Profilaktyka nowotworowa jest niezwykle ważna. Osoby, u których w rodzinie bliscy chorowali na raka, powinny szczególnie dbać o swoje zdrowie i regularnie się badać. Należy zrezygnować z używek, takich jak alkohol i papierosy i zacząć zdrowo się odżywiać. Warto włączyć do swojej diety różne owoce i warzywa – niektóre mają udowodnione działanie nowotworowe! Sprawdźcie, co powinniście jeść, by zminimalizować ryzyko zachorowania.

Skuteczne w profilaktyce antynowotworowej

Okazuje się, że warzywa mogące zahamować rozwój raka każdy z nas ma w domu i swoim ogródku. Chodzi o… pomidory! Są nie tylko pełne witamin i minerałów o zbawiennym wpływie na nasz organizm, ale także pomocne w walce z nowotworami. Powinno się je jeść jak najczęściej, by zaobserwować ich zdrowotne działanie. Pomidory zawierają m.in.:

  • Potas
  • Żelazo
  • Fosfor
  • Magnez
  • Witaminę C
  • Witaminę E
  • Witaminy B1 i B2

Ponadto są niskokaloryczne, dlatego absolutnie nie trzeba się martwić o wpływ pomidorów na naszą sylwetkę!

Pomidory na raka

Jednak składnikiem, który sprawia, że pomidory są skutecznym narzędziem w profilaktyce antynowotworowej jest likopen. To antyoksydant odpowiedzialny za zwalczanie wolnych rodników. Bierze także udział w procesie reagowania na czynniki, które stymulują podział w komórkach. To sprawia, że likopen może hamować rozwój nowotworów. Zbadano, że jego skuteczność w przeciwdziałaniu rakowi prostaty to aż 30%! Ponadto wykazuje on swoje pozytywne działanie także w przypadku raka płuc, przełyku czy żołądka.

Zobacz także:

Ważne! Więcej lipokenu wbrew pozorom nie zawierają surowe pomidory, a przetwory – przeciery pomidorowe i soki. Jeżeli więc hodujecie w ogródku własne pomidory, to warto w przyszłym roku posadzić ich więcej i przerobić je na przetwory!