Gdy nie macie czasu lub po prostu chcecie zjeść coś dobrego na wielki głód - kupcie żółty ser, makaron i działajcie. Taki obiad nie jest dla niejadków, tylko dla ludzi, którzy nie boją się kalorii. Tak zwany mac and cheese zagwarantuje wam pełny brzuch i uśmiech zadowolenia. 

Co to jest mac and cheese? 

Mac and cheese znane także pod nazwą maccaroni and cheese to danie kuchni amerykańskiej. Być może już się z nim zetknęliście, przynajmniej na filmach. Wrosło w amerykańską kulturę i stanowi przykład tamtejszego comfort food, czyli tak zwanego jedzenia na pocieszenie.

Mac and chesse to po prostu makaron w serowym, bardzo kremowym sosie. Poratuje was zawsze, gdy będziecie głodni, nie będziecie mieli czasu na gotowanie, a w waszej lodówce będzie tylko światło, ser i mleko. 

Zobacz także:

Do tego dania nadaje się najlepiej ser typu cheddar. Jeżeli go nie macie, możecie wykorzystać również goudę. Pamiętajcie, by do potrawy dodać ser już rozdrobniony. Mogą to być cienkie plastry lub ser starty na grubych oczkach. By wasz mac and cheese był jak najbardziej bliski oryginału, kupcie makaron kolanka. Będzie jak w amerykańskim filmie!

Przepis na makaron serowy w stylu amerykańskim

Składniki:

  • 200 g sera żółtego, typu cheddar 

  • 200 g dowolnego makaronu 

  • 1 łyżka mąki pszennej  

  • 250 ml mleka 

  • olej  

  • sól, pieprz 

Sposób przygotowania: 

  1. Ugotujcie ulubiony, krótki makaron. W klasycznym amerykańskim przepisie są to zazwyczaj kolanka, ale mogą być również muszelki i świderki. 

  1. Rozprowadźcie olej po patelni. Włączcie gaz i wlejcie mleko. Podgrzejcie je i wsypcie mąkę.  Wymieszajcie dokładnie.

  1. Do gorącego mleka włóżcie plastry lub wiórki żółtego sera.  

  1. Podgrzewajcie całość, aż ser zacznie się rozpuszczać. 

  1. Nie zapominajcie o ciągłym mieszaniu. To bardzo ważne. Pozwoli wam uzyskać gęstą masę serową bez przypalenia. 

  1. Doprawcie sola, pieprzem i np. gałką muszkatołową. Z przyprawami możecie nieco poszaleć, dodając chili, słodką paprykę lub to co wam w duszy gra. 

  1. Do ciągnącej się, gęstej masy dodajcie ugotowany i odcedzony makaron. Wymieszajcie i jeszcze chwilę podgrzejcie razem. 

  1. Jedzcie zaraz po przygotowaniu. Smacznego! 

@bartlomiej_wlodarczyk #macandcheese #makaron #przepisy ♬ Running Up That Hill (A Deal With God) - Kate Bush

Źródło: o2.pl