Strucla (z niem. der Strietzel) — jest to tradycyjne ciasto świąteczne, które ma kształt długiego piroga, zwykle uplecionego w warkocz. To kruche i wielowarstwowe ciasto kojarzone jest przede wszystkim z kuchnią austriacką i było bardzo popularne na terenach dawnych Austro-Węgier, Galicji, np. we Lwowie czy Krakowie. Występuje najczęściej ze słodkim nadzieniem z jabłek lub wiśni. Jego wierzch często jest posypywany cukrem pudrem.

Strucla jest naprawdę pyszna i będzie świetnym pomysłem na bożonarodzeniowy deser. Smakuje obłędnie zarówno solo, jak i z pyszną świąteczną herbatą.

Jak ją przygotować? Czytaj dalej!

Potrzebne składniki:

  • pół kilograma mąki
  • 1 drożdże instant
  • odrobina soli
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego 
  • 1 jajko
  • niecała szklanka mleka
  • 10 kropli aromatu cytrynowego
  • 200 g margaryny
  • 150 g rodzynek
  • 100 g kandyzowanej skórki cytrynowej
  • 50 g kandyzowanych ananasów
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 100 g cukru pudru

Sposób przygotowania:

Na początku należy przesiać 400 g mąki, dodać do niej drożdże instant, sól, cukier wanilinowy, jajko i mleko. Ciasto dobrze zagniatamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Margarynę ucieramy z pozostałą mąką i zagniatamy razem z wyrobionym ciastem. Do uzyskanej masy dodajemy skórkę cytrynową i ananasy. Całość dobrze mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.

Zobacz także:

Ciasto dzielimy na dwie równe części i robimy z niego podłużne strucelki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180° C.

Po upieczeniu, gorące jeszcze ciasto smarujemy rozpuszczonym masłem i posujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

Źródło: Gotujmy.pl