To ulubione warzywa Polaków. Sprawdźcie czy też są hitem w waszym domu
Adobe Stock
Newsy

To ulubione warzywa Polaków. Sprawdźcie, czy sięgacie po nie tak samo często jak inni

Siadacie do stołu? Spójrzcie na swój talerz, a zaraz okaże się, czy macie na nim to, co należy. Ile warzyw należy jeść dziennie, jaką powinny stanowić część dań i czy wybieracie te warzywa, które też najchętniej jadają inni?

„Badania konsumpcji warzyw i owoców" to analiza przeprowadzona przez firmę badawczą Kantar Public, która miała pokazać jakie warzywa i owoce jadają Polacy i czy mają wiedzę na temat tego ile należy ich jeść. Czy lubimy warzywa? Które lubimy najbardziej? Oto wyniki.

Magda Gessler odpowiada na pytania

1% badanych Polaków lubi wszystkie warzywa, 2 % nie lubi żadnych

Poza skrajnymi grupami osób, które lubią i jedzą wszystko, oraz tymi, nie lubią żadnych warzyw, większość z nas jada warzywa regularnie i chwali sobie ich smak oraz ma świadomość wartości, jakie jedzenie owoców i warzyw niesie dla zdrowia. Najczęściej w naszym kraju jada się:

  • Ziemniaki
  • Pomidory
  • Cebulę
  • Marchew
  • Ogórki

To są absolutne hity naszej kuchni. Te produkty znajdują się codziennie w potrawach, które jadamy. Nie znaczy to jednak, że właśnie tę żywność najbardziej lubimy. Poproszeni o wskazanie warzyw, które najchętniej jemy inaczej układamy ich listę. Tu dominują nie ziemniaki, obecne na niemal każdym obiedzie, tylko warzywa kanapkowe.

Zobacz także
Ta witamina poprawia działanie układu krążenia i serca. W tych x porduktach znajdziecie jej najwięcej

Ta witamina poprawia działanie układu krążenia i serca. W zielonych warzywach jest jej najwięcej

Szykuje się nowy zakaz: warzywa i owoce nie będą pakowane w folię. Czy jesteście za?

Warzywa i owoce nie będą już pakowane w folię? Szykuje się nowy zakaz?

Oto ranking ulubionych warzyw Polaków w 2021 r.:

  • Pomidor – 39%
  • Ogórek – 23%
  • Ziemniak – 15%
  • Kalafior – 10%
  • Marchew – 10%
  • Sałata – 10%
  • Papryka – 7%
  • Kapusta – 6%
  • Brokuł – 6%
  • Cebula – 3%
  • Rzodkiewka – 2%
  • Burak – 2%
  • Cukinia – 2%
  • Fasola – 2%
  • Dynia – 1 %

Tylko 19% z nas wie ile warzyw należy jeść dziennie

Choć większość z nas ma świadomość, że warzywa i owoce powinny znajdować się w codziennym jadłospisie, a dietetycy i lekarze od lat powtarzają, że są podstawą zdrowej i zbilansowanej diety, oraz że są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, zapewnienia mu wszystkich koniecznych wartości odżywczych, a także odgrywają ważną rolę w budowaniu odporności i profilaktyce wielu chorób, to tylko 1/3 z nas wie, jak dużo należy ich jeść.

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) oraz Polski Instytut Żywności i Żywienia w zaleceniach żywieniowych wskazują, że owoce i warzywa powinny stanowić połowę każdego posiłku. Należy je dodawać do dań w proporcji: 3 porcje warzyw na 1 porcję owoców. Warzywa powinny stanowić podstawę dania, nie jedynie dodatek, to one, a nie mięso powinny dominować na talerzu. Ile warzyw należy jeść dziennie? Pamiętajcie o minimum 400 g warzyw i owoców, najlepiej w 5 porcjach.

Źródło: radiozet.pl, dietetycy.org

ulubione warzywa Polaków
Adobe Stock
Newsy
Ulubione warzywo Polaków? Kantar podaje dane. Zdziwieni czy niekoniecznie?
Wciąż jemy za mało warzyw i owoców - wynika z badań przeprowadzonych przez Kantar Public. Jeśli już po nie sięgamy, robimy to najczęściej podczas obiadu. Mamy też bardzo tradycyjne upodobania - wybieramy krajowe warzywa i owoce i to właśnie je najbardziej lubimy.

Zaskakiwać może to, że najrzadziej jemy owoce lub warzywa na podwieczorek. Częściej też sięgamy po nie podczas śniadania niż w trakcie kolacji. Co innego obiad - 92 proc. Polaków je wtedy warzywa i owoce, z czego prawie połowa badanych deklaruje, że stanowią one co najmniej połowę porcji. W badaniu Kantar, przeprowadzonym na zlecenie Funduszu Promocji Owoców i Warzyw,  pytano respondentów o ich nawyki żywieniowe w kwietniu 2021. Ulubione warzywa Polaków W tym rankingu bezapelacyjnie wygrywa… cebula . Jada ją 91 proc. Polaków. Na drugim miejscu badani wymieniają marchewkę , a na trzecim pomidory . Są to warzywa, które kupujemy niezależnie od sezonu, tak samo jak ogórki, paprykę i kapustę. Jemy też sporo dymki i rzodkiewki. W tym roku rzadziej jadamy za to kalafior, brokuły i sałatę. Ulubione owoce Polaków Najpopularniejszy owoc w naszym kraju to oczywiście jabłko ! 9 na 10 Polaków lubi ten owoc, z czego co piąty jada jabłka nawet 4-5 razy w tygodniu. Na kolejnym miejscu we wspomnianym badaniu znalazły się gruszki, a na trzecim - truskawki. Te ostatnie już niedługo jednak zdetronizują pozostałe owoce. Właśnie trwa sezon na te szklarniowe, a za chwilę w sklepach kupimy pachnące i aromatyczne krajowe truskawki w łubiankach. To najlepsza pora roku dla wielu amatorów owoców! I dobrze, bo z truskawek możemy przyrządzić wiele pyszności, np.: knedle z truskawkami ciasto drożdżowe z truskawkami zupę owocową Ile owoców i warzyw dziennie? Najlepszą rekomendacją (i najłatwiejszą do zastosowania) jest ta, aby warzywa i owoce zajmowały połowę talerza. Podczas każdego posiłku! Instytut Żywności i Żywienia zaleca zjadanie minimum 400 g warzyw i owoców dziennie, z czego większość...

Kroisz drobno warzywa? Błąd. Wyjaśniamy dlaczego
AdobeStock
Newsy
Kroicie drobno warzywa? Błąd. Wyjaśniamy dlaczego
Czy jedząc owoce i warzywa cieszycie się, że jecie zdrowo? Tymczasem, możecie bardzo łatwo pozbawić zieleninę wartości odżywczych. O czym należy pamiętać?

Warzywa i owoce są zdrowe, to wie każdy. Zawierają witaminy, minerały, błonnik pokarmowy i kwas foliowy. W posiłkach nie może więc ich zabraknąć. Najnowsze zalecenia żywieniowe podpowiadają, że zarówno owoce jak i warzywa są zdrowe, jednak owoce zawierają dużo cukru i nie należy jeść ich w nadmiarze. W każdym posiłku powinny się znaleźć i jedne i drugie, w proporcji: ¾ warzyw, ¼ owoców. Krojenie warzyw jest szkodliwe dla witamin i minerałów Witaminy obecne w owocach i warzywach możemy jednak bardzo łatwo zniszczyć. Ponieważ są to związki organiczne, niewiele potrzeba żeby uległy utlenieniu i w końcu rozpadowi. Już zwykłe obranie czy pokrojenie może powodować, że kostka, słupek czy plasterek marchewki są znacznie bardziej narażone na działanie tlenu i promieni słonecznej, niż gdy warzywo przechowujemy i spożywamy w całości. Obranie powoduje też, że usuwamy z owoców i warzyw związki mineralne znajdujące się pomiędzy skórką i miąższem, a to w każdej roślinie skarbnica wartościowych składników. Obierając ziemniaki pozbawiamy więc potrawę największych skarbów tego warzywa . Jak zachowywać najwięcej witamin w owocach i warzywach, które jednak kroimy? Jeśli przepis z którego korzystacie wymaga obrania i pokrojenia, pamiętajcie o tych 3 zasadach: do krojenia używajcie nierdzewnych noży. Noże ze stali mogą wchodzić w reakcję ze składnikami odżywczymi i w rezultacie niszczyć je. przechowujcie owoce i warzywa w ciemnych pojemnikach, aby docierało do pokrojonych kawałków jak najmniej światła. pokrojone warzywa zjadajcie jak najszybciej, zanim pod wpływem tlenu zaczną zachodzić reakcje niszczące składniki odżywcze. Inne metody obróbki warzyw, których warto unikać. Na co dzień korzystamy też z innych niż...

Te miasta chcą zakazu działalności fast foodów. Czy władze powinny zaglądać obywatelom do talerzy?
Adobe Stock
Newsy
Zdradźcie nam co jecie, a powiemy wam jak długo będziecie żyli. Oto kuchnia na zdrowe i długie życie
Nie od dzisiaj wiadomo, że od wyborów żywieniowych każdego z nas zależy zdrowie, a ono z kolei determinuje długość naszego życia. Planujecie długie czy krótkie życie? Wybór należy do was.

Ciśnieniowcom lekarze zalecają mniej soli, cukrzykom nie wolno słodyczy, osoby otyłe powinny ograniczyć kalorie, a wszyscy musimy włączyć do jadłospisu owoce i warzywa, nie nadużywać alkoholu i być aktywni fizycznie. To wie każdy. Amerykańscy naukowcy z Uniwersytetu w Michigan chcąc pomóc w ocenie wartości zdrowotnych poszczególnych produktów, opracowali prosty indeks, który pozwala przeliczyć nasze codzienne wybory żywieniowe na minuty życia. Produkty na długie i krótkie życie wg naukowców Zdrowe produkty wydłużające życie to te, zawierające składniki pozytywnie wspomagające organizm. Długą listę potraw korzystnych dla zdrowia otwierają sardynki w sosie pomidorowym, bogate w kwasy omega 3, których spożycie ma nam wydłużyć życie aż o 83 minuty. Inne zdrowe produkty i dania to: Owoce i warzywa – plus 10 minut Ryby i owoce morza – plus 15 minut Orzechy i nasiona – plus 20 minut Produkty, których warto unikać to te niszczące zdrowie i skracające życie. Zawierają przetworzone mięso, tłuszcze i mnóstwo soli. Są nimi między innymi: Pieczone skrzydełko kurczaka – minus 4 minuty Kanapka z jajkiem – minus 10 minut Wędliny – minus 30 minut Hot dogi  – minus 36 minut Kiełbask, typu frankfurterki– minus 40 minut Porcja wołowiny z sosem i cebulą – minus 70 minut! Produkty neutralne to takie, które same w sobie nie działają niekorzystnie na organizm człowieka, lub kompozycja składników powoduje, że jedne równoważą inne. Przykładem takiego dania może być pizza z warzywami, w której warzywa działające na korzyść, neutralizują działanie soli czy tłuszczy. Czy trzeba przeliczać jedzenie na minuty życia?...

pomidory
Adobe Stock
Newsy
Cena pomidorów zwala z nóg. Też to zauważyliście? Warzywa w Polsce stały się towarem luksusowym?
Produkty spożywcze stale idą w górę, jednak ceny warzyw czy owoców mogą nieraz przyprawić o zawrót głowy. Jeśli tak dalej pójdzie, to nie będą już ogólnodostępnym składnikiem, lecz towarem luksusowym dla wybranych.

Warzywa i owoce to produkty, które powinny stanowić większą część codziennego jedzenia, a to za sprawą sporej ilości witamin oraz mikroelementów, jakie dostarczają organizmowi. Jednak przyglądając się cenom, jakie obecnie obowiązują w sklepach czy na targu można złapać się za głowę. Większość z nich jest naprawdę mocno zawyżona, co jednocześnie powoduje spadek zainteresowania zakupem. Zawrotne ceny warzyw Cena danych produktów zależy w większości od pory roku. Zazwyczaj sezonowe warzywa są tańsze i można je zakupić po naprawdę okazyjnych cenach, a wręcz za grosze. Inaczej sytuacja ma się podczas zimy lub wiosną, kiedy zazwyczaj występuje deficyt tych produktów. Produkcja warzyw czy owoców w tym okresie jest utrudniona, a także wymaga odpowiednich warunków, jakie należy zapewnić roślinom do odpowiedniego rozwoju. Wówczas naturalnie ceny takich produktów idą w górę, na co niekoniecznie są przygotowani konsumenci. Zakupienie świeżych ogórków, korzenia pietruszki, malin, truskawek czy pomidorów wiąże się niestety z wysokimi kosztami, które mogą większość osób przyprawić o ból głowy.  Pomidory jako towar luksusowy Coraz częściej spotykamy się ze stale rosnącymi cenami, jednak nie wszyscy przyzwyczaili się do tych zmian. Wciąż to jest trudne, kiedy za kilka pomidorów malinowych trzeba zapłacić tyle, co jeszcze jakiś czas temu za dobry obiad w restauracji. Dziś za jeden kilogram pomidorów malinowych należy zapłacić nawet do 25 złotych! To gigantyczna różnica cenowa, która powoduje, iż zwykłe pomidory będące jeszcze jakiś czas temu stałym bywalcem w każdym domu, dziś już są towarem luksusowym dla wybranych. Ich zakup dla większości może być już nieco przekroczeniem domowego budżetu. Niesamowicie...