Dieta i to, co jecie na co dzień ma niesamowicie duży wpływ na wasze zdrowie. Są produkty, które negatywnie oddziałują na wasz organizm i niszczą wam zdrowie. Są też inne, które naprawiają te zniszczenia lub do nich nie dopuszczają. To sezonowe warzywo jest szczególnie zdrowe. Po upieczeniu staje się jeszcze korzystniejsze dla zdrowia organizmu. Ma nawet właściwości przeciwnowotworowe!

Zdrowe sezonowe warzywo

Chodzi o rabarbar. Sezon na tą kwaśną łodygę w pełni. To idealna okazja do tego, żeby poinformować was o jego niezwykłych właściwościach. Okazuje się, że rabarbar po upieczeniu staje się naprawdę potężną bronią w walce z wieloma problemami zdrowotnymi. Staje się miedzy innymi przeciwnowotworowy.

Chodzi o zawartość antocyjanów. To związki zawarte w większości roślin, które mają szerokie właściwości prozdrowotne. Po upieczeniu rabarbar staje się świetnym źródłem tych składników.

Jedzenie rabarbaru pod kruszonką lub drożdżówek z rabarbarem to nie tylko świetny sposób na deser, ale też doskonała metoda na wykorzystanie jego właściwości zdrowotnych.

Zobacz także:

Brytyjscy naukowcy wykazali, że 20-minutowe pieczenie rabarbaru niezwykle istotnie zwiększa ilość występujących w nim antyoksydantów. Badacze twierdzą, że na podstawie rabarbaru będzie można stworzyć być może nawet nowe leki przeciwnowotworowe.

Właściwości antocyjanów obecnych w rabarbarze

Antocyjanom od wielu lat przypisuje się właściwości lecznicze. Potwierdzają to też najnowsze badania naukowe. Wykazano między innymi, że:

  • Wspierają one wątrobę
  • Chronią przed chorobami układu krążenia
  • Obniżają ryzyko zawału
  • Zmniejszają ryzyko zakrzepów i zatorów
  • Ograniczają zapalenia i zmniejszają stan zapalny organizmu
  • Mogą zapobiegać otyłości i cukrzycy
  • Hamują zaburzenia pamięci
  • Mają bardzo pozytywny wpływ na wzrok i być może poprawiają ostrość widzenia

Przeciwnowotworowe działanie rabarbaru i antocyjanów

Potencjalne działanie przeciwnowotworowe rabarbar zawdzięcza związkom antyoksydacyjnym: antocyjanom, polifenolim i garbnikom. Naukowcy bardzo intensywnie badają ten wpływ. Jedzcie pieczony rabarbar na zdrowie!

Źródło:

"Baked rhubarb could help fight cancer", Nutrition & Food Science, Vol. 40 No. 3., 2010, https://doi.org/10.1108/nfs.2010.01740cab.030

Czytaj także: