Gotujmy.pl
Newsy

To nieco zapomniane ciasto smakuje wręcz obłędnie. Bożonarodzeniowa strucla zrobi furorę przy świątecznym stole

Makowce, keksy, pierniki i serniki... Pomysłów na świąteczne ciasta jest naprawdę wiele. W tym roku zaskocz swoich gości samodzielnie wykonaną struclą. Jej smak zrobi na nich piorunujące wrażenie!

Strucla (z niem. der Strietzel) — jest to tradycyjne ciasto świąteczne, które ma kształt długiego piroga, zwykle uplecionego w warkocz. To kruche i wielowarstwowe ciasto kojarzone jest przede wszystkim z kuchnią austriacką i było bardzo popularne na terenach dawnych Austro-Węgier, Galicji, np. we Lwowie czy Krakowie. Występuje najczęściej ze słodkim nadzieniem z jabłek lub wiśni. Jego wierzch często jest posypywany cukrem pudrem.

Strucla jest naprawdę pyszna i będzie świetnym pomysłem na bożonarodzeniowy deser. Smakuje obłędnie zarówno solo, jak i z pyszną świąteczną herbatą.

Jak ją przygotować? Czytaj dalej!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Potrzebne składniki:

  • pół kilograma mąki
  • 1 drożdże instant
  • odrobina soli
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego 
  • 1 jajko
  • niecała szklanka mleka
  • 10 kropli aromatu cytrynowego
  • 200 g margaryny
  • 150 g rodzynek
  • 100 g kandyzowanej skórki cytrynowej
  • 50 g kandyzowanych ananasów
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 100 g cukru pudru

Sposób przygotowania:

Na początku należy przesiać 400 g mąki, dodać do niej drożdże instant, sól, cukier wanilinowy, jajko i mleko. Ciasto dobrze zagniatamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Margarynę ucieramy z pozostałą mąką i zagniatamy razem z wyrobionym ciastem. Do uzyskanej masy dodajemy skórkę cytrynową i ananasy. Całość dobrze mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.

Ciasto dzielimy na dwie równe części i robimy z niego podłużne strucelki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180° C.

Po upieczeniu, gorące jeszcze ciasto smarujemy rozpuszczonym masłem i posujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

Źródło: Gotujmy.pl

Racuchy wigilijne
Wikipedia Commons
Newsy
Tradycyjne racuchy wigilijne. Dzięki 1 składnikowi wyjdą puszyste jak nigdy. Są pyszne 
Wigilia łączy się z tradycyjnym postem, który obchodzimy w związku z nadchodzącym Bożym Narodzeniem. W związku z tym, tego dnia nie jemy mięsa. Na stołach nie ma także tortów, ani ciast z tłustymi kremami.

Nie oznacza to jednak, że na wigilii nie ma miejsca na deser! Przecież nawet staropolska kutia była takim właśnie deserem i kończyła tę wyjątkową kolację w wielu polskich domach. Tak jest i dziś. Oprócz kutii na wigilijnych stołach pojawiają się pierniki, owocowe kisiele, galaretki, kompoty z suszu. Na wschodzie naszego kraju popularne są także świąteczne racuchy. Inne niż na co dzień Bożonarodzeniowa wersja tych smacznych placuszków różni się nieco od ich zwykłej odsłony. Na wigilię przyrządza się racuchy bez kefiru, a za to na drożdżach. Ten składnik sprawi, że racuchy będą niezwykle pulchne i puszyste. By nie wchłonęły podczas smażenia zbyt dużej ilości tłuszczu, wykorzystajmy dwa triki. Po pierwsze nie należy dodawać do środka cukru – wystarczy posypać je potem delikatnie cukrem pudrem. Po drugie warto odsączać wysmażone placuszki na papierowym ręczniku. Materiał wchłonie nadmiar oleju, który „wypiły” nasze racuszki. Składniki: 50 dag mąki pszennej Szklanka ciepłego mleka 1/5 szklanki ciepłej wody 20 g świeżych drożdży (ok. 1/5 opakowania) 1 jajko 2 łyżeczki cukru waniliowego lub starta laska wanilii Szczypta soli Olej do smażenia Cukier puder do posypania Przygotowanie: Drożdże rozrabiamy z kilkoma łyżkami mleka i odstawiamy do wyrośnięcia. Do mąki dodajemy powoli resztę mleka, dolewamy ciepłą wodę, roztrzepane jajko i drożdże. Wyrabiamy miękkie i elastyczne ciasto, zostawiamy na ok. 25 min do wyrośnięcia. Smażymy racuchy na sporej ilości dobrze rozgrzanego oleju. Nakładamy porcje ciasta łyżką. Gotowe racuchy układamy najpierw na papierze kuchennym do odsączenia tłuszczu, a następnie na talerzu lub półmisku. Posypujemy cukrem pudrem do smaku.

jajko z marchewką
AdobeStock/Pixabay
Newsy
Dodajcie jajko do ugotowanej marchewki a otrzymacie coś niesamowitego. Wpadlibyście na ten genialny pomysł?
Czy wpadlibyście na pomysł, żeby dodać do ugotowanej marchewki jajko i zrobić z tego pyszne i chrupiące domowe bułeczki? Tak przygotowane bułki są nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe. Jak się do tego zabrać? Czytajcie dalej!

Nie ma nic lepszego na śniadanie niż samodzielnie upieczone pieczywo z dodatkiem domowej wędliny. Myślicie, że przygotowanie domowego chleba lub bułeczek jest trudne i pracochłonne? Bynajmniej. Podczas gdy większość osób wybiera na śniadanie zwykłe pszenne bułki – lub ich zdrowsze wersje – bułki razowe lub grahamki (one również są wypiekane z mąki pszennej, ale innego rodzaju), my proponujemy wam dziś coś zupełnie innego. Co powiecie na domowe bułeczki z ugotowanej marchewki? Składniki: 3 ugotowane marchwie 1 jajko 1/3 łyżeczki soli 10 gramów cukru 10 gramów suchych drożdży 10 ml wody 700 gr mąki Przygotowanie: Do ugotowanej i pokrojonej na plasterki marchewki dodajemy jajko i całość dobrze mielimy przy pomocy blendera. Dodajemy sól, cukier i rozpuszczone w ciepłej wodzie suche drożdże. Całość dokładnie mieszamy i dodajemy 300 gramów mąki. Mieszamy, dodajemy kolejne 400 gramów mąki i zagniatamy ciasto. Miskę z ciastem zakrywamy folią i odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia. Wykładamy ciasto na posypany mąką blat. Ciasto posypujemy z wierzchu mąką i zagniatamy, po czym dzielimy na kilkucentymetrowe części przy użyciu noża. Z każdego kawałka formujemy bułeczki. Każdą bułeczkę smarujemy z wierzchu żółtkiem, posypujemy pietruszką i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 25 min. Bułeczki są gotowe. Smacznego!

przepis na babkę wielkanocną z dużą ilością jajek
Adobe Stock
Newsy
Przepis na tiulową babkę wielkanocną ze starej książki kucharskiej. Zachwyci teściową
Przedwojenne specjalistki w sprawach cukiernictwa miały fantazję. Co powiecie na babkę wielkanocną z dodatkiem 30 żółtek? Przesada? No dobrze, dodajcie przynajmniej 15...

Kiedy zobaczyliśmy jeden z przepisów z książki „Jak gotować: praktyczny poradnik kucharstwa” z 1931 roku,  włos zjeżył się nam na głowie… Chodzi o liczbę jajek potrzebnych do upieczenia świątecznej babki wielkanocnej. Autorka, Maria Disslowa, utrzymywała, że konieczne jest dodanie 30 żółtek… Prawie trzy tuziny jajek – ciekawe co pani Disslowa robiła później z pozostałymi białkami… Tak czy owak, trzeba przyznać, że musiało to smakować wybornie. Jak smakuje babka z przepisu sprzed niemal 100 lat? Jajeczna babka Disslowej pewnie w smaku przypominała równie mocno jajeczny przysmak kuchni Podlasia, czyli słynny sękacz. Przepis sprzed niemal 100 lat postanowiliśmy nieco uaktualnić. Zredukowaliśmy liczbę żółtek do „zaledwie” 15 sztuk. Efekt? Babka dalej smakuje wyśmienicie. Do gustu przypadnie nawet waszej wybrednej teściowej! Przedwojenny przepis na babkę wielkanocną tiulową Składniki: 25 dag mąki pszennej 15 żółtek 30 g świeżych drożdży 4 łyżki ciepłego mleka Pół kostki masła Ok. 1/4  szklanki cukru Szczypta soli 1 starta laska wanilii lub cukier waniliowy Cukier puder Przygotowanie: Przygotujcie zaczyn na ciasto. Rozpuśćcie drożdże w mleku z dodatkiem jednej łyżki mąki. Przystąpcie do ucierania żółtek w kąpieli wodnej. Do garnka nalejcie wody, zagotujcie. Wstawcie do środka durszlak z garnkiem i ucierajcie powoli żółtka z cukrem. Uważajcie, by nie dopuścić do ścięcia się żółtek. Masa jajeczna powinna być jednolita i błyszcząca. Do żółtek z cukrem dodajcie zaczyn i dobrze wymieszajcie. Dodawajcie do ciasta mąkę i wanilię, zagniećcie wszystko razem. Przykryjcie ścierką i odstawcie do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Po godzinnym...

Jaka ilość drożdży świeżych odpowiada drożdżom suszonym i instant? Sprawdźcie zanim zaczniecie robić ciasto
Adobe Stock
Newsy
Jaka ilość drożdży świeżych odpowiada drożdżom instant? Sprawdźcie zanim zaczniecie robić ciasto
Wiecie jaki przelicznik zastosować przy robieniu ciasta drożdżowego? Koniecznie sprawdźcie!

Ciasto drożdżowe pojawia się u was na stołach pewnie bardzo często. Przygotowujecie je z drożdży świeżych czy suszonych? Niezależnie od odpowiedzi, powinniście poznać odpowiedź na pytanie, jak przeliczać ilość drożdży świeżych na suszone. Nie zawsze uda wam się kupić świeże drożdże, a wtedy dobrze wiedzieć, jak właściwie zastosować drożdże instant, by ciasto wyszło równie smaczne. Ciasto drożdżowe to prawdziwy hit. Jest absolutnie uwielbiane w wersji na słodko, w postaci puszystej chałki , obficie posypanych kruszonką drożdżówek, lub jako składnik letnich, sezonowych placków z owocami. Z ciasta drożdżowego powstają też niezastąpione pączki . Nie zapominajcie, że ciasto drożdżowe przygotowuje się też do kilku potraw na słono. Dobre ciasto drożdżowe to przecież podstawa pizzy albo włoskiej focacci. Ciasto drożdżowe wcale nie trudno przygotować. Trzeba jednak koniecznie pamiętać o tym, by wykorzystywać składniki najlepszej jakości. Ze składnikami na ciasto drożdżowe, trzeba obchodzić się ostrożnie. Nie lubią one gwałtownych zmian temperatury. Wiele dobrych gospodyń domowych twierdzi, że ciasto drożdżowe nie lubi pośpiechu i nigdy nie uda się, jeśli będziecie robić je z ograniczeniem czasowym.  Jakie drożdże dodać do ciasta drożdżowego?  Prawdziwą sztuką przy robieniu ciasta drożdżowego jest ujarzmienie drożdży. Te grzyby odpowiadają za cały sukces ciasta drożdżowego, zapewniają mu pulchność, puszystość i niezwykły charakterystyczny aromat.  Wiele osób twierdzi, że ciasto drożdżowe będzie udane jedynie, gdy użyjecie świeżych drożdży. Pewnie najlepiej tak robić, ale pewnie nie zawsze macie do nich dostęp. Świeże drożdże dość łatwo dostać w każdym sklepie w Polsce, ale za granicą nie jest to takie proste. By dostać świeże drożdże za granicą, często trzeba wybrać się...