To przysmak z PRL, którego młodzi się brzydzą. Lubicie?
Gotujmy.pl/misia53
Newsy

To przysmak z PRL, którego młodzi się brzydzą. Lubicie?

Zjedlibyście tę potrawę? A może też byście jej nie tknęli?

Wiele potraw, które kiedyś jadało się bardzo często, jest obecnie zupełnie zapomnianych. Młodzi ludzie mogą zupełnie nie znać takich rarytasów jak kluski lane, żabie oczko czy zupa nic. Niektórzy krzywią się obecnie nawet na widok galarety i salcesonu. Prym w potrawach uznanych przez niektórych za „obrzydliwe” wiodą od zawsze podroby. Smażona wątróbka, gulasz z serc, nerek lub żołądków albo duszony język krowi to tylko niektóre propozycje, na które część osób się wzdryga.

Idealnym przykładem potrawy, którą nie każdy byłby w stanie zjeść jest móżdżek. Ten najważniejszy organ jest przez wiele osób wychwalany. Podobno zachwyca smakiem i konsystencją. Móżdżek ma wielu fanów, ale też wielu zatwardziałych przeciwników. Niektórzy nawet nie chcą słyszeć o pomyśle jedzenia tego organu. Jeśli uda wam się znaleźć w sklepie lub u zaprzyjaźnionego rzeźnika móżdżek, wypróbujcie ten przepis. To jedyny słuszny sposób przygotowania tego organu.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na móżdżek

Podobno móżdżek i inne podroby zwierzęce zaliczane są do afrodyzjaków. Poznajcie przepis na ten rzadko już spotykany organ. Jeśli uda się wam go dostać, ten przepis to najlepszy sposób na przygotowanie móżdżku.

Składniki na móżdżek

  • 300 g mózgu wieprzowego
  • 2 średnie cebule
  • 2 łyżki masła
  • Sól
  • Pieprz
  • Ocet
  • Pieprz ziołowy
Zobacz także
Przepis na bryzol wołowy z pieczarkami i cebulą. Rarytas rodem z PRL-u

Przepis na bryzol wołowy z pieczarkami i cebulą. Rarytas rodem z PRL-u

kotlety mielone

Jak przygotować 1,5kg mielonych z 350g mielonego mięsa? Oto trik rodem z PRLu

Przygotowanie móżdżku wieprzowego

  1. Móżdżek wypłuczcie pod zimną, bieżącą wodą.
  2. Włóżcie go do miski z wodą i odstawcie na kilka minut. Wymieńcie wodę i powtórzcie proces kilka razy. Oczyśćcie móżdżek z krwi i żyłek oraz błon.
  3. Zagotujcie wodę w małym garnku.
  4. Dodajcie do wody 2 łyżki octu.
  5. Włóżcie do wody móżdżek wołowy i gotujcie go na średnim ogniu przez ok. 5 – 7 minut.
  6. Okrójcie cebulę w drobną kostkę. Podduście cebulę na maśle do zeszklenia.
  7. Dodajcie wyciągnięty z wody i odsączony móżdżek obrany z błon.
  8. Podsmażcie mózg z cebulą przez chwilę.
  9. Dodajcie na patelnie sól, pieprz i pieprz ziołowy.
  10. Podawajcie móżdżek z chlebem.

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także:

Jak przyrządzić cynaderki wieprzowe. Dodajcie tej przyprawy, a wyjdą jak dawniej
Babciagramolka/Gotujmy.pl
Newsy
Jak przyrządzić cynaderki wieprzowe. Dodajcie tej przyprawy, a wyjdą jak dawniej
Cynaderki to danie, które coraz rzadziej gości na polskich stołach. A szkoda, bo są naprawdę pyszne!

Cynaderki to inaczej nerki, czyli rodzaj podrobów mięsnych. Chociaż podroby uważa się często za produkt „kategorii B”, tak naprawdę zawierają wiele cennych składników odżywczych. Wątróbki, serca, móżdżki, ozory czy żołądki to źródło pełnowartościowego białka, a także witamin i innych składników mineralnych. Największe korzyści dla zdrowia przynoszą wątróbki, mózg, ozory, serca, płuca i właśnie… cynaderki! Jak je przyrządzić, aby były i zdrowe i pyszne? Przepis na cynaderki wieprzowe Chociaż podroby wydają się być skomplikowane w przyrządzaniu, tak naprawdę wykonają je nawet mniej doświadczeni kucharze. Wypróbujcie prosty przepis na pyszne nerki w ziołach i bulionie! Składniki: 1 kg nerek wieprzowych 4 cebule 5 dag smalcu 1 marchewka 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 1 kostka bulionu cielęcego pieprz mielony papryka mielona 2 łyżki mąki + 1 łyżka smalcu (na zasmażkę) 0,5 litra wody majeranek Przygotowanie: Nerki przekrójcie na pół. Zalejcie wodą. Po godzinie wymieńcie wodę na świeżą. Po upływie trzech godzin odcedźcie nerki. Wykrójcie z nich moczowody i zdejmijcie białą błonkę z wierzchu. Ponownie zalejcie wodą i zostawcie na godzinę, a potem znowu zmieńcie wodę. Po godzinie zlejcie wodę z ostatniego moczenia. Włóżcie nerki do garnka, zalejcie 1 litrem wody, zagotujcie i gotujcie 15 minut. Odcedźcie. Pokrójcie w talarki. Obsmażcie na rumiano na smalcu. Włóżcie do rondla, dodajcie pokrojoną w piórka cebulę, ziele angielskie, liście laurowe, obraną i pokrojoną w talarki marchew (można też utrzeć ją na tarce jarzynowej na grubych oczkach)  oraz bulion. Dolejcie 500 ml wody i duście ok. 1 godziny. Gdy nerki będą miękkie,...

Wątróbki  z indyka Jaśka Kuronia. "Nieprzekonani zamruczą pod nosem z radości"
ONS.pl, Instagram/ Jasiek Kuroń
Newsy
Wątróbki z indyka Jaśka Kuronia. Przygotujecie je w 40 min i „zamruczycie pod nosem z radości”
Podane składniki w tym przepisie na wątróbki indycze wystarczą na obiad dla 4 osób. Jedzcie i poczujcie się jak w rodzinie Kuroniów.

Czy u was w domu także dziś rzadziej niż kiedyś jada się podroby? Wynika to zapewne z tego, że mięso pierwszego gatunku jest łatwo dostępne i nie trzeba gotować krupniku na żołądkach, żeby był pożywniejszy. Jednak do dziś niektórzy chętnie wspominają domowe cynaderki w sosie czy ozorki w galarecie. Jasiek Kuroń proponuje danie z podrobów indyka. Jego wątróbka z rozmarynem i żurawiną jest wyjątkowa. W domu Kuroniów często podawano podroby Podroby, to rodzaj mięs, które królowały na stołach w czasach PRL-u. Nic więc dziwnego, że w rodzinie państwa Kuroniów, także często gościły. W sklepach garmażeryjnych w latach 70. i 80. można było dostać ozorki w galarecie czy sprzedawane jako danie gotowe, do odgrzania w domach, w szarym sosie, popularne były też cynaderki w śmietanie. Z kolei rodziny w tamtych czasach chętnie gotowały w domu krupnik na żołądkach drobiowych czy cynaderkach, żeby w czasach gdy mięso było na wagę złota i kartki, przyrządzić pożywne danie. Flaczki z kolei popularne są do dziś. Możecie je zrobić samodzielnie z suchych flaków kupionych w sklepie mięsnym, przyrządzić z półproduktu lub zamówić w restauracji  czy barze. Jasiek Kuroń wspomina czasy, gdy podroby jadało się częściej niż dziś i zaprasza do przygotowania dania z wątróbki: - Dziś mam dla Was propozycję obiadową, którą pamiętam dobrze z rodzinnego domu. Podroby bowiem pojawiały się u nas na stole często i w różnych konfiguracjach. Te polecam Wam, abyście spróbowali na świeżym i chrupiącym pieczywie na zakwasie. Z pewnością miłośnicy podrobów będą zachwyceni, a i ci, nieprzekonani zamruczą pod nosem z radości 🙂         Wyświetl ten post na Instagramie  ...

śledź w occie przepis
Kulinarna Chwila / Gotujmy.pl
Newsy
Genialne śledzie w pysznej octowej marynacie. Na bank je pokochacie
Święta, sylwester, karnawał - wszystkie te okazje nie mogą się obyć bez śledzi na zakąskę! Sprawdźcie ten przepis na śledzia w occie, jest przepyszny.

Jak idą wasze przygotowania do świąt? Z pewnością już planujecie wigilijne potrawy i wypieki. Niektórzy pewnie już zaczęli! By uniknąć kolejek, część osób już kupiła karpia na święta i niebawem będą go przygotowywać, by jak co roku trafił na wigilijny stół. To nie jedyna ryba podawana w Boże Narodzenie – Polacy chętnie jedzą w ten dzień także łososia czy śledzie. Filety śledziowe są zwykle podawane jako przekąska na zimno, dlatego to świetny pomysł na smaczne danie nie tylko w święta! Sprawdzają się również podczas przyjęcia sylwestrowego, karnawału i innych okazji, gdy bawicie się z przyjaciółmi. Śledzie są od lat uwielbiane przez Polaków i przygotowywane na różne sposoby, a większość z was pewnie nie wyobraża sobie przyjęcia bez takiej zakąski! W oleju, w musztardzie, śmietanie lub majonezie – wszystkie są pyszne! Koniecznie wypróbujcie przepis na śledzie w zalewie octowej – smakują genialnie i na pewno przypadną do gustu wszystkim gościom. Przepis na śledzie w occie Do przygotowania tej pysznej przekąski potrzebujecie poniższych składników: 1,5 kg świeżych, niesolonych śledzi 3 cebule 1 l wody 250 ml octu 250 g cukru Liście laurowe Ziele angielskie Pieprz ziarnisty Sól Olej Mąka pszenna Przygotowanie Dokładnie umyjcie i oczyśćcie śledzie. Następnie dodajcie soli, obtoczcie filety w mące i smażcie na gorącym oleju. Gotowe ryby przełóżcie do zamykanego pojemnika. Do garnka wlejcie wodę, ocet i cukier. Dodajcie liście laurowe, ziele angielskie i pieprz oraz pokrojoną wcześniej w krążki cebulę. Zagotujcie i gotujcie przez 20 minut. Gdy zalewa osiągnie temperaturę pokojową, wlewamy ją do pojemnika ze śledziami. Wszystkie muszą być przykryte wodą! Pojemnik odstawiamy w chłodne miejsce. Po...

Przepis na smaczne nerki wieprzowe. Usmażcie je na tym tłuszczu a będą obłędne
Gotujmy.pl/babciagramolka
Newsy
Przepis na smaczne nerki wieprzowe. Usmażcie je na tym tłuszczu, a będą obłędne
Palce lizać! Jedliście kiedyś nerki przygotowane w ten sposób?

Podroby to całkiem popularny, jednak wciąż niedoceniany produkt. Wiele osób zajada się wątróbką, często można usłyszeć o gulaszu z żołądków lub kurzych serc, ale czy kiedykolwiek przygotowywaliście nerki wieprzowe? Jeśli nie, koniecznie wypróbujcie ten przepis. Przepis na pyszne nerki wieprzowe z pieczarkami Nerki to bardzo wdzięczy produkt. Są też naprawdę tanie! Nauczcie się je przygotowywać, może polubicie ich specyficzny smak. Żeby obrobić nerki trzeba trochę cierpliwości, ale zdecydowanie warto! Składniki na nerki wieprzowe z pieczarkami 0.5 kg nerek 4 cebule 50 g smalcu 1 łyżka masła 300 g pieczarek liście laurowe ziele angielskie bulion lub kostka bulionowa pieprz mielony papryka mielona majeranek 2 łyżki mąki Ok. 4 szklanki wody (jeśli nie korzystacie z bulionu) Przygotowanie nerek z pieczarkami Nerki przekrójcie na pół. Zalejcie je wodą. Odstawcie do namoczenia. Po ok. godzinie moczenia wymieńcie wodę na świeżą. Powtórzcie czynność kilka razy, żeby nerki były naprawdę dobrze wymoczone. To konieczne, by były smaczne. Gdy nerki będą już bardzo dobrze opłukane, odcedźcie je. Wykrójcie z nerek moczowody i zdejmijcie białą błonkę z wierzchu. Zalejcie wodą i znowu odstawcie do namoczenia. Zmieńcie wodę po raz kolejny. Po ostatnim moczeniu włóżcie nerki do garnka, zlejcie litrem wody, zagotujcie i odcedźcie. Pokrójcie gotowane nerki w talarki. Rozgrzejcie na patelni smalec, dodajcie nerki i obsmażcie je z każdej strony odrobinę. Koniecznie smażcie je na smalcu, najlepiej smakuje. Włóżcie obsmażone nerki do rondla, dodajcie pokrojoną w piórka cebulę, ziele angielskie, liście laurowe i bulion lub kostkę bulionową. Pieczarki pokrójcie na połówki lub...