To popularne warzywo pomaga schudnąć i zmniejsza ból w stawach. Jedzcie je codziennie
Flickr
Newsy

To popularne warzywo pomaga schudnąć i zmniejsza ból w stawach. Jedzcie je codziennie

Chcecie zadbać o swoje zęby, stawy, a przy tym nawet schudnąć? Pomoże wam w tym pyszne warzywo, które na pewno doskonale znacie.

Co się stanie, jeśli codziennie będziecie jeść paprykę? Same dobre rzeczy! To warzywo jest bogate w cenne składniki odżywcze, które pozytywnie wpływają na cały organizm. Będziecie nie tylko zdrowsi dzięki papryce, ale też pomoże ona wam na niektóre dolegliwości. A nawet może ułatwić zrzucenie kilku kilogramów! Dowiedzcie się, jakie są zalety jedzenia papryki (w każdym jej kolorze). 

Jakie witaminy ma papryka?

Zacznijmy od witamin i składników odżywczych. W papryce znajdziecie:

  • witaminę C

  • witaminę A

  • witaminę E

  • witaminy z grupy B (B1, B2, B3 i B6)

Ponadto, papryka zawiera betakaroten, który wspomaga zdrowie naszych oczu oraz potas, który korzystnie wpływa na układ nerwowy. Należy wspomnieć też o polifenolach, które mogą zmniejszać prawdopodobieństwo zachorowania na różne nowotwory. 

Zobacz także
Surówka z kiszonej kapusty to idealna propozycja. 1 składnik sprawi, że będzie jeszcze zdrowsza

Surówka z kiszonej kapusty z papryką i porem. 1 składnik sprawi, że będzie jeszcze zdrowsza

Jak szybko pokroić paprykę? Genialny trik, który pokochacie od razu

Jak szybko pokroić paprykę? Genialny trik, który pokochacie od razu

Właściwości zdrowotne papryki

Jeśli często bolą was stawy przez nawracające stany zapalne, papryka może być waszym sprzymierzeńcem dzięki wysokiej zawartości witaminy C. Pomoże też w utrzymaniu zdrowych zębów - gryzienie dość twardej papryki działa na zęby podobnie jak ich szczotkowanie.

Dodatkowo dzięki temu, że 92 procent papryki stanowi woda, jedzenie tego warzywa pobudza ślinianki i pozwala pozbyć się resztek pokarmu z zakamarków w jamie ustnej, a tym samym zmniejsza ryzyko próchnicy czy chorób przyzębia. 

Nieoceniony jest też wpływ papryki na odchudzanie. Przede wszystkim, dzięki wspomnianej wysokiej zawartości wody, chrupanie papryki pozwala zaspokoić apetyt i jest dobrą alternatywą dla podjadania mniej zdrowych przysmaków. Zawiera też dużo błonnika, który odpowiada za uczucie sytości, a także wspomaga pracę układu trawiennego. 

Jak przyrządzić paprykę?

Sposobów na wykorzystanie papryki w kuchni jest bardzo dużo. Warto jeść to warzywo jak najczęściej, by maksymalnie skorzystać z jego drogocennych właściwości.

Poza jedzeniem papryki na surowo na kanapkach z masłem i świeżym chlebem, warto włączyć paprykę do swojego jadłospisu jako składnik dań na gorąco.

Doskonała jest klasyczna papryka faszerowana, na przykład mielonym mięsem i ryżem, ale można też wykorzystać inne, ulubione dodatki do farszu - jak choćby grzyby czy fasolę. 

Papryka jest też obowiązkowym składnikiem leczo czy gulaszu. Będzie doskonała do mięsa do placków po węgiersku! A na zimę polecamy wam zrobić marynowaną paprykę do słoików.

Źródło: zywienie.medonet.pl

Magda Gessler odpowiada na pytania

Która papryka jest najzdrowsza? Zielona, żółta, pomarańczowa czy czerwona?
Adobe Stock
Newsy
Która papryka jest najzdrowsza? Zielona, żółta, pomarańczowa czy czerwona?
Jaką paprykę jecie najczęściej i która jest dla was najsmaczniejsza? Wiecie, która z nich jest najzdrowsza? Rozwiejemy wasze wątpliwości.

Papryka to jedno z nielicznych warzyw, które zachowuje swoje dobroczynne właściwości pod wpływem duszenia i pieczenia. Jest nie tylko smaczna, ale również bardzo zdrowa. Istnieje wiele odmian i kolorów papryki . Do wyboru mamy paprykę zieloną, żółtą, pomarańczową oraz czerwoną. Która z nich jest najzdrowsza? Która papryka jest najzdrowsza? Spośród wielu kolorów papryk, to właśnie chyba najpopularniejsza z dostępnych odmian, czyli  czerwona papryka uważana jest za najzdrowszą. Warzywo to: jest pomocne w zapobieganiu choroby wieńcowej serca rozszerza naczynia krwionośne rozgrzewa organizm od środka jest pełne przeciwutleniaczy chroni tkanki przed uszkodzeniami DNA wzmacnia odporność pomaga w naprawie uszkodzonych tkanek mózgowych zmniejsza ryzyko stresu oksydacyjnego, astmy dziecięcej i raka poprawia zdrowie kości opóźnia procesy starzenia łagodzi dokuczliwe skutki menopauzy Czym się charakteryzują, jak smakują i jakie właściwości mają różne kolory papryk? Przeczytajcie. Dlaczego warto jeść zieloną paprykę? Zielona papryka to papryka, która po prostu jeszcze nie dojrzała. Gdy pozostawimy ją na krzaku początkowo staje się żółta, a następnie pomarańczowa i czerwona. Papryka ta jest lekko gorzka w smaku i ma chrupiącą konsystencję. Mimo, iż zielona papryka jest bardzo zdrowa, jej bardziej dojrzałe odpowiedniczki mają około dwa razy więcej witaminy C i prawie dziewięć razy więcej beta-karotenu. Spośród wszystkich czterech rodzajów papryk, zielona papryka ma najmniej kalorii i węglowodanów,. Zawiera ona ponad 70 procent wody oraz dwa gramy błonnika, który pomaga nam uniknąć przejadania się . Oprócz zawartości błonnika, zielona papryka dostarcza...

Odchudzacie się? To warzywo, będzie dla was nieocenioną pomocą
Flickr
Newsy
Odchudzacie się? To warzywo będzie dla was nieocenioną pomocą
Lato to czas, kiedy większość osób myśli o zrzuceniu kilku nadprogramowych kilogramów. W tym dietetycznym zamyśle i jego efektywnej realizacji wesprze was pewne znane warzywo...

W okresie letnim łatwiej też zrealizować marzenia o idealnej wadze. Właśnie teraz macie dostęp do prawdziwej skarbnicy świeżych, sezonowych warzyw i owoców, organizm nie łaknie tak bardzo tłustych i treściwych potraw, a pogoda sprzyja spacerom i pływaniu.  Jak przyrządzać dietetyczną cukinię?  Szczególnie jedno warzywo jest dużym sprzymierzeńcem ludzi odchudzających się. Cukinia, bo o niej mowa, to roślina, która w 100 g zawiera tylko 17 kcal. Właściwości odchudzające zawdzięcza m.in. śladowej zawartości cukrów prostych oraz przeciwlegle dużej zawartości błonnika. Można więc sięgać po nią bezkarnie, będąc na diecie. Jest smaczna, pożywna i wciąż niedoceniana przez Polaków.  Cukinię można jeść na surowo. W tej postaci jest świetnym dodatkiem do sałatek. Jeżeli zależy wam na figurze, powinniście zrezygnować raczej z jej smażenia, natomiast możecie ją piec, grillować i gotować na parze. Doskonale smakuje faszerowana mięsem lub w towarzystwie innych pieczonych warzyw i fety.  Co takiego ma w sobie cukinia, że jej jedzenie odchudza?  Zawiera jod, który przyspiesza wasz metabolizm. Dzięki temu organizm jest w stanie spalić więcej tłuszczu.    Cukinia to źródło potasu, który zapobiega gromadzeniu się wody w organizmie.  W porównaniu z innymi warzywami (nie mówiąc już o owocach) cukinia zawiera znikome ilości cukrów prostych, odpowiedzialnych za dodatkowe kilogramy.  Ma za to dużo błonnika, który poprawia funkcjonowanie jelit. Dzięki niemu ciało szybciej pozbywa się toksyn. Powoduje on też uczucie sytości, dzięki czemu nie macie ochoty podjadać między posiłkami.  I co najważniejsze, zawiera bardzo mało kalorii. W 100 g tego warzywa jest zaledwie 17 kcal. ...

Węgierskie leczo
Gotujmy.pl/jovi
Newsy
Przepis na jednogarnkowe leczo węgierskie z kiełbasą. Pamiętajcie o 1 zasadzie, a wyjdzie idealne
Leczo to wyborne jednogarnkowe danie z papryki, kiełbasy, cebuli oraz pomidorów. Nikt się mu nie oprze!

Leczo przyrządza się na bazie papryki. Papryka to prawdziwa bomba witaminowa. Zawiera czterokrotnie więcej witaminy C niż cytryna. Bogata jest również w potas, wapń, witaminę A i E. Spożywanie papryki pomaga obniżyć ciśnienie krwi oraz poprawia libido. Papryka jest nisko kaloryczna i znakomicie wspomaga odchudzanie. Wspaniałe właściwości papryki można by wymieniać bez końca. Można też pójść do sklepu warzywnego lub na pobliski bazarek, kupić potrzebne produkty i zrobić pyszne leczo według naszego przepisu! Czym różni się leczo polskie od węgierskiego? Leczo to danie z którego słynie kuchnia węgierska. Oprócz mieszanki papryk, leczo zawiera kiełbasę, dużo cebuli, świeże pomidory oraz koncentrat pomidorowy. W Polsce często wzbogacamy tę potrawę cukinią, pieczarkami, marchewką, bakłażanem lub innymi ulubionymi warzywami.  Aby zrobić naprawdę pyszne leczo, trzeba pamiętać o tym,  aby użyć podobnych ilości składników! Leczo jest bardzo sycące, rozgrzewające, zdrowe i pyszne! Nieustannie podbija nasze podniebienia.  Przepis na leczo węgierskie 1 kg świeżej papryki kolorowej ½ kg pieczarek 2 cukinie 2 cebule 6 pomidorów 4 kiełbasy śląskie 1 koncentrat pomidorowy 2-3 łyżki ketchupu sól pieprz papryka słodka papryka ostra olej do smażenia Sposób przygotowania: Paprykę bez gniazd nasiennych, cebulę, pieczarki, kiełbasę, cukinię oraz sparzone i obrane ze skóry pomidory, pokrójcie w kostkę. Na oleju podsmażcie kiełbasę, potem dodajcie cebulę i przełóżcie składniki do dużego garnka.  Następnie dodajcie paprykę, pieczarki, cukinię, pomidory, podlejcie odrobiną wody i na małym ogniu duście do miękkości pod przykryciem.  Na końcu dodajcie koncentrat pomidorowy, ketchup i przyprawy. Gotowe! Źródło: gotujmy.pl ...

Jak szybko pokroić paprykę? Genialny trik, który pokochacie od razu
Adobe Stock
Newsy
Jak szybko pokroić paprykę? Genialny trik, który pokochacie od razu
Jak łatwo pokroić paprykę czerwoną, zieloną i żółtą? Oprócz triku opowiemy wam dzisiaj też na pytanie czy kolor papryki ma znaczenie i można po nim poznać, która jest najzdrowsza.

Papryka nie jest warzywem specjalnie wygodnym do krojenia. To przed to, że ma przestronną bryłę, pustą w środku. Jak byście się do niej nie zabierali, zawsze albo wkroicie się w gniazdo nasienne, albo zamiast równo pokroić omyłkowo ją rozerwiecie. Trudno też uzyskać z niej proste słupki i z reguły zadowalamy się zaokrąglonymi kształtami lub małymi kawałkami. Jest jednak pewien sposób na idealne słupki papryki, bez wyrzucania połowy warzywa. Jak w łatwy sposób idealnie pokroić paprykę? Ten sposób krojenia papryki przedstawił ekspert – jest szefem kuchni i właścicielem restauracji The Macro Kitchen oraz użytkownikiem Tiktoka, który chętnie dzieli się z innymi swoimi kuchennymi poradami. Krojenie papryki wg The Macro Kitchen: Odkrójcie wierzch papryki i wyciśnijcie z niego resztę ogonka, a następnie odkrójcie spód warzywa. Powstałą rolkę wypełnioną gniazdem nasiennym przetnijcie w jednym miejscu. Rozłóżcie paprykę na płask, i równym cięciem oddzielcie miąższ od gniazda nasiennego, tworząc płaski, szeroki pas papryki. Teraz już bez trudu potnijcie paprykę na równe słupki. @themacrokitchen How I Cut Bell Peppers 🫑 #learnontiktok #foodtok #chef ♬ original sound - TheMacroKitchen Papryka czerwona, zielona czy żółta – która papryka jest najzdrowsza? Nie ma najzdrowszej papryki, ponieważ wszystkie są zdrowe. To, jaki papryka ma kolor zależy od wartości odżywczych, które zawiera, jednak różnice pomiędzy nimi są niewielkie z minimalną przewagą na korzyść papryki czerwonej. Wszystkie papryki zawierają: Witaminę C, w dużych ilościach Beta-karoten Likopen Witaminy z grupy B Witaminę E Potas Fosfor Magnez Żelazo Wartościowe przeciwutleniacze...