To tanie, proste i sycące danie podbija Internet. Ten gatunek sera jest do niego najlepszy
Flickr
Newsy

To proste i sycące danie podbija cały świat. Najlepiej wyjdzie wam z tym 1 gatunkiem sera

To smakowite danie jest popularne na całym świecie. Jest to oczywiste z kilku powodów. Po pierwsze jest stosunkowo niedrogie, po drugie uzależniająco smaczne, po trzecie szybkie w przygotowaniu. A do tego tak łatwe, że poczatkujący kucharz z nim sobie poradzi. 

Gdy nie macie czasu lub po prostu chcecie zjeść coś dobrego na wielki głód - kupcie żółty ser, makaron i działajcie. Taki obiad nie jest dla niejadków, tylko dla ludzi, którzy nie boją się kalorii. Tak zwany mac and cheese zagwarantuje wam pełny brzuch i uśmiech zadowolenia. 

Co to jest mac and cheese? 

Mac and cheese znane także pod nazwą maccaroni and cheese to danie kuchni amerykańskiej. Być może już się z nim zetknęliście, przynajmniej na filmach. Wrosło w amerykańską kulturę i stanowi przykład tamtejszego comfort food, czyli tak zwanego jedzenia na pocieszenie.

Mac and chesse to po prostu makaron w serowym, bardzo kremowym sosie. Poratuje was zawsze, gdy będziecie głodni, nie będziecie mieli czasu na gotowanie, a w waszej lodówce będzie tylko światło, ser i mleko. 

Do tego dania nadaje się najlepiej ser typu cheddar. Jeżeli go nie macie, możecie wykorzystać również goudę. Pamiętajcie, by do potrawy dodać ser już rozdrobniony. Mogą to być cienkie plastry lub ser starty na grubych oczkach. By wasz mac and cheese był jak najbardziej bliski oryginału, kupcie makaron kolanka. Będzie jak w amerykańskim filmie!

Zobacz także
Makaron ugotujecie bez... gotowania. Tak robią to Włosi i mają mniejsze rachunki

Ugotujcie makaron bez... gotowania. Tak robią to Włosi i mają mniejsze rachunki

Tomasz Strzelczyk pichci obiad na każdą kieszeń. Tani I smaczny makaron duszony z mięsem

Tomasz Strzelczyk pichci obiad na każdą kieszeń. Tani i smaczny makaron duszony z mięsem

Przepis na makaron serowy w stylu amerykańskim

Składniki:

  • 200 g sera żółtego, typu cheddar 

  • 200 g dowolnego makaronu 

  • 1 łyżka mąki pszennej  

  • 250 ml mleka 

  • olej  

  • sól, pieprz 

Sposób przygotowania: 

  1. Ugotujcie ulubiony, krótki makaron. W klasycznym amerykańskim przepisie są to zazwyczaj kolanka, ale mogą być również muszelki i świderki. 

  1. Rozprowadźcie olej po patelni. Włączcie gaz i wlejcie mleko. Podgrzejcie je i wsypcie mąkę.  Wymieszajcie dokładnie.

  1. Do gorącego mleka włóżcie plastry lub wiórki żółtego sera.  

  1. Podgrzewajcie całość, aż ser zacznie się rozpuszczać. 

  1. Nie zapominajcie o ciągłym mieszaniu. To bardzo ważne. Pozwoli wam uzyskać gęstą masę serową bez przypalenia. 

  1. Doprawcie sola, pieprzem i np. gałką muszkatołową. Z przyprawami możecie nieco poszaleć, dodając chili, słodką paprykę lub to co wam w duszy gra. 

  1. Do ciągnącej się, gęstej masy dodajcie ugotowany i odcedzony makaron. Wymieszajcie i jeszcze chwilę podgrzejcie razem. 

  1. Jedzcie zaraz po przygotowaniu. Smacznego! 

@bartlomiej_wlodarczyk #macandcheese #makaron #przepisy ♬ Running Up That Hill (A Deal With God) - Kate Bush

Źródło: o2.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na kalafiora, który podbił Internet! Zdrowsza wersja popularnego amerykańskiego dania
Pixabay
Newsy
Przepis na kalafior, który podbił Internet! Zdrowsza wersja popularnego amerykańskiego dania
Uwielbiacie sycące makarony i tłuste sery? W końcu wymyślono zdrowszą wersję tego pysznego połączenia!

Kalafior to jedno z najbardziej niskokalorycznych warzyw, dlatego z powodzeniem zastępuje się nim wiele produktów, aby stworzyć bardziej dietetyczne wersje popularnych dań. W niektórych sklepach można znaleźć nawet gotowe, paczkowane "ryże" z kalafiora, a w sieci roi się od przepisów, gdzie kalafior służy jako baza do kotlecików, a nawet... ciasto do pizzy! Tym razem padło na tradycyjną amerykańską potrawę, po którą mieszkańcy Stanów Zjednoczonych sięgają bardzo często. Niestety jest ona bardzo tłusta i dość niezdrowa. Da się to jednak zmienić, zamieniając jeden składnik… na kalafiora! Mowa tu o popularnym „mac and cheese”, czyli makaronie z serem. Kalafior – właściwości odżywcze Kalafior, poza bardzo niską kalorycznością (zaledwie 23 kcal w 100 g), ma także mnóstwo korzyści dla zdrowia. Warzywo to bardzo wysoki potencjał w niwelowaniu ryzyka nowotworowego. Ponadto, kalafior bogaty jest w: Witaminę A Witaminę B Witaminę C Witaminę E Witaminę K Wapń Magnez Fosfor Potas Żelazo Chociaż kalafior ma dobroczynne działanie na organizm, warto unikać go wieczorami, ponieważ jest on dość ciężkostrawny i ma właściwości gazotwórcze. Jednak spokojnie możecie go spożywać w innych porach dnia.  Przepis na kalafiora w sosie serowym Składniki: główka kalafiora szklanka mleka 100 g sera mozzarella 100 g sera cheddar czosnek w proszku parmezan do posypania wierzchu sól, pieprz Przygotowanie: Kalafiora umyjcie i podzielcie na małe różyczki. Osuszcie warzywo przy pomocy ręcznika papierowego, a następnie włóżcie do brytfanki. W głębszej patelni zagotujcie mleko i dodajcie do niego oba starte na tarce sery. Gotujcie na małym ogniu, mieszając do czasu...

Dodajcie to do brokuła podczas gotowania, a w mig pozbędziecie się nieprzyjemnego zapachu
AdobeStock
Newsy
Dodajcie to do brokułów podczas gotowania, a w mig pozbędziecie się nieprzyjemnego zapachu
Domownicy krzywią się na samą myśl o gotowanych brokułach? Trudno im się dziwić - ten zapach nie należy do najprzyjemniejszych. Sprawdźcie, jak się go pozbyć i poznajcie przy okazji ciekawy przepis na brokułową zapiekankę.

Nie przepadacie za zapachem gotowanych brokułów? Choć warzywa te są bardzo zdrowe i smaczne, ich zapach nie należy do najprzyjemniejszych. Poznajcie prosty sposób na to, jak go zlikwidować. Wystarczy jeden produkt, który macie w kuchni.  Co zrobić, by pozbyć się zapachu brokuła w trakcie gotowania?  Gotujące się brokuły mają specyficzny aromat, który nie każdemu przypadnie do gustu. Jak sobie z tym poradzić? Wystarczy, że do garnka, w którym będziecie gotować te warzywa, wsypiecie szczyptę sody oczyszczonej. Zadziała ona jak pochłaniacz zapachów i ograniczy nieprzyjemny, brokułowy zapach pojawiający się w trakcie gotowania.  Ponadto, dzięki sodzie brokuły zachowają swój intensywny, soczysty zielony kolor i będą oczyszczone z pestycydów.  Przepis na zapiekankę z brokułów Do przygotowania prostej i smacznej zapiekanki brokułowej z makaronem będziecie potrzebowali poniższych składników: Składniki: 1 brokuł 250 g makaronu penne 100 g sera mozzarella 100 g sera cheddar lub parmezan 40 g sera pleśniowego ⅔ szklanki śmietanki 30% 1 ząbek czosnku gałka muszkatołowa sól pieprz Przygotowanie: Zacznijcie od ugotowania brokułów. Do gotującej się wody wsypcie szczyptę soli oraz sody oczyszczonej. Wrzućcie brokuły i gotujcie, aż będą pół twarde. Tak samo ugotujcie makaron - makaron oraz brokuły nie powinny być bardzo miękkie, w końcu będą się jeszcze piec w piekarniku. Ułóżcie brokuły i makaron w naczyniu żaroodpornym. Pokrójcie ser mozzarella (możecie też użyć mozzarelli w kulkach) i pleśniowy i dodajcie do naczynia.  W osobnym, wysokim naczyniu wymieszajcie śmietankę z solą, pieprzem i gałką muszkatołową oraz przeciśniętym przez praskę ząbkiem...

Blok czekoladowy lepszy niż ten z czasów PRL-u. Wystarczy, że zamienicie margarynę na ten 1 składnik
Własne
Newsy
Blok czekoladowy lepszy niż ten z czasów PRL-u. Wystarczy, że zamienicie margarynę na ten 1 składnik
Nie ma chyba osoby, która nie pamiętałaby smaku bloku czekoladowego, robionego przez nasze babcie. Blok czekoladowy jest pyszny! Zróbcie z nim 1 rzecz, a będzie jeszcze lepszy niż dawniej.

Blok czekoladowy każdemu z nas kojarzy się z beztroskim dzieciństwem. To niezapomniany rarytas z dawnych lat. Przepyszny, czekoladowy, chrupiący. Ten wciągający deser kochają wszyscy. Na jednym kawałku nigdy się nie kończy.  Blok czekoladowy, czyli smak dzieciństwa  W czasach PRL ten smakołyk był numerem 1. Robił furorę wśród dzieci i dorosłych a wszystko przez wyjątkowy smak. Jeśli tęsknicie za dawnymi czasami, proponujemy wam, zrobienie tego kultowego przysmaku. Jest banalny w wykonaniu i nie zajmie wam dużo czasu. Do jego przygotowania potrzebne będzie mleko w proszku, najlepiej to niebieskie, dobrej jakości masło, mleko, herbatniki oraz ciemne, prawdziwe kakao. Prawdziwe kakao sprawi, że wiernie odtworzycie tamten smak. Jeden kęs i wszystkie wspomnienia powrócą.  Wróćmy jeszcze na moment do kwestii tłuszczu. Dawniej zaradne gospodynie radziły sobie z brakiem prawdziwego drogiego masła, zamieniając go na tańszą margarynę. W dzisiejszych czasach mimo szalejącej inflacji można sobie z reguły pozwolić na prawdziwe masło w bloku czekoladowym. Parę złotych więcej włożone w blok czekoladowy spłaci się w czasie degustacji, kiedy domownicy z wrażenia będą bili wam brawo. Przepis na blok czekoladowy  Możecie poeksperymentować ze składnikami i dodać do masy także bakalie, wafle lub suszone owoce. Wszystko zależy już od was i na co macie ochotę. Przyrządzając blok czekoladowy na pewno będziecie mieć ogromną frajdę a końcowy efekt zapewne was zachwyci. No to do dzieła! Do zrobienia bloku czekoladowego, będziecie potrzebować: Składniki: 200 g masła 82% 500 ml mleka 5 łyżek prawdziwego kakao 5 łyżek cukru 500 g mleka w proszku 200 g herbatników Opcjonalnie - orzechy i inne bakalie Sposób wykonania: Rozdrobnijcie ciastka na małe kawałki (możecie je pokroić...

Zupa serowa Magdy Gessler
ONS.pl / Adobe Stock
Newsy
Zupa serowa Magdy Gessler. Gotuje ją na tanim serku topionym i jeszcze jednym gatunku sera
Gęste, pożywne, sycące zupy z dodatkiem sera to doskonałe danie na chłodne dni. Podajemy przepis na zupę serową wg Magdy Gessler.

Zupy serowe mają wiele odmian. Francuska podawana jest z grzankami, polską wg tradycyjnych przepisów podawano z kluseczkami lanymi. Neapolitańska zupa z dodatkiem sera, gotowana jest na wywarze warzywnym i serwowana z grubym makaronem. Zupa serowa Magdy Gessler czerpie pomysły z kilku źródeł. Restauratorka poza twardym serem typu cheddar lub ementaler, chętnie dodaje do niej jeszcze jeden rodzaj sera. Zdradzamy jaki. Skąd się wzięła zupa serowa? Zupa serowa to potrawa, którą można znaleźć z wielu regionalnych kuchniach świata. Może być gotowana na bulionie warzywnym lub mięsnym. Jest kilka rodzajów zup z dodatkiem sera, które zaliczają się do regionalnych odmian zupy serowej. Są nimi między innymi: Zupa piwna. Popularny szczególnie w średniowiecznej Europie rodzaj fondue Fondue. Szwajcarskie danie przygotowywane z sera, którego nie kojarzymy z zupą, a jest jej odmianą Neapolitańska zupa serowa. Gotuje się ją na wywarze warzywnym z dodatkiem masła, śmietany i sera cheddar, a podaje z makaronem Zupa churu. To wegetariańska zupa pochodząca z Tybetu z dodatkiem ostrej papryczki Przepis na zupę serowa Magdy Gessler Do zupy użyjcie połączenia dwóch rodzajów sera. Sera twardego, najlepiej sprawdzi się cheddar lub ementaler, oraz sera topionego. Składniki: 20 dag startego twardego żółtego sera 3 trójkąty sera topionego 1 l wywaru warzywnego lub wywaru z kurczaka 15 dag wędzonego boczku 1 cebula 1 czubata łyżka mąki Niecała szklanka mleka 3 żółtka Przygotowanie: Twardy ser zetrzyjcie na tarce i wymieszajcie z mlekiem. Podgrzejcie wywar i do gorącego dodajcie serki topione. Zamieszajcie i poczekajcie, aż się rozpuszczą. Boczek podsmażcie na patelni, a następnie dodajcie do wywaru. Na patelni po boczku...