Jest wiele źródeł witaminy C w żywności. Występuje ona przede wszystkim w produktach surowych: świeżych warzywach i owocach. Witaminę C znajdziecie też w przetworach warzywnych i owocowych, ale w mniejszej ilości. Czy wiecie jakie warzywa są najlepszym źródłem witaminy C? Mocno zdziwicie się co jest na szczycie tej listy.

Rola witaminy C

Witamina C odgrywa w organizmie rolę antyoksydacyjną. Oznacza to, że chroni przed szkodliwym działaniem innych czynników, takich jak na przykład nadmiar promieniowania UV, WWA wydzielających się w spalonej i grillowanej żywności czy wewnętrznie wydzielających się toksyn. Witamina C, jak każda inna „witamina” jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Zapotrzebowanie na witaminę C

Dzienne zapotrzebowanie na witaminę C wynosi ok. 100 mg. Raczej nie ma problemów z dostarczeniem takiej ilości jeśli w diecie znajdują się świeże warzywa i owoce. Niestety, Polacy jedzą ich zdecydowanie za mało. Wiemy w jakich warzywach i owocach znajdziecie jej najwięcej. Oto lista z rankingiem.

Ranking warzyw o najwyższej zawartości witaminy C

Warzywa mają trochę mniej witaminy C niż owoce, ale dalej jej zawartość w niektórych z nich jest pokaźna.

Zobacz także:

  • 5. Brukselka – 85 mg
  • 4. Brokuł – 89 mg
  • 3. Jarmuż – 120 mg
  • 2. Czerwona papryka – 127 mg
  • 1. Natka pietruszki – 170 mg

Natka pietruszki faktycznie charakteryzuje się ogromną zawartością tej witaminy. To ogólnie prawdziwa bomba witaminowa! Oprócz witaminy C ma jeszcze sporo cennych minerałów: wapnia i żelaza.

Dodawajcie pietruszkę do rosołu, posypujcie nią gulasze, kluski, pierogi oraz zawsze dorzucajcie kilka listków na kanapkę. Możecie też robić zdrowe koktajle z pietruszką jako dodatkiem. Zmiksujcie ją z jabłkiem, bananem i pomarańczą, a nawet nie poczujecie smaku natki. Doda ona koktajlowi owocowemu odrobinę świeżości i przede wszystkim: masę witamin. Codzienny dodatek pietruszki do diety wpłynie bardzo korzystnie na jej całokształt.

Czytaj także: