To purchawka jest jadalna? Trzeba tylko pamiętać o 1 rzeczy.
Pixabay
Newsy

To purchawka jest jadalna? Trzeba tylko pamiętać o 1 rzeczy

Wiedzieliście, że purchawki to grzyby z rodziny pieczarkowatych? W środku bywają białe jak pieczarki. I to ważna wskazówka, jeśli chcemy zbierać jadalne purchawki.

Nie lubimy purchawek. Czasem żartujemy sobie z ich nietypowego środka i nadeptujemy żeby następnie patrzeć na brunatny pył, który wydobywa się z wnętrza. Omijamy je i nie zbieramy podczas grzybobrania. A warto wiedzieć, że to grzyby jak każde inne. Są wśród nich zarówno trujące jak i jadalne. I te jadalne są bardzo smaczne.

Jak je rozpoznać i co z nich robić? Podpowiadamy.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Tak szukajcie jadalnych pieczarek

Purchawki rosną we wszystkich rejonach naszej planety. Podobno można je znaleźć nawet na Grenlandii. Spotykamy je od wczesnego lata do późnej jesieni. Rosną w lasach, w gęstych zaroślach oraz na pniach drzew.

Jada się wyłącznie młode grzyby. Tylko takie w środku są białe i przypominają miąższ pieczarki. Z wiekiem wnętrze purchawki ciemnieje, staje się mniej smaczne. Takie stare purchawki mogą nadawać potrawie nieprzyjemny smak. Należy więc omijać je i nie dokładać do koszyka z grzybami.

Mini przewodnik dla zbieracza purchawek: 

  • purchawka biała w środku – zbieramy
  • purchawka ciemna w środku – nie zbieramy

Jest jednak pewne, „ale”.

Trzeba pamiętać, że w rodzinie purchawkowatych występują zarówno grzyby jadalne, jak i trujące.

Zobacz także
Jak długo gotować grzyby? To zależy od 1 rzeczy

Jak długo gotować grzyby, by nie pozbawić ich całego smaku i aromatu? To zależy od 1 rzeczy

Te grzyby obniżą wam cholesterol i nie pozwolą przytyć. Nie szukajcie ich w lesie

Te grzyby obniżą wam cholesterol i nie pozwolą przytyć. Nie szukajcie ich w lesie

Uważajcie na trujące purchawki. Mają gruszkowaty kształt

Najczęściej zbieraną purchawką jadalną jest purchawka chropowata. To właśnie ona, gdy jest młoda jest biała w środku.

Chcąc zacząć dokładać purchawki do swojego koszyka podczas grzybobrania, trzeba nauczyć się ją odróżniać od jej trującej kuzynki, purchawki gruszkowatej.

Trująca purchawka gruszkowata najczęściej rośnie na pniach drzew i największa trudność w odróżnieniu jej od jadalnej wersji jest taka, że młode purchawki gruszkowate także są w środku białe.

Ten biały środek purchawki jadalnej i trującej powoduje, że najbezpieczniej jest zacząć zbieranie tej rodziny grzybów w towarzystwie eksperta. Na pierwsze purchawkowe grzybobrania wybierajcie się z doświadczonym grzybiarzem znającym oba rodzaje grzybów i potrafiącym odróżnić jedne o drugich.

Smaczna alternatywa prawdziwków i podgrzybków.

Jeśli uda nam się znaleźć jadalne pieczarki, nie wyrzucajmy ich. Nadają się do gotowania, podobnie jak podgrzybki czy maślaki. Można je przyrządzić z mięsem, w postaci gulaszu. Entuzjaści purchawek chętnie suszą te grzyby i dodają potem przez cały rok do zup i farszów.

Przygotowanie tego gatunku grzybów odbywa się tak samo jak wszystkich pozostałych. Tak samo je oczyszczamy, tak samo suszymy. I z tych samych powodów przygotowując je do suszenia powinniśmy pokroić na plastry, żeby zsychały się równomiernie i nie pozostawiały fragmentów wilgotnych, które w słoiku staną zaczątkiem pleśnienia.

Źródło: pieczarki.net.pl, gazeta.pl, zywienie.abczdrowie.pl

jak suszyć grzyby
AdobeStock
Triki kulinarne
Jak przygotować grzyby do suszenia? Ten trik znają tylko wtajemniczeni!
Jesteś miłośniczką grzybobrania? Sprawdź, czy znałaś ten trik który sprawi, że ususzone grzyby będą idealne!

Sezon grzybowy dobiega końca! Szczególnie po deszczu lasy jeszcze pachną grzybami, które aż proszą, żeby je zebrać. Gdy już po całym dniu zbierania wrócimy do domu z kilkoma koszami grzybów pojawia się dylemat – co teraz z nimi zrobić? Od razu zjeść? Marynować? Zamrozić? Ususzyć? Ponieważ nikt nie ma na tyle zdrowia, żeby przez tydzień jeść tylko grzyby, najczęściej suszymy je i sukcesywnie zużywamy. Aromatyczna pieczeń lub bigos smakują fenomenalnie, gdy doda się do nich suszone grzyby! A jak je prawidłowo ususzyć? Podpowiadamy! Polska tradycja Zbieranie grzybów zdecydowanie można zaliczyć do zainteresowań charakterystycznych dla naszego narodu. Wielu mieszkańców europejskich krajów słowem „grzyb” określa pieczarki, podgrzybki, kurki, prawdziwki, maślaki, a nawet muchomory. Nikt szczególnie nie zastanawia się nad nazwami poszczególnych grzybów, ponieważ mało kto je tam zbiera! Spotykane są najczęściej jako dodatek do pizzy lub składnik mięsnych dań w eleganckich restauracjach. Zbieranie grzybów to nasz narodowy sport! Jak suszyć grzyby? Ponieważ tradycja grzybobrania jest tak długa i rozpowszechniona w naszym kraju, istnieje mnóstwo sposobów suszenia grzybów. Kiedyś wieszano je nad piecem, a gdy Polacy przenieśli się z domów do mieszkań, to sznurki z grzybami ozdabiały kaloryfery. Suszy się je też w piekarniku, a coraz częściej korzysta się ze specjalnych suszarek do grzybów. Przygotowanie grzybów do suszenia Prawidłowy proces przygotowania grzybów do ich ususzenia powinien przebiegać następująco: Zebrane grzyby należy za pomocą nożyka bardzo dokładnie oczyścić z ziemi i igliwia. Zawsze rób to na sucho i nigdy nie myj grzybów! Pokrój grzyby w plastry. Jeżeli będziesz suszyć je na...

Zupa pieczarkowa
Gotujmy.pl/smak i uczucie
Przepisy
Smakuje doskonale i mało przy niej pracy. Wyborna zupa pieczarkowa z ziemniakami
Zupa z grzybów jest w Polsce jedną z typowych potraw wigilijnych. Można ją jeść nie tylko na święta. Będzie idealnym pomysłem na niedzielny obiad. Chcecie spróbować?

Zupa grzybowa w kuchniach zachodnioeuropejskich na ogół występuje jako zupa krem. Ugotowany wywar zostaje poddany zmiksowaniu, a następnie podany z grzankami lub tartym serem. W kuchni polskiej podaje się ją najczęściej bez miksowania. Smakuje wyśmienicie z kluskami lub makaronem.  Z dodatkiem grzybów Polacy lubią grzyby i grzybobrania. Sezon na zbieranie każdorazowo obfituje w wysyp grzybiarzy w przydrożnych lasach. Zupę grzybową można przyrządzać z grzybów różnorodnych gatunkowo. Możemy ugotować zupę pieczarkową, borowikową, kurkową. Jeśli nie mamy świeżych grzybów, przydadzą się suszone lub mrożone.  Pieczarkowa klasyka Jako, że sezon jesienno-zimowy wymaga od nas nieco więcej, powinniśmy zadbać chociaż o jeden, ciepły posiłek w ciągu dnia. Zupa to najlepszy kompromis. Zadziała rozgrzewająco, na dodatek nasyci. Pieczarkowa jest łatwa  w przyrządzeniu. Same składniki na zupę są łatwo dostępne i tanie. Nic tylko spróbować! Składniki na zupę pieczarkową z ziemniakami: 700 g obranych ziemniaków 500 g pieczarek 2 marchewki 1 cebula 1-2 garście posiekanej natki pietruszki 1-2 łyżki masła 2 l bulionu 100 ml śmietanki 30% Pieczarkowa z ziemniakami Umyte ziemniaki kroimy w kostkę, marchewkę w plasterki a cebulę w większe kawałki. Pokrojone warzywa przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Całość musi się solidnie zagotować. Mniejsze pieczarki kroimy na pół a większe tniemy w grubsze plastry. Pokrojone pieczarki podsmażamy kilka minut na maśle i wrzucamy do garnka. Wywar gotujemy aż warzywa będą miękkie. Następnie garnek zestawiamy z ognia, wlewamy śmietankę oraz dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Wszystko dokładnie mieszamy i możemy podawać bliskim!

liście kalafiora
AdobeStock
Newsy
Nie wiesz co tracisz, jeśli wyrzucasz liście z kalafiora. Zaskakujące
Wszyscy wiemy, że kalafior jest bardzo smaczny i zdrowy. A wiecie, że można też jeść liście kalafiora? To niesamowite, jak wiele tracimy wyrzucając je do kosza!

Czy znacie kogoś, kto nie lubi kalafiorów? Trudno znaleźć taką osobę! W końcu zupa kalafiorowa lub gotowane kalafiory z masłem i bułką tartą to przepyszne dania uwielbiane przez wszystkich. Te warzywa świetnie też nadają się do zapiekanek warzywnych lub wegetariańskich kotletów. Właściwości kalafiora Kwiat kalafiora to niezwykłe warzywo pełne cennych witamin. Zawiera ono m.in.: Witaminy z grupy B Witaminę C Kwas foliowy Żelazo Cynk Kwasy omega 3 Poza tym wykazano, że kalafior może działać przeciwnowotworowo. Obniża ciśnienie krwi, łagodzi objawy reumatyzmu i cukrzycy. Co ważne – kalafiory praktycznie nie uczulają, dlatego osoby cierpiące na alergie pokarmowe mogą spokojnie włączyć je do swojej diety. Do tego dzięki niskiej kaloryczności warzywa te są doskonałe dla osób dbających o swoją sylwetkę. Liście kalafiora Pewnie przyrządzając to warzywo jecie tylko kwiat, a liście wyrzucacie. Wielka szkoda! Można z nich wyczarować naprawdę smaczne dania, bowiem liście kalafiora są jadalne i bardzo smaczne, a do tego bogate w witaminy. Podsmażone smakują podobnie do młodej kapusty i można je wykorzystać zarówno do mięs, jak i dań wegetariańskich. Przepis na jarzynową przekąskę z liści kalafiora Z powodzeniem możecie wykorzystać liście do ciepłej, smacznej warzywnej przekąski. Potrzebujecie jedynie: Liście z kalafiora 1 porcję bulionu lub kostkę rosołową 15 g masła Świeży koperek Łyżeczkę cukru Łyżkę soku z cytryny Sól Przygotowanie Liście pokrój w wąskie paski, tak jak młodą kapustę. Włóż liście do garnka i zalej bulionem. Gotuj przez pół godziny. Do odcedzonych i ugotowanych liści dodaj masło, koperek i cukier. Wlej łyżkę soku z cytryny i duś przez 5 minut. I gotowe! Tak przygotowane...

marchewki plamy
pixabay.com
Triki kulinarne
Dlaczego marchewki robią się po jakimś czasie białe? Powód cię zszokuje!
Czy na twoich marchewkach pojawia się biały nalot? Sprawdź, co to oznacza!

Każdemu z nas zdarzy się o czymś zapomnieć – na przykład o marchewce, która utknęła w szufladzie lodówki i nikt już w zasadzie nie pamięta od kiedy ona tam leży. Zauważyłaś, że taka marchewka z czasem robi się… biała? Nie uwierzysz, dlaczego tak się dzieje! Biały nalot na marchewkach – co to jest? Większość marchewek z czasem robi się pomarszczona, giętka i pojawiają się na nich czarne plamki. To oczywista oznaka tego, że warzywo się psuje i trzeba je jak najszybciej zużyć. Jednak co w sytuacji, gdy na marchewce pojawia się biały nalot? Czy jest się czego obawiać? Jak się okazuje, białe plamy są charakterystyczne dla tzw. marchewek baby, czyli młodych okazów. Nie wykształciły one jeszcze skórki, która tworzy ochronną warstwę zapobiegającą utracie wilgoci. W wyniku tego młode marchewki pokrywają się białym nalotem gdy wysychają. Marchew baby uzyskuje się też poprzez mycie, obieranie i krojenie dojrzałych korzeni. To powoduje, że trzon marchewki jest odsłonięty i warzywo szybciej traci wodę. Jak pozbyć się białych plam na marchewkach? Jeżeli chcemy usunąć biały nalot z marchewek, to najlepiej zanurzyć je w wodzie. Korzenie wchłoną trochę utraconej wody i się zregenerują. Jednak jeśli białe plamy nie znikają, może to oznaczać, że marchew uszkodzona przez obieranie lub cięcie na kawałki bezpowrotne utraciła swoje cenne enzymy i zaczęła pokrywać się nalotem. W takiej sytuacji niestety marchewki są do wyrzucenia.   Źródło: mashed.com Źródło zdjęcia: pixabay.com