To staropolskie zboże obniża cholesterol i cukier, wspomaga odchudzanie i wraca do łask. Jeszcze o nim usłyszycie!
Adobe Stock
Newsy

To staropolskie zboże obniża cholesterol i cukier, wspomaga odchudzanie. Teraz wraca do łask

Coraz więcej naturalnych, zapomnianych produktów powraca na sklepowe półki. Stało się już tak z niektórymi warzywami: pasternakiem, topinamburem i skorzonerą. Teraz kolej na tę dawną odmianę pszenicy.

Orkisz to rodzaj pszenicy, który przed końcem XX w. całkowicie zniknął z rynku. Dziś powraca do sklepów. Możecie już znaleźć dużą ilość produktów z jego ziarna, w tym pieczywo, kaszę i mąkę. To zboże staje się coraz popularniejsze nie tylko z powodu swoich właściwości zdrowotnych, ale też ze względu na przyjemny, lekko słodki smak z orzechową nutką.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego orkisz odszedł w zapomnienie i dlaczego teraz wraca?

Orkisz znany był już w starożytności. Stanowił główny posiłek gladiatorów, ponieważ dawał energię i sytość przez cały dzień. Był najbardziej znaną w Polsce, prastarą odmianą pszenicy. Z czasem jego zbiory zastąpiła łatwiejsza w uprawie i dająca większe plony pszenica.

Dziś orkisz znów staje się popularny. Powrócił na fali żywności naturalnej i ekologicznej. Jedliście kiedyś orkiszowy chleb? Musicie spróbować, coraz łatwiej go kupić.

Uprawę orkiszu zakończono w latach 70. XX w. Z tego powodu dziś wraca jako naturalny składnik pożywienia, wolny od modyfikacji genetycznych. Dzięki temu, że zainteresowanie tym zbożem osłabło, orkisz zdołał uniknąć modyfikacji genetycznych. Nie ingerowano w strukturę jego ziaren, dziś powraca więc w formie naturalnej. To między innymi dlatego tak bardzo zachwycają się nim wielbiciele zdrowej i ekologicznej, tzw. czystej żywności.

Zobacz także
10 groszy za pokrojenie chleba. To ukryta podwyżka czy uzasadnioniony zwrot kosztów za usługę?

10 groszy za pokrojenie chleba. To ukryta podwyżka czy uzasadniony zwrot kosztów za usługę?

Ta roslina hamuje chęć na słodycze. Obniża też cholesterol i przyspiesza metabolizm

To zboże zmniejsza chęć na słodycze. Obniża też cholesterol i przyspiesza metabolizm 

Wartości odżywcze, działanie i zastosowanie orkiszu

W 100 g orkiszu, poza dużą ilością węglowodanów, znajduje się też  białko - 14,5 g oraz błonnik - 10,4 g. Ziarna dostarczają dużą ilość miedzi, cynku, żelaza i magnezu. 1 szklanka ugotowanego orkiszu pokrywa 100% dziennego zapotrzebowania osoby dorosłej na mangan. Dzięki tej właściwości włączenie orkiszu do diety pozytywnie wpływa na mineralizację kości.

Produkty z mąki orkiszowej działają pozytywnie na trawienie, dzięki czemu to zboże jest doskonałe do stosowania podczas diety odchudzającej. Inną wartością produktów orkiszowych jest to, że obniżają poziom cholesterolu oraz glukozy we krwi, a także wpływają na obniżenie ciśnienia.

W sklepach można już dostać produkty orkiszowe w następującej postaci:

  • Pieczywo
  • Płatki orkiszowe do stosowania zamiast musli, z owocami i jogurtem
  • Makarony
  • Mąkę
  • Kaszę
  • Kawę

Źródło: doigra.pl, natemat.pl

wzrost cen 2021
AdobeStock
Newsy
Eksperci nie mają wątpliwości. Niedługo czekają nas podwyżki cen 2 najpopularniejszych produktów spożywczych
Czekają nas kolejne podwyżki. Uwzględnijcie je w domowym budżecie, ponieważ te produkty kupujecie codziennie.

Ostatnie miesiące nie są dla Polaków łaskawe. Przedsiębiorcy tracą dorobek całego życia przez pandemię i panujące obostrzenia, które zakazują im prowadzenia działalności. Negatywny wpływ koronawirusa na gospodarkę odczują też zwykli obywatele, którzy nie prowadzą działalności gospodarczej. Bardzo podrożeją produkty, bez których na pewno nie wyobrażacie sobie życia. Szczegóły w poniższym artykule. Trzeba płacić jak za zboże – dosłownie Tym, co mocno podrożeje jest pieczywo i inne towary produkowane ze zboża. Jaki jest tego powód? Zeszły rok dał na świecie bardzo marne plony zboża, dlatego mocno ono podrożało na wszystkich rynkach. Zresztą tendencja wzrostowa widoczna jest już od dobrych kilku lat. Pszenica zdrożała o 30%, soja o 50%, a kukurydza o ponad 60%. Przyczyną jest nie tylko nieurodzaj, ale także panika, jaka powstała zaraz po wybuchu pandemii. Spowodowała ona duży wzrost popytu na pieczywo i produkty zbożowe, więc naturalnie cena tego surowca również wzrosła. Podwyżka cen była zauważalna już latem 2020 roku. Jeszcze w styczniu 2020 tona pszenicy kosztowała 750 zł, a w kwietniu już 940 zł! Taki wzrost musiał się przełożyć na ceny pieczywa. Co ciekawe, natura była dla polskich rolników łaskawa i w naszym kraju zbiory zbóż były całkiem obfite. Dlaczego więc chleb podrożeje? Odpowiedź jest bardzo prosta. Ponieważ ceny zbóż na świecie wzrosły, polskim rolnikom zdecydowanie bardziej opłaca się sprzedawać swoje plony za granicę. Dzięki słabnącej złotówce zarobią oni jeszcze więcej. W efekcie młyny muszą kupować zboże z zagranicy, po wyższych cenach. Już w kwietniu Związek Pracodawców Przemysłu Zbożowo-Młynarskiego zwrócił się do ministra rolnictwa z prośbą o to, by uruchomił rezerwy zbóż, które zgromadzone są przez Agencję Rezerw...

Ta witamina opóźnia efekty starzenia i obniża cholesterol. Jedzcie te produkty, są pełne "witaminy młodości"
Adobe Stock
Newsy
Ta witamina opóźnia efekty starzenia. Jedzcie te produkty, by zapewnić organizmowi „witaminę młodości”
Starzenie się organizmu to naturalny proces, który polega na stopniowym spadku zdolności komórek do regeneracji. Na zewnątrz objawia się m.in. wiotczeniem skóry. Jaki związek z opóźnieniem starzenia ma witamina E?

Witamin nie trzeba suplementować. Przede wszystkim substancje odżywcze, w tym witaminy należy pobierać z pokarmów. Jakie produkty włączyć do diety, żeby dostarczać organizmowi duże ilości naturalnej witaminy E? I dlaczego ta witamina jest tak ważna dla zdrowia i młodego wyglądu? Dlaczego witamina E jest nazywana witaminą młodości? Witamina E bierze udział w wielu ważnych procesach w organizmie. Jest witaminą sprzyjającą utrzymaniu młodego wyglądu, ponieważ zwalcza wolne rodniki, które są odpowiedzialne m.in za wiotczenie skóry. Jako jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy spowalnia procesy starzenia się organizmu. Poza estetycznym efektem działania witaminy E ma ona bardzo istotne właściwości zdrowotne: Obniża poziom złego cholesterolu LDL i zapobiega powstawaniu blaszki miażdżycowej i zmniejsza ryzyko pojawienia się zakrzepów. Z tego powodu jest wykorzystywana w profilaktyce chorób układu sercowo-naczyniowego Ogranicza prawdopodobieństwo rozwoju nowotworów dzięki temu, że niszczy wolne rodniki, które uszkadzają DNA komórek organizmu Zapobiega rozwojowi cukrzycy, ponieważ zwiększa wrażliwość komórek na insulinę. Opóźnia wystąpienie takich chorób jak choroba Parkinsona i choroba Alzheimera, ponieważ spowalnia procesy starzenia się mózgu Wpływa na płodność u mężczyzn, gdyż bierze udział w produkcji nasienia. Może niwelować objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego, takie jak bóle głowy, obrzęk piersi i nerwowość Pozytywnie wpływa na układ odpornościowy, wspomaga jego działanie, a dzięki temu chroni organizm przed infekcjami Produkty spożywcze pełne witaminy E Dzienne zapotrzebowanie na witaminę E nie jest duże i wynosi około 10-12 mg. Na przykład w 100 g oleju rzepakowego znajduje się 29 mg witaminy E. Już 1 łyżka tego...

aloes miod
Adobe Stock
Newsy
Prawdopodobnie masz tę roślinę w doniczce. Miód z jej dodatkiem niesamowicie poprawia odporność
Domowe sposoby na różnego rodzaju dolegliwości to gwarancja sprawdzonego pochodzenia składników. Niektóre produkty mają wyjątkowe właściwości. Jesteśmy przekonani, że macie je u siebie w domu.

Medycyna naturalna to nieinwazyjne metody leczenia chorego. To również metody i praktyki, które mają działanie lecznicze, ale ich działania nie są potwierdzone badaniami naukowymi. Niekonwencjonalne metody lecznicze Zazwyczaj są one akceptowane i oparte na twierdzeniach zgodnych z podstawową wiedzą medyczną oraz przyrodniczą. Przez dużą część środowiska lekarskiego uważane są za nieetyczne. Część praktyk, które zaliczane są do medycyny naturalnej, ma swoje źródło w dawnej tradycji, inne zaś rozwinęły się w czasach nowożytnych. W jednym i w drugim przypadku jedno jest pewne - są popularne i potrafią pomóc.  Roślina, którą można hodować w domu Ostatnimi czasy coraz popularniejsze stały się kaktusy, sukulenty czy aloes. Rośliny pielęgnujemy w domowym zaciszu. Mało kto wie, że nadają się również do spożywczego zastosowania. Aloes jest niewymagającą rośliną ozdobną, ale ma też opinię środka zaradczego na dolegliwości skórne. Aloes możemy stosować na oparzenia społeczne, na alergię, trudno gojące się rany, a nawet na trądzik. Sok z aloesu przyda się jako środek wspomagający w ramach diety oczyszczającej. Dodatkowo doskonale poprawia nastrój. Zawiera witaminę A, C i E, które są przeciwutleniaczami, witaminę B12, kwas foliowy i cholinę. Przezroczysty żel  Rośnie występuje w dużym natężeniu w suchych regionach Afryki, Azji, Europy i Ameryki. Ma trójkątne, mięsiste liście z ząbkowanymi krawędziami, żółte rurkowate kwiaty i owoce zawierające liczne nasiona.  Wewnętrzny przezroczysty żel zawiera 99% wody, a reszta składa się z glukomannanów, aminokwasów, lipidów, steroli i witamin. Dzięki silnym właściwościom nawilżającym znalazł zastosowanie w kosmetyce.  Aloes jest dziś szeroko stosowany...

Jakiej kaszy używać do krupniku? Sprawdźcie, czym można zastąpić kaszę jęczmienną
Adobe Stock
Newsy
Jakiej kaszy używać do krupniku? Zastąpcie tym kaszę jęczmienną, a efekt przekroczy wasze oczekiwania
Kasza, dawniej nazywana krupą, to najważniejszy składnik krupniku. To ona powoduje, że krupnik jest tak wyjątkową zupą. Jakiej kaszy do niego użyć?

Krupnik, to jedna z najstarszych polskich zup. Przepisy na krupnik podawała już pierwsza polska autorka książek kucharskich, Lucyna Ćwierciakiewiczówna, a receptury na krupnik staropolski, można znaleźć w niemal każdej książce przedstawiającej kuchnię polską. Kaszę, czyli krupy, od których zupa wzięła swoją nazwę, dawno temu gotowano osobno. Jakiej kaszy używano dawniej, a jakiej używamy dziś? Najstarsze przepisy na krupnik Większość dawnych przepisów zaleca osobno gotować smak i kaszę. Smak, czyli wywar stanowiący podstawę zupy, przedwojenne kucharki gotowały na kościach i gorszych kawałkach mięsa. Do tego dodawały korzenie czyli warzywa korzeniowe, jak marchew, pietruszkę i seler, a także grzyby lub fasolę. Kaszę, gotowano w osolonej wodzie, a po ugotowaniu rozcierano z dużą ilością masła i dopiero wtedy łączono z wywarem, z którego wcześniej wyławiano ugotowane warzywa. Do tak przygotowanej zupy dodawano starte lub drobno pokrojone warzywa i całość posypywano posiekana natką. Jakiej kaszy dawne gospodynie używały do krupniku? Najczęściej była to kasza jęczmienna, perłowa. Choć inna przedwojenna kucharka i autorka książek kucharskich – Maria Monatowa, wspomina w swoich przepisach o kaszy orkiszowej. Klasyczny krupnik z kasza jęczmienną Dziś najczęściej krupnik jest gotowany na kościach lub mięsie, z dodatkiem włoszczyzny. Domowi kucharze dodają też do niego suszone grzyby, dzięki czemu zupa nabiera głębokiego, ciemnego koloru, wywar staje się mięsisty, a smak przechodzi leśnym aromatem. Krupnikowe kasze, to przede wszystkim różne typy kaszy jęczmiennej, przede wszystkim drobne kasze perłowe i gruby pęczak. Znana blogerka, autorka wielu tradycyjnych przepisów, Olga Smile, gotuje swój krupnik wyłącznie na włoszczyźnie, z pominięciem mięsa. A do warzywnego wywaru nie...