Wytrawna galareta na świątecznym stole zazwyczaj pojawia się w wersji rybnej. W najpopularniejszej wersji jest to karp, czasem decydujemy się również na białe mięso mintaja. Jeśli zdecydujecie się podać galaretkę z mięsem polecamy delikatnego kurczaka. W poniższym przepisie został połączony z chudą szynką. Wprost zakochacie się w tym połączeniu smakowym.
Jak podawać galaretę drobiową?
Możecie tradycyjnie przygotować ją w foremkach, jednakowych filiżankach lub kubeczkach po jogurcie. Doskonale sprawdzą się również większe silikonowe papilotki. Ponieważ galareta jest przejrzysta możecie zrobić ją w szklanych pucharkach – doskonale będzie widać wszystkie składniki. Tak elegancko podane danie z pewnością zrobi wrażenie na gościach.
Do tej przekąski warto podać gościom ćwiartki cytryny, odrobinę octu oraz pieczywo.
Przepis na galaretkę drobiowo-wieprzową
Składniki
- 8 udek z kurczaka
- 80 dag surowej szynki wieprzowej
- 2 kostki rosołowe
- 5 jajek
- 2 marchewki
- Mała puszka kukurydzy
- Posiekany koperek
- Posiekany koperek
- sól i pieprz do smaku
- Przyprawa typu jarzynka lub vegeta
- Żelatyna
Przygotowanie
- Wlejcie do dużego garnka 2 litry wody i włóżcie uda z kurczaka oraz szynkę.
- Wrzućcie obrane marchewki, kostki rosołowe i doprawcie solą. Gotujcie całość aż zmięknie.
- W osobnym garnku ugotujcie jajka na twardo.
- Wyjmijcie z garnka mięso i marchewki.
- Przyprawcie rosół vegetą oraz solą i pieprzem do smaku i dodajcie żelatynę (zgodnie z instrukcją na opakowaniu).
- Miękkie mięso wystudźcie i oddzielcie je od kości i skóry. Podzielcie na mniejsze kawałki.
- Na spodzie małych pojemniczków połóżcie po plasterku marchewki, ćwiartce jajka, odrobinę posiekanego koperku i kukurydzę konserwową.
- Na warzywa włóżcie trochę mięsa.
- Każdą porcję zalejcie rosołem.
- Odstawcie do lodówki na kilka godzin, żeby galareta stężała.
Źródło: gotujmy.pl