To tanie warzywo ma więcej witaminy C niż cytryna, jabłka, a nawet papryka
Pixabay
Newsy

To tanie warzywo ma więcej witaminy C niż cytryna, jabłka, a nawet papryka

Wiecie jakie jest najlepsze źródło witaminy C? Zdziwicie się! Dodawajcie to warzywo do wszystkich posiłków, a wasze ciało wam podziękuje.

Jest wiele źródeł witaminy C w żywności. Występuje ona przede wszystkim w produktach surowych: świeżych warzywach i owocach. Witaminę C znajdziecie też w przetworach warzywnych i owocowych, ale w mniejszej ilości. Czy wiecie jakie warzywa są najlepszym źródłem witaminy C? Mocno zdziwicie się co jest na szczycie tej listy.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Rola witaminy C

Witamina C odgrywa w organizmie rolę antyoksydacyjną. Oznacza to, że chroni przed szkodliwym działaniem innych czynników, takich jak na przykład nadmiar promieniowania UV, WWA wydzielających się w spalonej i grillowanej żywności czy wewnętrznie wydzielających się toksyn. Witamina C, jak każda inna „witamina” jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Zapotrzebowanie na witaminę C

Dzienne zapotrzebowanie na witaminę C wynosi ok. 100 mg. Raczej nie ma problemów z dostarczeniem takiej ilości jeśli w diecie znajdują się świeże warzywa i owoce. Niestety, Polacy jedzą ich zdecydowanie za mało. Wiemy w jakich warzywach i owocach znajdziecie jej najwięcej. Oto lista z rankingiem.

Zobacz także
Nigdy nie róbcie tego z rzodkiewką i szczypiorkiem. Wydzielają się groźne toksyny

Nigdy nie róbcie tego z rzodkiewką i szczypiorkiem. Przez to wydzielają się groźne toksyny

Uważajcie na rabarbar. Może zawierać groźny kwas szczawiowy

Uważajcie na rabarbar. Może zawierać groźne toksyny

Ranking warzyw o najwyższej zawartości witaminy C

Warzywa mają trochę mniej witaminy C niż owoce, ale dalej jej zawartość w niektórych z nich jest pokaźna.

  • 5. Brukselka – 85 mg
  • 4. Brokuł – 89 mg
  • 3. Jarmuż – 120 mg
  • 2. Czerwona papryka – 127 mg
  • 1. Natka pietruszki – 170 mg

Natka pietruszki faktycznie charakteryzuje się ogromną zawartością tej witaminy. To ogólnie prawdziwa bomba witaminowa! Oprócz witaminy C ma jeszcze sporo cennych minerałów: wapnia i żelaza.

Dodawajcie pietruszkę do rosołu, posypujcie nią gulasze, kluski, pierogi oraz zawsze dorzucajcie kilka listków na kanapkę. Możecie też robić zdrowe koktajle z pietruszką jako dodatkiem. Zmiksujcie ją z jabłkiem, bananem i pomarańczą, a nawet nie poczujecie smaku natki. Doda ona koktajlowi owocowemu odrobinę świeżości i przede wszystkim: masę witamin. Codzienny dodatek pietruszki do diety wpłynie bardzo korzystnie na jej całokształt.

Czytaj także:

Ta witamina opóźnia efekty starzenia i obniża cholesterol. Jedzcie te produkty, są pełne "witaminy młodości"
Adobe Stock
Newsy
Ta witamina opóźnia efekty starzenia. Jedzcie te produkty, by zapewnić organizmowi „witaminę młodości”
Starzenie się organizmu to naturalny proces, który polega na stopniowym spadku zdolności komórek do regeneracji. Na zewnątrz objawia się m.in. wiotczeniem skóry. Jaki związek z opóźnieniem starzenia ma witamina E?

Witamin nie trzeba suplementować. Przede wszystkim substancje odżywcze, w tym witaminy należy pobierać z pokarmów. Jakie produkty włączyć do diety, żeby dostarczać organizmowi duże ilości naturalnej witaminy E? I dlaczego ta witamina jest tak ważna dla zdrowia i młodego wyglądu? Dlaczego witamina E jest nazywana witaminą młodości? Witamina E bierze udział w wielu ważnych procesach w organizmie. Jest witaminą sprzyjającą utrzymaniu młodego wyglądu, ponieważ zwalcza wolne rodniki, które są odpowiedzialne m.in za wiotczenie skóry. Jako jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy spowalnia procesy starzenia się organizmu. Poza estetycznym efektem działania witaminy E ma ona bardzo istotne właściwości zdrowotne: Obniża poziom złego cholesterolu LDL i zapobiega powstawaniu blaszki miażdżycowej i zmniejsza ryzyko pojawienia się zakrzepów. Z tego powodu jest wykorzystywana w profilaktyce chorób układu sercowo-naczyniowego Ogranicza prawdopodobieństwo rozwoju nowotworów dzięki temu, że niszczy wolne rodniki, które uszkadzają DNA komórek organizmu Zapobiega rozwojowi cukrzycy, ponieważ zwiększa wrażliwość komórek na insulinę. Opóźnia wystąpienie takich chorób jak choroba Parkinsona i choroba Alzheimera, ponieważ spowalnia procesy starzenia się mózgu Wpływa na płodność u mężczyzn, gdyż bierze udział w produkcji nasienia. Może niwelować objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego, takie jak bóle głowy, obrzęk piersi i nerwowość Pozytywnie wpływa na układ odpornościowy, wspomaga jego działanie, a dzięki temu chroni organizm przed infekcjami Produkty spożywcze pełne witaminy E Dzienne zapotrzebowanie na witaminę E nie jest duże i wynosi około 10-12 mg. Na przykład w 100 g oleju rzepakowego znajduje się 29 mg witaminy E. Już 1 łyżka tego...

Ta witamina poprawia działanie układu krążenia i serca. W tych x porduktach znajdziecie jej najwięcej
Adobe Stock
Newsy
Ta witamina poprawia działanie układu krążenia i serca. W zielonych warzywach jest jej najwięcej
Te 10 zielonych warzyw, które możecie dostać w każdym sklepie ma dużą zawartość witaminy K. Jedzcie je, żeby mieć serce jak dzwon.

Naukowcy ustalili, że witamina K wzmacnia układ krążenia i serce. Zbadali też, w jaki sposób ta witamina wspiera serce. A my wiemy, w jakich produktach jest ich najwięcej. Dlaczego witamina K jest ważna dla serca? Badania opublikowane w tym roku na łamach „ Journal of the American Heart Association" wykazały, że witamina K ma dobroczynny wpływ na układ krążenia, oraz że chroni przed miażdżycą. Rolę witaminy K w utrzymaniu zdrowego układu krążenia i serca badano bardzo długo. Naukowcy z australijskiego Uniwersytetu Edith Cowan prowadzili badania przez 23 lata i objęli nimi ponad 50 tys. osób. Stwierdzili, że u osób spożywających duże dawki witaminy K, ryzyko choroby wieńcowej zmniejszyło się  o 21 proc., a ryzyko miażdżycy tętnic aż o 34 proc. W trakcie badań wstępnie ustalono mechanizm, który odpowiada ze lepszą kondycję układu krążenia i serca: witamina K hamuje odkładanie się wapnia w tętnicach. Inne wartości witaminy K dla organizmu człowieka: Wspomaga krzepnięcie krwi Działa przeciwkrwotocznie, wzmacnia ściany naczyń krwionośnych i zapobiega ich zwapnianiu Utrzymuje równowagę gospodarki wapniowej Ma właściwości antybakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwbólowe i przeciwzapalne  Może spowalniać rozwój chorób nowotworowych W jakich produktach występuje witamina K? Witaminę K znajdziecie przede wszystkim w produktach pochodzenia roślinnego. Największe stężenia zawarte są w warzywach o zielonym kolorze, które są zielone, ponieważ mają dużą zawartość chlorofilu. Najbogatsze w witaminę K są: Brokuły Jarmuż Szpinak Brukselka Sałata rzymska i sałata lodowa Rukola Roszponka Kapusta włoska Szparagi Dobrymi źródłami witaminy K są też: natka pietruszki, botwinka,...

Co jeść by podnieść odporność podczas pandemii koronawirusa? Magda Gessler zaleca taką dietę
ONS.pl
Newsy
Co jeść by podnieść odporność podczas pandemii koronawirusa? Magda Gessler zaleca taką dietę
Gdy organizm jest podatny na wirusy i bakterie, ważne jest wzmacnianie odporności. Magda Gessler opowiedziała co jej zdaniem koniecznie powinno znaleźć się w diecie.

Magda Gessler jest ekspertem od gotowania, ale nie tylko! Słynna restauratorka doskonale zna się także na prowadzeniu biznesu. Jest właścicielką kilkunastu restauracji, a ponadto prowadzi własny sklep z żywnością. Niedawno reklamowała swoje produkty argumentując, że są bardzo zdrowe i pełne witamin. Opowiedziała też o tym, co jej zdaniem należy jeść, by podnieść odporność. A ta bardzo przyda się w tych trudnych czasach! Co należy jeść na odporność? W rozmowie ze znanym portalem internetowym Magda Gessler opowiedziała o tym, co jej zdaniem należy jeść, by wzmocnić swoją odporność: W tych trudnych czasach należy zachować dietę bardzo bogatą w witaminę C. Zawierają ją wszystkie kiszonki, kwaśnica, żurek, sok z malin, konfitura z malin i pigwy – wszystkie produkty, które mają kwas, uodparniają. Należy też suplementować witaminę C. A w jakich dokładnie produktach znajduje się dużo witaminy C? Sprawdźcie! Warzywa Bardzo dużo witaminy C znajdziecie w poniższych warzywach: Natka pietruszki Brukselka Papryka Kalarepa Kapusta Szpinak Brokuły Rzodkiewka Owoce Bogate w witaminę C są oczywiście owoce. Pierwsze, co przychodzi na myśl to naturalnie cytryna, ale nie tylko ona zawiera tę witaminę! Sprawdźcie poniższą listę: Czarna porzeczka Owoce dzikiej róży Pomarańcze Truskawki Agres Maliny Kiwi Grejpfruty Jak się odżywiać w trakcie pandemii? Zadbanie o prawidłowy poziom witaminy C to nie jedyny sposób na wzmocnienie swojej odporności. By maksymalnie uchronić się przed infekcjami, Magda Gessler radzi lekkie zmodyfikowanie swojej diety. Jej zdaniem ważne jest, by się nie przejadać, ponieważ w trakcie pandemii i tak bardzo mało się ruszamy i łatwiej tyjemy: To jest bardzo ważne. Trzeba jeść mało, ale te potrawy,...

Ta dieta wymiata toksyny z organizmu. Najlepiej stosować ją latem
AdobeStock
Newsy
Ta dieta wymiata toksyny z organizmu. Najlepiej stosować ją latem
Smaczna i bardzo zdrowa – ta dieta jest polecana szczególnie na lato.

W poradnikach można znaleźć różne ciekawe diety – wiele z nich z resztą opisywaliśmy. Dieta ogórkowa , śródziemnomorska , ketogeniczna … A co powiecie na dietę tęczową, która opiera się na kolorach? Brzmi ciekawe? Na czym polega dieta tęczowa? Czym w zasadzie jest dieta tęczowa?  Jej autorka dr inż. Agnieszka Leciejewska tłumaczy, że dieta tęczowa polega na spożywaniu przez cały tydzień głównie warzyw i owoców we wszystkich kolorach tęczy. Jest bardzo smaczna, zdrowa i bardzo bogata w błonnik , dzięki czemu zapewnia na długo poczucie sytości. Poza warzywami i owocami należy jeść także chude ryby, mięso, pełnoziarniste pieczywo oraz produkty mleczne w niewielkich ilościach. Zalety diety tęczowej Dietetyk kliniczny Katarzyna Bojas podkreśla zalety, jakie niesie ze sobą stosowanie diety tęczowej: Dieta tęczowa jest zdrowa, bo urozmaicona. Latem łatwo z niej korzystać, bo mamy pełen wybór kolorowych roślin, a upały sprawiają, że zwiększa się ochota na lekkie posiłki. Warzywa i owoce oprócz witamin zawierają też dużo błonnika, który jak szczoteczka »wymiata«, zalegające resztki pokarmowe. Pamiętajmy jednak, by podczas tej diety pić dużo wody. Błonnik bez odpowiedniego nawodnienia spowoduje odwrotny efekt, czyli zaparcia Zielone warzywa i owoce na trawienie i odporność Pierwsze na liście znajdują się owoce i warzywa w kolorze zielonym. Zawierają mnóstwo żelaza oraz chlorofil, któremu zawdzięczają charakterystyczną barwę. Pomogą wzmocnić odporność i usprawnią trawienie: Brokuły Sałata Szpinak Awokado Jarmuż Natka pietruszki Groszek Odmłodzenie w fioletowych warzywach i owocach W fioletowych owocach i warzywach znajduje się sporo witaminy C, która uszczelni naczynia krwionośne...