To sezonowe warzywo ma właściwości przeciwnowotworowe, ale tylko po upieczeniu. Jedzcie na zdrowie
AdobeStock
Newsy

To sezonowe warzywo ma właściwości przeciwnowotworowe, ale tylko po upieczeniu. Jedzcie na zdrowie

To warzywo jest naprawdę niezwykłe. Musicie jednak upiec je przed spożyciem, żeby aktywować jego niezwykłą moc.

Dieta i to, co jecie na co dzień ma niesamowicie duży wpływ na wasze zdrowie. Są produkty, które negatywnie oddziałują na wasz organizm i niszczą wam zdrowie. Są też inne, które naprawiają te zniszczenia lub do nich nie dopuszczają. To sezonowe warzywo jest szczególnie zdrowe. Po upieczeniu staje się jeszcze korzystniejsze dla zdrowia organizmu. Ma nawet właściwości przeciwnowotworowe!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Zdrowe sezonowe warzywo

Chodzi o rabarbar. Sezon na tą kwaśną łodygę w pełni. To idealna okazja do tego, żeby poinformować was o jego niezwykłych właściwościach. Okazuje się, że rabarbar po upieczeniu staje się naprawdę potężną bronią w walce z wieloma problemami zdrowotnymi. Staje się miedzy innymi przeciwnowotworowy.

Chodzi o zawartość antocyjanów. To związki zawarte w większości roślin, które mają szerokie właściwości prozdrowotne. Po upieczeniu rabarbar staje się świetnym źródłem tych składników.

Jedzenie rabarbaru pod kruszonką lub drożdżówek z rabarbarem to nie tylko świetny sposób na deser, ale też doskonała metoda na wykorzystanie jego właściwości zdrowotnych.

Brytyjscy naukowcy wykazali, że 20-minutowe pieczenie rabarbaru niezwykle istotnie zwiększa ilość występujących w nim antyoksydantów. Badacze twierdzą, że na podstawie rabarbaru będzie można stworzyć być może nawet nowe leki przeciwnowotworowe.

Zobacz także
Jak przygotować rabarbar do kruchego ciasta? Ten krok jest niezbędny

Jak przygotować rabarbar do kruchego ciasta? Ten krok jest niezbędny

Mamy pyszny i zdrowy przepis na domowe lody jogurtowe z rabarbarem. Idealne na ciepłe dni

Mamy pyszny i zdrowy przepis na domowe lody jogurtowe z rabarbarem. Idealne na ciepłe dni

Właściwości antocyjanów obecnych w rabarbarze

Antocyjanom od wielu lat przypisuje się właściwości lecznicze. Potwierdzają to też najnowsze badania naukowe. Wykazano między innymi, że:

  • Wspierają one wątrobę
  • Chronią przed chorobami układu krążenia
  • Obniżają ryzyko zawału
  • Zmniejszają ryzyko zakrzepów i zatorów
  • Ograniczają zapalenia i zmniejszają stan zapalny organizmu
  • Mogą zapobiegać otyłości i cukrzycy
  • Hamują zaburzenia pamięci
  • Mają bardzo pozytywny wpływ na wzrok i być może poprawiają ostrość widzenia

Przeciwnowotworowe działanie rabarbaru i antocyjanów

Potencjalne działanie przeciwnowotworowe rabarbar zawdzięcza związkom antyoksydacyjnym: antocyjanom, polifenolim i garbnikom. Naukowcy bardzo intensywnie badają ten wpływ. Jedzcie pieczony rabarbar na zdrowie!

Źródło:

"Baked rhubarb could help fight cancer", Nutrition & Food Science, Vol. 40 No. 3., 2010, https://doi.org/10.1108/nfs.2010.01740cab.030

Czytaj także:

Smoothie z truskawek i rabarbaru. Zdrowe, pyszne i idealne na pierwsze upały
monim/Gotujmy.pl
Newsy
Smoothie z truskawek i rabarbaru. Zdrowe, pyszne i idealne na pierwsze upały
Owocowe koktajle to świetny pomysł na orzeźwienie, kiedy temperatura zaczyna przekraczać 25 stopni. Najlepiej wykorzystać do nich pełne witamin owoce sezonowe.

Truskawki i rabarbar to częste składniki letnich deserów takich jak smoothies (koktajle), ciasta czy dżemy. To doskonałe zestawienie – słodycz truskawek i lekka, orzeźwiająca kwaskowość rabarbaru tworzą wyjątkowo świeże połączenie smaków.  Truskawki i rabarbar – właściwości Zarówno truskawki, jak i rabarbar, są bogate w witaminy z grup A, B, C, E i K. Mają właściwości detoksykujące, odkwaszające i oczyszczające organizm. Obniżają ciśnienie krwi, łagodzą stany zapalne, a także zmniejszają ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. I truskawki i rabarbar są wyjątkowo niskokaloryczne, dlatego świetnie sprawdzą się w dietetycznych daniach i napojach. W 100 g truskawek znajduje się ok. 30 kcal, a w 100 g rabarbaru – zaledwie 21 kcal. Przepis na smoothie z truskawek, rabarbaru i porzeczek Ten zdrowy koktajl to niskokaloryczna propozycja na przekąskę lub deser – zwłaszcza dla osób, które chcą zachować szczupłą figurę. Jeśli dodatkowo zastąpicie cukier erytrytolem, napój będzie zawierał same korzystne dla zdrowia składniki! Składniki: 0,5 kg truskawek 4 łodygi rabarbaru 250 g czerwonych porzeczek 2 łyżki cukru (można zastąpić erytrytolem) 300 ml wody 50 ml mleka Przygotowanie: Rabarbar razem z porzeczką wrzućcie do garnka i zasypcie cukrem, odstawcie na godzinę.  Po godzinie zalejcie wodą rabarbar z porzeczką i gotujcie pod przykryciem przez około 30 minut. Całość przelejcie przez sitko i odstawcie powstały kompot do wystygnięcia. Zmiksujcie truskawki i dodajcie do nich kompot i mleko, a całość wymieszajcie i rozlejcie do szklanek. Smacznego! Czytaj także: Czym różnią się polskie truskawki od zagranicznych? Nie dajcie się oszukać Kupiła truskawki i po umyciu przeżyła prawdziwy szok. Ohyda?...

Robicie kompot ze świeżych owoców? Popełniacie duży błąd
Newsy
Robicie kompot ze świeżych owoców? Popełniacie duży błąd
Przestańcie gotować kompot ze świeżych owoców. To nie jest dobry sposób ich wykorzystania.

Truskawki , czereśnie, rabarbar , a niedługo porzeczki i agrest. Trwa sezon na świeże owoce. Jednym z ulubionych sposobów na ich wykorzystanie jest gotowanie kompotów owocowych . Kompot z truskawek czy rabarbaru to obowiązkowa pozycja na stole i towarzysz obiadów wielu Polaków. Niestety nie mamy dobrych informacji dla wielbicieli kompotów owocowych. Ich przygotowanie nie jest dobrym pomysłem. Dlaczego nie powinno się gotować kompotów? To po prostu nie jest najlepszy sposób na wykorzystanie właściwości owoców sezonowych. Czereśnie, wiśnie, jagody, rabarbar i porzeczki to wszystko niezwykle cenne produkty spożywcze, które są prawdziwym bogactwem antyoksydantów i witamin. Niestety przy ich gotowaniu rozkłada się wiele witamin, które nie są odporne na temperatury. Jednym z przykładów takich witamin jest słynna witamina C , która odgrywa w organizmie różnorodne role: Przeciwdziała starzeniu Poprawia odporność Polepsza wygląd skóry, włosów i paznokci Poprawia elastyczność skóry i działa przeciwzmarszczkowo Wspiera zdrowie stawów i ich regenerację Niestety witamina C nie jest odporna na temperaturę. Przy gotowaniu i wekowaniu traci się jej dużą część. Dlatego najlepiej spożywać sezonowe owoce na surowo. Są wtedy najcenniejsze. Zamiast gotować kompot, zróbcie na przykład zdrowy koktajl owocowy ze świeżych owoców. Dodajcie maślanki, kefiru lub mleka, a będzie on bardziej sycący. Czy kompoty są bezwartościowe? Nie oznacza to jednak, że kompoty są całkowicie pozbawione witamin i minerałów. Dalej przyswoicie z nich wiele cennych składników, po prostu nie wykorzystacie w 100% potencjału świeżych, sezonowych owoców. W domowym kompocie znajdować się będą przede wszystkim ważne dla zdrowia...

Rabarbar to owoc czy warzywo? A może żadne z powyższych? To nie takie oczywiste
Pixabay
Newsy
Rabarbar to owoc czy warzywo? A może żadne z powyższych? To nie takie oczywiste
Zastanawialiście się kiedyś nad tym? Mamy odpowiedź!

Rabarbar to popularna roślina sezonowa, którą możecie dostać w marketach, na ryneczkach, a może nawet samodzielnie hodujecie go na własnej działce. Rabarbar jest bardzo kwaśny, ale po lekkim posłodzeniu dobrze komponuje się z mięsami , smakuje wybitnie pod kruszonką i jest naprawdę smaczny w galaretce . Z rabarbaru można robić też lody i kompot. Rabarbar – warzywo czy owoc? Sezon na rabarbar w pełni. Może przy tej okazji zastanawialiście się kiedyś czy to warzywo czy owoc? Kulturowo przyjęło się, że rośliny spożywane na słodko, w deserach lub z dodatkiem cukru to owoce, a te podawane częściej w wytrawnej wersji, to warzywa. Tymczasem to nie jest poprawna klasyfikacja. Tak naprawdę owocem jest nawet… pomidor. Do jakiej grupy zaliczyć zatem rabarbar? Niby je się go na słodko, ale z drugiej strony przecież rabarbar wcale nie ma pestek, które są zazwyczaj w owocach? Okazuje się, ze rabarbar to warzywo. Inaczej rabarbar nazywa się rzewieniem. Najczęściej jada się jego łodygi. Liście i korzenie rabarbaru mogą być trujące . Czerwone łodygi rabarbaru są kwaśne i cierpkie, ale też lekko słodkie. Im bardziej intensywny kolor łodygi, tym słodszy smak rabarbaru. Mimo to, żeby wykorzystać go w kuchni najczęściej się go dosładza i dusi, lub piecze z dodatkiem cukru albo miodu. Właściwości odżywcze rabarbaru Rabarbar jest bardzo zdrowy, chociaż niektóre osoby powinny uważać i nie przesadzać z jego ilością z uwagi na zawartość kwasu szczawiowego . W rabarbarze znajdziecie: Zdrowe kwasy organiczne: kwas cytrynowy i jabłkowy Minerały: potas, magnez, żelazo i trochę jodu Witaminę A (najwięcej mają mocno dojrzałe łodygi) Witaminę c Witaminę E Kwas foliowy Błonnik regulujący pracę jelit Włączcie rabarbar do swojej diety w różnych formach, a poprawicie jej...

Kruche ciasto z rabarbarem na Dzień Mamy. Idealne do kawy
Ewelina P./gotujmy.pl
Newsy
Kruche ciasto z rabarbarem na Dzień Mamy. Idealne do kawy
Wybieracie się do swojej mamy z życzeniami? Upieczcie dla niej kruche ciasto z rabarbarem, które po prostu rozpływa się w ustach!

Dzień Matki to wyjątkowy czas w roku, gdy każdy, niezależnie od wieku i wykonywanego zawodu, staje się znów dzieckiem swojej mamy. Tego dnia nasze rodzicielki zasługują na wszystko, co najlepsze za swoją ciężką pracę! Jeżeli możecie w Dzień Matki spotkać się ze swoją mamą, polecamy wam upiec dla niej pyszny, kruchy placek z rabarbarem i kruszonką. Wykorzystajcie do tego przepis Eweliny P. z portalu Gotujmy.pl. Przepis na kruche ciasto z rabarbarem To ciasto robi się niezwykle szybko – już po nieco ponad godzinie będzie gotowe! Do przygotowania tego pysznego placka z rabarbarem potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 60 dag rabarbaru 3 łyżki cukru 2 łyżki bułki tartej Masło (do posmarowania formy) 2 szklanki mąki pszennej 180 g masła 100 g cukru pudru 2 żółtka Do kruszonki: 100 g mąki pszennej 70 g masła 50 g cukru Przygotowanie: Umyjcie rabarbar i pokrójcie w kostkę – w kawałki o szerokości ok. 2 cm. Przełóżcie rabarbar do miski i posypcie 3 łyżkami cukru. Wymieszajcie. Na stolnicę wysypcie przesianą mąkę, dodajcie cukier puder, schłodzone masło i posiekajcie wszystko za pomocą noża. Wbijcie dwa żółtka i całość szybko zagniećcie. Gotowe ciasto owińcie folią spożywczą i wstawcie do lodówki na pół godziny. Następnie schłodzone ciasto połóżcie na podsypaną mąką stolnicę i rozwałkujcie. Tortownicę o średnicy 26 cm posmarujcie masłem i posypcie bułką tartą. Wyłóżcie na niej ciasto i ponakłuwajcie widelcem. Wstawcie do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 10-15 minut. Czas na kruszonkę! Wymieszajcie 100 g mąki pszennej z 70 g zimnego masła i 50 g cukru. Rozcierajcie palcami, by powstała kruszonka. Gdy spód się upiecze, wyjmijcie go z piekarnika i posypcie bułką...