To popularne zioło to antidotum na nadciśnienie. Już zawsze będziecie je dodawać do potraw
Flickr
Newsy

To popularne zioło to antidotum na nadciśnienie. Już zawsze będziecie je dodawać do potraw

Nadciśnienie to podstępna choroba, która dotyka dużą część społeczeństwa. Może być wywołane wieloma różnymi czynnikami, np. wszechobecnym stresem. Warto wyeliminować go ze swojego życia. Oprócz tego dobrze jest sięgnąć po to, co daje wam natura, czyli aromatyczne zioła. 

Zbyt wysokie ciśnienie prowadzi do chorób serca. Często osoby na nie cierpiące nawet nie zdają sobie sprawy, że problem dotyczy również ich. Z zebranych danych wynika, że nadciśnienie tętnicze dotyka prawie 1/3 dorosłych Polaków. 

Jakie działania wpływają pozytywnie na wysokość ciśnienia? 

Ponieważ nadciśnienie wywołane jest różnymi czynnikami, warto je wyeliminować lub zmienić. Pomoże wam w tym: 

  • redukcja masy ciała,

  • aktywność fizyczna,

  • obniżenie poziomu stresu,

  • zmniejszenie ilości soli w diecie,

  • ograniczenie tłuszczu zwierzęcego w posiłkach,

  • wprowadzenie naturalnych źródeł potasu do jadłospisu (np. bananów). 

Dlaczego natka pietruszki pomaga obniżyć nadciśnienie? 

Niektóre zioła, a także przyprawy mogą skutecznie obniżyć zbyt wysokie ciśnienie. Borykający się z tym problemem powinni włączyć je do swojego codziennego menu. Tym bardziej że wiele z nich można kupić, lub hodować przez cały rok w domu. 

Do grupy najbardziej efektywnych pogromców nadciśnienia należy natka pietruszki. Zawiera ona duże ilości witaminy C, jak również karotenoidy, czyli związki które mogą skutecznie obniżać ciśnienie.  

Różne badania wykazują, że przeciwutleniacze karotenoidowe wpływają na obniżenie zarówno ciśnienia krwi, jak i tzw. złego cholesterolu. A w końcu taki właśnie typ cholesterolu to powszechny czynnik ryzyka chorób serca. 

Badania wykazują również, że zioło to obniża ciśnienie krwi, działając jak bloker kanału wapniowego. Zadaniem takich blokerów jest zmniejszenie obciążenia serca oraz redukcja ciśnienia poprzez np. rozszerzenie i rozluźnienie naczyń krwionośnych. 

Jak wprowadzić większą ilość pietruszki do swojej diety? Dobrym sposobem będzie jedzenie potraw typu pesto. Jak je zrobić? Sprawdźcie nasz autorski przepis na pesto z pietruszki, bazylii i czosnku.

Zobacz także
Weźcie pokrzywę i zróbcie z niej sos. Świetnie smakuje, a do tego pomoże na anemię i nadciśnienie

Zbierzcie pokrzywę i zróbcie z niej sos. Świetnie smakuje, a do tego pomoże na anemię i nadciśnienie

Tak przyrządzona mizeria reguluje ciśnienie i poziom cholesterolu. Potrzebne są 2 składniki

Tak przyrządzona mizeria reguluje ciśnienie i poziom cholesterolu. Potrzebne są 2 główne składniki

Przepis na pesto na nadciśnienie z natki, bazylii i czosnku 

Składniki: 

  • garść posiekanej natki pietruszki 

  • garść liści świeżej bazylii 

  • 40 g pestek słonecznika 

  • 50 ml oliwy z oliwek 

  • 1 ząbek czosnku 

  • szczypta soli i pieprzu 

Sposób przygotowania 

  1. Umyjcie zioła, a następnie posiekajcie natkę i oderwijcie listki bazylii.
  2. Do głębokiego naczynia włóżcie zioła, pestki słonecznika, czosnek i oliwę z oliwek. Całość zblendujcie. 
  3. Doprawcie solą i pieprzem. 
  4. To pesto świetnie pasuje do makaronów i kasz, jak również podane z pieczonym łososiem. Można nim również posmarować kanapki. 

Na zdrowie!

Źródło: zdrowie.wprost.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Na odporność, trawienie i serce. To warzywo to skarb w kuchni.
Adobe Stock
Newsy
Na odporność, lepsze trawienie i mocne serce. To warzywo to skarb w kuchni
To jeden z nielicznych produktów, które można dodać do niemal każdej potrawy. I warto to robić.

Są takie rośliny jadalne, bez których trudno wyobrazić sobie gotowanie. Są popularne, tanie, a do tego wykorzystujemy w kuchni wszystkie ich części i niczego nie wyrzucamy. No może poza obierkami, chociaż z nich także można zrobić np. chipsy. Z tej rośliny ugotujemy zupę, dodamy ją do zupy czy do past, farszy i sałatek. Czy domyślacie się, o jakie warzywo chodzi? Dlaczego natka pietruszki jest aż tak zdrowa? Nać pietruszki to najpopularniejsza naziemna część rośliny korzeniowej, bez której nie powstanie żadna polska zupa. Zioło jest nazywane polskim superfood, bo zawiera bardzo wiele wartości, zarówno witamin, jak i minerałów. Znajdziecie w niej trzy razy więcej witaminy C niż w owocach cytrusowych. Jej jedzenie w dużych ilościach zalecane jest kobietom w ciąży, podczas laktacji czy osobom z niskim poziomem żelaza we krwi, zagrożonych anemią. Poza w natce występują następujące minerały: Żelazo Potas Wapń Magnez Kwas foliowy Miedź Jedzenie natki pietruszki pomaga na wiele dolegliwości. Sięgajcie po nią, żeby uzyskać te pożądane dla zdrowia efekty: Poprawić odporność Wzmocnić naczynia krwionośne i wzmocnić serce Obniżyć ciśnienie krwi Pobudzić wydzielanie soków żołądkowych i poprawić trawienie Odświeżyć oddech Do czego używać natki pietruszki? Można jej używać dosłownie do wszystkiego. Jeśli nawet nie poszatkujecie jej i nie dodacie do potrawy, to  każde danie możecie nią posypać i udekorować. Tych dań w ogóle nie zaczynajcie przyrządzać, jeśli nie macie pod ręka pietruszki. Poprawiają ich smak i zdecydowanie podnoszą walory odżywcze: Polskie pesto z natki pietruszki zamiast bazylii. Wystarczy zblendować ją z orzechami, oliwą i dojrzewającym serem. Farsze do papryki, pomidorów i pieczarek Kotlety...

Ta przyprawa jest nazywana cebulą czarownic. Świetnie smakuje, wspomaga wątrobę i obniża ciśnienie
Adobe Stock
Newsy
Ta przyprawa jest nazywana cebulą czarownic. Świetnie smakuje, wspomaga wątrobę i obniża ciśnienie
Czosnek niedźwiedzi nie tylko wspaniale pachnie i smakuje, ale też ma wiele właściwości zdrowotnych. Dlaczego warto go jeść?

Czosnek niedźwiedzi to gatunek rośliny, którą możemy spotkać w wilgotnych lasach liściastych. W Polsce znajdziemy ją przede wszystkim w Karpatach oraz Sudetach. Czy wiecie, że czosnek niedźwiedzi nazywany jest czosnkiem cygańskim lub cebulą czarownic? Sprawdźcie, dlaczego warto go jeść. Właściwości zdrowotne czosnku niedźwiedziego Czosnek niedźwiedzi nie tylko dodaje smaku naszym potrawom, ale też ma wiele imponujących zastosowań zdrowotnych. Czosnek niedźwiedzi jest stosowany między innymi w leczeniu: wysokiego ciśnienia krwi wysokiego poziomu cholesterolu rozstroju żołądka i chorób przewlekłych Co jeszcze potrafi ta roślina? Poprawia zdrowie serca. Czosnek niedźwiedzi (tak, jak tradycyjny czosnek) ma korzystny wpływ na wysokie ciśnienie krwi, co może zmniejszyć ryzyko miażdżycy. zawałów serca i udarów. Obniża poziom cholesterolu. Dziki czosnek jest w stanie obniżyć ogólny poziom cholesterolu, utrzymując przy tym zdrowe serce. Jest stosowany na problemy żołądkowe. Czosnek niedźwiedzi zawiera cenne związki przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze, które mogą pomóc przywrócić równowagę flory bakteryjnej w jelitach, co może łagodzić stany zapalne, wzdęcia, skurcze, zaparcia i inne problemy żołądkowe. Łagodzi kaszel. W dzikim czosnku znajdziemy związki siarkowe i kwasy fenolowe, które skutecznie rozprawią się w walce z kaszlem, zapobiegną przyszłym infekcjom wirusowym i pomogą w prawidłowym działaniu układu pokarmowego. Ponadto: czosnek niedźwiedzi podwyższa poziom dobrego cholesterolu wspomaga wątrobę pomaga w leczeniu chorób reumatycznych wpływa na prawidłowy rozwój chrząstek stawowych ma potencjał przeciwnowotworowy pomaga zachować młody wygląd poprawia stan...

Surówka z kiszonej kapusty to idealna propozycja. 1 składnik sprawi, że będzie jeszcze zdrowsza
Gotujmy.pl
Newsy
Surówka z kiszonej kapusty z papryką i porem. 1 składnik sprawi, że będzie jeszcze zdrowsza
Surówka z kiszonej kapusty z dodatkiem marchewki, czerwonej papryki, pora, natki pietruszki oraz kminku - to idealny dodatek do obiadu lub do zjedzenia w formie przekąski.

Kapusta kiszona ma dobroczynne działanie na cały nasz organizm. Wspiera system immunologiczny, zmniejsza poziom cholesterolu we krwi, a także zbawiennie wpływa na układ krążenia i serce. Kiszona kapusta zawiera witaminy takie jak A, B12, C, E i K oraz minerały - potas, wapń, cynk, żelazo. Spożywana regularnie świetnie podnosi odporność i wzmacnia cały nasz organizm, chroniąc go przed chorobami. Co powiecie na surówkę z kiszonej kapusty z dodatkiem marchewki, czerwonej papryki, pora, natki pietruszki oraz kminku lub czarnuszki? Jej przygotowanie jest dziecinnie proste, a wrażenia smakowe wprost obłędne. Przepis na surówkę z kapusty kiszonej, papryki i pora Składniki: pół kilograma kiszonej kapusty z marchewką 1 /2 świeżej czerwonej papryki 1 mały por Natka pietruszki lub szczypiorek do przybrania Kminek lub czarnuszka Olej lub oliwa z oliwek Sposób przygotowania: Kapustę i marchewkę drobno kroimy i przekładamy do miski. Paprykę kroimy w słupki lub kosteczkę a następnie dodajemy do kapusty. Pora kroimy w prążki, dodajemy pokrojoną natkę pietruszki, kminek lub czarnuszkę i łączymy z kapustą. Całość starannie mieszamy. Surówkę wkładamy do lodówki, żeby smaki poszczególnych warzyw dobrze się przegryzły. Na koniec skrapiamy ją oliwą lub oliwą z oliwek. Smacznego! Kminek czy czarnuszka? Zarówno kminek, jak i czarnuszka są bardzo zdrowe. Nasiona kminku zawierają naturalnie występujące substancje, które działają jako przeciwutleniacze. Kminek ma również właściwości przeciwnowotworowe, pomaga kontrolować poziom cukru we krwi, zwalcza bakterie i pasożyty, działa przeciwzapalnie i może pomóc w leczeniu biegunki. Właściwości zdrowotne czarnuszki znane są już od ponad 2000 lat. Jej nasiona od dawna były wykorzystywane do produkcji leków. Została ona nawet odkryta w grobowcu króla Tuta....

Jecie codziennie orzechy włoskie? Sprawdźcie, jak wpływa to na poziom złego cholesterolu LDL
Adobe Stock
Newsy
Jecie codziennie orzechy włoskie? Sprawdźcie, jak wpływa to na poziom złego cholesterolu LDL
Choć o cholesterolu myślimy z reguły w kontekście jego nadmiaru i martwimy się jego szkodliwym działaniem, odgrywa on również ważną i pozytywną rolę w naszym organizmie. Do czego służy i jak można wpływać na jego poziom poprzez jedzenie orzechów?

Cholesterol znajduje się w większości komórek ciała człowieka, bierze udział w produkcji hormonów, kwasów żółciowych, odgrywa ważną rolę w pracy mózgu. Jest więc niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jednak do właściwego działania naszych organów wystarcza tyle cholesterolu, ile samodzielnie produkuje nasz organizm w wątrobie. Jeśli dostarczamy sobie dodatkowego cholesterolu z pożywieniem, zaczynamy mieć go za dużo, a to właśnie nadmiar jest dla nas szkodliwy. Jest przyczyną chorób serca i układu krążenia, zwiększa ryzyko zawału serca i udaru mózgu. To w końcu cholesterol jest dobry czy zły dla człowieka? Dobry i zły cholesterol i ich prawidłowe stężenia Potocznie mówimy o wysokim cholesterolu, jednak warto wiedzieć, że tak na dobrą sprawę cholesterole są dwa: dobry HDL i zły LDL. Oba wpływają na kondycję układu krwionośnego człowieka i ważne jest aby występowały we krwi w określonej proporcji, która pozwoli im prawidłowo współdziałać. Zły cholesterol LDL jest transportowany z wątroby do krwi i odkłada się w naczyniach krwionośnych, z kolei dobry HDL odpowiada za usuwanie nadmiaru i odprowadzanie go z powrotem do wątroby. Proste badanie krwi potrafi wykazać poziom złego, dobrego cholesterolu oraz poziom tej substancji ogółem. A jakie są normy dla cholesterolu? Warto je znać, żeby wiedzieć czy mamy problem: Cholesterol całkowity: poniżej 190 mg/dl (niektóre laboratoria jako normę podają 200 mg/dl); Dobry cholesterol HDL: od 40mg/dl do 60mg/dl; Zły cholesterol LDL: poniżej 115 mg/dl; Badanie poziomu cholesterolu, należy robić regularnie. Jeśli wyniki odbiegają od normy trzeba się skonsultować z lekarzem. Najczęściej pierwszym zaleceniem będzie odstawienie produktów sprzyjających odkładaniu się cholesterolu i...