Wytrawna galareta na świątecznym stole zazwyczaj pojawia się w wersji rybnej. W najpopularniejszej wersji jest to karp, czasem decydujemy się również na białe mięso mintaja. Jeśli zdecydujecie się podać galaretkę z mięsem polecamy delikatnego kurczaka. W poniższym przepisie został połączony z chudą szynką. Wprost zakochacie się w tym połączeniu smakowym. 

Jak podawać galaretę drobiową?

Możecie tradycyjnie przygotować ją w foremkach, jednakowych filiżankach lub kubeczkach po jogurcie. Doskonale sprawdzą się również większe silikonowe papilotki. Ponieważ galareta jest przejrzysta możecie zrobić ją w szklanych pucharkach – doskonale będzie widać wszystkie składniki. Tak elegancko podane danie z pewnością zrobi wrażenie na gościach.

Do tej przekąski warto podać gościom ćwiartki cytryny, odrobinę octu oraz pieczywo.

Przepis na galaretkę drobiowo-wieprzową 

Składniki

  • 8 udek z kurczaka
  • 80 dag surowej szynki wieprzowej
  • 2 kostki rosołowe
  • 5 jajek
  • 2 marchewki
  • Mała puszka kukurydzy
  • Posiekany koperek
  • Posiekany koperek
  • sól i pieprz do smaku
  • Przyprawa typu jarzynka lub vegeta
  • Żelatyna

Przygotowanie

  1. Wlejcie do dużego garnka 2 litry wody i włóżcie uda z kurczaka oraz szynkę.
  2. Wrzućcie obrane marchewki, kostki rosołowe i doprawcie solą. Gotujcie całość aż zmięknie.
  3. W osobnym garnku ugotujcie jajka na twardo.
  4. Wyjmijcie z garnka mięso i marchewki.
  5. Przyprawcie rosół vegetą oraz solą i pieprzem do smaku i dodajcie żelatynę (zgodnie z instrukcją na opakowaniu).
  6. Miękkie mięso wystudźcie i oddzielcie je od kości i skóry. Podzielcie na mniejsze kawałki.
  7. Na spodzie małych pojemniczków połóżcie po plasterku marchewki, ćwiartce jajka, odrobinę posiekanego koperku i kukurydzę konserwową.
  8. Na warzywa włóżcie trochę mięsa.
  9. Każdą porcję zalejcie rosołem.
  10. Odstawcie do lodówki na kilka godzin, żeby galareta stężała. 

Źródło: gotujmy.pl

Zobacz także: