To warzywo jedzcie zima codziennie. Jest tanie i zdrowe, zawiera potas, magnez i wapń
Adobe Stock
Newsy

To warzywo jedzcie zimą codziennie. Jest tanie i zdrowe. Zawiera potas, magnez i wapń

Przynajmniej połowę żywności, jaka zjadacie dziennie powinny stanowić owoce i warzywa. Ale uwaga, warzywa powinny w daniach wyraźnie wyprzedzać owoce. Jakie warzywa jeść zimą?

Zimą nie mamy tak dużego wyboru warzyw jak w sezonie wiosennym i letnim. Mimo to jest dostępnych sporo sezonowych warzyw, które warto włączyć do jadłospisu. Są zdrowe i tanie, produkowane lokalnie i pomimo niesprzyjających warunków atmosferycznych zachowują dużo wartości. Przypominamy jakie warzywa warto jeść zimą i szczególnie polecamy jedno z nich.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Najlepsze sezonowe, zimowe warzywa dostępne w Polsce

Te warzywa nie tylko pozwolą wam zachować zdrowie, bo dostarczają wielu składników odżywczych, ale też przygotowywać smaczne i urozmaicone posiłki. Kupujcie i codziennie jedzcie następujące warzywa:

  • Korzeniowe (marchew, pietruszka, seler, ziemniaki)
  • Cebulowe (cebula, por)
  • Strączkowe (groch, fasola, soczewica)
  • Kapustne (kapusta, brukselka)

W sklepach dostępne są oczywiście inne warzywa szklarniowe jak pomidory, ogórki czy rzodkiewka. Jednak ich smak nie dorównuje temu, jaki pamiętamy z lata, a ceny są dużo wyższe niż w sezonie.

Przygotowując posiłki pamiętajcie też o warzywach, z których przygotowaliście własne przetwory na zimę lub możecie je w formie przetworzonej kupić w sklepie, jak: buraki kiszone, ogórki kiszone, papryka marynowana.

Zobacz także
Dlaczego warto kupować brzydkie warzywa owoce? Nie tylko dlatego, że są zdrowe

Dlaczego warto kupować brzydkie warzywa i owoce? Nie tylko dlatego, że są zdrowe

Kroisz drobno warzywa? Błąd. Wyjaśniamy dlaczego

Kroicie drobno warzywa? Błąd. Wyjaśniamy dlaczego

Ziemniaki — warzywo, pełne smaku i wartości odżywczych

To warzywo, które króluje na polskich stołach. Ziemniaki gotowane, smażone, pieczone, tłuczone czy purée przygotowujemy na niemal każdy obiad. I choć jemy je przez cały rok, szczególnie zimą warto pamiętać, że skoro nie ma w sklepach obfitości innych warzyw, to te, które są trzeba jeść nie tylko na obiad.

Ziemniaki możecie przygotować w postaci sałatek czy zup. Możecie je piec i podawać na gorącą kolację nie tylko z gzikiem, ale też innymi sosami: pomidorowym, paprykowym, koperkowym. Placki z ziemniaków mogą być przyrządzane zarówno na słodko, ze śmietaną i cukrem, jak i na słono: z sosami mięsnymi, sosami warzywnymi.

Dlaczego warto tak często jeść ziemniaki? To warzywo, które przez cały rok zachowuje wartości odżywcze. Mają w składzie duże ilości witaminy C, która wzmacnia system odpornościowy. Dostarczają także witamin A, E i witamin z grupy B. a także minerałów takich jak potas, magnez i wapń…

Źródło: haps.pl, dietetycy.org.pl

Kroisz drobno warzywa? Błąd. Wyjaśniamy dlaczego
AdobeStock
Newsy
Kroicie drobno warzywa? Błąd. Wyjaśniamy dlaczego
Czy jedząc owoce i warzywa cieszycie się, że jecie zdrowo? Tymczasem, możecie bardzo łatwo pozbawić zieleninę wartości odżywczych. O czym należy pamiętać?

Warzywa i owoce są zdrowe, to wie każdy. Zawierają witaminy, minerały, błonnik pokarmowy i kwas foliowy. W posiłkach nie może więc ich zabraknąć. Najnowsze zalecenia żywieniowe podpowiadają, że zarówno owoce jak i warzywa są zdrowe, jednak owoce zawierają dużo cukru i nie należy jeść ich w nadmiarze. W każdym posiłku powinny się znaleźć i jedne i drugie, w proporcji: ¾ warzyw, ¼ owoców. Krojenie warzyw jest szkodliwe dla witamin i minerałów Witaminy obecne w owocach i warzywach możemy jednak bardzo łatwo zniszczyć. Ponieważ są to związki organiczne, niewiele potrzeba żeby uległy utlenieniu i w końcu rozpadowi. Już zwykłe obranie czy pokrojenie może powodować, że kostka, słupek czy plasterek marchewki są znacznie bardziej narażone na działanie tlenu i promieni słonecznej, niż gdy warzywo przechowujemy i spożywamy w całości. Obranie powoduje też, że usuwamy z owoców i warzyw związki mineralne znajdujące się pomiędzy skórką i miąższem, a to w każdej roślinie skarbnica wartościowych składników. Obierając ziemniaki pozbawiamy więc potrawę największych skarbów tego warzywa . Jak zachowywać najwięcej witamin w owocach i warzywach, które jednak kroimy? Jeśli przepis z którego korzystacie wymaga obrania i pokrojenia, pamiętajcie o tych 3 zasadach: do krojenia używajcie nierdzewnych noży. Noże ze stali mogą wchodzić w reakcję ze składnikami odżywczymi i w rezultacie niszczyć je. przechowujcie owoce i warzywa w ciemnych pojemnikach, aby docierało do pokrojonych kawałków jak najmniej światła. pokrojone warzywa zjadajcie jak najszybciej, zanim pod wpływem tlenu zaczną zachodzić reakcje niszczące składniki odżywcze. Inne metody obróbki warzyw, których warto unikać. Na co dzień korzystamy też z innych niż...

Warzywniak
Flickr/Piotrek Krzaczek
Newsy
Niemal co piąty Polak prawie nie je warzyw i owoców. Dietetycy załamują ręce
Podstawą dobrze zbilansowanej diety powinny być warzywa i owoce. Wyniki badań zaskakują, gdyż pokazują iż Polacy ich prawe wcale nie jedzą. Dietetycy nie ukrywają swojego niezadowolenia.

Odpowiednio zbilansowana dieta to nie tylko klucz do zgrabnej sylwetki, ale i dobrego samopoczucia oraz zdrowia. Dzienny jadłospis powinien być dość zróżnicowany, aby dostarczał organizmowi szeregu różnych wartości odżywczych. Do podstaw zaliczają oczywiście się warzywa oraz owoce.  Szokujące wyniki badań W ostatnim miesiącu przeprowadzono badania odnośnie obecności warzyw i owoców w codziennej diecie Polaków. Ich wyniki zdecydowanie nie są zadowalające. Okazało się, że tylko 14% Polaków odżywiało się zgodnie z zaleceniami dietetyków. To oznacza, że ich jadłospis był dobrze zbilansowany oraz bogaty we wszelkie składniki odżywcze. Co trzecia osoba w Polsce żywi się nieco gorzej, gdyż owoce oraz warzywa są tylko częścią ich posiłku. Niekiedy zdarza się, że stanowią one połowę zawartości talerza. 39% Polaków ma ubogą dietę w owoce i warzywa, a 17% je ich bardzo mało bądź wcale. Takie wyniki przerażają dietetyków. Zbilansowana dieta Aby organizm funkcjonował w odpowiedni sposób, musi być właściwie odżywiony. W tym celu należy dostarczać mu wraz z posiłkami wiele witamin oraz mikroelementów. Usprawniają one działanie wielu układów. Z tego też powodu ważne jest świadome żywienie i różnorodność potraw. Dzienny jadłospis powinien składać się z odpowiedniej ilości węglowodanów, białek oraz tłuszczów. Warto zadbać więc o te cenne składniki w postaci owoców i warzyw. Właściwości zdrowotne warzyw i owoców Nie od dziś wiadomo, że owoce oraz warzywa to cenne składniki w codziennej diecie. Są świetnym źródłem wielu witamin oraz mikroelementów. Zapewniają one organizmowi odpowiednie funkcjonowanie. Wśród właściwości zdrowotnych warzyw i owoców wyróżnia się: pozostawanie...

Oto najzdrowsze warzywa, jedzcie je codziennie. Zajada się nimi sama Anna Lewandowska
Adobe Stock/ONS.pl
Newsy
Oto najzdrowsze warzywa, jedzcie je codziennie. Zajada się nimi sama Anna Lewandowska
Anna Lewandowska jest niekwestionowanym autorytetem w kwestii żywienia. Tym razem zachęca Polaków, aby włączyli do swojej codziennej diety te wartościowe warzywa. Mają zbawienny wpływ na organizm.

Regularna aktywność fizyczna, zdrowe odżywianie i właściwy wybór produktów spożywczych mają wpływ nie tylko na zgrabną sylwetkę, ale również na dobre samopoczucie oraz zdrowie. Zdaniem Ani Lewandowskiej niezbędnym dodatkiem w każdej diecie są kiszonki. Dlaczego? Anna Lewandowska poleca kiszonki Popularna trenerka, Anna Lewandowska, zaleca włączenie do codziennej diety kiszonych warzyw. Zawierają wiele wartościowych składników, które wzmacniają organizm oraz dostarczają cennych witamin. Świetnie wpływają też na pracę jelit. Są też idealnym rozwiązaniem przed sezonem na wasze ulubione warzywa. Zalety spożywania kiszonek  Kiszone warzywa mają korzystny wpływ na zdrowie: regulują metabolizm zwiększają przyswajalność żelaza wzmacniają włosy i paznokcie poprawiają stan skóry zmniejszają ryzyko wystąpienia anemii poprawiają działanie układu trawiennego zwiększają odporność. Proces kiszenia Kiszenie warzyw to jeden z popularniejszych sposobów konserwacji żywności wśród gospodyń domowych. Jest znany od wielu lat, ale jego właściwości nie zawsze są doceniane. Cały proces opiera się na fermentacji mlekowej przeprowadzanej przez bakterie mlekowe. W jego wyniku cukry proste, jak sacharoza, fruktoza czy glukoza, rozkładają się na kwas mlekowy, etanol, dwutlenek węgla oraz mannitol. Jakie warzywa można kisić? Kiszone produkty można zakupić w niemal każdym sklepie spożywczym, aczkolwiek najlepsze są te przygotowane samodzielnie w domu. Dzięki temu macie pewność, że nie zawierają zbędnych dodatków. Jak się okazuje, do procesu fermentacji można wykorzystać wiele warzyw, nie tylko kapustę, czy ogórki. Spróbujcie ukisić buraki, pomidory, czosnek, cukinię, a nawet cytrynę! Odpowiednio przygotowane są prawdziwą...

Jak usunąć szkodliwe chemikalia z owoców i warzyw? Składniki macie w kuchni
AdobeStock
Newsy
Jak usunąć szkodliwe chemikalia z owoców i warzyw? Składniki macie w kuchni
Owoce i warzywa są pryskane środkami, które mogą powodować podrażnienia i alergie. Dowiedzcie się, jak je usunąć.

Współcześnie przez cały rok można kupić w sklepach większość owoców i warzyw . Niestety, możliwość cieszenia się smakiem świeżych produktów ma swoją cenę. Sprzedawane w supermarketach owoce i warzywa są na plantacjach opryskiwane środkami mającymi chronić rośliny przed szkodnikami, chorobami grzybowymi i bakteriami. Część z nich da się usunąć myjąc warzywa i owoce samą wodą, jednak nie poradzi sobie ona ze wszystkimi pestycydami. Można je na szczęście usunąć stosując składniki znajdujące się w każdym domu. Jak umyć owoce i warzywa z chemikaliów? Do umycia warzyw i owoców można wykorzystać specjalistyczne płyny do czyszczenia, które są dość trudno dostępne i drogie. Zamiast tego, przygotujcie prostą mieszankę z octu i sody! Sprawdźcie, jak krok po kroku myć owoce i warzywa: Zacznijcie od umycia rąk mydłem. Następnie opłuczcie warzywa pod bieżącą wodą. Szpinak , sałatę , kalafiora , brokuły i inne, zielone warzywa, należy zanurzyć w wodzie na co najmniej dwie minuty i zamieszać. Pamiętajcie, by nigdy nie korzystać z mydła albo płynu do mycia naczyń, by umyć owoce i warzywa! Wyczyśćcie bardzo dokładnie zlew, w którym będziecie myli świeże produkty. Następnie do naczynia wlejcie litr wody oraz pół szklanki octu. Wymieszajcie i płuczcie w takim roztworze warzywa i owoce przez 2 minuty. Dzięki temu usuniecie z ich powierzchni takie bakterie jak salmonella, listeria i e.coli. W osobnym naczyniu w litrze wody rozpuśćcie 1 łyżkę sody oczyszczonej. Wymieszajcie i po wypłukaniu owoców i warzyw z octu płuczcie je w takiej mieszance przez kolejne 2 minuty. Ten zabieg pozwoli usunąć pestycydy, co będzie nawet widać gołym okiem – woda stanie się mętna, a nawet lekko żółta! Na koniec wypłuczcie owoce i warzywa w czystej wodzie i osuszcie ręcznikami papierowymi....