Lubimy z sentymentem wracać do dawnych wspomnień. Zdjęcia i ulubione przeboje pomagają przenieść się myślami w czasie i znów poczuć się jak dawniej. Zadziwiające jest to, że choć wzrok jest najsilniejszym ze zmysłów człowieka, to najmocniej wspomnienia przywołują znane smaki i zapachy.
Pewnie wiele razy zdarzyło wam się zjeść np. ciasto, które ktoś przygotował dokładnie tak samo, jak robiła to wasza babcia i poczuliście się, jakbyście znów byli dziećmi. Warto wykorzystać potęgę naszych zmysłów i wybrać się w małą podróż w przeszłość. Ten przepis przypomni wam dawne lata!
Kilka ciekawostek o keksie
Babka z bakaliami to przysmak znany wszystkim Polakom. Był bardzo popularny w czasach PRL-u. Czy znaliście te ciekawostki o keksie?
- Dobrze przechowywany keks można zjeść nawet 25 lat po jego upieczeniu. Oczywiście warunkiem są odpowiednie składniki i konserwanty.
- Keks ma własną stolicę na świecie – jest nią Claxton, miejscowość w stanie Georgia w USA.
- Członkowie brytyjskiej rodziny królewskiej uwielbiają keks i obdarowują się nim przy wszystkich większych okazjach.
- Keks jedli już Rzymianie. Mieszali pszenicę, orzechy, suszone oraz świeże owoce i zapiekali.
Przepis na wyjątkowy keks
Jeśli chcecie przypomnieć sobie smak dawnych lat, to koniecznie upieczcie pyszny, tradycyjny keks.
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 250 g masła
- 300 g mieszanki do keksu
- 4 jaja
- łyżeczka proszku do pieczenia
- ulubione bakalie
Przygotowanie:
Zobacz także:
- Za pomocą miksera utrzeć masło z cukrem, a oba rodzaje mąki wymieszać ze sobą w misce. Następnie powoli dodawać żółtka do masła cały czas miksując, na zmianę z wymieszaną mąką. Dodać proszek do pieczenia i zamieszać.
- Ubić białka na pianę i wlać do ciasta i delikatnie wymieszać.
- Gdy ciasto osiągnie już jednolitą masę, można dodać do niego bakalie.
- Następnie ciasto należy przelać do długiej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec przez godzinę.
- Kiedy keks się upiecze, można go udekorować z wierzchu lukrem i bakaliami. Smacznego!
Źródło: bakalie.com; gotujmy.pl