To warzywo też można kisić. Pychota i samo zdrowie. Będzie w sam raz do chrupania
Adobe Stock
Newsy

To warzywo też można kisić. Pychota i samo zdrowie. Będzie w sam raz do chrupania

Co powiecie na kiszoną marchewkę? Jeśli jeszcze jej nie spróbowaliście, to macie czego żałować.

W Polsce najczęściej kisi się ogórki - ale to nie jedyne warzywa, które się do tego nadjaą. Doskonale smakują kiszone buraki czy seler, a nawet marchewki! Jeżeli jeszcze nie próbowaliście kiszonych marchewek, koniecznie spróbujcie. Smakują wyjątkowo i świetnie pasują do wielu dań (na przykład zamiast ogórków kiszonych). Sprawdźcie, jak je przygotować. 

Zalety kiszonej marchewki

Dlaczego warto jeść kiszoną marchew? Zawiera ona przede wszystkim, podobnie jak inne kiszonki, kwas mlekowy oraz naturalne probiotyki. Te regulują pracę układu trawiennego, wspomagają odporność oraz równoważą florę bakteryjną jelit. Do tego w kiszonej marchewce jest mało kalorii i dużo błonnika co sprawia, że stanowi ona doskonały element diety dla osób, które chcą zrzucić wagę. 

Przepis na kiszoną marchew

Do przygotowania kiszonej marchewki potrzebne wam będą poniższe składniki:

Składniki:

  • kilka młodych marchewek

  • 3 ząbki czosnku

  • 3 kulki ziela angielskiego

  • 2 liście laurowe

  • koper

  • łyżka soli 

  • woda

Podane składniki wystarczą na przygotowanie jednego słoika kiszonej marchewki. 

Zobacz także
Lemoniada z kiszonych cytryn to hit. Ten oryginalny smak podbija podniebienia

Lemoniada z kiszonych cytryn to hit. Ten oryginalny smak podbije wasze podniebienia

Próbowaliście kisić truskawki? Zaskoczy was ich smak. Będą doskonale pasować do obiadu

Próbowaliście kisić truskawki? Ich smak was zaskoczy. Będą doskonale pasować do obiadu

Przygotowanie:

  1. Obierzcie marchewki i pokrójcie w słupki lub w plastry.

  2. Do wyparzonych słoików włóżcie marchewki i wciśnijcie pomiędzy nie czosnek, dodajcie koper, liście laurowe i ziele angielskie. 

  3. Zagotujcie w garnku wodę, wsypcie sól, wymieszajcie i odstawcie do ostudzenia - woda powinna być ciepła, ale nie gorąca. 

  4. Kiedy woda ostygnie do odpowiedniej temperatury, zalejcie nimi marchewki w słoikach. Woda powinna całkowicie je przykryć.

  5. Przykryjcie słoik gazą i odstawcie na kilka dni. Codziennie sprawdzajcie, czy na powierzchni wody nie utworzyła się pleśń. Jeśli pojawi się piana, zdejmijcie ją za pomocą wyparzonej wcześniej łyżki. 

  6. Po około 3-4 dniach spróbujcie marchewek - po tym czasie powinny już być gotowe. Smacznego!

Kiszoną marchew możecie wykorzystać na wiele sposobów. Świetnie smakuje na kanapkach oraz w sałatkach. Możecie też zrobić surówkę z samej marchewki kiszonej, dodając do niej tylko oliwę z oliwek, trochę świeżego koperku czy cebuli. 

Źródło: ofeminin.pl

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak zrobić zalewę do ogórków kiszonych? Z taką wyjdą najlepsze
AdobeStock
Newsy
Jak zrobić zalewę do ogórków kiszonych? Z taką wyjdą najlepsze
Przygotowanie ogórków kiszonych jest banalnie proste – poznajcie prosty przepis na zalewę do ogórków.

Jeżeli dotychczas tylko wyjadaliście zapasy ogórków ze spiżarni babci, czas nauczyć się zrobić je samodzielnie – a przygotowanie ogórków kiszonych jest naprawdę banalnie proste. Poznajcie przepis  na idealną zalewę do ogórków kiszonych. Jakie ogórki wybrać do kiszenia? Do kiszenia należy używać tylko ogórków gruntowych – podłużne, zielone ogórki o gładkiej skórce kompletnie nie nadają się do kiszenia, ponieważ zawierają za dużo wody. Ważne też, by wybierać do kiszenia ogórki o podobnej wielkości, najlepiej w średnim rozmiarze. Dzięki temu wszystkie zakiszą się równomiernie. Jak długo ogórki powinny się kisić? Ogórki kiszone będą dobre po około 2-3 tygodniach od przygotowania, choć oczywiście im dłużej poczekacie, tym będą one smaczniejsze. Ogórki małosolne natomiast nadają się do jedzenia już po 2-3 dniach. Jak zrobić zalewę do ogórków? Przyrządzenie zalewy jest banalnie proste, a jej sekret tkwi w proporcjach – zawsze wsypujcie 1 łyżkę soli na 1 litr wody. Pamiętajcie o tym, że woda musi być ciepła! Przepis na idealne ogórki kiszone Do przygotowania klasycznych ogórków kiszonych potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1 kilogram ogórków gruntowych 1 korzeń chrzanu Kilka ząbków czosnku Ziele angielskie Liście laurowe Cały koper z kwiatostanami Gorczyca Woda Sól Przygotowanie: Umyjcie ogórki i namoczcie je w wodzie – co najmniej 30 minut. Dzięki temu będą sprężyste i chrupiące po ukiszeniu. Następnie przełóżcie ogórki do wyparzonych słoików, układając je ciasno jeden obok drugiego. Pomiędzy ogórki włóżcie...

jakie mięso do bigosu
AdobeStock
Newsy
Jakie mięso jest najlepsze do bigosu? Takie sprawi, że wyjdzie wam bigos doskonały
Czy wiecie, z jakiego mięsa wychodzi najlepszy bigos? Sprawdziliśmy to.

Wolicie bigos jarski czy mięsny? Najczęściej przyrządzany jest oczywiście ten w wersji mięsnej, choć i wegetariański ma swoich zwolenników. Dziś skupimy się jednak na bigosie z dodatkiem mięsa. Czy wiecie, które jest najlepsze? Jakie mięso do bigosu? Najczęściej do bigosu dodaje się boczek, kiełbasę i/lub podsmażone mięso. Najpopularniejsza i najbardziej polecana jest wieprzowina z łopatki lub karkówki , choć nieźle sprawdza się także wołowina z podgardla . Możecie oczywiście zrobić też bigos z dodatkiem mięsa z kurczaka lub indyka , jednak najlepszy jest bigos wieprzowy. Przepis na smaczny bigos Do przygotowania klasycznego, polskiego bigosu potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 1,5 kilograma kiszonej kapusty 1 kilogram białej kapusty 1 kilogram mięsa wieprzowego (karkówka lub łopatka) 200 g boczku wędzonego 100 g pieczarek 100 g suszonych grzybów 2 marchewki 3 cebule 4 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki smalcu 1 łyżka papryki słodkiej mielonej Liście laurowe Ziele angielskie Sól Pieprz Przygotowanie: Suszone grzyby zamoczcie w wodzie i odstawcie, by zmiękły. Posiekajcie kapustę kiszoną i włóżcie do dużego garnka. Umyjcie białą kapustę, poszatkujcie i dodajcie do kiszonej. Obierzcie wszystkie cebule, pokrójcie w kostkę i zeszklijcie na oleju. Umyjcie i obierzcie pieczarki i usmażcie na patelni podobnie jak cebulę. Dodajcie cebule i pieczarki do kapusty. Obierzcie marchewki, zetrzyjcie na tarce i wrzućcie do garnka. Mięso wieprzowe umyjcie, osuszcie i pokrójcie w kostkę. Rozgrzejcie olej na patelni i podsmażcie mięso. Gdy się ozłoci, dodajcie je do garnka z kapustą. Następnie pokrójcie boczek i smażcie na patelni tak długo, aż wytopi się z niego tłuszcz i dodajcie...

karkowka w kapuscię
Gotujmy.pl/migotka28
Newsy
Zapieczcie karkówkę z kiszoną kapustą, a chętnych na to danie nie zabraknie. Smak petarda
Zazwyczaj przyrządzacie żeberka z kapustą? Zamieńcie je na karkówkę, a oszalejecie na punkcie tej potrawy.

Karkówka najczęściej kojarzy nam się z daniem z grilla, które serwujemy podczas letnich spotkań ze znajomymi. Gdy nie ma dostępu do tego urządzenia można ją przygotować na patelni z cebulką, która nada jej wyjątkowego smaku. My proponujemy nietypową wersję z pyszną kiszoną kapustą. Dodajcie gotowane lub pieczone ziemniaki i gotowe, nic więcej nie trzeba. Jak wybrać miękką karkówkę? Karkówka to mięso, które potrafi być twarde i żylaste. Podczas zakupów zwróćcie uwagę przede wszystkim na jej wielkość – nie powinna być zbyt przerośnięta. Tłuszcz zapewnia karkówce soczystość i mnóstwo smaku, ale nie powinno być go zbyt dużo. Spójrzcie również na jego kolor, najlepiej jeśli jest biały lub jasnoróżowy. A jakiej barwy powinna być karkówka? Najlepsza to ta ciemnoczerwona, nawet nie patrzcie na jasne, różowe mięso, bo prawdopodobnie zostało naszpikowane wodą. Karkówka zapiekana w kapuście kiszonej - przepis Składniki 900 g karkówki 900 g kiszonej kapusty 5 listków laurowych 350-400ml bulionu Zielona czubryca Sól i pieprz do smaku Opcjonalnie: 6 pieczarek Przygotowanie Jeśli karkówkę macie w jednym kawałku to pokrójcie ją w grube plastry. Każdy kawałek doprawcie zieloną czubrycą i odstawcie do lodówki na kilka godzin albo na cała noc, aby przeszła smakiem przyprawy. Wyjmijcie mięso i pozwólcie mu się ogrzać. Kapustę kiszoną przepłuczcie pod bieżącą woda, aby usunąć z niej nadmiar soli i kwaśnego smaku. Rozgrzejcie patelnię i obsmażcie na złoto karkówkę z każdej strony. Na dnie żaroodpornego naczynia nałóżcie połowę kapusty, dodajcie trochę soli i pieprzu, liście laurowe oraz pieczarki pokrojone w plastry, jeśli...

Błąd przy kiszeniu kapusty
Newsy
Jak zrobić idealną kapustę kiszoną? Większość Polaków popełnia 1 błąd, który rujnuje jej smak
Upewnijcie się, że przygotowujecie ją we właściwy sposób, bo źle zrobiona kiszona kapusta jest niesmaczna i nie ma tylu drogocennych właściwości.

Kiszona kapusta jest nie tylko przepyszna, ale też bardzo zdrowa. Taka samodzielnie przygotowana będzie szczególnie bogata w naturalne mikroorganizmy wspierające zdrowie.  Kapuśniak z kiszonej kapusty , bigos na kiszonej kapuście , pierogi z kapustą i grzybami – żadne z tych dań nie mogłoby być przygotowane bez bez kapusty kiszonej. Jeśli przygotowujecie kiszoną kapustę samodzielnie, już wyprzedzacie o krok osoby, które ją kupują. Jednak pamiętajcie, dobre chęci to niestety nie wszystko. Ne każda domowa kapusta kiszona będzie zdrowa, a przede wszystkim – smaczna. Upewnijcie się, że nie popełniacie tego błędu , bo inaczej kapusta nie będzie zachwycała smakiem. Dodawanie za dużej ilości soli do kapusty kiszonej To właśnie błąd, przed którym chcieliśmy was ostrzec. Jednym z częściej popełnianych przy kiszeniu kapusty błędów, jest dodawanie do niej zbyt dużej ilości soli. Konsekwencje mogą być następujące: Jeśli przesolicie kapustę, to przede wszystkim, będzie ona niesmaczna .  Po drugie, przesolona kapusta kiszona nie jest aż tak zdrowa. Sól to substancja, której w diecie prawie każdego Polaka jest zbyt dużo. Wszyscy powinniśmy jej unikać i ograniczać ją tam, gdzie to możliwe.  Najgorszą konsekwencją przesolenia kapusty kiszonej będzie jednak fakt, że taka kapusta jest bardziej podatna na rozwój grzybów i pleśni. Mogą one wpływać na kolor kapusty i zmieniać go na brązowy lub nawet szary. Prawidłowa proporcja soli do kapusty przy przygotowaniu kapusty kiszonej, wynosi: 200 g soli na każde 10 kg kapusty . Jak prawidłowo przechowywać kapustę kiszoną? To błąd, który szczególnie często popełniany jest przy robieniu kapusty kiszonej. Wystrzegajcie się go dla lepszego smaku i bogatszych właściwości zdrowotnych kiszonej...