galaretka drobiowo wieprzowa
Gotujmy.pl/Gosia47-47
Newsy

To połączenie zachwyca nawet najbardziej wybrednych - galaretka drobiowa z dodatkiem...

Galaretka to jedna z tradycyjnie przygotowywanych świątecznych przystawek. Ta z dodatkiem mięsa idealnie sprawdzi się podczas pierwszego lub drugiego dnia świąt.

Wytrawna galareta na świątecznym stole zazwyczaj pojawia się w wersji rybnej. W najpopularniejszej wersji jest to karp, czasem decydujemy się również na białe mięso mintaja. Jeśli zdecydujecie się podać galaretkę z mięsem polecamy delikatnego kurczaka. W poniższym przepisie został połączony z chudą szynką. Wprost zakochacie się w tym połączeniu smakowym. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak podawać galaretę drobiową?

Możecie tradycyjnie przygotować ją w foremkach, jednakowych filiżankach lub kubeczkach po jogurcie. Doskonale sprawdzą się również większe silikonowe papilotki. Ponieważ galareta jest przejrzysta możecie zrobić ją w szklanych pucharkach – doskonale będzie widać wszystkie składniki. Tak elegancko podane danie z pewnością zrobi wrażenie na gościach.

Do tej przekąski warto podać gościom ćwiartki cytryny, odrobinę octu oraz pieczywo.

Przepis na galaretkę drobiowo-wieprzową 

Składniki

  • 8 udek z kurczaka
  • 80 dag surowej szynki wieprzowej
  • 2 kostki rosołowe
  • 5 jajek
  • 2 marchewki
  • Mała puszka kukurydzy
  • Posiekany koperek
  • Posiekany koperek
  • sól i pieprz do smaku
  • Przyprawa typu jarzynka lub vegeta
  • Żelatyna

Przygotowanie

  1. Wlejcie do dużego garnka 2 litry wody i włóżcie uda z kurczaka oraz szynkę.
  2. Wrzućcie obrane marchewki, kostki rosołowe i doprawcie solą. Gotujcie całość aż zmięknie.
  3. W osobnym garnku ugotujcie jajka na twardo.
  4. Wyjmijcie z garnka mięso i marchewki.
  5. Przyprawcie rosół vegetą oraz solą i pieprzem do smaku i dodajcie żelatynę (zgodnie z instrukcją na opakowaniu).
  6. Miękkie mięso wystudźcie i oddzielcie je od kości i skóry. Podzielcie na mniejsze kawałki.
  7. Na spodzie małych pojemniczków połóżcie po plasterku marchewki, ćwiartce jajka, odrobinę posiekanego koperku i kukurydzę konserwową.
  8. Na warzywa włóżcie trochę mięsa.
  9. Każdą porcję zalejcie rosołem.
  10. Odstawcie do lodówki na kilka godzin, żeby galareta stężała. 

Źródło: gotujmy.pl

Galaretka na wielkanoc
Gotujmy.pl/CORAL
Newsy
Powalająca w smaku wielkanocna galaretka z jajkiem. Dodajcie do niej 1 nietypowy składnik. Będzie smakowała genialnie
Poznajcie przepis na te przepiękne i niezwykle smaczne wielkanocne galaretki.

W Wielkanoc jajka królują na stołach. Jeśli szukacie pomysłów na ich przygotowanie inne niż jajka na twardo lub jajka faszerowane, dobrym pomysłem jest przygotowanie jajek w galarecie. Zachwycą was smakiem! Poznajcie przepis na jajka w galarecie z dodatkiem składnika, który niesamowicie wzbogaca smak i powoduje, że galareta wygląda nieszablonowo. Wielkanocna galaretka z jajkami Oprócz tego, że wybornie smakuje, bardzo zdobi też wielkanocny stół. Przygotujcie ją, bo będzie przyciągać wzrok wszystkich wielkanocnych gości. Składniki na wielkanocną galaretkę z jajkami 2 szklanki bulionu warzywnego Udko kurczaka 4 łyżki groszku konserwowego 4 łyżki kukurydzy z puszki Marchewka 2 ogórki konserwowe 2 jajka Łyżka koncentratu pomidorowego Łyżka octu balsamicznego Cukier Sól Pieprz 10 g żelatyny Przygotowanie wielkanocnej galaretki z jajkiem Groszek i kukurydzę odsączcie z zalewy. Jajka ugotujcie na twardo. Ugotujcie udka i marchewkę, potem oddzielcie mięso od kości i pokrójcie w drobną kostkę lub podzielcie na cząstki za pomocą widelca. Marchewkę i ogórki pokrójcie na plasterki. Bulion wymieszajcie z koncentratem pomidorowym, octem balsamicznym i cukrem. Podgrzejcie i rozpuśćcie w bulionie żelatynę. Doprawcie bulion do smaku solą i pieprzem.  Małe salaterki opłuczcie wodą, wyłóżcie na spód połówki obranych jajek, zalejcie kilkoma łyżkami galarety. Rozłóżcie połowę plastrów marchewki i ogórków oraz kukurydzę i groszek. Zalejcie warstwę warzyw galaretą.  Odstawcie salaterki do lodówki lub zamrażarki na kilkanaście minut, jeśli chcecie przyspieszyć ten proces. Wyjmijcie, gdy galareta się zetnie, dodajcie cząstki kurczaka, pozostałe warzywa i zalecie...

jak zrobić zimne nóżki galaretę
Gotujmy.pl
Newsy
Zimne nóżki z kurczakiem i jajkiem na świąteczne śniadanie. Podajcie je z cytryną i octem
Galareta, zimne nóżki, a może drygle? Jak zwał, tak zwał. Przyrządźcie to z dodatkiem różnych warzyw, a goście nie będą mogli wyjść z podziwu.

Efektowna galareta to kulinarna propozycja nie tylko na święta. Popularne zimne nóżki świetnie będą smakowały z dodatkiem odrobiny kwaśnego smaku. Delikatną kwasowość zapewni tradycyjny ocet lub nieco bardziej popularna w ostatnich latach cytryna. Wybór należy tylko do was. Galareta, zwana w niektórych miejscach naszego kraju także dryglami, uda się wam bez grama żelatyny. Kluczem do tego jest oczywiście długie gotowanie różnych gatunków mięs z kośćmi. Taki proces zapewni wam prawidłowe, tężejące działanie kolagenu. Przepis na galaretę – zimne nóżki z kurczakiem i jajkiem Składniki: 2 golonki wieprzowe 1 nóżka wieprzowa 2 udka z kurczaka 3-4 marchewki 1 korzeń pietruszki 3-4 jajka 1 puszka groszku konserwowego Sól morska do smaku Pieprz czarny mielony 5 ząbków czosnku Opcjonalnie - ok. 8-10 oliwek czarnych 5 liści laurowych 6 ziarenek ziela angielskiego 1 łyżka pieprzu ziarnistego Przygotowanie: Nóżki i golonki w razie potrzeby opalcie nad gazem i oskrobcie dokładnie. Oczyśćcie udka z kurczaka. Obierzcie marchewkę i pietruszkę ze skórki. Nóżki i golonki włóżcie do garnka, zalejcie zimną wodą, dodajcie obrane warzywa, liście laurowe i ziele angielskie, a także pieprz w kulkach. Gotujcie na maleńkim ogniu pod przykryciem przez ok. 3-4 godziny. Kiedy warzywa będą już miękkie, wyjmijcie je w trakcie gotowania, tak by potem dodać je do galarety. Doprawcie gotujące się mięso solą. Po ok. 2 godzinach gotowania wieprzowiny dodajcie do garnka udka drobiowe. Po 3-4 godzinach gotowania przecedźcie mięso, wywar zostawcie w garnku i dodajcie do niego przeciśnięty przez praskę czosnek, a także mielony pieprz. Ugotujcie jajka na twardo w innym garnku. Mięso oddzielcie od...

Nie ma lepszej wiosennej zupy. Zróbcie pyszną koperkową z lanymi kluseczkami
Gotujmy.pl/paprotka25
Newsy
Nie ma lepszej wiosennej zupy. Zróbcie pyszną koperkową z lanymi kluseczkami
Pyszna zupa koperkowa to smak młodości dla wielu z was. Podajcie ją z kluskami lanymi, a będzie jeszcze smaczniejsza.

Zupa koperkowa najlepiej smakuje późną wiosną, przyrządzona na świeżym koperku, kiedy wszyscy spragnieni są świeżych smaków. Koperek to jedno z rodzimych ziół, którego nie doceniacie, a które jest niezwykle pyszne. Jeśli nie robiliście nigdy zupy koperkowej w wersji z lanymi kluseczkami , musicie to nadrobić. Tak smakuje najlepiej. Skorzystajcie z tego przepisu. Przepis na koperkową z lanymi kluseczkami Zupa z tego przepisu nie ma sobie równych. Koperkowa jest lekka, ale syci. Delikatny smak odpowiada niemal każdemu. Składniki na zupę koperkową duże udko z kurczaka liście laurowe ziele angielskie kulki jałowca 4 marchewki 2 pietruszki kawałek selera biała część pora 2 pęczki kopru 3 łyżki masła 3 łyżki śmietany pieprz i sól do smaku 1,5 l wody Składniki na lane kluski : 2 duże jajka 4 łyżki mąki pszennej Odrobina zimnej wody Przygotowanie zupy koperkowej z lanymi kluskami Umyjcie udko. Włóżcie je do garnka i zalejcie wodą. Dodajcie liście laurowe, jałowiec i ziele angielskie. Gotujcie udko przez pewien czas. Pokrójcie warzywa. Por i marchewkę pokrójcie bardzo drobno. Możecie zetrzeć też warzywa na tarce. Dodajcie do wywaru mięsnego warzywa: pietruszkę, seler, por, marchewkę. Gotujcie do momentu, aż warzywa zmiękną całkiem. Doprawcie zupę solą i pieprzem. Posiekajcie bardzo drobno koperek. Na patelni rozpuśćcie masło. Przesmażcie na maśle koperek przez ok. 1-2 minuty, Zawartość patelni przelejcie do garnka z z wywarem. Podgotujcie razem wszystkie składniki. Do miseczki włóżcie śmietanką. Dolejcie do niej trochę zupy. Dokładnie wymieszajcie. Przelejcie zaprawioną śmietanę do zupy. Przygotujcie kluski lane: roztrzepcie jajka widelcem z mąką i...

Błyskawiczne gołąbki z kiszonej kapusty. Z takim sosem smakują genialnie
Gotujmy.pl
Newsy
Błyskawiczne gołąbki z kiszonej kapusty. Z takim sosem smakują genialnie
Szukacie pomysłu na odczarowanie standardowych i tradycyjnych gołąbków? Zróbcie je z użyciem kapusty kiszonej!

To naprawdę niecodzienny przepis. Słyszeliście kiedyś o gołąbkach bez zawijania z dodatkiem kapusty kiszonej? Jeśli nie, nic nie stoi na przeszkodzie, by spróbować je przygotować. Z dodatkiem prostego, szybkiego pomidorowego sosu, smakują naprawdę nieźle. To także alternatywa dla długiego gotowania liści ze świeżej białej kapusty. W tym przypadku wystarczy ugotować ryż i kapustę kiszoną, a reszta zrobi się właściwie sama. Przepis na gołąbki z kiszonej kapusty bez zawijania Składniki: 2 szklanki ryżu ugotowanego na sypko 50 dag mięsa mielonego (najlepiej z łopatki wieprzowej) 1 cebula 30 dag kiszona kapusta 2 jajka Sól Pieprz 2 kostki rosołowe Koncentrat pomidorowy Śmietana Olej rzepakowy Mąka pszenna Przygotowanie: W razie potrzeby wypłuczcie kapustę kiszoną. Zróbcie to jeżeli jest zbyt kwaśna lub słona. Zalejcie kapustę wodą i ugotujcie. Ryż ugotujcie na sypko z dodatkiem soli. Cebulę obierzcie z łupin i pokrójcie drobno. Pokrojoną cebulę podsmażcie na oleju. Wymieszajcie ugotowaną kapustę z cebulką i chwilę razem poduście na małym ogniu. Kiedy kapusta już będzie miękka, ostudźcie ją, a potem połączcie z ugotowanym ryżem i z mięsem mielonym. Dodajcie rozbite jajka i uformujcie masę na gołąbki. Formujcie gołąbki o podłużnym kształcie i obtaczajcie je w mące. Obsmażcie tak uformowane gołąbki na dobrze rozgrzanym oleju. Przełóżcie do garnka lub do naczynia żaroodpornego. Rozpuście kostki rosołowe w wodzie i zalejcie gołąbki tak, by przykryć je powstałym bulionem. Duście gołąbki pod przykryciem na małym ogniu, do momentu aż mięso będzie miękkie. Zagęśćcie pozostały po gołąbkach bulion łyżką lub dwiema łyżkami mąki. Następnie dodajcie do niego odrobinę koncentratu pomidorowego w celu...