Nawet najbardziej zdrowe produkty spożywcze, w połączeniu z innymi mogą stanowić mieszankę wybuchową. Tak dzieje się w przypadku papryki która, choć jest bardzo zdrowa, powinna być spożywana z rozwagą. A w duecie z uwielbianym przez Polaków warzywem może nieźle poturbować wasz układ trawienny! Sprawdźcie, z czym lepiej nie łączyć papryki w kuchni. 

Czy każdy może jeść paprykę?

Papryka jest warzywem bogatym w witaminy i składniki odżywcze. Ponadto, wykazuje ona szereg właściwości zdrowotnych, m.in.:

  • wzmacnia kości

  • podnosi odporność

  • zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory

  • zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego

  • obniża ciśnienie

Jednak papryka, pomimo swoich wspaniałych właściwości, jest dość ciężkostrawna. Osoby, które mają problemy z trawieniem lub cierpią na choroby układu pokarmowego powinny ograniczać to warzywo w swojej diecie lub całkowicie z niego zrezygnować. Ponadto, papryka często wywołuje reakcje alergiczne - szczególnie u dzieci. 

Zobacz także:

Nie łączcie papryki z cebulą

Ze względu na to, że papryka jest ciężkostrawna, nie powinno się jej łączyć z… cebulą. Ta informacja może być sporym zaskoczeniem - w końcu w polskiej kuchni bardzo często łączymy te dwa warzywa. Są składnikiem leczo, gulaszu, zapiekanek warzywnych oraz sałatek. 

Cebula, podobnie jak papryka, także stanowi pewne wyzwanie dla układu trawiennego. Jest mocno wzdymająca, a w połączeniu z papryką może spowodować bóle brzucha i ogólny dyskomfort. Lepiej więc unikać takiego duetu w kuchni - zwłaszcza na surowo!

Papryka i cebula to nie jedyne produkty, których nie powinno się jeść w nadmiarze. Warzywa, choć są bardzo zdrowe, w zbyt dużych ilościach mogą zaszkodzić. Dzieje się tak ze względu na błonnik - gdy spożyjecie go za dużo, możecie odczuć takie dolegliwości, jak ból brzucha, wzdęcia, biegunki lub zaparcia. W tym przypadku sprawdza się stare porzekadło, że co za dużo, to niezdrowo!

Źródło: kobieta.interia.pl, vitapedia.pl