Wiele potraw, które kiedyś jadało się bardzo często, jest obecnie zupełnie zapomnianych. Młodzi ludzie mogą zupełnie nie znać takich rarytasów jak kluski lane, żabie oczko czy zupa nic. Niektórzy krzywią się obecnie nawet na widok galarety i salcesonu. Prym w potrawach uznanych przez niektórych za „obrzydliwe” wiodą od zawsze podroby. Smażona wątróbka, gulasz z serc, nerek lub żołądków albo duszony język krowi to tylko niektóre propozycje, na które część osób się wzdryga.

Idealnym przykładem potrawy, którą nie każdy byłby w stanie zjeść jest móżdżek. Ten najważniejszy organ jest przez wiele osób wychwalany. Podobno zachwyca smakiem i konsystencją. Móżdżek ma wielu fanów, ale też wielu zatwardziałych przeciwników.

Niektórzy nawet nie chcą słyszeć o pomyśle jedzenia tego organu. Jeśli uda wam się znaleźć w sklepie mięsnym lub u zaprzyjaźnionego rzeźnika móżdżek, wypróbujcie ten przepis. To jedyny słuszny sposób przygotowania tego organu.

Przepis na móżdżek z cebulką

Podobno móżdżek i inne podroby zwierzęce zaliczane są do afrodyzjaków. Poznajcie przepis na ten rzadko już spotykany organ. Jeśli uda się wam go dostać, ten przepis to najlepszy sposób na przygotowanie móżdżku.

Zobacz także:

Składniki na móżdżek

  • 300 g mózgu wieprzowego
  • 2 średnie cebule
  • 2 łyżki masła
  • Sól
  • Pieprz
  • Ocet
  • Pieprz ziołowy

Przygotowanie móżdżku wieprzowego

  1. Móżdżek wypłuczcie pod zimną, bieżącą wodą.
  2. Włóżcie go do miski z wodą i odstawcie na kilka minut. Wymieńcie wodę i powtórzcie proces kilka razy. Oczyśćcie móżdżek z krwi i żyłek oraz błon.
  3. Zagotujcie wodę w małym garnku.
  4. Dodajcie do wody 2 łyżki octu.
  5. Włóżcie do wody móżdżek wołowy i gotujcie go na średnim ogniu przez ok. 5 – 7 minut.
  6. Okrójcie cebulę w drobną kostkę. Podduście cebulę na maśle do zeszklenia.
  7. Dodajcie wyciągnięty z wody i odsączony móżdżek obrany z błon.
  8. Podsmażcie mózg z cebulą przez chwilę.
  9. Dodajcie na patelnie sól, pieprz i pieprz ziołowy.
  10. Podawajcie móżdżek z chlebem.