Zbyt wysokie ciśnienie prowadzi do chorób serca. Często osoby na nie cierpiące nawet nie zdają sobie sprawy, że problem dotyczy również ich. Z zebranych danych wynika, że nadciśnienie tętnicze dotyka prawie 1/3 dorosłych Polaków. 

Jakie działania wpływają pozytywnie na wysokość ciśnienia? 

Ponieważ nadciśnienie wywołane jest różnymi czynnikami, warto je wyeliminować lub zmienić. Pomoże wam w tym: 

  • redukcja masy ciała,

  • aktywność fizyczna,

  • obniżenie poziomu stresu,

  • zmniejszenie ilości soli w diecie,

  • ograniczenie tłuszczu zwierzęcego w posiłkach,

  • wprowadzenie naturalnych źródeł potasu do jadłospisu (np. bananów). 

Dlaczego natka pietruszki pomaga obniżyć nadciśnienie? 

Zobacz także:

Niektóre zioła, a także przyprawy mogą skutecznie obniżyć zbyt wysokie ciśnienie. Borykający się z tym problemem powinni włączyć je do swojego codziennego menu. Tym bardziej że wiele z nich można kupić, lub hodować przez cały rok w domu. 

Do grupy najbardziej efektywnych pogromców nadciśnienia należy natka pietruszki. Zawiera ona duże ilości witaminy C, jak również karotenoidy, czyli związki które mogą skutecznie obniżać ciśnienie.  

Różne badania wykazują, że przeciwutleniacze karotenoidowe wpływają na obniżenie zarówno ciśnienia krwi, jak i tzw. złego cholesterolu. A w końcu taki właśnie typ cholesterolu to powszechny czynnik ryzyka chorób serca. 

Badania wykazują również, że zioło to obniża ciśnienie krwi, działając jak bloker kanału wapniowego. Zadaniem takich blokerów jest zmniejszenie obciążenia serca oraz redukcja ciśnienia poprzez np. rozszerzenie i rozluźnienie naczyń krwionośnych. 

Jak wprowadzić większą ilość pietruszki do swojej diety? Dobrym sposobem będzie jedzenie potraw typu pesto. Jak je zrobić? Sprawdźcie nasz autorski przepis na pesto z pietruszki, bazylii i czosnku.

[content:0_9660,0_9543:undefined]

Przepis na pesto na nadciśnienie z natki, bazylii i czosnku 

Składniki: 

  • garść posiekanej natki pietruszki 

  • garść liści świeżej bazylii 

  • 40 g pestek słonecznika 

  • 50 ml oliwy z oliwek 

  • 1 ząbek czosnku 

  • szczypta soli i pieprzu 

Sposób przygotowania 

  1. Umyjcie zioła, a następnie posiekajcie natkę i oderwijcie listki bazylii.
  2. Do głębokiego naczynia włóżcie zioła, pestki słonecznika, czosnek i oliwę z oliwek. Całość zblendujcie. 
  3. Doprawcie solą i pieprzem. 
  4. To pesto świetnie pasuje do makaronów i kasz, jak również podane z pieczonym łososiem. Można nim również posmarować kanapki. 

Na zdrowie!

Źródło: zdrowie.wprost.pl