warzywa na raka
AdobeStock
Newsy

To warzywo to prawdziwa broń na nowotwory. Lekarze zalecają jeść je codziennie

Kto dba o swoje zdrowie, ten koniecznie powinien włączyć do swojej diety produkty, które działają antynowotworowo. Takie, jak to warzywo!

Profilaktyka nowotworowa jest niezwykle ważna. Osoby, u których w rodzinie bliscy chorowali na raka, powinny szczególnie dbać o swoje zdrowie i regularnie się badać. Należy zrezygnować z używek, takich jak alkohol i papierosy i zacząć zdrowo się odżywiać. Warto włączyć do swojej diety różne owoce i warzywa – niektóre mają udowodnione działanie nowotworowe! Sprawdźcie, co powinniście jeść, by zminimalizować ryzyko zachorowania.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Skuteczne w profilaktyce antynowotworowej

Okazuje się, że warzywa mogące zahamować rozwój raka każdy z nas ma w domu i swoim ogródku. Chodzi o… pomidory! Są nie tylko pełne witamin i minerałów o zbawiennym wpływie na nasz organizm, ale także pomocne w walce z nowotworami. Powinno się je jeść jak najczęściej, by zaobserwować ich zdrowotne działanie. Pomidory zawierają m.in.:

  • Potas
  • Żelazo
  • Fosfor
  • Magnez
  • Witaminę C
  • Witaminę E
  • Witaminy B1 i B2

Ponadto są niskokaloryczne, dlatego absolutnie nie trzeba się martwić o wpływ pomidorów na naszą sylwetkę!

Pomidory na raka

Jednak składnikiem, który sprawia, że pomidory są skutecznym narzędziem w profilaktyce antynowotworowej jest likopen. To antyoksydant odpowiedzialny za zwalczanie wolnych rodników. Bierze także udział w procesie reagowania na czynniki, które stymulują podział w komórkach. To sprawia, że likopen może hamować rozwój nowotworów. Zbadano, że jego skuteczność w przeciwdziałaniu rakowi prostaty to aż 30%! Ponadto wykazuje on swoje pozytywne działanie także w przypadku raka płuc, przełyku czy żołądka.

Ważne! Więcej lipokenu wbrew pozorom nie zawierają surowe pomidory, a przetwory – przeciery pomidorowe i soki. Jeżeli więc hodujecie w ogródku własne pomidory, to warto w przyszłym roku posadzić ich więcej i przerobić je na przetwory!

Maskotka, malinowy, samuraj. Ich nazwy zaskakują. Który pomidor jest najsmaczniejszy?
AdobeStock
Newsy
Maskotka, malinowy, samuraj. Ich nazwy zaskakują. Który pomidor jest najsmaczniejszy?
Uprawiacie pomidory? To świetnie, ponieważ własne pomidory smakują o wiele lepiej niż te ze sklepu. Jakie są najpopularniejsze odmiany pomidorów i jak smakują? Ich nazwy mogą was zaskoczyć!

Jeżeli uprawiacie pomidory , na pewno zauważyliście, że w waszym ogródku zaczynają się już czerwienić. To właśnie latem możemy zacząć zbierać pierwsze pomidory, a ostatnie okazy możemy zerwać nawet około października. Jakie są najpopularniejsze odmiany pomidorów? Jak wyglądają? Jaki mają smak? Najpopularniejsze odmiany pomidorów Pomidory różnią się od siebie wielkością kształtem i smakiem. Ich nazwy są niekiedy zaskakujące. Oto 7 najpopularniejszych odmian pomidorów. Macie swoją ulubioną? Malinowy warszawski – owoce tego pomidora są duże, okrągłe i bardzo mięsiste. Samuraj – owoce są duże, mięsiste i twarde. Nadają się do różnego typu przetworów oraz jedzenia na surowo. Bawole serce – to jedna z najpopularniejszym odmian pomidorów malinowych. Owoce są duże, smaczne i mięsiste. Mają kształt serca. Black cherry – są to niewielkie, ale bardzo smaczne pomidorki typu koktajlowego. Ich owoce są słodkie i zarazem wyraziste w smaku. Mają purpurową lub brązową barwę. Maskotka – to słodkie, czerwone, koktajlowe pomidorki, które często uprawia się w doniczkach. Faworyt - miąższ tych malinowych pomidorów jest mięsisty, ma kolor różowy i prawie nie posiada nasion. Figiel – te smaczne, niewielkie pomarańczowe owoce osiągają ok. 3 cm średnicy. Rosną niczym winogrona – po kilkanaście owoców na jednej gałązce. Najlepiej smakują prosto z krzaczka. Dlaczego warto jeść pomidory? Pomidory świetnie nadają się do grillowania , pieczenia i smażenia – a także jako podstawa do przepysznej zupy czy samodzielna przekąska. To prawdziwa skarbnica witamin i minerałów. Pomidory są głównym źródłem bardzo silnego antyoksydantu - likopenu, który ma wiele...

Ta odmiana pomidorów jest najzdrowsza. Jedzcie codziennie, a opóźnicie pojawienie się zmarszczek
AdobeStock
Newsy
Ta odmiana pomidorów jest najzdrowsza. Jedzcie codziennie, a opóźnicie pojawienie się zmarszczek
W sklepach wybór pomidorów jest całkiem spory - jedne lepiej nadają się do przetworów, a inne do sałatek. A które z nich są najzdrowsze dla organizmu?

Cały czas trwa sezon na pomidory, a to oznacza, że należy jeść ich jak najwięcej. Dlaczego? Warzywa te zawierają mnóstwo witamin i cennych dla zdrowia składników, a jak wiadomo najlepsze są świeże pomidory, rosnące na słońcu. Czyli te, które można kupić właśnie teraz (oczywiście od sprawdzonych dostawców). Wspomogą organizm na wiele sposobów, a nawet mogą pomóc w profilaktyce przeciwstarzeniowej. W jaki sposób? Tego dowiecie się z naszego artykułu.  Dlaczego warto jeść pomidory? Czy pomidory są zdrowe? Odpowiedź na to pytanie jest oczywista - tak! Znajduje się w nich bardzo dużo witaminy C. Już jeden spory pomidor pokrywa dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na tę witaminę w 60 procentach. Znajduje się w nich też witamina E, odpowiedzialna za kondycję naszych oczu, oraz: witaminy z grupy B potas magnez wapń żelazo beta-karoteny Które pomidory są najzdrowsze? Obecnie za jedną z najzdrowszych odmian pomidorów uważa się pomidory rzymskie, inaczej śliwkowe. Mają one charakterystyczny, lekko podłużny kształt, przypominający właśnie rzeczoną śliwkę. To, co czyni ich tak polecaną odmianą pomidorów jest zawartość likopenu. Znajduje się go aż o 30 procent więcej niż w innych pomidorach. Likopen jest bardzo silnym przeciwutleniaczem, który neutralizuje wolne rodniki. A te odpowiadają m.in. za procesy starzeniowe w organizmie, dlatego jeżeli chcecie nieco spowolnić oznaki upływu czasu na skórze i w całym ciele, dobrze jest włączyć do swojej diety produkty bogate w przeciwutleniacze - na przykład pomidory rzymskie. Ponadto likopen odpowiada za wspomaganie układu krążenia.  Jak wykorzystać pomidory rzymskie (śliwkowe)? Ta odmiana pomidorów poza doskonałym właściwościami zdrowotnymi odznacza się także zwartym miąższem, twardą...

Odtruwa, chroni oczy, pomaga na serce i odchudzanie. Najlepiej ten sok zrobić samemu, choć jest w każdym sklepie
AdobeStock
Newsy
Odtruwa, chroni oczy, pomaga na serce i odchudzanie. Najlepiej ten sok zrobić samemu, choć jest w każdym sklepie
Sok pomidorowy robi się inaczej niż sok jabłkowy czy sok z marchwi. Podajemy prosty przepis.

Sok pomidorowy jest bogaty w wartości odżywcze. Zawiera wiele witamin i minerałów, a przede wszystkim, jest bogaty w likopen – jeden z ważnych przeciwutleniaczy, witaminę C i witaminę A. Sok, to wygodny sposób na zaspokojenie zapotrzebowania organizmu na witaminy z grupy B, witaminy E, K, a także potas, mangan, miedź, magnez, żelazo, fosfor, wapń i cynk. Podpowiadamy jak robić samemu ten wyjątkowy sok. Jak zrobić w domu sok pomidorowy? Choć sok pomidorowy można kupić w każdym sklepie, warto go zrobić samemu. Będziecie wtedy mieli pewność, że nie zawiera zbyt dużych ilości soli, nie ma zbędnych dodatków czy konserwantów, a pomidory pochodzą z dobrego źródła. To ważne, szczególnie gdy kupujecie warzywa na targu, od sprawdzonego dostawcy lub macie w sezonie z własnego ogródka. Pomidory można łączyć z innymi warzywami i ziołami. Doskonale pasują do pomidorów: Seler Czerwona papryka Oregano Bazylia Do gotowania warto dodać odrobinę oliwy z oliwek, ponieważ zawarty w pomidorach likopen jest związkiem rozpuszczalnym w tłuszczach. Przyrządzanie pomidorów z odrobiną tłuszczu poprawia jego wchłanialność. Przygotowanie: Świeże, sparzone pomidory obierzcie ze skórki i pokrójcie. Usuńcie gniazda nasienne i pestki. Sam miąższ pomidorów i sok umieśćcie w garnku. Gotujcie na średnim ogniu przez 30 minut. Schłodźcie, a następnie zmiksujcie aż do uzyskania gęstej konsystencji, na koniec przecedźcie przez sito. Nie tylko na oczy, serce i odchudzanie – na co pomaga sok pomidorowy? Sok zrobiony z pomidorów jest wartościowy dla zdrowia. Warto go pić, żeby wzmocnić i oczyścić organizm. Pozytywnie wpływa też na pracę takich organów jak oczy, serce czy jelita. Oto właściwości zdrowotne soku pomidorowego: Zawiera...

Nie lubicie smaku tego soku?  Kiedy zobaczycie jak bardzo jest zdrowy, od razu zmienicie zdanie
Adobe Stock
Newsy
Lubicie sok z pomidorów? Oto dlaczego warto pić go regularnie. Korzyści są wręcz niebywałe
Pomidory to nie tylko cenne źródło potasu. Pijąc sok z pomidorów robicie duży ukłon w stronę zdrowia. Dlaczego sok pomidorowy jest niezbędny dla organizmu człowieka?

Pomidor do Europy dotarł dopiero w XV wieku, po odkryciu Ameryki przez Krzysztofa Kolumba. Owoce pomidorów są spożywane pod różnymi postaciami.  Znacie je na pewno w stanie surowym, jako składnik zup, sosów, sałatek, kanapek, potraw z kaszą i ryżem. Pomidory są też przetwarzane na soki, przeciery i koncentraty. Każdy rodzaj przetworzenia pomidora przysłuży się waszemu zdrowiu. Te warzywa to prawdziwa bomba witaminowa! Właściwości zdrowotne soku pomidorowego Napój z pomidorów, zrobiony w domu poprzez zblendowanie warzyw i połączenie ich z niewielką ilością wody, to szklanka szerokiej gamy witamin, minerałów i silnych przeciwutleniaczy. Równie dobre jest picie gotowego soku pomidorowego. Takie rozwiązanie ma więcej plusów niż minusów. Szczególnie, jeśli nie znaliście do tej pory imponujących właściwości tych zdrowych warzyw. Pamiętajcie, że do soku z pomidorów pasuje też seler, marchew oraz buraki.  Jedna szklanka 100% soku pomidorowego w liczbach to: Kalorie: 41 Białko: 2 gramy Witamina A: 22% dziennego zapotrzebowania Witamina C: 74% dziennego zapotrzebowania Witamina K: 7% dziennego zapotrzebowania Kwas foliowy: 12% dziennego zapotrzebowania Sok pomidorowy to także magnez, mangan i potas. Jak widać, sok pomidorowy jest bardzo pożywny i zawiera wiele ważnych witamin i minerałów. Picie 1 szklanki soku pomidorowego zaspokaja codzienne zapotrzebowanie na witaminę C, konieczną w okresie jesienno-zimowym. Czym jest likopen? Likopen to cenny przeciwutleniacz, który przeciwdziała zachorowaniom na nowotwory. Likopen jest szczególnie przyswajalny dla człowieka w formie poddanej termicznej obróbce. Mamy na myśli przetwory pomidorowe, koncentraty i przeciery.  Spożywanie przetworów z pomidorów chroni...