To połączenie produktów to tortura dla układu trawiennego. Ból brzucha i wzdęcia gwarantowane
AdobeStock
Newsy

To połączenie produktów to tortura dla układu trawiennego. Ból brzucha i wzdęcia gwarantowane

Następnym razem dobrze się zastanówcie, zanim zjecie razem te dwa warzywa. Będą dużym wyzwaniem dla waszego układu trawiennego.

Nawet najbardziej zdrowe produkty spożywcze, w połączeniu z innymi mogą stanowić mieszankę wybuchową. Tak dzieje się w przypadku papryki która, choć jest bardzo zdrowa, powinna być spożywana z rozwagą. A w duecie z uwielbianym przez Polaków warzywem może nieźle poturbować wasz układ trawienny! Sprawdźcie, z czym lepiej nie łączyć papryki w kuchni. 

Czy każdy może jeść paprykę?

Papryka jest warzywem bogatym w witaminy i składniki odżywcze. Ponadto, wykazuje ona szereg właściwości zdrowotnych, m.in.:

  • wzmacnia kości

  • podnosi odporność

  • zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory

  • zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego

  • obniża ciśnienie

Jednak papryka, pomimo swoich wspaniałych właściwości, jest dość ciężkostrawna. Osoby, które mają problemy z trawieniem lub cierpią na choroby układu pokarmowego powinny ograniczać to warzywo w swojej diecie lub całkowicie z niego zrezygnować. Ponadto, papryka często wywołuje reakcje alergiczne - szczególnie u dzieci. 

Zobacz także
Jak prawidłowo kroić paprykę? Całe życie robiliście to źle.  Prosty patent Jaśka Kuronia

Jak prawidłowo kroić paprykę? Całe życie robiliście to źle. Oto prosty patent Jaśka Kuronia

Dodajcie do zeszklonej cebuli cukier, a stanie się coś niezwykłego. Wspaniale podkręci smak

Dodajcie do zeszklonej cebuli cukier, a stanie się coś niezwykłego. Wspaniale podkręci jej smak

Nie łączcie papryki z cebulą

Ze względu na to, że papryka jest ciężkostrawna, nie powinno się jej łączyć z… cebulą. Ta informacja może być sporym zaskoczeniem - w końcu w polskiej kuchni bardzo często łączymy te dwa warzywa. Są składnikiem leczo, gulaszu, zapiekanek warzywnych oraz sałatek. 

Cebula, podobnie jak papryka, także stanowi pewne wyzwanie dla układu trawiennego. Jest mocno wzdymająca, a w połączeniu z papryką może spowodować bóle brzucha i ogólny dyskomfort. Lepiej więc unikać takiego duetu w kuchni - zwłaszcza na surowo!

Papryka i cebula to nie jedyne produkty, których nie powinno się jeść w nadmiarze. Warzywa, choć są bardzo zdrowe, w zbyt dużych ilościach mogą zaszkodzić. Dzieje się tak ze względu na błonnik - gdy spożyjecie go za dużo, możecie odczuć takie dolegliwości, jak ból brzucha, wzdęcia, biegunki lub zaparcia. W tym przypadku sprawdza się stare porzekadło, że co za dużo, to niezdrowo!

Źródło: kobieta.interia.pl, vitapedia.pl

Magda Gessler odpowiada na pytania

Lubicie jeść czosnek? Część osób powinna go unikać dla własnego zdrowia
Pixabay
Newsy
Lubicie jeść czosnek? Część osób powinna go unikać dla własnego zdrowia
Chociaż czosnek jest bardzo smaczny i stosuje się go do przyrządzania wielu dań, niestety nie każdy powinien go jeść. Sprawdźcie szczegóły.

Nie ma lepszej przyprawy do niektórych dań niż świeży czosnek! Nadaje im niepowtarzalnego aromatu i charakteru, a niektóre z nich bez dodatku tego warzywa smakują bardzo przeciętnie. Wyobrażacie sobie pizzę albo szpinak bez dodatku czosnku? Niestety, okazuje się, że nie każdy powinien go jeść. Poniżej piszemy o skutkach ubocznych czosnku oraz o tym, kiedy jego spożycie jest niewskazane. Sprawdźcie! Właściwości czosnku Czosnek stosowany jest przez ludzkość od wieków, ze względu na jego wspaniałe prozdrowotne właściwości oraz wyjątkowy smak. Czosnek między innymi: Poprawi odporność waszego organizmu Usprawni pracę układu trawiennego Wspomoże ochronę przed wylewem i zawałem Zadziała antybakteryjnie, dzięki czemu świetnie się sprawdza w przypadku infekcji Reguluje ciśnienie krwi Wykazuje działanie przeciwnowotworowe Zbija gorączkę Działa antywirusowo, przeciwgrzybiczo i antybakteryjnie Pomaga wykrztuszać wydzielinę podczas infekcji Zmniejsza ból gardła Zapobiega podwyższeniu poziomu cholesterolu Skutki uboczne jedzenia czosnku Choć czosnek ma wiele zalet, niestety jak większość produktów nadających się do jedzenia, wykazuje on skutki uboczne. Nieprzyjemny zapach z ust po zjedzeniu czosnku, to tylko jeden z nich! Jeśli zjecie go za dużo, to szybko odczujecie nieprzyjemne dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Ból brzucha, wzdęcia, zgaga, to typowe objawy zjedzenia zbyt dużych ilości czosnku. Jeżeli towarzyszą wam bardzo często, powinniście ograniczyć to warzywo w swojej diecie. Pomocne może być stosowanie ekstraktów z czosnku zamiast świeżych ząbków, ponieważ mniej drażni żołądek. Pamiętajcie, że dziennie spożycie czosnku nie powinno przekraczać dwóch średnich ząbków. Kto nie powinien jeść czosnku? Ze względu na to, że...

czy jajka są zdrowe
AdobeStock
Newsy
Dodajecie to do jajek? To połączenie rujnuje wasze zdrowie
Mamy złą wiadomość dla miłośników potraw z jajek – okazuje się, że nie można ich jeść z bardzo popularnym składnikiem wielu dań. Zwłaszcza wielkanocnych!

Nie od dziś wiadomo, że pewne połączenia produktów niekoniecznie są najlepsze dla zdrowia. Okazuje się, że jajek nie powinno się łączyć z popularnymi dodatkami, bez których niektórzy nie wyobrażają sobie w ogóle gotowania! Domyślilibyście się? Czy jajka są zdrowe? Przez lata dietetycy stwierdzili, że pełne cholesterolu jajka są bardzo niezdrowe i powinno się ich jeść jak najmniej. Dziś już wiemy, że w jajkach zawarty jest tak zwany „zdrowy cholesterol”, a osoby cierpiące na podwyższony cholesterol nie tylko nie powinny ograniczać jajek – wręcz poleca im się jeść ich jak najwięcej! W jajkach znajdują się bowiem zdrowe tłuszcze nienasycone i lecytyna, która chroni organizm przed rozwojem miażdżycy. Ponadto, jaja są doskonałym źródłem białka. Tylko jedno jajko zapewnia aż 12% dziennego zapotrzebowania na białko u dorosłego człowieka! Dlatego szczególnie osoby na diecie wegetariańskiej, powinny jeść jak najwięcej jajek. Ile jajek można jeść tygodniowo? Jeśli nie jesteście pewni tego, ile jajek tygodniowo możecie bezpiecznie zjeść, to skorzystajcie z zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia. Zgodnie z nimi, dorosły człowiek może zjeść około 10 jajek na tydzień nie martwiąc się o swoje zdrowie. Z czym nie należy jeść jajek? Choć jajka są bardzo zdrowe, to okazuje się, że nie ze wszystkim można je zjeść! Pewne połączenia mogą źle wpłynąć na trawienie i ogólne zdrowie. Sprawdźcie, z czym lepiej jajek nie łączyć: Owoce Choć jedzenie owoców z jajkami brzmi dziwacznie, to przecież nie jest to takie zaskakujące połączenie. Wystarczy, że po zjedzonych na obiad jajkach, od razu sięgniecie po owoce na deser! Dietetycy twierdzą, że nie powinno się łączyć węglowodanów prostych (owoców) z białkiem, ponieważ składniki te są inaczej...

Wszyscy myślą, że to połączenie jest trujące. To bzdura, jedzcie tak na zdrowie
Pixabay
Newsy
Wszyscy myślą, że to połączenie jest trujące. To bzdura, jedzcie tak na zdrowie
Na pewno ktoś kiedyś namawiał was do rezygnacji z tego połączenia. To bez sensu!

Produkty spożywcze mogą stawać się przez łączenie ich z innymi produktami zdrowe i bardziej wartościowe, lub tracić dużo na wartości . Niestety, wokół szkodliwości połączeń produktów krąży bardzo wiele mitów. Wiele z nich słyszeliście pewnie podczas spotkań rodzinnych, a może natknęliście się też na nieprawdziwe porady w internecie. Przedstawiamy wam dziś jeden bardzo popularny mit na temat połączenia produktów spożywczych. Jeśli faktycznie stosujecie się do tej zasady, naprawdę dużo tracicie! Mit na temat szkodliwości produktów Chodzi o połączenie pomidora z ogórkiem. Wiele osób głosi, że przez zawartość askorbinazy, takie połączenie jest szkodliwe. To nieprawda! Skąd wziął się mit o szkodliwości połączenia ogórka z pomidorem? Propagatorzy tego mitu opierają się na tym, że świeże ogórki zawierają enzym askorbinazę. To enzym rozkładający kwas askorbinowy, czyli czynną formę witaminy C. Przez to łączenie ogórka (z askorbinazą) z pomidorem (źródłem witaminy C) ma być szkodliwe. Niektórzy idą nawet dalej i mówią, że wytwarzają się tam wtedy toksyny. Czy można łączyć ogórka z pomidorem? Świeże surowe ogórki faktycznie zawierają askorbinazę, czyli enzym rozkładający witaminę C. Dzieje się to jednak naprawdę w minimalnym stopniu. Poza tym, pomidory nie są wcale specjalnie znaczącym źródłem witaminy C w diecie. Jeśli chcielibyście stosować się do tej zasady, musielibyście unikać połączenia ogórków z każdym innym warzywem i owocem, bo prawie wszystkie zawierają witaminę C. Jedzcie ogórki z pomidorami na zdrowie. Łączcie je w: Sałatce greckiej Różnorodnych wiosennych sałatkach Sałatce szopskiej popularnej w Bułgarii Tradycyjnej gruzińskiej sałatce z...

Zapobiega chorobie Altzhaimera i otępieniu. Ta lecznicza przyprawa lepiej sie przyswaja w towarzystwie pieprzu
Adobe Stock
Newsy
Zapobiega chorobie Alzheimera i otępieniu. Łączcie tę leczniczą przyprawę ze zwykłym pieprzem.
Ta jaskrawożółta przyprawa dodana do rosołu czy ciasta, poprawi ich barwę na bardziej apetyczną. Jednocześnie przyniesie wam ogromne korzyści zdrowotne. Dodawajcie ją do potraw razem z pieprzem.

Kurkuma nazywana jest „kuzynką imbiru”. Z powodu koloru wykorzystywana jest do nadawania intensywnych, apetycznych barw potrawom. Dodana do ciasta czy makaronu, pomoże sprawić wrażenie, że ciasto zawiera w składzie więcej jajek. Ze względu na wartości zdrowotne powinna być na stałe włączona do naszego jadłospisu. I choć sama zawiera masę składników odżywczych, w towarzystwie czarnego pieprzu działa jeszcze lepiej. Jak działa kurkuma sama, a jak z dodatkiem pieprzu? Zdrowotne walory kurkumy Ważnym składnikiem kurkumy jest kurkumina. Udowodniono skuteczność tego składnika z terapii zaburzeń ośrodkowego układu nerwowego i zaburzeń metabolicznych. Jest wykorzystywana w leczeniu choroby Parkinsona, Alzheimera i depresji. Zmniejsza ryzyko udarów. Ma także właściwości: Przeciwzapalne Przeciwnowotworowe Przeciwwirusowe Antyoksydacyjnymi  Dzięki temu, że może hamować obrzęk płuc i włóknienie płuc, może być pomocna zarówno w zapobieganiu, jak i leczeniu COVID – 19. Używa się jej do leczenia zaburzeń żołądkowo – jelitowych: Niestrawności Zapalenia jelit Zapalenia trzustki Nowotworach układu pokarmowego Dzięki temu, że pobudza wydzielanie żółci, działa ochronnie na wątrobę. Kurkumina jest także wykorzystywana w terapiach odchudzających. Jej długotrwałe przyjmowanie, zapobiega nadmiernemu przyrostowi tkanki tłuszczowej. Wartości zdrowotne czarnego pieprzu W pieprzu z kolei występuje ważny składnik – piperyna. Dzięki tej substancji, pieprz to znacznie więcej niż tylko popularna przyprawa. Ma silne działanie lecznicze i odchudzające. Wzmacnia także układ odpornościowy. Koreańscy naukowcy odkryli pewną właściwość piperyny, która jak twierdzą, przyczyni się do zwalczenia problemu otyłości na świecie. Otóż...