To trucizna z żywności, której skutki poznamy dopiero za kilkanaście lat
Adobe Stock
Newsy

To trucizna z żywności, której skutki poznamy dopiero za kilkanaście lat

Niestety, może okazać się, że produkty zawierające ten składnik bardzo nam szkodzą.

To, czy dane produkty żywnościowe są dla nas zdrowe zależy nie tylko od tego ile witamin i minerałów zawierają, jakich wartości odżywczych dostarczają i ile mają kalorii. Niestety, wpływ na jakość żywności ma też środowisko naturalne. To jest coraz bardziej zanieczyszczone. Szkodliwy wpływ na zdrowie mogą wywierać na przykład pozostałości nawozów sztucznych: azotyny i azotany, ale taż metale ciężkie.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Powszechna trucizna, która znajduje się też w żywności

Większość z was (w zasadzie wszyscy) codziennie używa plastiku. Plastik jest materiałem, który nie jest biodegradowalny, w teorii jest więc on niezniszczalny. Pod wpływem czasu rozpada się jednak na mniejsze kawałki, zwane mikroplastikiem, które szkodzą środowisku. Mikroplastik znaleziono w tkankach zwierząt, ryb i w wodzie. Niestety, nie znamy jeszcze jego wszystkich konsekwencji.

Konsekwencje spożywania mikroplastiku dla ludzkiego zdrowia

Plastik jest stosunkowo nowym materiałem. Nie do końca wiadomo więc duży wpływ jego powszechna obecność w przyrodzie i środowisku wpłynie na ludzkie zdrowie. Sprawdziliśmy wszystkie dostępne informacje na ten temat.

Mikroplastik w jedzeniu

Mikroplastik znajduje się w żywności i wodzie. To fakt. Niedawno opublikowano badanie, w którym stwierdzono obecność ok. 600 cząsteczek mikroplastiku na każdy kilogram soli.

Inna żywność z mikroplastikiem to:

  • Miód – 300 czaszeczek na kilogram
  • Piwo – 109 cząsteczek na litr
  • Owoce morza: małże i ostrygi zawierają ok. 500 cząsteczek mikroplastiku w kilogramie
  • Ryby – szczególnie ryby morskie zawierają sporą ilość mikroplastiku, która zaburza zdrowie ryb

Nie do końca wiadomo jakie konsekwencje ma tak szerokie rozpowszechnienie mikroplastiku w żywności. Mówi się o zwiększonym ryzyku niektórych nowotworów, rozregulowaniu gospodarki hormonalnej i ogromnym wpływie na zdrowie reprodukcyjne.

Zobacz także
Takiej wody nigdy nie pijcie! To trucizna dla waszego organizmu

Pijecie wodę butelkowaną? Zastanówcie się dwa razy, czy nie lepsza będzie kranówka

Uważajcie na marynowane mięso na grilla ze sklepu. Taki skład to trucizna

Uważajcie na marynowane mięso na grilla ze sklepu. Taki skład to trucizna

Niestety dalej nie wiadomo jak dokładnie mikroplastik wpływa na ludzkie zdrowie, ale na pewno nie przynosi on pozytywnych efektów. Jest on tak rozpowszechniony, że unikanie mikroplastiku jest wręcz niemożliwe.

Najlepszym krokiem, który możecie podjąć jest ograniczanie używania plastiku, by przyszłe pokolenia miały z nim jak najmniejszy problem.

Czytaj także:

Źródła:

Kwon JH, Kim JW, Pham TD, et al. Microplastics in Food: A Review on Analytical Methods and Challenges. Int J Environ Res Public Health. 2020;17(18):6710. Published 2020 Sep 15. doi:10.3390/ijerph17186710

Takiej wody nigdy nie pijcie! To trucizna dla waszego organizmu
unsplash.com/@jon_chng
Newsy
Pijecie wodę butelkowaną? Zastanówcie się dwa razy, czy nie lepsza będzie kranówka
Kranówka czy woda butelkowana? Przed takim dylematem stali przez lata Polacy. Wygląda na to, że pora wracać do korzeni i zaprzestać picia wody z plastikowych butelek. Nie tylko ze względu na ekologię.

Przez całe lata woda z kranu kojarzyła się ze wszystkim, ale nie z podawaniem jej ludziom do bezpośredniego picia. W ostatnim czasie samorządy miejskie i cały szereg innych organizacji zrobiły jednak wiele, by przekonać Polaków do kranówki.  Wraz z popularyzacją picia wody bezpośrednio czerpanej z miejskich wodociągów, zaczęto mówić także o innej wodzie. I to niekoniecznie w samych superlatywach. Chodzi oczywiście o wodę butelkowaną, którą do tej pory wiele osób kupuje w supermarketach całymi zgrzewkami. Wielu uważa, że taka właśnie woda to bezpieczeństwo i pewność, że do organizmu nie przedostaną się żadne groźne drobnoustroje i bakterie. Niestety, ale wydaje się, że takie podejście do sprawy jest bardzo krótkowzroczne. Woda butelkowana w dalszej perspektywie może przynieść jeszcze poważniejsze skutki niż zatrucie pokarmowe w wyniku zarażenia bakteriami. Jak bardzo poważny jest problem nadprodukcji plastiku? Jako pierwsi larum podnieśli ekolodzy. O nadmiernych ilościach produkowanego i wyrzucanego plastiku powiedziano już wystarczająco dużo. I nie sposób się z tym nie zgodzić. Jeśli ktoś chciałby zgłębić problem zbyt dużej ilości plastikowych śmieci na świecie, powinien zacząć od lektury na temat Wielkiej Pacyficznej Plamy Śmieci. Pod tą wiele mówiącą nazwą kryje się całe śmietnisko dryfujące bezwładnie po Oceanie Spokojnym. Szacuje się, że to aż 120 mln ton plastiku, które zajmują na wodzie powierzchnię pięciokrotnie większa od terytorium Polski. Zgroza. Wystarczy ten prosty przykład, by uzmysłowić sobie jak bardzo palący jest problem nadprodukcji plastiku na globie. Oceaniczne wysypisko wpływa na żyjące tam organizmy wodne. Jeszcze w 2008 roku szacowano, że Plama Śmieci powoduje śmierć miliona ptaków i ok. 100 tys....

Nie uwierzycie co stało się przez ostatnie 20 lat z rybami z Bałtyku. Czy jecie polskie ryby?
Adobe Stock
Newsy
Jecie polskie ryby? Nie uwierzycie, co stało się przez ostatnie 20 lat z rybami z Bałtyku
Też wciąż słyszycie, że zanieczyszczenie środowiska jest coraz większe? To prawda, ale gdzieniegdzie zanieczyszczenie spada! Dzięki ludziom i temu, że są bardziej świadomi.

Mamy bardzo dobrą wiadomość. Badacze potwierdzili, że polskie ryby z Morza Bałtyckiego zawierają mniejsze stężenie dioksyn niż jeszcze 20 lat temu. Wyjaśniamy, czym są dioksyny, czy są szkodliwe dla zdrowia i jak to się stało, że zanieczyszczenie bałtyckich ryb tym rodzajem toksyn ostatnio spadło. Czym są dioksyny i na czym polega ich szkodliwość? Dioksyny to bardzo ogólna nazwa trujących związków chemicznych. To substancje silnie toksyczne, które mogą się znajdować w otaczającym nas środowisku, a z niego przenikać do żywności. Jeśli spożywamy produkty spożywcze z dioksynami, ma to negatywny wpływ zarówno na nasze samopoczucie, jak i na zdrowie. Ich obecność może wywoływać problemy związane z płodnością, trucizny te wywołują też mutacje w kodzie genetycznym i mogą zwiększać ryzyko wystąpienia niektórych chorób. Najczęściej mówi się, że konsekwencją narażenia organizmu na tego rodzaju toksyny są: Problemy rozrodcze Zaburzenia rozwojowe Uszkodzenie układu odpornościowego Problemy hormonalne Nowotwory Spada ilość dioksyn w Morzu Bałtyckim Morski Instytut Rybacki w Gdyni to instytucja badawcza podlegająca Ministerstwu Infrastruktury. Instytut cyklicznie bada stężenie toksyn w środowisku morskim oraz to, jaki wpływ ma ono na żyjące w Morzu Bałtyckim ryby. Gazeta Trójmiejska o spadku stężeń toksyn w badanych rybach rozmawia z prof. Joanną Szlinder-Richert, zastępczynią dyrektora ds. naukowych Instytutu. Ekspertka podkreśla, że w ostatnich latach w polskich wodach nie obserwuje się zwiększenia stężeń szkodliwych substancji. To samo dotyczy ryb żyjących na tym terenie. Jeszcze 20 lat temu były przypadki pobieranie próbek ryb, w których dopuszczalny poziom dioksyn był przekroczony. Były to pojedyncze próbki, na...

Gotujecie kaszę i ryż w torebkach? Uważajcie – mogą uwalniać bardzo groźny dla zdrowia plastik
Adobe Stock
Newsy
Gotujecie kaszę i ryż w torebkach? Uważajcie – mogą uwalniać bardzo groźny dla zdrowia plastik
Jeśli to robicie, lepiej żebyście szybko przestali!

Kasza, ryż, makaron, chleb i ziemniaki - to podstawowe pokarmy węglowodanowe, które jadacie pewnie do każdego posiłku. Kaszę, ryż i makaron trzeba przed spożyciem ugotować. Tutaj pojawia się pytanie: jak zrobić to, żeby były jak najzdrowsze? Wiemy, jakich zasad powinniście przestrzegać żeby gotowana kasza i ryż były zdrowe. Co jest zdrowsze: kasza i ryż luzem, czy w torebkach? Jeśli macie opcję wyboru, lepiej wybierać kaszę i ryż luzem niż te w foliowych opakowaniach. Już tłumaczymy dlaczego. Plastik to wszechobecna substancja, które wynalezienie i rozpowszechnienie stało się prawdziwym motorem rozwoju naszej cywilizacji. Nie da się uniknąć otaczania się plastikowymi przedmiotami i kupowania żywności absolutnie bez plastiku. Są różne rodzaje plastiku. Ten, który możemy znaleźć w otoczeniu żywności znajduje się między innymi: Jako składnik jednorazowych torebek do herbaty Element torebek do gotowania kaszy lub ryżu Jako główne tworzywo z którego produkowane są plastikowe butelki Składnik opakowań stosowanych do żywności: jogurtów, serków, gotowych lunchów Czy plastik jest szkodliwy dla zdrowia? Plastik, który znajdziecie w otoczeniu żywności, jest ogólnie mówiąc dopuszczony do użytku, nie może być więc bardzo szkodliwy dla zdrowia. Różne urzędy i komisje przy dopuszczaniu niektórych substancji na rynek, kierują się jednak pewnymi normami i dopuszczalnymi stężeniami substancji, które pozwalają uznać je za „bezpieczne”. Lepiej jednak dmuchać na zimne, okazuje się że plastik może emitować w wysokiej temperaturze bardzo niebezpieczną substancję… Dlaczego gotowanie kaszy i ryżu w woreczkach nie jest zdrowe? Substancją, która jest podejrzana o wywieranie szkodliwego wpływu na zdrowie w przypadku plastiku...

Pstrągi uzależniają się od narkotyków ze ścieków? Niepokojące odkrycie naukowców
Pixabay
Newsy
Pstrągi uzależniają się od narkotyków ze ścieków? Niepokojące odkrycie naukowców
Miejskie ścieki zanieczyszczone są różnymi chemikaliami. Bywa, że są wśród nich narkotyki, takie jak kokaina czy metamfetamina. Jak reagują na nie bytujące w nich stworzenia? To odkrycie może was zszokować.

W miejskich ściekach znajduje się mnóstwo groźnych chemikaliów. Trafia tam wszystko to, co wylewamy do wody, a także ludzkie odchody, a nawet narkotyki. Naukowcy z Czeskiego Uniwersytetu Przyrodniczego w Pradze przeprowadzili ostatnio badanie, podczas którego postanowili zbadać, co się dzieje z metamfetaminą, która trafia do ekosystemów wodnych i jak reagują na nią mieszkające tam zwierzęta. Badanie z udziałem 60 pstrągów Do badania wykorzystano 60 pstrągów  potokowych, które zostały umieszczone w dwóch oddzielnych zbiornikach. Do jednego ze zbiorników dodano metamfetaminę, zaś w drugim nie było śladów narkotyku. Kilka dni później wszystkie pstrągi umieszczono w jednym akwarium, w którym woda była czysta. Ryby uzależniły się od narkotyku Wyniki badania zszokowały naukowców. Okazało się, że ryby z pierwszego akwarium uzależniły się od narkotyku i gdy odcięto im do niego dostęp, miały typowe objawy odstawienia - były osowiałe i pozbawione energii. Objawy te utrzymywały się przez około 96 godzin. Drugi eksperyment W drugim eksperymencie ryby same mogły wybrać, w którym wolą być akwarium – tym z narkotykami, czy bez. Pstrągi, które pływały wcześniej w wodzie z narkotykiem, ponownie wybierały wodę z metamfetaminą, co świadczyło o tym, że wracały do swojego uzależnienia. Zdaniem głównego autora badania, odkrycie to jest „bardzo niepokojące”. Ryby, które żyją w środowisku miejskim mają styczność z niebezpiecznymi substancjami, co może mieć wpływ na ich funkcjonowanie – powiedział ekolog behawioralny Pavel Horky z Czeskiego Uniwersytetu Przyrodniczego w Pradze. Zdaniem badaczy, nawet niewielka ilość narkotyku w wodzie może mieć negatywny wpływ na żyjące w niej stworzenia.  W...