To tanie, proste i sycące danie podbija Internet. Ten gatunek sera jest do niego najlepszy
Flickr
Newsy

To proste i sycące danie podbija cały świat. Najlepiej wyjdzie wam z tym 1 gatunkiem sera

To smakowite danie jest popularne na całym świecie. Jest to oczywiste z kilku powodów. Po pierwsze jest stosunkowo niedrogie, po drugie uzależniająco smaczne, po trzecie szybkie w przygotowaniu. A do tego tak łatwe, że poczatkujący kucharz z nim sobie poradzi. 

Gdy nie macie czasu lub po prostu chcecie zjeść coś dobrego na wielki głód - kupcie żółty ser, makaron i działajcie. Taki obiad nie jest dla niejadków, tylko dla ludzi, którzy nie boją się kalorii. Tak zwany mac and cheese zagwarantuje wam pełny brzuch i uśmiech zadowolenia. 

Co to jest mac and cheese? 

Mac and cheese znane także pod nazwą maccaroni and cheese to danie kuchni amerykańskiej. Być może już się z nim zetknęliście, przynajmniej na filmach. Wrosło w amerykańską kulturę i stanowi przykład tamtejszego comfort food, czyli tak zwanego jedzenia na pocieszenie.

Mac and chesse to po prostu makaron w serowym, bardzo kremowym sosie. Poratuje was zawsze, gdy będziecie głodni, nie będziecie mieli czasu na gotowanie, a w waszej lodówce będzie tylko światło, ser i mleko. 

Do tego dania nadaje się najlepiej ser typu cheddar. Jeżeli go nie macie, możecie wykorzystać również goudę. Pamiętajcie, by do potrawy dodać ser już rozdrobniony. Mogą to być cienkie plastry lub ser starty na grubych oczkach. By wasz mac and cheese był jak najbardziej bliski oryginału, kupcie makaron kolanka. Będzie jak w amerykańskim filmie!

Zobacz także
Makaron ugotujecie bez... gotowania. Tak robią to Włosi i mają mniejsze rachunki

Ugotujcie makaron bez... gotowania. Tak robią to Włosi i mają mniejsze rachunki

Tomasz Strzelczyk pichci obiad na każdą kieszeń. Tani I smaczny makaron duszony z mięsem

Tomasz Strzelczyk pichci obiad na każdą kieszeń. Tani i smaczny makaron duszony z mięsem

Przepis na makaron serowy w stylu amerykańskim

Składniki:

  • 200 g sera żółtego, typu cheddar 

  • 200 g dowolnego makaronu 

  • 1 łyżka mąki pszennej  

  • 250 ml mleka 

  • olej  

  • sól, pieprz 

Sposób przygotowania: 

  1. Ugotujcie ulubiony, krótki makaron. W klasycznym amerykańskim przepisie są to zazwyczaj kolanka, ale mogą być również muszelki i świderki. 

  1. Rozprowadźcie olej po patelni. Włączcie gaz i wlejcie mleko. Podgrzejcie je i wsypcie mąkę.  Wymieszajcie dokładnie.

  1. Do gorącego mleka włóżcie plastry lub wiórki żółtego sera.  

  1. Podgrzewajcie całość, aż ser zacznie się rozpuszczać. 

  1. Nie zapominajcie o ciągłym mieszaniu. To bardzo ważne. Pozwoli wam uzyskać gęstą masę serową bez przypalenia. 

  1. Doprawcie sola, pieprzem i np. gałką muszkatołową. Z przyprawami możecie nieco poszaleć, dodając chili, słodką paprykę lub to co wam w duszy gra. 

  1. Do ciągnącej się, gęstej masy dodajcie ugotowany i odcedzony makaron. Wymieszajcie i jeszcze chwilę podgrzejcie razem. 

  1. Jedzcie zaraz po przygotowaniu. Smacznego! 

@bartlomiej_wlodarczyk #macandcheese #makaron #przepisy ♬ Running Up That Hill (A Deal With God) - Kate Bush

Źródło: o2.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na kalafiora, który podbił Internet! Zdrowsza wersja popularnego amerykańskiego dania
Pixabay
Newsy
Przepis na kalafior, który podbił Internet! Zdrowsza wersja popularnego amerykańskiego dania
Uwielbiacie sycące makarony i tłuste sery? W końcu wymyślono zdrowszą wersję tego pysznego połączenia!

Kalafior to jedno z najbardziej niskokalorycznych warzyw, dlatego z powodzeniem zastępuje się nim wiele produktów, aby stworzyć bardziej dietetyczne wersje popularnych dań. W niektórych sklepach można znaleźć nawet gotowe, paczkowane "ryże" z kalafiora, a w sieci roi się od przepisów, gdzie kalafior służy jako baza do kotlecików, a nawet... ciasto do pizzy! Tym razem padło na tradycyjną amerykańską potrawę, po którą mieszkańcy Stanów Zjednoczonych sięgają bardzo często. Niestety jest ona bardzo tłusta i dość niezdrowa. Da się to jednak zmienić, zamieniając jeden składnik… na kalafiora! Mowa tu o popularnym „mac and cheese”, czyli makaronie z serem. Kalafior – właściwości odżywcze Kalafior, poza bardzo niską kalorycznością (zaledwie 23 kcal w 100 g), ma także mnóstwo korzyści dla zdrowia. Warzywo to bardzo wysoki potencjał w niwelowaniu ryzyka nowotworowego. Ponadto, kalafior bogaty jest w: Witaminę A Witaminę B Witaminę C Witaminę E Witaminę K Wapń Magnez Fosfor Potas Żelazo Chociaż kalafior ma dobroczynne działanie na organizm, warto unikać go wieczorami, ponieważ jest on dość ciężkostrawny i ma właściwości gazotwórcze. Jednak spokojnie możecie go spożywać w innych porach dnia.  Przepis na kalafiora w sosie serowym Składniki: główka kalafiora szklanka mleka 100 g sera mozzarella 100 g sera cheddar czosnek w proszku parmezan do posypania wierzchu sól, pieprz Przygotowanie: Kalafiora umyjcie i podzielcie na małe różyczki. Osuszcie warzywo przy pomocy ręcznika papierowego, a następnie włóżcie do brytfanki. W głębszej patelni zagotujcie mleko i dodajcie do niego oba starte na tarce sery. Gotujcie na małym ogniu, mieszając do czasu...

Zupa serowa Magdy Gessler
ONS.pl / Adobe Stock
Newsy
Zupa serowa Magdy Gessler. Gotuje ją na tanim serku topionym i jeszcze jednym gatunku sera
Gęste, pożywne, sycące zupy z dodatkiem sera to doskonałe danie na chłodne dni. Podajemy przepis na zupę serową wg Magdy Gessler.

Zupy serowe mają wiele odmian. Francuska podawana jest z grzankami, polską wg tradycyjnych przepisów podawano z kluseczkami lanymi. Neapolitańska zupa z dodatkiem sera, gotowana jest na wywarze warzywnym i serwowana z grubym makaronem. Zupa serowa Magdy Gessler czerpie pomysły z kilku źródeł. Restauratorka poza twardym serem typu cheddar lub ementaler, chętnie dodaje do niej jeszcze jeden rodzaj sera. Zdradzamy jaki. Skąd się wzięła zupa serowa? Zupa serowa to potrawa, którą można znaleźć z wielu regionalnych kuchniach świata. Może być gotowana na bulionie warzywnym lub mięsnym. Jest kilka rodzajów zup z dodatkiem sera, które zaliczają się do regionalnych odmian zupy serowej. Są nimi między innymi: Zupa piwna. Popularny szczególnie w średniowiecznej Europie rodzaj fondue Fondue. Szwajcarskie danie przygotowywane z sera, którego nie kojarzymy z zupą, a jest jej odmianą Neapolitańska zupa serowa. Gotuje się ją na wywarze warzywnym z dodatkiem masła, śmietany i sera cheddar, a podaje z makaronem Zupa churu. To wegetariańska zupa pochodząca z Tybetu z dodatkiem ostrej papryczki Przepis na zupę serowa Magdy Gessler Do zupy użyjcie połączenia dwóch rodzajów sera. Sera twardego, najlepiej sprawdzi się cheddar lub ementaler, oraz sera topionego. Składniki: 20 dag startego twardego żółtego sera 3 trójkąty sera topionego 1 l wywaru warzywnego lub wywaru z kurczaka 15 dag wędzonego boczku 1 cebula 1 czubata łyżka mąki Niecała szklanka mleka 3 żółtka Przygotowanie: Twardy ser zetrzyjcie na tarce i wymieszajcie z mlekiem. Podgrzejcie wywar i do gorącego dodajcie serki topione. Zamieszajcie i poczekajcie, aż się rozpuszczą. Boczek podsmażcie na patelni, a następnie dodajcie do wywaru. Na patelni po boczku...

Dlaczego żółte sery mają różne kolory? Dużo zależy od 1 rzeczy
AdobeStock
Newsy
Dlaczego żółte sery mają różne kolory? Dużo zależy od 1 rzeczy
Zastanawialiście się kiedyś nad tym, co wpływa na kolor sera? Odpowiedź jest banalnie prosta!

Jaki kolor ma ser? Pewnie większość z was od razu odpowie, że żółty. Ale przecież są różne rodzaje serów! Niektóre są zupełnie białe albo kremowe. Z kolei żółte sery też różnią się od siebie odcieniem! Mogą być bladożółte albo mieć bardzo intensywną barwę, która wchodzi już w odcień pomarańczowy. Od czego to zależy? Jakie są rodzaje serów i ich kolory? Sprawdźcie! Od czego zależy kolor sera? Każdy mistrz serowarstwa wam powie, że ser swój kolor zawdzięcza głównemu składnikowi, z którego jest zrobiony. A jest nim oczywiście mleko! Na barwę sera ma więc wpływ nie tyle rodzaj mleka, ale rodzaj pokarmu, który pałaszowało zwierzę dające to mleko. W zależności od gatunku sera będzie to krowa, owca albo koza. Na przykład barwa sera zrobionego z mleka od krowy, która gryzła trawę na pastwisku w trakcie wiosny i lata będzie bardziej intensywna. Zawdzięcza to beta-karotenowi, który zawarty jest w trawie, którą jedzą krowy! Z kolei ser wyprodukowany z mleka od krowy, która jadła głównie siano (czyli jesienią i zimą) będzie znacznie bledszy. Pamiętajcie, że żółty ser powstaje tylko z mleka krowiego. Nie ma takiej możliwości, żeby ser owczy lub kozi był żółty! Jeśli się z takim spotkacie, możecie mieć pewność, że był barwiony. Dlaczego? Te zwierzęta nie przyswajają bowiem w ogóle beta-karotenu z pożywienia. Rodzaje serów Sery można podzielić ze względu na technologię ich produkcji i teksturę oraz rodzaj skórki: Sery świeże Mozarella Twaróg Ricotta Feta Sery miękkie Brie Camembert Gorgonzola Bryndza Sery półtwarde Cheddar Tylżycki Gouda Sery twarde Parmezan Pecarino Romano...

grzanki
AdobeStock
Newsy
Uwielbiacie zapiekanki? Zróbcie je z serem halloumi. Są tak pyszne, że od razu zjecie je wszystkie na raz
Zapiekanki zawsze się sprawdzają, gdy macie ochotę na szybką przekąskę na ciepło. Spróbujcie tych chrupiących zapiekanek z serem halloumi. Palce lizać!

Smaczne zapiekanki to zawsze dobry pomysł na szybki posiłek na ciepło. Z dodatkiem rozpływającego się sera są po prostu genialne! Można dodać do nich cokolwiek tylko chcecie – cebulę, pieczarki, szynkę i inne smaczne dodatki. Genialnie smakują z serem halloumi – specjalną odmianą z Cypru. Takie zapiekanki z serem, świeżymi pomidorkami i liśćmi bazylii wychodzą przepyszne. Zróbcie je sami z naszego przepisu! Smaki Cypru Prawdziwy ser halloumi robi się tylko na Cyprze. Nie ma w tym cienia przesady, ponieważ Cypryjczycy wywalczyli sobie prawa do tego wyrobu i tylko oni mogą robić ser halloumi. Wytwarza się go z mleka owczego lub mieszanki mleka owczego i koziego. Na Cyprze jest szalenie popularny  - mieszkańcy wyspy jedzą nawet 8 kilogramów halloumi na rok! Przepadają za nim Brytyjczycy, a nawet w Polsce zaczyna być coraz bardziej popularny, chociaż jest stosunkowo drogi. Halloumi można jeść na surowo, ale najlepiej smakuje gdy się go podgrzeje w piekarniku lub na grillu. Docenią go osoby dbające o zgrabną sylwetkę, ponieważ ser ten ma stosunkowo niewiele kalorii w porównaniu z innymi serami. Przepis na zapiekanki z serem halloumi Te świetne zapiekanki sprawdzą się zarówno na śniadanie, kolację albo podwieczorek, lub po prostu jako przystawka do obiadu. Są doskonałe również jako przekąska podczas spotkania ze znajomymi. Do przygotowania zapiekanek będziecie potrzebowali: 2 bułki ciabatty 2-3 pomidorki koktajlowe 4 plastry sera halloumi Masło 2 ząbki czosnku Świeże liście bazylii Sól Pieprz Przygotowanie: Bułki pokrójcie na pół. W miseczce zróbcie masło czosnkowe: wymieszajcie dokładnie 2 łyżki masła z 2 ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę. Dodajcie sól do smaku. Tak przygotowanym masłem posmarujcie przekrojone...