keks przepis
Gotujmy.pl
Newsy

To pyszne ciasto było przysmakiem w czasach PRL-u. Pamiętacie ten smak?

Smakowanie ulubionych potraw z młodości to jeden ze sposobów na przyjemne wspominanie dawnych lat. Czy wy także do dziś uwielbiacie to ciasto?
Katarzyna Wyborska
grudzień 11, 2020

Lubimy z sentymentem wracać do dawnych wspomnień. Zdjęcia i ulubione przeboje pomagają przenieść się myślami w czasie i znów poczuć się jak dawniej. Zadziwiające jest to, że choć wzrok jest najsilniejszym ze zmysłów człowieka, to najmocniej wspomnienia przywołują znane smaki i zapachy.

Pewnie wiele razy zdarzyło wam się zjeść np. ciasto, które ktoś przygotował dokładnie tak samo, jak robiła to wasza babcia i poczuliście się, jakbyście znów byli dziećmi. Warto wykorzystać potęgę naszych zmysłów i wybrać się w małą podróż w przeszłość. Ten przepis przypomni wam dawne lata!

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Kilka ciekawostek o keksie

Babka z bakaliami to przysmak znany wszystkim Polakom. Był bardzo popularny w czasach PRL-u. Czy znaliście te ciekawostki o keksie?

  • Dobrze przechowywany keks można zjeść nawet 25 lat po jego upieczeniu. Oczywiście warunkiem są odpowiednie składniki i konserwanty.
  • Keks ma własną stolicę na świecie – jest nią Claxton, miejscowość w stanie Georgia w USA.
  • Członkowie brytyjskiej rodziny królewskiej uwielbiają keks i obdarowują się nim przy wszystkich większych okazjach. 
  • Keks jedli już Rzymianie. Mieszali pszenicę, orzechy, suszone oraz świeże owoce i zapiekali.

Przepis na wyjątkowy keks

Jeśli chcecie przypomnieć sobie smak dawnych lat, to koniecznie upieczcie pyszny, tradycyjny keks.

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 250 g masła
  • 300 g mieszanki do keksu
  • 4 jaja
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • ulubione bakalie

Przygotowanie:

  1. Za pomocą miksera utrzeć masło z cukrem, a oba rodzaje mąki wymieszać ze sobą w misce. Następnie powoli dodawać żółtka do masła cały czas miksując, na zmianę z wymieszaną mąką. Dodać proszek do pieczenia i zamieszać.
  2. Ubić białka na pianę i wlać do ciasta i delikatnie wymieszać.
  3. Gdy ciasto osiągnie już jednolitą masę, można dodać do niego bakalie.
  4. Następnie ciasto należy przelać do długiej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec przez godzinę.
  5. Kiedy keks się upiecze, można go udekorować z wierzchu lukrem i bakaliami. Smacznego!

Źródło: bakalie.com; gotujmy.pl

Komentarze
kogel mogel zapiekany
Gotujmy.pl
Newsy Któż nie kocha tego klasyka PRLu. Oto przepis na pyszny kogel-mogel w nowej wersji
Też zajadaliście się koglem-moglem, gdy byliście dziećmi? Kto nie zna tego prostego deseru! Przypomnijcie sobie jego smak i przygotujcie jego unowocześnioną wersję - jest równie pyszna.
Katarzyna Wyborska
grudzień 05, 2020

Wiele osób z rozrzewnieniem wspomina dania, które jedliśmy w PRLu. I nic dziwnego – w końcu kojarzą te smaki z najlepszymi latami swojej młodości! Dawniej brakowało wielu produktów, dlatego gospodynie musiały wykazać się niesamowitą kreatywnością nie tylko w kwestii przygotowywania dań, ale i całej logistyki! Gdy było wiadomo, że trzeba odstać w kolejce by kupić podstawowe produkty lub ktoś nam przekazał wiadomość, że pojutrze będzie można kupić schab w jednym sklepie, to trzeba było naprzód planować domowe posiłki! Pamiątki z tamtych lat to uwielbiane do dziś zimne nóżki, paprykarz szczeciński czy kogel-mogel. Ten ostatni to ulubiony deser dzieci, ponieważ przygotowywało się go szybko, z minimalnej ilości składników. Gdy czekolada i inne słodycze nie były w ogóle dostępne w sklepach, jajko z cukrem było jedynym, na co dzieci mogły sobie pozwolić. Przypomnijmy sobie ten smak z przepisem na kogel-mogel w nieco unowocześnionej wersji! Przepis na pieczony kogel-mogel Odświeżony kogel-mogel różni się sposobem przygotowania – zamiast jeść je na surowo, jajka pieczemy w piekarniku! W tym celu wykorzystamy kokilki i dodamy smaczne dodatki. Kokilek nie trzeba wykładać papierem ani smarować ich masłem – będziemy bezpośrednio do środka wkładać świeże owoce. Składniki 40 dag truskawek lub malin 5 żółtek 30 g cukru 1 saszetka cukru wanilinowego 2 dojrzałe banany 10 dag orzechów laskowych Przygotowanie Kroimy banana i wkładamy go do czystych kokilek wraz z truskawkami. Do miski dodajemy żółtka, cukier biały i wanilinowy. Miksujemy. Ubitymi z cukrem żółtkami zalewamy owoce. Następnie posypujemy wierzch orzechami (możemy je wcześniej posiekać) Układamy kokilki na blasze i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika....

Przeczytaj
ptasie mleczko
AdobeStock
Triki kulinarne To prawdziwy HIT czasów PRL! Kiedy jesz ptasie mleczko nie zapominaj o jednej rzeczy!
Ptasie mleczko - klasyka polskiego cukiernictwa! Czy wy też jedliście te słodycze w pewien charakterystyczny sposób?
Katarzyna Wyborska
listopad 15, 2020

Galaretki, wuzetka i ptasie mleczko to niekwestionowane hity PRLu. W tamtym czasie trudno było dostać jakiekolwiek słodycze, dlatego kupno jednego z tych klasyków było niesamowitym szczęściem! Zwłaszcza ptasie mleczko jest uwielbiane przez wszystkie pokolenia Polaków. Delikatna, piankowa masa oblana pyszną, mleczną czekoladą. Palce lizać! Każdy miał swój sposób jedzenia tych łakoci – jaki był wasz? Ptasie mleczko – król polskich słodyczy Historia tych wyjątkowych łakoci sięga lat 30. ubiegłego wieku. W 1936 roku Jan Wedel opatentował nowy rodzaj czekoladek pod nazwą „Ptasie Mleko”, który powszechnie przyjął się jako ptasie mleczko. Po dwudziestu latach patent wygasł i wielu cukierników produkowało własne rodzaje ptasiego mleczka, a nazwa ta na stałe weszła do branżowej nomenklatury. W końcu kilka lat temu nazwę ponownie zastrzeżono i jedynie firma Wedel może nazywać swoje produkty „Ptasie mleczko”. Jednak nie zmienia to faktu, że te słodycze są tak popularne, że właśnie w ten sposób określamy wszystkie czekoladki w postaci miękkiej pianki oblanej czekoladą. A jak ty jesz ptasie mleczko? Chyba większość z nas jako dzieci miała własne sposoby jedzenia różnych słodyczy. Rodzice pozwalali nam jeść je od czasu do czasu, więc każdy starał się delektować nimi jak najdłużej. Dlatego niektórym do dziś został zwyczaj jedzenia ptasiego mleczka, który może i nie jest zbyt elegancki, ale pozwala cieszyć się jedzeniem czekoladek jak najdłużej! Mianowicie sporo dzieci (i dorosłych) je ptasie mleczko obgryzając najpierw cienką warstwę czekolady, a dopiero na końcu zjadają waniliową piankę. Czy tak wypada? Nie! A czy dzięki temu ptasie mleczko smakuje lepiej? Jeszcze jak!

Przeczytaj