
Mówi się, że cebula i buraki to najzdrowsze naturalne produkty, które każdy powinien włączyć do swojej diety. Wielu jednak zapomina o niesamowitych właściwościach pora, który mówiąc szczerze, bije na głowę dwa wcześniej wspomniane. Jeśli nie potraficie pokochać go za smak, spróbujcie się z nim zaprzyjaźnić chociażby z uwagi na jego cenne wartości odżywcze.
Skąd por wziął się w Polsce?
Właściwości lecznicze pora zostały docenione już w czasach starożytnych. To pochodzące z Bliskiego Wschodu warzywo podobno spożywał sam cesarz Neron. Polska usłyszała o porach dopiero za królowej Bony. Krajanie szybko docenili to warzywo i zaczęli je wykorzystywać, głównie w medycynie.
Cenne właściwości pora
Oprócz białka, tłuszczu, węglowodanów oraz błonnika por zawiera również mnóstwo witamin – A, C, E oraz K. Warzywo jest także bogate w kwasy tłuszczowe, wapń, żelazo, fosfor, potas, kwas foliowy, cynk, sód oraz magnez.
Ze względu na wysoką zawartość żelaza produkt polecany jest przede wszystkim osobom cierpiącym na anemię. Najlepiej jeść go w towarzystwie soku z cytryny, to sprawia, że żelazo jest szybciej i lepiej wchłaniane przez organizm.
Okazuje się również, że por może łagodzić objawy chorób reumatycznych poprzez rozszerzenie naczyń krwionośnych, lepsze ukrwienie tkanek oraz zmniejszenie lub zniwelowanie bólu. Warzywo wykorzystuje się także do walki z katarem i kaszlem – zwiększa wytwarzanie śluzu i działa wykrztuśnie.
Por ma działanie moczopędne i oczyszczające. Jego spożywanie pomaga w walce z zakwaszonym organizmem. Nie można też zapomnieć, że warzywo jest źródłem inuliny wspomagającej między innymi prawidłową pracę jelit. Związek obniża również poziom glukozy i cholesterolu we krwi oraz ułatwia przyswajanie składników mineralnych.
Przepis na syrop z pora
Syrop z pora to produkt, który każdy powinien mieć w swoim domu. Znakomicie radzi sobie z każdym przeziębieniem, a jego przyrządzenie jest dziecinnie proste.
Wystarczy, że zetrzecie białą część warzywa na tarce o drobnych oczkach i zmieszacie z miodem. Całość musicie zagotować, a następnie przecedzić przez drobne sitko i przelać do buteleczki. Gotowe!