„Badania konsumpcji warzyw i owoców" to analiza przeprowadzona przez firmę badawczą Kantar Public, która miała pokazać jakie warzywa i owoce jadają Polacy i czy mają wiedzę na temat tego ile należy ich jeść. Czy lubimy warzywa? Które lubimy najbardziej? Oto wyniki.
1% badanych Polaków lubi wszystkie warzywa, 2 % nie lubi żadnych
Poza skrajnymi grupami osób, które lubią i jedzą wszystko, oraz tymi, nie lubią żadnych warzyw, większość z nas jada warzywa regularnie i chwali sobie ich smak oraz ma świadomość wartości, jakie jedzenie owoców i warzyw niesie dla zdrowia. Najczęściej w naszym kraju jada się:
- Ziemniaki
- Pomidory
- Cebulę
- Marchew
- Ogórki
To są absolutne hity naszej kuchni. Te produkty znajdują się codziennie w potrawach, które jadamy. Nie znaczy to jednak, że właśnie tę żywność najbardziej lubimy. Poproszeni o wskazanie warzyw, które najchętniej jemy inaczej układamy ich listę. Tu dominują nie ziemniaki, obecne na niemal każdym obiedzie, tylko warzywa kanapkowe.
Oto ranking ulubionych warzyw Polaków w 2021 r.:
Zobacz także:
- Pomidor – 39%
- Ogórek – 23%
- Ziemniak – 15%
- Kalafior – 10%
- Marchew – 10%
- Sałata – 10%
- Papryka – 7%
- Kapusta – 6%
- Brokuł – 6%
- Cebula – 3%
- Rzodkiewka – 2%
- Burak – 2%
- Cukinia – 2%
- Fasola – 2%
- Dynia – 1 %
Tylko 19% z nas wie ile warzyw należy jeść dziennie
Choć większość z nas ma świadomość, że warzywa i owoce powinny znajdować się w codziennym jadłospisie, a dietetycy i lekarze od lat powtarzają, że są podstawą zdrowej i zbilansowanej diety, oraz że są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, zapewnienia mu wszystkich koniecznych wartości odżywczych, a także odgrywają ważną rolę w budowaniu odporności i profilaktyce wielu chorób, to tylko 1/3 z nas wie, jak dużo należy ich jeść.
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) oraz Polski Instytut Żywności i Żywienia w zaleceniach żywieniowych wskazują, że owoce i warzywa powinny stanowić połowę każdego posiłku. Należy je dodawać do dań w proporcji: 3 porcje warzyw na 1 porcję owoców. Warzywa powinny stanowić podstawę dania, nie jedynie dodatek, to one, a nie mięso powinny dominować na talerzu. Ile warzyw należy jeść dziennie? Pamiętajcie o minimum 400 g warzyw i owoców, najlepiej w 5 porcjach.
Źródło: radiozet.pl, dietetycy.org