś te warzywa regularnie gościły na polskich stołach, choć dziś mało kto o nich pamięta. Trudno się temu dziwić - w pewnym momencie były wręcz synonimem biedy i warzywa te były raczej przeznaczone dla zwierząt hodowlanych. Warto jednak sobie o nich przypomnieć z kilku powodów.

W ostatnim czasie do łask wracają warzywa, o których od lat nikt nie słyszał. Taki powrót zaliczył choćby pasternak - uznawany za tańszy zamiennik pietruszki. W momencie, gdy korzenie pietruszki osiągały rekordowe ceny w warzywniakach, Polacy przypomnieli sobie o pasternaku i znów zaczęli używać go w kuchni (pieczony jest bardzo smaczny).

Być może tak samo wróci brukiew, która dawniej kojarzyła się raczej z pokarmem dla zwierząt hodowlanych oraz „biednym” jedzeniem - w trakcie wojen XX wieku spożycie brukwi w Polsce było bardzo duże. Sprawdźcie, jakie korzyści niesie ze sobą jedzenie tego warzywa i jak je smacznie przygotować.  

Wartości odżywcze brukwi

Brukiew jest odmianą kapusty, która powstała na skutek skrzyżowania kapusty liściowej z rzepą i można ją spotkać tylko na uprawach rolnych. Brukiew jest nieco słodka i jednocześnie gorzka, a jej smak może przypominać rzodkiew. Zawiera cenne witaminy i minerały, w tym:

  • witaminę A
  • witaminę C
  • witaminę D
  • witaminę E
  • witaminę K
  • fosfor
  • żelazo
  • siarkę
  • potas

W brukwi znajdziecie również polifenole, czyli przeciwutleniacze. Ich zadaniem jest niszczenie wolnych rodników, które odpowiadają za starzenie się organizmu i rozwijanie się różnych chorób, w tym nowotworowych. 

Zobacz także
Przysmak starożytnych rozprawi się z zaparciami i ukoi zszargane nerwy. Można go kupić przez cały rok

Przysmak starożytnych rozprawi się z zaparciami i ukoi zszargane nerwy. Można go kupić przez cały rok

Leży w każdym markecie obok jabłek, a Polacy mijają je szerokim łukiem. Ukoi serce i usprawni metabolizm

Leży w każdym markecie obok jabłek, a Polacy mijają je szerokim łukiem. Ukoi serce i usprawni metabolizm

Co daje jedzenie brukwi?

Dzięki zawartości przeciwutleniaczy, jedzenie brukwi wpływa pozytywnie na kondycję skóry, w tym jej elastyczność i regenerację, oraz wzrok. Z kolei dzięki witaminie C zmniejsza się widoczność przebarwień i zmarszczek, a dzięki witaminie E dochodzi do wzmożonej produkcji kolagenu, który odpowiada za sprężystość skóry oraz prawidłowe funkcjonowanie stawów. Inne zalety jedzenia brukwi to:

  • lepsza przemiana materii
  • zwiększenie uczucia sytości po posiłku
  • regulowanie poziomu cholesterolu we krwi
  • działanie wykrztuśne, pomocne przy przeziębieniu i kaszlu

Jak jeść brukiew?

Z brukwi przyrządza się w dzisiejszych czasach sok i jest to jedna z popularniejszych form spożywania tego warzywa. Można jednak z powodzeniem użyć jej również w kuchni do przygotowania smacznych potraw: