właściwości pora
Adobe Stock
Newsy

To warzywo jest o wiele zdrowsze niż cebula i buraki. A do tego genialnie podnosi odporność

Pod względem zawartości żelaza bije na głowę buraki i z pewnością lepiej niż cebula chroni przed rozwojem nowotworów złośliwych. Mowa tu oczywiście o porze – roślinie biblijnej, uprawianej na świecie od czasów starożytnych. Jej regularne spożywanie bardzo pozytywnie wpływa na organizm.

Mówi się, że cebula i buraki to najzdrowsze naturalne produkty, które każdy powinien włączyć do swojej diety. Wielu jednak zapomina o niesamowitych właściwościach pora, który mówiąc szczerze, bije na głowę dwa wcześniej wspomniane. Jeśli nie potraficie pokochać go za smak, spróbujcie się z nim zaprzyjaźnić chociażby z uwagi na jego cenne wartości odżywcze.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Skąd por wziął się w Polsce?

Właściwości lecznicze pora zostały docenione już w czasach starożytnych. To pochodzące z Bliskiego Wschodu warzywo podobno spożywał sam cesarz Neron. Polska usłyszała o porach dopiero za królowej Bony. Krajanie szybko docenili to warzywo i zaczęli je wykorzystywać, głównie w medycynie.

Cenne właściwości pora

Oprócz białka, tłuszczu, węglowodanów oraz błonnika por zawiera również mnóstwo witamin – A, C, E oraz K. Warzywo jest także bogate w kwasy tłuszczowe, wapń, żelazo, fosfor, potas, kwas foliowy, cynk, sód oraz magnez.

Ze względu na wysoką zawartość żelaza produkt polecany jest przede wszystkim osobom cierpiącym na anemię. Najlepiej jeść go w towarzystwie soku z cytryny, to sprawia, że żelazo jest szybciej i lepiej wchłaniane przez organizm.

Okazuje się również, że por może łagodzić objawy chorób reumatycznych poprzez rozszerzenie naczyń krwionośnych, lepsze ukrwienie tkanek oraz zmniejszenie lub zniwelowanie bólu. Warzywo wykorzystuje się także do walki z katarem i kaszlem – zwiększa wytwarzanie śluzu i działa wykrztuśnie. 

Por ma działanie moczopędne i oczyszczające. Jego spożywanie pomaga w walce z zakwaszonym organizmem. Nie można też zapomnieć, że warzywo jest źródłem inuliny wspomagającej między innymi prawidłową pracę jelit. Związek obniża również poziom glukozy i cholesterolu we krwi oraz ułatwia przyswajanie składników mineralnych. 

Przepis na syrop z pora

Syrop z pora to produkt, który każdy powinien mieć w swoim domu. Znakomicie radzi sobie z każdym przeziębieniem, a jego przyrządzenie jest dziecinnie proste.

Wystarczy, że zetrzecie białą część warzywa na tarce o drobnych oczkach i zmieszacie z miodem. Całość musicie zagotować, a następnie przecedzić przez drobne sitko i przelać do buteleczki. Gotowe!

Przepis na syrop z mniszka lekarskiego. Doskonały na ból gardła i brzucha
Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na syrop z mniszka lekarskiego. Doskonały na ból gardła i brzucha
Syrop z mniszka lekarskiego to fantastyczny domowy środek na bóle gardła czy brzucha. Zróbcie go na początku maja – zerwane wtedy kwiaty mniszka są najlepszej jakości i najlepiej nadają się na domowe medykamenty.

Maj to najlepsza pora zbioru mniszka lekarskiego. Roślina nazywana niekiedy także mleczem mieni się żółtą barwą swych kwiatów na łąkach, klombach, skwerach, trawnikach.  Duża ilość takich kwiatków to jasny i czytelny sygnał, że pora przystąpić do jego zbioru. Nic tylko zbierać i gotować przeciwzapalne i przeciwwirusowe syropy! Kiedy powinno zbierać się kwiaty mniszka lekarskiego? Maj to także pora, podczas której żółte kwiaty mniszka lekarski są najmniej gorzkie i najlepiej nadają się do przygotowania z niego rozmaitych domowych specyfików na różnego rodzaju dolegliwości. Warto pamiętać, że zbiór kwiatów mniszka powinien odbywać się przed południem, czyli wtedy, kiedy kwiaty tej rośliny są najbardziej otwarte. Mniszek lekarski przecież nie tylko świetnie wygląda na tle zielonej trawy, ale jak nawet wskazuje jego nazwa, ma wiele wspaniałych właściwości leczniczych. Przepis na syrop z mniszka lekarskiego Składniki: Ok. pół litra świeżo zebranych kwiatów mniszka lekarskiego 1 cytryna 1 kg cukru Opcjonalnie – kawałek skórki pomarańczy Przygotowanie: Świeżo zebrane kwiaty dobrze umyjcie i zalejcie wodą. Po kilku godzinach moczenia wstawcie na gaz i gotujcie ok. 15 min. Do gotującego się mniszka dodajcie dobrze umytą i pokrojoną na mniejsze kawałki cytrynę. Po 15-minutowym gotowaniu zdejmijcie wywar z gazu i odstawcie aż do następnego dnia. Wywar powinien „leżakować” przez całą noc w temperaturze pokojowej. Po upływie doby odcedźcie wywar z kawałków cytryny i kwiatów i dodajcie do płynu cukier. Gotujcie syrop na bardzo małym ogniu przez ok. 2 godziny. W czasie gotowania do syropu można dodać kawałek umytej skórki pomarańczy....

kotlety mielone z cukinią i porem
Gotujmy.pl
Newsy
Soczyste kotlety mielone z cukinią i porem. Pomysł na prosty i pyszny obiad
Przygotujcie kotlety mielone inaczej niż zwykle – co powiecie, by dodać do nich te 2 nietypowe warzywa? Sprawdziliśmy. W takim wydaniu smakują po prostu genialnie.

Kotlety mielone to absolutny klasyk polskiej kuchni. W tradycyjnej wersji przygotowuje się poprzez połączenie świeżo zmielonego mięsa z namoczoną w mleku bułką, jajkiem, cebulką, ząbkiem czosnku i przyprawami – solą i pieprzem. Całość, po uformowaniu w kotleciki i obtoczeniu w bułce tartej, smaży się na rumiano na oleju. Co powiecie na to, żeby dodać do surowej masy te 2 warzywa? Sprawdziliśmy – to świetny sposób na to, żeby kotlety były o wiele bardziej soczyste i jeszcze lepsze w smaku! Kotleciki mielone z cukinią i porem Każdy z was przynajmniej raz w swoim życiu zrobił mielone kotlety. Zwykle do masy dodaje się cebulkę, ale do mięsa można też dodać kilka innych warzyw. Niektóre gospodynie domu dodają do surowej masy starkowaną marchewkę. A co powiecie na to, by wzbogacić ją o pora i cukinię? Właściwości zdrowotne pora i cukinii Por i cukinia to warzywa o licznych walorach zdrowotnych. Por nie tylko jest niskokaloryczny, ale też bogaty w niezwykle ważny dla zdrowia błonnik. Znajdziemy w nim również witaminę A, C oraz witaminy z grupy B. Cukinia to smaczne i lekkostrawne warzywo, które zawiera potas, żelazo, witaminę C, witaminę K, witaminę B1 oraz magnez. Lekarze i dietetycy zalecają ją nawet małym dzieciom. Kotleciki mielone z warzywami to świetny pomysł na zdrowsze i bardziej soczyste mięso. Z cukinią i porem będą smakowały wprost wyśmienicie. Przygotujcie swoim domownikom to danie, a gwarantujemy, że poproszą was o dokładkę! Składniki: 40 dag mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 mała cukinia 1 mały por 2 łyżki cebuli smażonej 1 łyżka majonezu light 1 łyżka mąki ziemniaczanej 0,5 bułki kajzerki Olej do smażenia Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Cukinię razem ze skórką, zetrzeć na grubej tarce. Oprószyć...

sposób na białego kalafiora
Pixabay
Newsy
Jak ugotować kalafiora, aby nie ściemniał? Dzięki tej metodzie będzie miał ładny biały kolor
Kalafior przechowywany zbyt długo, mrożony, a nawet gotowany, może bardzo szybko ściemnieć. Mimo iż podczas zwykłego, rodzinnego obiadu kolor warzywa nie ma tak wielkiego znaczenia, podany gościom powinien być „śnieżnobiały”. Sprawdźcie, jak to zrobić.

Cenne właściwości kalafiora Właściwości kalafiora zostały docenione ponad 2 tysiące lat temu. Na przestrzeni lat udowodniono, że regularne spożywanie tego warzywa może między innymi zmniejszyć ryzyko zachorowania i  rozwoju raka prostaty, pęcherza, jamy ustnej, gardła i krtani. Na tym jednak nie koniec. Jedzenie kalafiora zaleca się przede wszystkim osobom chorującym na wrzody oraz cukrzycę. To niepozorne warzywo może uchronić również przed innymi schorzeniami układu pokarmowego – zapaleniem błony śluzowej żołądka, zapaleniem przełyku, a nawet rakiem żołądka. Nic dziwnego, że Polacy tak powszechnie wykorzystują go w swoich jadłospisach. Kalafior ma jedną wadę... Kalafior jest bardzo wdzięcznym warzywem. Bowiem można go jeść zarówno na surowo – w dipie, sosie lub sałatce, jak również w postaci gotowanej – w zupach, zapiekankach oraz tartach. Niektórzy uwielbiają go w wersji z przyrządzoną na maśle bułką tartą. Niestety, niekwestionowaną wadą kalafiora jest to, że jego różyczki szybko ciemnieją – z białych stają się żółte. W tym przypadku mrożenie nic nie da. Po takiej obróbce termicznej warzywo przybierze niesamowicie nieapetyczny wygląd. Najlepiej więc przechowywać je w dolnych szufladach lodówki, łodygą do góry. Jak ugotować kalafiora, aby nie ściemniał? Gotowanie kalafiora jest proste, ale ryzykowne. Okazuje się, że przyrządzając warzywo można popełnić wiele błędów. Większość z nich jest związana z zachowaniem cennych wartości odżywczych lub ciemnieniem różyczek.  Tak naprawdę nawet, jeśli kupiliście świeżego kalafiora, po obróbce termicznej może on ściemnieć. Na ten proces ma wpływ między innymi naczynie, w którym gotujecie warzywo – aluminiowy garnek sprawi, że zżółknie, z kolei...

Mężczyzna stosował dietę ziemniaczaną i schudł 50 kg w rok. Efekty są spektakularne
Adobe Stock
Newsy
Mężczyzna stosował dietę ziemniaczaną i schudł 50 kg w rok! Efekty są spektakularne
Dieta ziemniaczana to sprawdzony sposób na zgubienie zbędnych kilogramów. Na własnej skórze przekonał się o tym Amerykanin, Andrew Taylor.

Wiele osób na diecie postanawia wyeliminować z jadłospisu ziemniaki, które uważane są za kaloryczne i niezdrowe warzywo. Nic bardziej mylnego! To nieprawda, że ziemniaki tuczą , o ile podawane są bez zbędnych dodatków, Tak naprawdę, samo w sobie warzywo ma właściwości odchudzające, a jego spożywanie pozytywnie wpływa na wasze zdrowie.  Cenne właściwości ziemniaków Ziemniaki zawierają mnóstwo potasu oraz magnezu. To właśnie dzięki nim ciśnienie krwi pozostaje w normie, zęby i kości są mocne, przemiana materii lepsza, a stany zmęczenia oraz stres mniej uciążliwe. Te niepozornie wyglądające bulwy zawierają również wapń, żelazo, fosfor oraz niemal wszystkie, potrzebne do funkcjonowania witaminy – A, B1, B2, B3, B6, C, PP. Nie można także zapomnieć o cennym błonniku, który nie tylko ułatwia trawienie , ale również pomaga w walce z nadwagą i obniża poziom „złego” cholesterolu . Ziemniaki, wbrew pozorom, są lekkostrawne i niskokaloryczne, a zawarte w nich substancje i związki łatwo przyswajalne. W ich składzie znajduje się także bardzo mało tłuszczu.  Niewielu zdaje sobie również sprawę z tego, że serwowane w towarzystwie mięsa równoważą jego kwasotwórcze oddziaływanie na organizm. Nic więc dziwnego, że wiele osób decyduje się na tak zwaną dietę ziemniaczaną. Na czym polega dieta ziemniaczana? Dieta ziemniaczana to najkrócej mówiąc dwutygodniowa kuracja odchudzająca. Podczas jej trwania dwa razy dziennie należy spożywać posiłek przygotowany na bazie tychże warzyw. Możecie je piec, gotować, a nawet dusić. Nie zaleca się jednak smażenia. Eksperci zalecają, by osoby przechodzące na ten sposób żywienia pamiętały o dostarczaniu odpowiedniej ilości płynów do organizmu (2 litry dziennie). Może to...