warzywa na raka
AdobeStock
Newsy

To warzywo to prawdziwa broń na nowotwory. Lekarze zalecają jeść je codziennie

Kto dba o swoje zdrowie, ten koniecznie powinien włączyć do swojej diety produkty, które działają antynowotworowo. Takie, jak to warzywo!

Profilaktyka nowotworowa jest niezwykle ważna. Osoby, u których w rodzinie bliscy chorowali na raka, powinny szczególnie dbać o swoje zdrowie i regularnie się badać. Należy zrezygnować z używek, takich jak alkohol i papierosy i zacząć zdrowo się odżywiać. Warto włączyć do swojej diety różne owoce i warzywa – niektóre mają udowodnione działanie nowotworowe! Sprawdźcie, co powinniście jeść, by zminimalizować ryzyko zachorowania.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Skuteczne w profilaktyce antynowotworowej

Okazuje się, że warzywa mogące zahamować rozwój raka każdy z nas ma w domu i swoim ogródku. Chodzi o… pomidory! Są nie tylko pełne witamin i minerałów o zbawiennym wpływie na nasz organizm, ale także pomocne w walce z nowotworami. Powinno się je jeść jak najczęściej, by zaobserwować ich zdrowotne działanie. Pomidory zawierają m.in.:

  • Potas
  • Żelazo
  • Fosfor
  • Magnez
  • Witaminę C
  • Witaminę E
  • Witaminy B1 i B2

Ponadto są niskokaloryczne, dlatego absolutnie nie trzeba się martwić o wpływ pomidorów na naszą sylwetkę!

Pomidory na raka

Jednak składnikiem, który sprawia, że pomidory są skutecznym narzędziem w profilaktyce antynowotworowej jest likopen. To antyoksydant odpowiedzialny za zwalczanie wolnych rodników. Bierze także udział w procesie reagowania na czynniki, które stymulują podział w komórkach. To sprawia, że likopen może hamować rozwój nowotworów. Zbadano, że jego skuteczność w przeciwdziałaniu rakowi prostaty to aż 30%! Ponadto wykazuje on swoje pozytywne działanie także w przypadku raka płuc, przełyku czy żołądka.

Ważne! Więcej lipokenu wbrew pozorom nie zawierają surowe pomidory, a przetwory – przeciery pomidorowe i soki. Jeżeli więc hodujecie w ogródku własne pomidory, to warto w przyszłym roku posadzić ich więcej i przerobić je na przetwory!

Maskotka, malinowy, samuraj. Ich nazwy zaskakują. Który pomidor jest najsmaczniejszy?
AdobeStock
Newsy
Maskotka, malinowy, samuraj. Ich nazwy zaskakują. Który pomidor jest najsmaczniejszy?
Uprawiacie pomidory? To świetnie, ponieważ własne pomidory smakują o wiele lepiej niż te ze sklepu. Jakie są najpopularniejsze odmiany pomidorów i jak smakują? Ich nazwy mogą was zaskoczyć!

Jeżeli uprawiacie pomidory , na pewno zauważyliście, że w waszym ogródku zaczynają się już czerwienić. To właśnie latem możemy zacząć zbierać pierwsze pomidory, a ostatnie okazy możemy zerwać nawet około października. Jakie są najpopularniejsze odmiany pomidorów? Jak wyglądają? Jaki mają smak? Najpopularniejsze odmiany pomidorów Pomidory różnią się od siebie wielkością kształtem i smakiem. Ich nazwy są niekiedy zaskakujące. Oto 7 najpopularniejszych odmian pomidorów. Macie swoją ulubioną? Malinowy warszawski – owoce tego pomidora są duże, okrągłe i bardzo mięsiste. Samuraj – owoce są duże, mięsiste i twarde. Nadają się do różnego typu przetworów oraz jedzenia na surowo. Bawole serce – to jedna z najpopularniejszym odmian pomidorów malinowych. Owoce są duże, smaczne i mięsiste. Mają kształt serca. Black cherry – są to niewielkie, ale bardzo smaczne pomidorki typu koktajlowego. Ich owoce są słodkie i zarazem wyraziste w smaku. Mają purpurową lub brązową barwę. Maskotka – to słodkie, czerwone, koktajlowe pomidorki, które często uprawia się w doniczkach. Faworyt - miąższ tych malinowych pomidorów jest mięsisty, ma kolor różowy i prawie nie posiada nasion. Figiel – te smaczne, niewielkie pomarańczowe owoce osiągają ok. 3 cm średnicy. Rosną niczym winogrona – po kilkanaście owoców na jednej gałązce. Najlepiej smakują prosto z krzaczka. Dlaczego warto jeść pomidory? Pomidory świetnie nadają się do grillowania , pieczenia i smażenia – a także jako podstawa do przepysznej zupy czy samodzielna przekąska. To prawdziwa skarbnica witamin i minerałów. Pomidory są głównym źródłem bardzo silnego antyoksydantu - likopenu, który ma wiele...

Wyrzucacie nasiona pomidora? To genialne, co możecie z nich zrobić (można wyhodować nowe pomidory, ale nie tylko – mają też właściwości zdrowotne)
Pixabay
Newsy
Wyrzucacie tę część pomidora? To błąd. Pomoże w walce z cholesterolem
Wyrzucacie nasiona pomidora? Przeczytajcie, a nigdy więcej tego nie zrobicie. Przydadzą się nie tylko na sadzonki, ale pomogą wam w walce o lepsze zdrowie.

Większość osób zjada  pomidora wraz z jego nasionami. Możecie się jednak pokusić, by choć raz je zostawić. W jakim celu? Wcale nie dlatego, że są mniej smaczne niż miąższ tego warzywa. Okazuje się, że nasiona te można wykorzystać do wyhodowania nowych, smacznych pomidorów. Jak się do tego zabrać? Jak wykorzystać nasiona pomidora? Pomidor to jedno z ulubionych warzyw Polaków. Zwykle kładziemy go na kanapkę, robimy z niego zupę , sałatkę lub smaczny sos . Mało kto przywiązuje jednak uwagę do jego nasion. Czy da się jakoś je wykorzystać? Tak – możecie z nich wyhodować nowe, smaczne pomidory. To wcale nie jest trudne! Wyhodowanie pomidora z nasion jest bardzo łatwe. Wystarczy, że zastosujecie się do poniższych kroków. Przełóżcie nasiona pomidora do miseczki, zalejcie je odrobiną ciepłej wody i odstawcie w ciepłe miejsce. Każdego dnia wymieszajcie nasiona i wyrzućcie te, które wypłyną na powierzchnię. Po upływie kilku dni przelejcie całość przez sito a następnie wysuszcie nasiona na talerzyku. Nasiona są już gotowe do zasiania. Jak jeszcze można wykorzystać nasiona pomidorów? Nasiona pomidorów mają także wiele właściwości zdrowotnych. Wystarczy zmielić je na proszek i spożywać do posiłku. Co możemy dzięki temu zyskać? Nasiona pomidorów są tak samo zdrowe, jak same pomidory. Zawierają błonnik pokarmowy, witaminę A i C oraz takie składniki, jak potas oraz likopen. Niektórzy eksperci uważają nawet, że są one zdrowszą alternatywą dla aspiryny. Obniżają ciśnienie krwi Z uwagi na obecność potasu, nasiona pomidora pomagają w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi poprzez rozluźnienie ścian naczyń krwionośnych. Wzmacniają układ odpornościowy Nasiona pomidora są bogatym źródłem witaminy C, która...

Dlaczego nie powinno się jeść pomidorów z samego rana?
Flickr
Newsy
Dlaczego nie powinno się jeść pomidorów z samego rana?
Lubicie pomidory? Lepiej uważajcie z ich jedzeniem z samego rana. Mogą sprawić więcej szkód, niż przynieść korzyści.

Pomidory są zdrowe i basta – ten temat nie podlega żadnej dyskusji. Zawierają bardzo silny przeciwutleniacz, czyli likopen, wiele cennych składników i minerałów. Ich spożycie pozytywnie wpływa na funkcje całego ludzkiego organizmu. Jest jednak jedna pora dnia, podczas której lepiej wystrzegać się spożycia pomidorów. Chodzi o śniadanie. Nie można zabronić nikomu oczywiście pysznej kanapki z serem, szynką, pomidorem i sałatą na pierwszy posiłek dnia, ale stanowczo niewskazane jest jedzenie samych pomidorów na czczo. Dlaczego? Dlaczego nie powinno się jeść pomidorów na czczo? Szkodliwość jedzenia pomidorów z samego rana wynika z ich charakterystycznych właściwości. Zobaczcie zresztą sami, dlaczego nie powinno jeść się tych warzyw na początek dnia: Taniny zawarte w składzie pomidorów przyczyniają się do gorszego wchłaniania żelaza przez organizm człowieka Jedzone z rana pomidory przyczyniają się do podwyższenia poziomu kwasowości w przewodzie pokarmowym Jedzone z rana pomidory mogą pododawać dolegliwości zwłaszcza u osób cierpiących na tak zwany refluks żołądkowo-przełykowy Pomidorów nie powinny spożywać z rana także osoby przyjmujące regularnie leki przeciwzakrzepowe ze względu na witaminę K zawartą w pomidorach. Ten związek wpływa na obniżenie skuteczności takich właśnie medykamentów Zobacz też: Kto w ogóle nie powinien jadać pomidorów? Po jakie pomidory sięgać? Warto wiedzieć, jakie pomidory kupować w sklepach , by nie kupić takich, które dodatkowo podrażniają żołądek (m.in. malinowe). Jednym z mitów pokutujących w wielu polskich domach, jest ten, że nie powinno się jeść  ogórków i pomidorów razem. To nie jest prawda, ale faktem jest, że zdrowsze są pomidory przetworzone, oraz że lepiej nie łączyć pomidorów z twarożkiem .

Czy spożywanie pomidora z ogórkiem jest zdrowe? Jest wiele mitów. Większość była w błędzie
Flickr
Zdrowie
Czy spożywanie pomidora z ogórkiem jest zdrowe? Rozwiewamy mity na ten temat
Niektóre połączenia warzyw i owoców nie mają żadnych wartości odżywczych. Tak przynajmniej głosi pewien popularny pogląd. Czy warto dbać o właściwe połączenia produktów i na przykład wystrzegać się łączenia ogórka z pomidorem?

Ogórek i pomidor. Na pozór dwa, zdrowe, polskie warzywa. Co się stanie, jeśli połączymy je w jednym daniu, śniadaniowych kanapkach, czy w bogatszej wersji mizerii?  Na ten temat krąży wiele legend. Rzekome niepasowanie do siebie pomidora i ogórka to jeden z tych mitów, które są co chwila odświeżane i mają się całkiem dobrze. Niestety, nie ma w nim nawet małej części prawdy. Czy można spożywać pomidora z ogórkiem? Bywa, że mity opierają się na pewnych naukowych zagadnieniach, lecz przedstawionych w dość niefortunny sposób. W rzeczywistości nie istnieje bowiem racjonalny powód, by unikać połączenia pomidora z ogórkiem.  Mit dotyczący łączenia pomidora i ogórka dotyczy rozkładu witaminy C . Ogórek ma w swoim składzie enzym, który ową witaminę rozkłada. Pomidor za to jest bogaty w witaminę C. Nawet jeśli doszłoby do takiej reakcji, musi minąć odpowiednio długa ilość czasu. Dodatkowo nawet jeśli do takiej reakcji dojdzie, nie wytworzą się żadne szkodliwe dla zdrowia i życia substancje. Najgorsze co może nas spotkać, to utrata częściowej zawartości witaminy C w pomidorze. Inna sprawa, że jest to dość mało prawdopodobne, a ewentualne straty z tego tytułu nie przesłonią zalet jedzenia tych warzyw. Nawet razem. Walory zdrowotne pomidora Pomidor  nie góruje wśród warzyw, jeśli chodzi o zawartość witaminy C. Dużo więcej ma jej papryka, pietruszka, czy cebula. Pomidor jest za to warzywem niskokalorycznym. W 100 gramach znajdziemy tylko 22 kcal.  To również bogate źródło potasu, beta-karotenu. Pomidory zawierają też korzystny dla zdrowia likopen. Jest on jednym z przeciwutleniaczy, posiadającym właściwości chroniące przed licznymi chorobami układu krwionośnego, a przede wszystkim przed rakiem. Wokół...