
W ostatnim czasie do łask wracają warzywa, o których od lat nikt nie słyszał. Taki powrót zaliczył choćby pasternak - uznawany za tańszy zamiennik pietruszki. W momencie, gdy korzenie pietruszki osiągały rekordowe ceny w warzywniakach, Polacy przypomnieli sobie o pasternaku i znów zaczęli używać go w kuchni (pieczony jest bardzo smaczny).
Być może tak samo wróci brukiew, która dawniej kojarzyła się raczej z pokarmem dla zwierząt hodowlanych oraz „biednym” jedzeniem - w trakcie wojen XX wieku spożycie brukwi w Polsce było bardzo duże. Sprawdźcie, jakie korzyści niesie ze sobą jedzenie tego warzywa i jak je smacznie przygotować.
Wartości odżywcze brukwi
Brukiew jest odmianą kapusty, która powstała na skutek skrzyżowania kapusty liściowej z rzepą i można ją spotkać tylko na uprawach rolnych. Brukiew jest nieco słodka i jednocześnie gorzka, a jej smak może przypominać rzodkiew. Zawiera cenne witaminy i minerały, w tym:
- witaminę A
- witaminę C
- witaminę D
- witaminę E
- witaminę K
- fosfor
- żelazo
- siarkę
- potas
W brukwi znajdziecie również polifenole, czyli przeciwutleniacze. Ich zadaniem jest niszczenie wolnych rodników, które odpowiadają za starzenie się organizmu i rozwijanie się różnych chorób, w tym nowotworowych.
Co daje jedzenie brukwi?
Dzięki zawartości przeciwutleniaczy, jedzenie brukwi wpływa pozytywnie na kondycję skóry, w tym jej elastyczność i regenerację, oraz wzrok. Z kolei dzięki witaminie C zmniejsza się widoczność przebarwień i zmarszczek, a dzięki witaminie E dochodzi do wzmożonej produkcji kolagenu, który odpowiada za sprężystość skóry oraz prawidłowe funkcjonowanie stawów. Inne zalety jedzenia brukwi to:
- lepsza przemiana materii
- zwiększenie uczucia sytości po posiłku
- regulowanie poziomu cholesterolu we krwi
- działanie wykrztuśne, pomocne przy przeziębieniu i kaszlu
Jak jeść brukiew?
Z brukwi przyrządza się w dzisiejszych czasach sok i jest to jedna z popularniejszych form spożywania tego warzywa. Można jednak z powodzeniem użyć jej również w kuchni do przygotowania smacznych potraw: