
Co się stanie, jeśli codziennie będziecie jeść paprykę? Same dobre rzeczy! To warzywo jest bogate w cenne składniki odżywcze, które pozytywnie wpływają na cały organizm. Będziecie nie tylko zdrowsi dzięki papryce, ale też pomoże ona wam na niektóre dolegliwości. A nawet może ułatwić zrzucenie kilku kilogramów! Dowiedzcie się, jakie są zalety jedzenia papryki (w każdym jej kolorze).
Jakie witaminy ma papryka?
Zacznijmy od witamin i składników odżywczych. W papryce znajdziecie:
-
witaminę C
-
witaminę A
-
witaminę E
-
witaminy z grupy B (B1, B2, B3 i B6)
Ponadto, papryka zawiera betakaroten, który wspomaga zdrowie naszych oczu oraz potas, który korzystnie wpływa na układ nerwowy. Należy wspomnieć też o polifenolach, które mogą zmniejszać prawdopodobieństwo zachorowania na różne nowotwory.
Właściwości zdrowotne papryki
Jeśli często bolą was stawy przez nawracające stany zapalne, papryka może być waszym sprzymierzeńcem dzięki wysokiej zawartości witaminy C. Pomoże też w utrzymaniu zdrowych zębów - gryzienie dość twardej papryki działa na zęby podobnie jak ich szczotkowanie.
Dodatkowo dzięki temu, że 92 procent papryki stanowi woda, jedzenie tego warzywa pobudza ślinianki i pozwala pozbyć się resztek pokarmu z zakamarków w jamie ustnej, a tym samym zmniejsza ryzyko próchnicy czy chorób przyzębia.
Nieoceniony jest też wpływ papryki na odchudzanie. Przede wszystkim, dzięki wspomnianej wysokiej zawartości wody, chrupanie papryki pozwala zaspokoić apetyt i jest dobrą alternatywą dla podjadania mniej zdrowych przysmaków. Zawiera też dużo błonnika, który odpowiada za uczucie sytości, a także wspomaga pracę układu trawiennego.
Jak przyrządzić paprykę?
Sposobów na wykorzystanie papryki w kuchni jest bardzo dużo. Warto jeść to warzywo jak najczęściej, by maksymalnie skorzystać z jego drogocennych właściwości.
Poza jedzeniem papryki na surowo na kanapkach z masłem i świeżym chlebem, warto włączyć paprykę do swojego jadłospisu jako składnik dań na gorąco.
Doskonała jest klasyczna papryka faszerowana, na przykład mielonym mięsem i ryżem, ale można też wykorzystać inne, ulubione dodatki do farszu - jak choćby grzyby czy fasolę.
Papryka jest też obowiązkowym składnikiem leczo czy gulaszu. Będzie doskonała do mięsa do placków po węgiersku! A na zimę polecamy wam zrobić marynowaną paprykę do słoików.
Źródło: zywienie.medonet.pl