Lubimy z sentymentem wracać do dawnych wspomnień. Zdjęcia i ulubione przeboje pomagają przenieść się myślami w czasie i znów poczuć się jak dawniej. Zadziwiające jest to, że choć wzrok jest najsilniejszym ze zmysłów człowieka, to najmocniej wspomnienia przywołują znane smaki i zapachy.

Pewnie wiele razy zdarzyło wam się zjeść np. ciasto, które ktoś przygotował dokładnie tak samo, jak robiła to wasza babcia i poczuliście się, jakbyście znów byli dziećmi. Warto wykorzystać potęgę naszych zmysłów i wybrać się w małą podróż w przeszłość. Ten przepis przypomni wam dawne lata!

Kilka ciekawostek o keksie

Babka z bakaliami to przysmak znany wszystkim Polakom. Był bardzo popularny w czasach PRL-u. Czy znaliście te ciekawostki o keksie?

  • Dobrze przechowywany keks można zjeść nawet 25 lat po jego upieczeniu. Oczywiście warunkiem są odpowiednie składniki i konserwanty.
  • Keks ma własną stolicę na świecie – jest nią Claxton, miejscowość w stanie Georgia w USA.
  • Członkowie brytyjskiej rodziny królewskiej uwielbiają keks i obdarowują się nim przy wszystkich większych okazjach. 
  • Keks jedli już Rzymianie. Mieszali pszenicę, orzechy, suszone oraz świeże owoce i zapiekali.

Przepis na wyjątkowy keks

Jeśli chcecie przypomnieć sobie smak dawnych lat, to koniecznie upieczcie pyszny, tradycyjny keks.

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 250 g masła
  • 300 g mieszanki do keksu
  • 4 jaja
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • ulubione bakalie

Przygotowanie:

Zobacz także:

  1. Za pomocą miksera utrzeć masło z cukrem, a oba rodzaje mąki wymieszać ze sobą w misce. Następnie powoli dodawać żółtka do masła cały czas miksując, na zmianę z wymieszaną mąką. Dodać proszek do pieczenia i zamieszać.
  2. Ubić białka na pianę i wlać do ciasta i delikatnie wymieszać.
  3. Gdy ciasto osiągnie już jednolitą masę, można dodać do niego bakalie.
  4. Następnie ciasto należy przelać do długiej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec przez godzinę.
  5. Kiedy keks się upiecze, można go udekorować z wierzchu lukrem i bakaliami. Smacznego!

Źródło: bakalie.com; gotujmy.pl