To popularne zioło to antidotum na nadciśnienie. Już zawsze będziecie je dodawać do potraw
Flickr
Newsy

To popularne zioło to antidotum na nadciśnienie. Już zawsze będziecie je dodawać do potraw

Nadciśnienie to podstępna choroba, która dotyka dużą część społeczeństwa. Może być wywołane wieloma różnymi czynnikami, np. wszechobecnym stresem. Warto wyeliminować go ze swojego życia. Oprócz tego dobrze jest sięgnąć po to, co daje wam natura, czyli aromatyczne zioła. 

Zbyt wysokie ciśnienie prowadzi do chorób serca. Często osoby na nie cierpiące nawet nie zdają sobie sprawy, że problem dotyczy również ich. Z zebranych danych wynika, że nadciśnienie tętnicze dotyka prawie 1/3 dorosłych Polaków. 

Jakie działania wpływają pozytywnie na wysokość ciśnienia? 

Ponieważ nadciśnienie wywołane jest różnymi czynnikami, warto je wyeliminować lub zmienić. Pomoże wam w tym: 

  • redukcja masy ciała,

  • aktywność fizyczna,

  • obniżenie poziomu stresu,

  • zmniejszenie ilości soli w diecie,

  • ograniczenie tłuszczu zwierzęcego w posiłkach,

  • wprowadzenie naturalnych źródeł potasu do jadłospisu (np. bananów). 

Dlaczego natka pietruszki pomaga obniżyć nadciśnienie? 

Niektóre zioła, a także przyprawy mogą skutecznie obniżyć zbyt wysokie ciśnienie. Borykający się z tym problemem powinni włączyć je do swojego codziennego menu. Tym bardziej że wiele z nich można kupić, lub hodować przez cały rok w domu. 

Do grupy najbardziej efektywnych pogromców nadciśnienia należy natka pietruszki. Zawiera ona duże ilości witaminy C, jak również karotenoidy, czyli związki które mogą skutecznie obniżać ciśnienie.  

Różne badania wykazują, że przeciwutleniacze karotenoidowe wpływają na obniżenie zarówno ciśnienia krwi, jak i tzw. złego cholesterolu. A w końcu taki właśnie typ cholesterolu to powszechny czynnik ryzyka chorób serca. 

Badania wykazują również, że zioło to obniża ciśnienie krwi, działając jak bloker kanału wapniowego. Zadaniem takich blokerów jest zmniejszenie obciążenia serca oraz redukcja ciśnienia poprzez np. rozszerzenie i rozluźnienie naczyń krwionośnych. 

Jak wprowadzić większą ilość pietruszki do swojej diety? Dobrym sposobem będzie jedzenie potraw typu pesto. Jak je zrobić? Sprawdźcie nasz autorski przepis na pesto z pietruszki, bazylii i czosnku.

Zobacz także
Weźcie pokrzywę i zróbcie z niej sos. Świetnie smakuje, a do tego pomoże na anemię i nadciśnienie

Zbierzcie pokrzywę i zróbcie z niej sos. Świetnie smakuje, a do tego pomoże na anemię i nadciśnienie

Tak przyrządzona mizeria reguluje ciśnienie i poziom cholesterolu. Potrzebne są 2 składniki

Tak przyrządzona mizeria reguluje ciśnienie i poziom cholesterolu. Potrzebne są 2 główne składniki

Przepis na pesto na nadciśnienie z natki, bazylii i czosnku 

Składniki: 

  • garść posiekanej natki pietruszki 

  • garść liści świeżej bazylii 

  • 40 g pestek słonecznika 

  • 50 ml oliwy z oliwek 

  • 1 ząbek czosnku 

  • szczypta soli i pieprzu 

Sposób przygotowania 

  1. Umyjcie zioła, a następnie posiekajcie natkę i oderwijcie listki bazylii.
  2. Do głębokiego naczynia włóżcie zioła, pestki słonecznika, czosnek i oliwę z oliwek. Całość zblendujcie. 
  3. Doprawcie solą i pieprzem. 
  4. To pesto świetnie pasuje do makaronów i kasz, jak również podane z pieczonym łososiem. Można nim również posmarować kanapki. 

Na zdrowie!

Źródło: zdrowie.wprost.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jecie codziennie orzechy włoskie? Sprawdźcie, jak wpływa to na poziom złego cholesterolu LDL
Adobe Stock
Newsy
Jecie codziennie orzechy włoskie? Sprawdźcie, jak wpływa to na poziom złego cholesterolu LDL
Choć o cholesterolu myślimy z reguły w kontekście jego nadmiaru i martwimy się jego szkodliwym działaniem, odgrywa on również ważną i pozytywną rolę w naszym organizmie. Do czego służy i jak można wpływać na jego poziom poprzez jedzenie orzechów?

Cholesterol znajduje się w większości komórek ciała człowieka, bierze udział w produkcji hormonów, kwasów żółciowych, odgrywa ważną rolę w pracy mózgu. Jest więc niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jednak do właściwego działania naszych organów wystarcza tyle cholesterolu, ile samodzielnie produkuje nasz organizm w wątrobie. Jeśli dostarczamy sobie dodatkowego cholesterolu z pożywieniem, zaczynamy mieć go za dużo, a to właśnie nadmiar jest dla nas szkodliwy. Jest przyczyną chorób serca i układu krążenia, zwiększa ryzyko zawału serca i udaru mózgu. To w końcu cholesterol jest dobry czy zły dla człowieka? Dobry i zły cholesterol i ich prawidłowe stężenia Potocznie mówimy o wysokim cholesterolu, jednak warto wiedzieć, że tak na dobrą sprawę cholesterole są dwa: dobry HDL i zły LDL. Oba wpływają na kondycję układu krwionośnego człowieka i ważne jest aby występowały we krwi w określonej proporcji, która pozwoli im prawidłowo współdziałać. Zły cholesterol LDL jest transportowany z wątroby do krwi i odkłada się w naczyniach krwionośnych, z kolei dobry HDL odpowiada za usuwanie nadmiaru i odprowadzanie go z powrotem do wątroby. Proste badanie krwi potrafi wykazać poziom złego, dobrego cholesterolu oraz poziom tej substancji ogółem. A jakie są normy dla cholesterolu? Warto je znać, żeby wiedzieć czy mamy problem: Cholesterol całkowity: poniżej 190 mg/dl (niektóre laboratoria jako normę podają 200 mg/dl); Dobry cholesterol HDL: od 40mg/dl do 60mg/dl; Zły cholesterol LDL: poniżej 115 mg/dl; Badanie poziomu cholesterolu, należy robić regularnie. Jeśli wyniki odbiegają od normy trzeba się skonsultować z lekarzem. Najczęściej pierwszym zaleceniem będzie odstawienie produktów sprzyjających odkładaniu się cholesterolu i...

brokuły
Pixabay
Przepisy
Jak poprawić smak brokułów gotowanych na parze? PROSTY TRIK i będą jak ta lala!
Brokuły to jedne z najzdrowszych i najbardziej wartościowych warzyw. Nie oszukujmy się jednak – nie są one zbyt bogate w smaku. Co zrobić, żeby poprawić smak brokułów gotowanych na parze? Podpowiadamy!

Właściwości zdrowotne brokułów Brokuły posiadają niezliczone właściwości zdrowotne. To chrupkie i soczyście zielone warzywo zawiera związek o nazwie sulforafan, który nie tylko blokuje kluczowy destrukcyjny enzym uszkadzający chrząstkę, zapobiegając chorobie zwyrodnieniowej stawów, ale też może znacząco poprawić ciśnienie krwi i pracę nerek. Badanie na szczurach wykazało, że osoby cierpiące na nadciśnienie wykazywały poprawę czynności nerek i obniżenie ciśnienia krwi po podaniu sulforafanu. Sulforafan pomaga też w walce z rakiem. Związek ten może hamować enzym, który jest zaangażowany w rozwój komórek rakowych. Oprócz tego związki zawarte w brokułach zwane izotiocyjanianami, blokują zmutowane geny związane ze wzrostem raka. Ale to nie wszystko! Brokuły obniżają również poziom cholesterolu, skutecznie ograniczają reakcje alergiczne i stany zapalne oraz zawierają dużo kwasu foliowego, który chroni nas przed rakiem żołądka, okrężnicy, trzustki i szyjki macicy. Zaobserwowano, że kwas foliowy pomaga też zmniejszyć ryzyko raka piersi u kobiet. Problem w tym, że wiele osób nie może się przekonać do jedzenia tych warzyw. Czy da się jakoś temu zaradzić? Jak przygotować przepyszne brokuły? Brokuły można przyrządzić na kilka sposobów. W zależności od tego na jaki się zdecydujemy, mogą one być smacznym dodatkiem lub nawet głównym posiłkiem dnia. Do wyboru mamy brokuły w wersji pieczonej, blanszowanej lub podsmażonej. Każda z tych metod wydobędzie nieco inny smak z tego warzywa. Możecie też spróbować ugotować je na parze. Brokuły gotowane na parze Gotowanie na parze jest doskonałym rozwiązaniem, aby zwiększyć naturalny smak brokułów i zachować jak najwięcej ich właściwości odżywczych. Jak przygotować przepyszne brokuły na parze,...

To idealne warzywo dla osób z cukrzycą i na diecie odchudzającej. Jest zdrowe i niskokaloryczne
AdobeStock
Newsy
To idealne warzywo dla osób z cukrzycą i odchudzających się. Wspomaga trawienie i jest niskokaloryczne
Włączcie do diety to warzywo. Jego korzyści zdrowotne są wprost nieocenione. Przedstawiamy topinambur.

Słyszeliście kiedyś o takim warzywie, jak topinambur? Wcale nie jest ono takie egzotyczne, jak wam się może wydawać: - Gdyby spytać Polaków, z jaką kuchnią im się kojarzy, wskazaliby na egzotyczne kraje. A przecież ta sympatyczna bulwa dość powszechnie stosowana była przed laty w polskiej kuchni – napisała w jednym ze swoich felietonów Magda Gessler. Dlaczego warto włączyć do diety topinabur? Czym jest topinambur? Topinambur (helianthus tuberosus) lub słonecznik bulwiasty to gatunek słonecznika, który pochodzi ze wschodniej Ameryki Północnej. Gatunek ten występuje również w Polsce. Jest blisko spokrewniony ze słonecznikiem zwyczajnym i ma charakterystyczne żółte kwiaty. Najcenniejsza część tej rośliny rośnie jednak pod ziemią. Chodzi o jej bulwiasty korzeń, który znajduje szerokie zastosowanie nie tylko w kulinariach. Wartości zdrowotne topinamburu Topinambur to warzywo o wielu walorach zdrowotnych. Oto tylko niektóre z nich. Ma działanie prebiotyczne. Topinambur zawiera dużo inuliny, która stymuluje wzrost bifidobakterii i zwalcza szkodliwe bakterie. Może pomóc w poprawie poziomu glukozy we krwi. Badania sugerują, że wahania poziomu glukozy we krwi związane ze spożywaniem pokarmów o wysokim IG, mogą znacznie zwiększać ryzyko wystąpienia chorób serca i cukrzycy. Topinambur ma wartość glikemiczną 11 i jest uważany za pokarm o niskim IG. Oznacza to, że zapewnia powolny i stabilny wzrost i spadek poziomu glukozy we krwi, co na pewno docenią nie tylko osoby walczące cukrzycą, ale i będące na diecie odchudzającej. Może pomóc w problemach trawiennych. Topinambur jest naładowany witaminami z grupy B, w tym tiaminą (B1). Tiamina pomaga na kwas solny w żołądku. Brak kwasu solnego może zaburzać trawienie białek i powodować...

przyprawy
Pixabay
Newsy
7 najzdrowszych przypraw świata. Sprawdź czy masz je w kuchni
Lubisz przyprawiać swoje dania przyprawami? To świetnie! Liczne badania naukowe potwierdziły, że przyprawy nie tylko wzmacniają smak naszych potraw, ale też mogą mieć niebywałe korzyści zdrowotne dla naszego organizmu.

Zioła i przyprawy, takie jak imbir, czosnek i szałwia, nie tylko dodają naszym ulubionym potrawom smaku, ale też mogą mieć zaskakujące właściwości prozdrowotne.  Istnieje wiele ziół i przypraw, które zawierają silne związki, które mogą leczyć, łagodzić ból, zapobiegać różnym chorobom, a nawet zwalczać raka, choroby serca i inne powszechne przypadłości. Oto 7 najzdrowszych przypraw świata Kurkuma Kurkuma jest uznawana za jedną z najzdrowszych i najbardziej wyrazistych przypraw świata. Już od tysięcy lat jest używana w leczeniu różnych schorzeń, takich jak zapalenie stawów, cukrzyca, problemy trawienne i rak. Kurkuma zawiera aktywny składnik zwany kurkuminą, który może powstrzymać rozprzestrzenianie się nowotworu, a także może pomóc w zapobieganiu cukrzycy typu 2. Kurkumina jest również silnym przeciwutleniaczem, co oznacza, że zapewnia podwójną ochronę przed chorobami. Badania pokazują, że jest 5-10 razy silniejsza niż witamina C i E, jeśli chodzi o pochłanianie wolnych rodników. Pieprz Cayenne Pieprz Cayenne to idealna przyprawa dla tych, którzy lubią pikantne dania. Pochodzi z małej czerwonej i zielonej papryczki. Zawarty w pieprzu Cayenne związek o nazwie kapsaicyna ma działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające i jest aktywnym składnikiem wielu kremów na receptę i dostępnych bez recepty maści i plastrów na zapalenie stawów i ból mięśni. Związek ten jest również wykorzystywany w leczeniu bólu półpaśca i bólu nerwów związanego z cukrzycą. Nigdy nie próbowałaś pieprzu Cayenne? Najwyższa pora to zrobić. Posyp pieprzem Cayenne pieczonego kurczaka lub dodaj odrobinę do swojej ulubionej zupy, aby cieszyć się jego wspaniałym, pikantnym smakiem. Czy wiesz, że pieprz Cayenne to...