To popularne warzywo pomaga schudnąć i zmniejsza ból w stawach. Jedzcie je codziennie
Flickr
Newsy

To popularne warzywo pomaga schudnąć i zmniejsza ból w stawach. Jedzcie je codziennie

Chcecie zadbać o swoje zęby, stawy, a przy tym nawet schudnąć? Pomoże wam w tym pyszne warzywo, które na pewno doskonale znacie.

Co się stanie, jeśli codziennie będziecie jeść paprykę? Same dobre rzeczy! To warzywo jest bogate w cenne składniki odżywcze, które pozytywnie wpływają na cały organizm. Będziecie nie tylko zdrowsi dzięki papryce, ale też pomoże ona wam na niektóre dolegliwości. A nawet może ułatwić zrzucenie kilku kilogramów! Dowiedzcie się, jakie są zalety jedzenia papryki (w każdym jej kolorze). 

Jakie witaminy ma papryka?

Zacznijmy od witamin i składników odżywczych. W papryce znajdziecie:

  • witaminę C

  • witaminę A

  • witaminę E

  • witaminy z grupy B (B1, B2, B3 i B6)

Ponadto, papryka zawiera betakaroten, który wspomaga zdrowie naszych oczu oraz potas, który korzystnie wpływa na układ nerwowy. Należy wspomnieć też o polifenolach, które mogą zmniejszać prawdopodobieństwo zachorowania na różne nowotwory. 

Zobacz także
Surówka z kiszonej kapusty to idealna propozycja. 1 składnik sprawi, że będzie jeszcze zdrowsza

Surówka z kiszonej kapusty z papryką i porem. 1 składnik sprawi, że będzie jeszcze zdrowsza

Jak szybko pokroić paprykę? Genialny trik, który pokochacie od razu

Jak szybko pokroić paprykę? Genialny trik, który pokochacie od razu

Właściwości zdrowotne papryki

Jeśli często bolą was stawy przez nawracające stany zapalne, papryka może być waszym sprzymierzeńcem dzięki wysokiej zawartości witaminy C. Pomoże też w utrzymaniu zdrowych zębów - gryzienie dość twardej papryki działa na zęby podobnie jak ich szczotkowanie.

Dodatkowo dzięki temu, że 92 procent papryki stanowi woda, jedzenie tego warzywa pobudza ślinianki i pozwala pozbyć się resztek pokarmu z zakamarków w jamie ustnej, a tym samym zmniejsza ryzyko próchnicy czy chorób przyzębia. 

Nieoceniony jest też wpływ papryki na odchudzanie. Przede wszystkim, dzięki wspomnianej wysokiej zawartości wody, chrupanie papryki pozwala zaspokoić apetyt i jest dobrą alternatywą dla podjadania mniej zdrowych przysmaków. Zawiera też dużo błonnika, który odpowiada za uczucie sytości, a także wspomaga pracę układu trawiennego. 

Jak przyrządzić paprykę?

Sposobów na wykorzystanie papryki w kuchni jest bardzo dużo. Warto jeść to warzywo jak najczęściej, by maksymalnie skorzystać z jego drogocennych właściwości.

Poza jedzeniem papryki na surowo na kanapkach z masłem i świeżym chlebem, warto włączyć paprykę do swojego jadłospisu jako składnik dań na gorąco.

Doskonała jest klasyczna papryka faszerowana, na przykład mielonym mięsem i ryżem, ale można też wykorzystać inne, ulubione dodatki do farszu - jak choćby grzyby czy fasolę. 

Papryka jest też obowiązkowym składnikiem leczo czy gulaszu. Będzie doskonała do mięsa do placków po węgiersku! A na zimę polecamy wam zrobić marynowaną paprykę do słoików.

Źródło: zywienie.medonet.pl

Magda Gessler odpowiada na pytania

Która papryka jest najzdrowsza? Zielona, żółta, pomarańczowa czy czerwona?
Adobe Stock
Newsy
Która papryka jest najzdrowsza? Zielona, żółta, pomarańczowa czy czerwona?
Jaką paprykę jecie najczęściej i która jest dla was najsmaczniejsza? Wiecie, która z nich jest najzdrowsza? Rozwiejemy wasze wątpliwości.

Papryka to jedno z nielicznych warzyw, które zachowuje swoje dobroczynne właściwości pod wpływem duszenia i pieczenia. Jest nie tylko smaczna, ale również bardzo zdrowa. Istnieje wiele odmian i kolorów papryki . Do wyboru mamy paprykę zieloną, żółtą, pomarańczową oraz czerwoną. Która z nich jest najzdrowsza? Która papryka jest najzdrowsza? Spośród wielu kolorów papryk, to właśnie chyba najpopularniejsza z dostępnych odmian, czyli  czerwona papryka uważana jest za najzdrowszą. Warzywo to: jest pomocne w zapobieganiu choroby wieńcowej serca rozszerza naczynia krwionośne rozgrzewa organizm od środka jest pełne przeciwutleniaczy chroni tkanki przed uszkodzeniami DNA wzmacnia odporność pomaga w naprawie uszkodzonych tkanek mózgowych zmniejsza ryzyko stresu oksydacyjnego, astmy dziecięcej i raka poprawia zdrowie kości opóźnia procesy starzenia łagodzi dokuczliwe skutki menopauzy Czym się charakteryzują, jak smakują i jakie właściwości mają różne kolory papryk? Przeczytajcie. Dlaczego warto jeść zieloną paprykę? Zielona papryka to papryka, która po prostu jeszcze nie dojrzała. Gdy pozostawimy ją na krzaku początkowo staje się żółta, a następnie pomarańczowa i czerwona. Papryka ta jest lekko gorzka w smaku i ma chrupiącą konsystencję. Mimo, iż zielona papryka jest bardzo zdrowa, jej bardziej dojrzałe odpowiedniczki mają około dwa razy więcej witaminy C i prawie dziewięć razy więcej beta-karotenu. Spośród wszystkich czterech rodzajów papryk, zielona papryka ma najmniej kalorii i węglowodanów,. Zawiera ona ponad 70 procent wody oraz dwa gramy błonnika, który pomaga nam uniknąć przejadania się . Oprócz zawartości błonnika, zielona papryka dostarcza...

Jedzcie te warzywa a podniesiecie odporność przed sezonem grypowym. To ostatni dzwonek
Pixabay
Newsy
Jedzcie te warzywa, a poprawicie swoją odporność przed sezonem grypowym. To już ostatni dzwonek
Jeśli chcecie zachować tej jesieni zdrowie, zacznijcie jeść te warzywa. To prawdziwy zastrzyk dla waszego zdrowia!

Niestety już wkrótce rozpocznie się kolejny sezon grypowy . Jak się przed nim uchronić? Zadbajcie o swoją odporność włączając do swojej codziennej diety te oto liściaste warzywa. Dzięki nim będziecie zdrowi i unikniecie wielu przykrych dolegliwości. Jak poprawić swoją odporność? Na zewnątrz robi się coraz chłodniej. W nocy temperatury w wielu miejscach naszego kraju sięgają 4-5 stopni. Jesień to okres wzmożonych przeziębień i szalejącej grypy. Jak się przed nimi uchronić? Zadbajcie o swoją odporność. To ostatni dzwonek, aby to zrobić. Jeśli chcecie zachować tej jesieni zdrowie, zacznijcie jeść świeże liściaste warzywa, takie jak np. różne gatunki sałat. To nie tylko smaczna propozycja na obiad czy kolację, ale też bogactwo witamin i minerałów. Grupa warzyw liściastych jest naprawdę bardzo bogata. Warto sięgać np. po gotowe mieszanki sałat, które odpowiednio dobrane przez specjalistów są przemyślanymi kompozycjami zarówno smaków, jak i wartości odżywczych - mówi w rozmowie z Gazetą Pomorską Katarzyna Głębocka, ekspertka marki Eisberg. Co konkretnie jeść, by wzmocnić odporność? Włączcie do swojego codziennego menu następujące warzywa: Jarmuż . Jarmuż to zielone, liściaste warzywo, które jest bogate w liczne składniki odżywcze. Regularne jedzenie jarmużu może oferować szereg korzyści zdrowotnych dla całego naszego organizmu. W jarmużu znajduje się wiele silnych przeciwutleniaczy, w tym kwercetyna i kemferol, które mają wiele korzystnych właściwości. Jarmuż jest niezwykle bogaty w witaminę C, przeciwutleniacz, który pełni wiele ważnych funkcji w organizmie. Jedna filiżanka surowego jarmużu zawiera więcej witaminy C niż pomarańcza. Jarmuż zawiera również substancje wiążące kwasy żółciowe i obniżające poziom cholesterolu...

Jedzcie te warzywa, a będziecie wyglądali 10 lat młodziej! Stracicie też kilka centymetrów w pasie
AdobeStock
Newsy
Jedzcie te warzywa, a będziecie wyglądali 10 lat młodziej! Stracicie też kilka centymetrów w pasie
Nie od dziś wiadomo, że warzywa są podstawą każdej zdrowej diety odchudzającej. Warto jeść jak najwięcej czerwonych warzyw, które nie tylko są zdrowe, ale także pomogą wam szybciej schudnąć! Sprawdźcie szczegóły.

Warzywa to skarbnica witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jeżeli chcecie zadbać o swoje zdrowie, to koniecznie w waszej codziennej diecie powinny znaleźć się warzywa! Poniżej opisujemy właściwości zdrowotne czerwonych warzyw, które wspaniale wpływają na zdrowie i samopoczucie. Witaminy w czerwonych warzywach Podstawą do tego, by jak najwięcej skorzystać na jedzeniu warzyw jest ich odpowiednie przygotowanie. Najlepiej spożywać je na surowo (z wyjątkiem tych, które się do tego nie nadają, jak np. ziemniaki) lub gotowane na parze . Warzywa gotowane w wodzie lub smażone niestety będą pozbawione wielu witamin przez wpływ wysokiej temperatury. Dobrym pomysłem jest też kiszenie i konserwowanie warzyw , by zachować jak najwięcej zawartych w nich witamin i minerałów. Bardzo dobre dla zdrowia są czerwone warzywa ze względu na znajdujące się w nich minerały, które wspomagają układ krwionośny i pracę serca. Buraki Osoby zmagające się z niedokrwistością (anemią) oraz kobiety cierpiące na bardzo obfite miesiączki powinny koniecznie włączyć do swojej diety buraki. Te warzywa doskonale wspomagają produkcję czerwonych krwinek i wzmacniają organizm . Znajduje się w nich: Witamina A Witamina C Kwas foliowy Błonnik Wapń Potas Betakaroten Pomidory Zawarty w pomidorach potas pomoże przy problemach z prawidłowym ciśnieniem krwi oraz w przypadku „syndromu dnia poprzedniego” , czyli po przesadzeniu z alkoholem! Sok z pomidorów szybko postawi was wtedy na nogi. Poza potasem w pomidorach znajduje się: Magnez Wapń Mangan Witamina C Papryczka chili i czerwona papryka W papryczce chili znajduje się kapsaicyna , która świetnie podkręca metabolizm i wspomaga przemianę materii. Ponadto pomaga zwalczać...

Sprytny trik na przyspieszenie dojrzewania papryki. Te sztuczki znają tylko wielcy producenci warzyw
Flickr
Newsy
Dieta paprykowa jest pyszna i błyskawicznie odchudza. W tydzień zrzucicie nawet 3 kilogramy
Czerwona papryka ma wiele cennych antyoksydantów, a poza tym zbawiennie wpływa na organizm. Zastosowanie diety na bazie tego warzywa, pozwoli wam w szybki i skuteczny sposób zrzucić zbędne kilogramy!

Odpowiednie odżywianie, a także regularna aktywność fizyczna, przyczyniają się nie tylko zgrabniejszej sylwetki, utraty zbędnych kilogramów, ale również do lepszego zdrowia. Taki tryb życia zapewnia właściwe funkcjonowanie organizmu, a zarazem lepsze samopoczucie. W ostatnim czasie można zauważyć, że coraz więcej osób decyduje się na zmianę codziennych nawyków ze względów zdrowotnych.  I taki właśnie sposób podejścia do sprawy może przynieść satysfakcjonujący efekt w postaci schudnięcia czy poprawienia stanu swojego organizmu. Jednak do tego wszystkiego można od czasu do czasu dołożyć coś w rodzaju sezonowego wykorzystania warzyw i owoców sezonowych - na tym polega właśnie m.in. dieta paprykowa. Odchudzająca dieta paprykowa Ten sposób odżywiania nie wymaga wielkich wyrzeczeń, a dzięki niemu już w krótkim czasie można zauważyć świetne efekty, jak mniej kilogramów na wadze czy lepsze samopoczucie. W ciągu jednego tygodnia, można stracić nawet do trzech kilogramów! To doskonała opcja dla osób, które rozpoczynają swoją przygodę ze zdrowym stylem życia lub po prostu chcą zrzucić nadmierną masę ciała w dość krótkim czasie. Zasady diety paprykowej  Jak każdy sposób odżywiania, tak i dieta paprykowa ma swoje zasady, których należy przestrzegać, aby móc w niedługim czasie cieszyć się świetnymi efektami. Do podstawowych reguł tej diety, zalicza się jedzenie papryki trzy razy dziennie pod różną postacią, a także wykluczenie takich produktów jak: słodycze gazowane słodzone napoje alkohol fast foody tłuste mięsa W codziennym żywieniu zaleca się również ograniczenie picia większej ilości soków, kompotów,  kawy oraz herbaty - z wyjątkiem zielonej. ...