Często spiesząc się rano do pracy, wiele osób zapomina o śniadaniu. W drodze łapie drożdżówkę lub inną kaloryczną przekąskę. Taki rytuał na dłuższą metę może skutkować przybraniem na wadze. Dla takiej grupy najlepszą opcją są szybkie w przygotowaniu posiłki, które można również zabrać ze sobą do pracy. Idealnie w tej kwestii sprawdzi się to danie. Jest pyszne, ekspresowe, a przede wszystkim niskokaloryczne. Spożywanie takiego śniadania sprawi, że wasza waga zacznie spadać.

Właściwości zdrowotne kefiru

Kefir jest jednym z cenniejszych produktów z kategorii nabiału, które warto włączyć do codziennej diety. Zawiera wiele wartości odżywczych, takich jak witaminy z grupy B, kwas foliowy, wapń czy magnez. Jego regularne spożywanie, przyczynia się do lepszego funkcjonowania organizmu. Wśród wartościowych właściwości należy wyróżnić: idealny i naturalny probiotyk, wspiera rozwój właściwej flory bakteryjnej, uniemożliwia rozwój bakterii chorobotwórczych, wspomaga trawienie, zapobiega zaparciom, zmniejsza ryzyko wystąpienia osteoporozy, pozytywnie wpływa na układ immunologiczny czy obniża poziom cholesterolu. Kefir jest idealnym dodatkiem do wielu dań, ale może stanowić także podstawę do różnego rodzaju koktajli zdrowotnych.

Odchudzający koktajl z kefirem

Najlepszą opcją dla osób wiecznie zabieganych jest koktajl w postaci śniadania. Można go przyrządzić już dzień wcześniej, przechowywać przez noc w lodówce, a rano wystarczy chwycić go w rękę. To ekspresowy posiłek, a jednocześnie bardzo sycący i zdrowy. Dzięki zawartości siemienia lnianego, płatków owsianych, suszonych śliwek, kakao i kefiru, stanowi w pełni zbilansowane danie. Poza tym jest tanie. Regularne picie tego koktajlu dostarcza organizmowi wielu niezbędnych składników, a także pozytywnie wpłynie na spadek wagi.

Składniki:

  • 250 ml kefiru lub jogurtu o niższej zawartości tłuszczu
  • 1 łyżeczka kakao
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 1 łyżeczka mielonego siemienia lnianego
  • 5-7 suszonych śliwek

Przygotowanie:

  1. Przyrządzenie rozpocznijcie od namoczenia suszonych śliwek w 100 ml gorącej wody przez około 10 minut.
  2. Naczynie z moczonymi śliwkami przykryjcie i odstawcie do napęcznienia owoców.
  3. Następnie do miski wsypcie płatki owsiane, łyżeczkę kakao oraz zmielonego siemienia lnianego. Później wlejcie kefir bądź jogurt i wszystko dokładnie razem wymieszajcie.
  4. Ze śliwek odlejcie wodę, a same owoce pokrójcie na mniejsze kawałki i dodajcie do pozostałych składników.
  5. Jeśli lubicie jednolitą konsystencję, możecie całość zblendować. 
  6. Tak przygotowane śniadanie idealnie sprawdza się w drodze do pracy.