Nie lubimy purchawek. Czasem żartujemy sobie z ich nietypowego środka i nadeptujemy żeby następnie patrzeć na brunatny pył, który wydobywa się z wnętrza. Omijamy je i nie zbieramy podczas grzybobrania. A warto wiedzieć, że to grzyby jak każde inne. Są wśród nich zarówno trujące jak i jadalne. I te jadalne są bardzo smaczne.

Jak je rozpoznać i co z nich robić? Podpowiadamy.

Tak szukajcie jadalnych pieczarek

Purchawki rosną we wszystkich rejonach naszej planety. Podobno można je znaleźć nawet na Grenlandii. Spotykamy je od wczesnego lata do późnej jesieni. Rosną w lasach, w gęstych zaroślach oraz na pniach drzew.

Jada się wyłącznie młode grzyby. Tylko takie w środku są białe i przypominają miąższ pieczarki. Z wiekiem wnętrze purchawki ciemnieje, staje się mniej smaczne. Takie stare purchawki mogą nadawać potrawie nieprzyjemny smak. Należy więc omijać je i nie dokładać do koszyka z grzybami.

Zobacz także:

Mini przewodnik dla zbieracza purchawek: 

  • purchawka biała w środku – zbieramy
  • purchawka ciemna w środku – nie zbieramy

Jest jednak pewne, „ale”.

Trzeba pamiętać, że w rodzinie purchawkowatych występują zarówno grzyby jadalne, jak i trujące.

Uważajcie na trujące purchawki. Mają gruszkowaty kształt

Najczęściej zbieraną purchawką jadalną jest purchawka chropowata. To właśnie ona, gdy jest młoda jest biała w środku.

Chcąc zacząć dokładać purchawki do swojego koszyka podczas grzybobrania, trzeba nauczyć się ją odróżniać od jej trującej kuzynki, purchawki gruszkowatej.

Trująca purchawka gruszkowata najczęściej rośnie na pniach drzew i największa trudność w odróżnieniu jej od jadalnej wersji jest taka, że młode purchawki gruszkowate także są w środku białe.

Ten biały środek purchawki jadalnej i trującej powoduje, że najbezpieczniej jest zacząć zbieranie tej rodziny grzybów w towarzystwie eksperta. Na pierwsze purchawkowe grzybobrania wybierajcie się z doświadczonym grzybiarzem znającym oba rodzaje grzybów i potrafiącym odróżnić jedne o drugich.

Smaczna alternatywa prawdziwków i podgrzybków.

Jeśli uda nam się znaleźć jadalne pieczarki, nie wyrzucajmy ich. Nadają się do gotowania, podobnie jak podgrzybki czy maślaki. Można je przyrządzić z mięsem, w postaci gulaszu. Entuzjaści purchawek chętnie suszą te grzyby i dodają potem przez cały rok do zup i farszów.

Przygotowanie tego gatunku grzybów odbywa się tak samo jak wszystkich pozostałych. Tak samo je oczyszczamy, tak samo suszymy. I z tych samych powodów przygotowując je do suszenia powinniśmy pokroić na plastry, żeby zsychały się równomiernie i nie pozostawiały fragmentów wilgotnych, które w słoiku staną zaczątkiem pleśnienia.

Źródło: pieczarki.net.pl, gazeta.pl, zywienie.abczdrowie.pl