To staropolskie zboże obniża cholesterol i cukier, wspomaga odchudzanie i wraca do łask. Jeszcze o nim usłyszycie!
Adobe Stock
Newsy

To staropolskie zboże obniża cholesterol i cukier, wspomaga odchudzanie. Teraz wraca do łask

Coraz więcej naturalnych, zapomnianych produktów powraca na sklepowe półki. Stało się już tak z niektórymi warzywami: pasternakiem, topinamburem i skorzonerą. Teraz kolej na tę dawną odmianę pszenicy.

Orkisz to rodzaj pszenicy, który przed końcem XX w. całkowicie zniknął z rynku. Dziś powraca do sklepów. Możecie już znaleźć dużą ilość produktów z jego ziarna, w tym pieczywo, kaszę i mąkę. To zboże staje się coraz popularniejsze nie tylko z powodu swoich właściwości zdrowotnych, ale też ze względu na przyjemny, lekko słodki smak z orzechową nutką.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego orkisz odszedł w zapomnienie i dlaczego teraz wraca?

Orkisz znany był już w starożytności. Stanowił główny posiłek gladiatorów, ponieważ dawał energię i sytość przez cały dzień. Był najbardziej znaną w Polsce, prastarą odmianą pszenicy. Z czasem jego zbiory zastąpiła łatwiejsza w uprawie i dająca większe plony pszenica.

Dziś orkisz znów staje się popularny. Powrócił na fali żywności naturalnej i ekologicznej. Jedliście kiedyś orkiszowy chleb? Musicie spróbować, coraz łatwiej go kupić.

Uprawę orkiszu zakończono w latach 70. XX w. Z tego powodu dziś wraca jako naturalny składnik pożywienia, wolny od modyfikacji genetycznych. Dzięki temu, że zainteresowanie tym zbożem osłabło, orkisz zdołał uniknąć modyfikacji genetycznych. Nie ingerowano w strukturę jego ziaren, dziś powraca więc w formie naturalnej. To między innymi dlatego tak bardzo zachwycają się nim wielbiciele zdrowej i ekologicznej, tzw. czystej żywności.

Zobacz także
10 groszy za pokrojenie chleba. To ukryta podwyżka czy uzasadnioniony zwrot kosztów za usługę?

10 groszy za pokrojenie chleba. To ukryta podwyżka czy uzasadniony zwrot kosztów za usługę?

Ta roslina hamuje chęć na słodycze. Obniża też cholesterol i przyspiesza metabolizm

To zboże zmniejsza chęć na słodycze. Obniża też cholesterol i przyspiesza metabolizm 

Wartości odżywcze, działanie i zastosowanie orkiszu

W 100 g orkiszu, poza dużą ilością węglowodanów, znajduje się też  białko - 14,5 g oraz błonnik - 10,4 g. Ziarna dostarczają dużą ilość miedzi, cynku, żelaza i magnezu. 1 szklanka ugotowanego orkiszu pokrywa 100% dziennego zapotrzebowania osoby dorosłej na mangan. Dzięki tej właściwości włączenie orkiszu do diety pozytywnie wpływa na mineralizację kości.

Produkty z mąki orkiszowej działają pozytywnie na trawienie, dzięki czemu to zboże jest doskonałe do stosowania podczas diety odchudzającej. Inną wartością produktów orkiszowych jest to, że obniżają poziom cholesterolu oraz glukozy we krwi, a także wpływają na obniżenie ciśnienia.

W sklepach można już dostać produkty orkiszowe w następującej postaci:

  • Pieczywo
  • Płatki orkiszowe do stosowania zamiast musli, z owocami i jogurtem
  • Makarony
  • Mąkę
  • Kaszę
  • Kawę

Źródło: doigra.pl, natemat.pl

wzrost cen 2021
AdobeStock
Newsy
Eksperci nie mają wątpliwości. Niedługo czekają nas podwyżki cen 2 najpopularniejszych produktów spożywczych
Czekają nas kolejne podwyżki. Uwzględnijcie je w domowym budżecie, ponieważ te produkty kupujecie codziennie.

Ostatnie miesiące nie są dla Polaków łaskawe. Przedsiębiorcy tracą dorobek całego życia przez pandemię i panujące obostrzenia, które zakazują im prowadzenia działalności. Negatywny wpływ koronawirusa na gospodarkę odczują też zwykli obywatele, którzy nie prowadzą działalności gospodarczej. Bardzo podrożeją produkty, bez których na pewno nie wyobrażacie sobie życia. Szczegóły w poniższym artykule. Trzeba płacić jak za zboże – dosłownie Tym, co mocno podrożeje jest pieczywo i inne towary produkowane ze zboża. Jaki jest tego powód? Zeszły rok dał na świecie bardzo marne plony zboża, dlatego mocno ono podrożało na wszystkich rynkach. Zresztą tendencja wzrostowa widoczna jest już od dobrych kilku lat. Pszenica zdrożała o 30%, soja o 50%, a kukurydza o ponad 60%. Przyczyną jest nie tylko nieurodzaj, ale także panika, jaka powstała zaraz po wybuchu pandemii. Spowodowała ona duży wzrost popytu na pieczywo i produkty zbożowe, więc naturalnie cena tego surowca również wzrosła. Podwyżka cen była zauważalna już latem 2020 roku. Jeszcze w styczniu 2020 tona pszenicy kosztowała 750 zł, a w kwietniu już 940 zł! Taki wzrost musiał się przełożyć na ceny pieczywa. Co ciekawe, natura była dla polskich rolników łaskawa i w naszym kraju zbiory zbóż były całkiem obfite. Dlaczego więc chleb podrożeje? Odpowiedź jest bardzo prosta. Ponieważ ceny zbóż na świecie wzrosły, polskim rolnikom zdecydowanie bardziej opłaca się sprzedawać swoje plony za granicę. Dzięki słabnącej złotówce zarobią oni jeszcze więcej. W efekcie młyny muszą kupować zboże z zagranicy, po wyższych cenach. Już w kwietniu Związek Pracodawców Przemysłu Zbożowo-Młynarskiego zwrócił się do ministra rolnictwa z prośbą o to, by uruchomił rezerwy zbóż, które zgromadzone są przez Agencję Rezerw...

Ta witamina opóźnia efekty starzenia i obniża cholesterol. Jedzcie te produkty, są pełne "witaminy młodości"
Adobe Stock
Newsy
Ta witamina opóźnia efekty starzenia. Jedzcie te produkty, by zapewnić organizmowi „witaminę młodości”
Starzenie się organizmu to naturalny proces, który polega na stopniowym spadku zdolności komórek do regeneracji. Na zewnątrz objawia się m.in. wiotczeniem skóry. Jaki związek z opóźnieniem starzenia ma witamina E?

Witamin nie trzeba suplementować. Przede wszystkim substancje odżywcze, w tym witaminy należy pobierać z pokarmów. Jakie produkty włączyć do diety, żeby dostarczać organizmowi duże ilości naturalnej witaminy E? I dlaczego ta witamina jest tak ważna dla zdrowia i młodego wyglądu? Dlaczego witamina E jest nazywana witaminą młodości? Witamina E bierze udział w wielu ważnych procesach w organizmie. Jest witaminą sprzyjającą utrzymaniu młodego wyglądu, ponieważ zwalcza wolne rodniki, które są odpowiedzialne m.in za wiotczenie skóry. Jako jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy spowalnia procesy starzenia się organizmu. Poza estetycznym efektem działania witaminy E ma ona bardzo istotne właściwości zdrowotne: Obniża poziom złego cholesterolu LDL i zapobiega powstawaniu blaszki miażdżycowej i zmniejsza ryzyko pojawienia się zakrzepów. Z tego powodu jest wykorzystywana w profilaktyce chorób układu sercowo-naczyniowego Ogranicza prawdopodobieństwo rozwoju nowotworów dzięki temu, że niszczy wolne rodniki, które uszkadzają DNA komórek organizmu Zapobiega rozwojowi cukrzycy, ponieważ zwiększa wrażliwość komórek na insulinę. Opóźnia wystąpienie takich chorób jak choroba Parkinsona i choroba Alzheimera, ponieważ spowalnia procesy starzenia się mózgu Wpływa na płodność u mężczyzn, gdyż bierze udział w produkcji nasienia. Może niwelować objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego, takie jak bóle głowy, obrzęk piersi i nerwowość Pozytywnie wpływa na układ odpornościowy, wspomaga jego działanie, a dzięki temu chroni organizm przed infekcjami Produkty spożywcze pełne witaminy E Dzienne zapotrzebowanie na witaminę E nie jest duże i wynosi około 10-12 mg. Na przykład w 100 g oleju rzepakowego znajduje się 29 mg witaminy E. Już 1 łyżka tego...

Dlaczego jabłka tak błyszczą się w sklepie? Przejdzie wam na nie ochota, gdy poznacie te substancje
Flickr
Newsy
Dlaczego jabłka tak błyszczą się w sklepie? Przejdzie wam na nie ochota, gdy poznacie te substancje
Gdzie lepiej kupować owoce? Prosto od sadownika, na targu czy w hipermarkecie gdzie wyglądają lepiej i mają lepszą cenę? Przeczytajcie i sami podejmijcie decyzję.

Czy brzydsze znaczy lepsze? Coraz częściej mówi się o tym, że warto jest kupować krzywą marchewkę i niewymiarowe ziemniaki. Także jabłka, jeśli są zbyt rumiane i zbyt błyszczące, powinny was poważnie zastanowić. Naturalne produkty z reguły nie są idealne. Jabłka kupowane na targu mogą mieć bladą skórkę i nie wyglądać tak dorodnie, jak te w markecie. Wyjaśniamy czym producenci „uszlachetniają” owoce przed sprzedażą? Świeże owoce też bywają konserwowane Lubicie jeść jabłka w całości bez obierania? Przecież to w końcu właśnie w skórce znajduje się najwięcej wartości odżywczych. Jednak czasem z powodu wygody i oszczędności, zamiast kupić owoce bezpośrednio od sadownika, czy choćby na miejskim targu, zadowalamy się tymi sprzedawanymi w hipermarketach. Trzeba przyznać, że w niewielu miejscach można je kupić taniej. Jednak czy warto je kupować? Owoce produkowane i sprzedawane na skalę masową, często poddawane są obróbce, która ma kilka zadań: Wydłuża czas przydatności do spożycia, a więc konserwuje Chroni przed obijaniem podczas transportu i składowania Poprawia wygląd, nabłyszcza i nadaje głębi kolorom Poza procesami, którym owoce są poddawane już po zerwaniu, także zapewnienie sobie dużych i zdrowych plonów nie powstrzymuje sadowników przed zastosowaniem chemicznych środków ochrony roślin, m.in. pestycydów. Na koniec to wszystko trafia do was wraz z jabłkami, które w sklepie wkładacie do koszyka. Czym jest szelak, którym nabłyszcza się jabłka? Najpopularniejszą metodą poprawiania wyglądu jabłkom, to ich ochrona przed uszkodzeniami oraz nabłyszczanie. Stosowany do tego jest np. szelak, czyli żywica pozyskiwanej z odchodów insektów. To odmiana naturalnej żywicy, którą w starożytnych...

W Rosji mogą zamknąć sklepy z powodu braku... papieru. Kolejny skutek sankcji
Adobe Stock
Newsy
W Rosji mogą zamknąć sklepy z powodu braku... papieru. Kolejny skutek sankcji Zachodu
Tego towaru Rosjanie nie produkują. Pochodzi jedynie z importu i za chwilę jego brak może spowodować, że zostaną zamknięte wszystkie sklepy.

Z powodu restrykcji, które coraz więcej państw nakłada na Rosję, coraz trudniej jest w tym kraju robić zakupy. Choć sklepy nie są całkowicie puste, nie jest łatwo dostać to, co Rosjanie chcieliby najbardziej. Jednym z takich produktów jest Coca-cola. Koncern w ostatnich dniach wycofał się z Rosji, jego produkty w sklepach są obecnie rzadkością. Udało się ją znaleźć tiktokerce prowadzącej konto „Money Kristina”: - Ludzie to mój szczęśliwy dzień, znalazłam Coca-Colę Ale niedługo i te chwile radości mogą się skończyć. I to wcale nie z powodu braku towarów spożywczych na półkach. Na wyczerpaniu są zapasy papieru, zwiastuje to inne problemy Choć nadal słyszymy o tirach, które przez Polskę jadą z towarami do Rosji, to jednak rośnie ilość braków w codziennym zaopatrzeniu tego kraju. Coraz bardziej odczuwalne dla mieszkańców są sankcje nakładane z powodu napaści Rosji na Ukrainę. Kraj dotknęła już wysoka inflacja, rosyjska waluta – rubel, traci na wartości, pojawiły się deficyty różnych towarów w sklepach. Niektóre braki, choć mniej dostrzegalne na co dzień, mogą sparaliżować niektóre sektory gospodarki. Iwona Wiśniewska, ekspertka z Ośrodka Studiów Wschodnich, przeanalizowała wpływ sankcji na gospodarkę Rosji: - Deficyt towarów staje się coraz większym problemem i dotyka w zasadzie wszystkich branż. - Okazało się m.in., że zaczęło brakować papieru do kas fiskalnych, bez którego elektroniczne ewidencjonowanie sprzedaży jest niemożliwe. W pierwszych dniach wojny zdrożał on kilkukrotnie, a obecnie jego zapasy są na wyczerpaniu. Większość tego towaru dostarczały Niemcy (60-70 proc.), przy czym w ostatnich dniach najwięksi dostawcy wycofali się ze współpracy z Rosją, a część z pozostałych mocno...