To purchawka jest jadalna? Trzeba tylko pamiętać o 1 rzeczy.
Pixabay
Newsy

To purchawka jest jadalna? Trzeba tylko pamiętać o 1 rzeczy

Wiedzieliście, że purchawki to grzyby z rodziny pieczarkowatych? W środku bywają białe jak pieczarki. I to ważna wskazówka, jeśli chcemy zbierać jadalne purchawki.

Nie lubimy purchawek. Czasem żartujemy sobie z ich nietypowego środka i nadeptujemy żeby następnie patrzeć na brunatny pył, który wydobywa się z wnętrza. Omijamy je i nie zbieramy podczas grzybobrania. A warto wiedzieć, że to grzyby jak każde inne. Są wśród nich zarówno trujące jak i jadalne. I te jadalne są bardzo smaczne.

Jak je rozpoznać i co z nich robić? Podpowiadamy.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Tak szukajcie jadalnych pieczarek

Purchawki rosną we wszystkich rejonach naszej planety. Podobno można je znaleźć nawet na Grenlandii. Spotykamy je od wczesnego lata do późnej jesieni. Rosną w lasach, w gęstych zaroślach oraz na pniach drzew.

Jada się wyłącznie młode grzyby. Tylko takie w środku są białe i przypominają miąższ pieczarki. Z wiekiem wnętrze purchawki ciemnieje, staje się mniej smaczne. Takie stare purchawki mogą nadawać potrawie nieprzyjemny smak. Należy więc omijać je i nie dokładać do koszyka z grzybami.

Mini przewodnik dla zbieracza purchawek: 

  • purchawka biała w środku – zbieramy
  • purchawka ciemna w środku – nie zbieramy

Jest jednak pewne, „ale”.

Trzeba pamiętać, że w rodzinie purchawkowatych występują zarówno grzyby jadalne, jak i trujące.

Zobacz także
Jak długo gotować grzyby? To zależy od 1 rzeczy

Jak długo gotować grzyby, by nie pozbawić ich całego smaku i aromatu? To zależy od 1 rzeczy

Te grzyby obniżą wam cholesterol i nie pozwolą przytyć. Nie szukajcie ich w lesie

Te grzyby obniżą wam cholesterol i nie pozwolą przytyć. Nie szukajcie ich w lesie

Uważajcie na trujące purchawki. Mają gruszkowaty kształt

Najczęściej zbieraną purchawką jadalną jest purchawka chropowata. To właśnie ona, gdy jest młoda jest biała w środku.

Chcąc zacząć dokładać purchawki do swojego koszyka podczas grzybobrania, trzeba nauczyć się ją odróżniać od jej trującej kuzynki, purchawki gruszkowatej.

Trująca purchawka gruszkowata najczęściej rośnie na pniach drzew i największa trudność w odróżnieniu jej od jadalnej wersji jest taka, że młode purchawki gruszkowate także są w środku białe.

Ten biały środek purchawki jadalnej i trującej powoduje, że najbezpieczniej jest zacząć zbieranie tej rodziny grzybów w towarzystwie eksperta. Na pierwsze purchawkowe grzybobrania wybierajcie się z doświadczonym grzybiarzem znającym oba rodzaje grzybów i potrafiącym odróżnić jedne o drugich.

Smaczna alternatywa prawdziwków i podgrzybków.

Jeśli uda nam się znaleźć jadalne pieczarki, nie wyrzucajmy ich. Nadają się do gotowania, podobnie jak podgrzybki czy maślaki. Można je przyrządzić z mięsem, w postaci gulaszu. Entuzjaści purchawek chętnie suszą te grzyby i dodają potem przez cały rok do zup i farszów.

Przygotowanie tego gatunku grzybów odbywa się tak samo jak wszystkich pozostałych. Tak samo je oczyszczamy, tak samo suszymy. I z tych samych powodów przygotowując je do suszenia powinniśmy pokroić na plastry, żeby zsychały się równomiernie i nie pozostawiały fragmentów wilgotnych, które w słoiku staną zaczątkiem pleśnienia.

Źródło: pieczarki.net.pl, gazeta.pl, zywienie.abczdrowie.pl

Jak wypatrzyć w lesie grzyba? Z tych sztuczek korzystają tylko doświadczeni grzybiarze
Adobe Stock
Newsy
Jak wypatrzyć w lesie grzyba? Z tych sztuczek korzystają tylko doświadczeni grzybiarze
Znajdujecie pierwszego grzyba i to na skraju drogi, zanim zdążyliście jeszcze na dobre wejść do lasu. To najlepszy znak, że sezon na grzyby możemy uznać za otwarty.

Zbieranie grzybów to dla niektórych czysta przyjemność. Są w stanie zerwać się z łóżka bladym świtem i jechać kilkadziesiąt kilometrów do upatrzonego lasu, w sobie tylko znane miejsce, w którym zawsze znajdują grzyby. A informację o takim miejscu zwykle trzymają w wielkiej tajemnicy przed innymi. Czasem jednak grzybiarze dzielą się z innymi swoimi tajemnicami. Może nie zdradzą miejsca, ale przynajmniej podpowiedzą jak przygotować się do zbierania grzybów Jak szukać grzybów w lesie? Oto triki grzybiarzy Grzybowi eksperci dość powszechnie powtarzają, że grzyby warto zbierać zaraz po deszczu. W czasie, gdy ich kapelusze są jeszcze wilgotne i odbijają światło. Wtedy łatwiej zauważyć grzyby błyszczące w świetle. Ten sam powód ułatwia zbieranie grzybów wczesnym rankiem, gdy na poszycie pada boczne światło, a kapelusze grzybów są wilgotne od porannej rosy. Zbierając mokre grzyby trzeba jednak pamiętać: przed suszeniem grzybów , należy je pozostawić do całkowitego wyschnięcia. Inni grzybiarze radzą z kolei, żeby zbierać grzyby podczas deszczu. I uzasadniają to dość zabawnie: nie tylko grzyby będą wilgotne od deszczu i łatwiejsze do dostrzeżenia, ale jednocześnie w ten sposób wyeliminowana zostanie z lasu konkurencja, bo jednak mało kto decyduje się na grzybobranie podczas ulewy. Trzecia porada jest związana zarówno z łatwiejszym dostrzeganiem grzybów w ściółce, pomiędzy liśćmi i igliwiem, ale też z zachowaniem sił i energii na dłuższe chodzenie po lesie. Przed grzybobraniem warto zaopatrzyć się w długi kij sięgający stojącemu grzybiarzowi aż do ziemi. Podchodząc do miejsca, które przyciągnęło nasz wzrok, odgarniamy kijkiem listki, bez potrzeby każdorazowego schylania się i sprawdzamy czy to rzeczywiście grzyb. Jeśli tak, oczywiście...

W lasach pojawiły się pierwsze opieńki. Doskonale smakują z krokietami i bigosem
Pixabay
Newsy
W smaku przypominają ser Camembert i są grzybami warunkowo jadalnymi. Znacie je? 
Wybieracie się do lasu na opieńki? Zbierzcie ich jak najwięcej, bo możecie z nich przygotować wiele wspaniałych dań.

Sezon na grzyby w polskich lasach ma się powoli ku końcowi. Mamy jednak pewną dobrą wiadomość – właśnie pojawiły się długo przez wszystkich wyczekiwane opieńki. Gdzie możemy natrafić na te smaczne grzyby i co warto z nich później zrobić? W lasach pojawiły się opieńki Opieńka miodowa to jadalny grzyb o wyjątkowo przyjemnym smaku i zapachu przypominającym nieco ser Camembert. Do gotowania najczęściej wykorzystuje się młode kapelusze tego grzyba. Co warto zaznaczyć, opieńka jest uznawana za grzyb warunkowo jadalny. Co to oznacza? W stanie surowym lub niedogotowanym, opieńka miodowa może mieć trujące działanie. To dlatego wcześniej należy ją obgotować w osolonej wodzie przez około 10 minut i odlać wywar, a dopiero później poddać dalszej obróbce. Uważajcie też na opary podczas jej obgotowywania, ponieważ mogą  powodować ból głowy i problemy z koncentracją. Gdzie najczęściej występują opieńki? Opieńki rosną nie tylko w lasach, ale i w ogrodach czy parkach. Ponieważ są pasożytami drzew, bardzo często możemy je znaleźć na pniach, korzeniach czy gałęziach drzew liściastych. Zwykle rosną w dużych skupiskach. Opieńki zazwyczaj mają kolor miodowożółty, miodowobrązowy lub jasnobrązowy. Kapelusz tego grzyba pokrywają ciemne łuski o kolorze brązowym, czerwonobrązowym lub czarnym. Najczęściej pojawiają jesienią - od września do listopada, ale czasami możemy na nie natrafić nawet na początku sierpnia. Jeśli wybieracie się do lasu na opieńki, koniecznie zabierzcie ze sobą kogoś, kto doskonale zna się na grzybach. Przez niewprawnych grzybiarzy opieńka miodowa, może zostać pomylona z trującą maślanką wiązkową (Hypholoma fasciculare). Jak wykorzystać w kuchni opieńki? Istnieje wiele ciekawych pomysłów na wykorzystanie tych...

Dlaczego na grzyby trzeba iść tylko o świcie? Wcale nie chodzi o to, żeby zdążyć przed innymi
AdobeStock
Newsy
Dlaczego na grzyby trzeba iść tylko o świcie? Wcale nie chodzi o to, żeby zdążyć przed innymi
Gdy w lasach przybywa grzybów, wieści szybko się rozchodzą. Rośnie ilość zarówno grzybów, jak i grzybiarzy. Największe zbiory mają ci, którzy znają leśne tajemnice. Wyjawiamy jedną z nich.

Do lasu na grzyby? Jeśli poważnie myślicie o zbieraniu grzybów musicie dobrze się dobrze przygotować. Przede wszystkim powinniście wiedzieć jak odróżnić grzyby jadalne od trujących , mieć przy sobie atlas grzybów, lub iść na grzybobranie w towarzystwie eksperta, który rozwieje wątpliwości. Powinniście też wiedzieć, gdzie rosną wasze ulubione grzyby, bo każdy rodzaj ma swoje ulubione miejsca. Powinniście zaopatrzyć się w przewiewny pojemnik na zbiory, bo w foliowej torebce grzyby zaparzą się i zaczną psuć, zanim wrócicie do domu. I wreszcie powinniście wiedzieć, kiedy najlepiej zbierać, żeby wasze zbiory były okazałe i zdrowe. Podpowiadamy. Jak zebrać więcej zdrowych grzybów? Czy zdarzyło wam się wchodząc do lasu mijać ludzi wracających już z grzybobrania z pełnymi koszami? Zastanawialiście się wtedy pewnie, o której musieli rozpocząć zbieranie, skoro tak wcześniej kończą je i złościliście się zapewne, że wybrali wam wszystkie najpiękniejsze okazy. Grzybiarze, którzy wychodzą do lasu bladym świtem, robią to tak wcześnie, bo wiedzą dwie rzeczy: łatwiej wypatrzą w ściółce wilgotne od rosy grzyby, bo odbijają światło i są lepiej widoczne. zapakują do koszy zbiory, na których nie zdążą się rozwinąć robaki. O świcie w lesie? To dobry pomysł, żeby jednocześnie wyprzedzić konkurentów i… owady Skąd się biorą robaki w grzybach ? - zapytał kiedyś w swoim programie, w radiowej trójce, polski dziennikarz i fizyk dr. Tomasz Rożek. Okazuje się, że robaki biorą się z… powietrza. Owady znoszą na nich jajka, a z nich rozwijają się larwy. To właśnie te larwy znajdujemy jesienią w grzybach. I jeśli zawsze dziwicie się jak to możliwe, że włożyliście do koszyka zdrowe grzyby, a w domu wyjmujecie robaczywe, to...

Wybieracie się na grzyby? GIS ostrzega: pamiętajcie o punkcie 1
AdobeStock
Newsy
Wybieracie się na grzyby? GIS ostrzega: pamiętajcie o punkcie 1
W lasach już pojawiają się grzyby – jednak nie wszystkie są jadalne! Sprawdźcie, jak zadbać o swoje bezpieczeństwo na grzybobraniu.

Choć grzybobranie kojarzy się większości ludzi z jesienią, to już teraz można znaleźć w lesie grzyby! Z tego powodu GIS wydał oficjalny komunikat na temat grzybobrania, gdzie ostrzega przed błędami popełnianymi przez niedoświadczonych grzybiarzy. Niektóre z nich mogą kosztować was zdrowie albo nawet życie. Poznajcie dekalog grzybiarza i sprawdźcie, jak się przygotować do bezpiecznego zbierania grzybów. Dekalog grzybiarza od GIS Główny Inspektorat Sanitarny na stronie gov.pl opublikował długi komunikat na temat zbierania grzybów w lesie. Aura zachęca grzybiarzy do wędrówek w poszukiwaniu smacznych i jadalnych grzybów, dlatego dla własnego bezpieczeństwa warto dowiedzieć się, jak prawidłowo się przygotować do zbierania grzybów: Dekalog grzybiarza Nie zbieraj grzybów jeśli ich nie znasz. Do koszyka wkładaj te grzyby, co do których jesteś pewien. Jako początkujący grzybiarz zbieraj tylko grzyby rurkowe – z ,,siateczką’’. Nie korzystaj z foliowych reklamówek. Nie wyrywaj grzybni, wyrosną na niej nowe. Nie rozkopuj ściółki – nie niszcz grzybni. Unikaj grzybów zbyt małych – trudno rozpoznać czy są blaszkowe, czy nie! Nie podawaj grzybów małym dzieciom! Nie przyjmuj rad od przygodnych grzybiarzy i nie kupuj grzybów z nieznanego źródła! Nie identyfikuj grzybów próbując ich! Szczególnie ważny jest punkt 1., ponieważ zjedzenie nieznanego grzyba może w najlepszym wypadku spowodować u was zatrucie pokarmowe, a w najgorszym – śmierć. Przypominamy, że w Polsce rosną bardzo trujące grzyby, które szybko po spożyciu wywołują objawy ciężkiego zatrucia, które w przypadku braku natychmiastowej interwencji lekarskiej prowadzi do śmierci. Jak przygotować się do...