To podobno najlepszy sos do makaronu na świecie. Tylko 3 składniki
Pixabay
Newsy

To podobno najlepszy sos do makaronu na świecie. Tylko 3 składniki

Szybki sos do makaronu to najlepszy sposób na błyskawiczny obiad w środku tygodnia. Nie musicie wcale sięgać po te ze słoika!

Sosy do makaronów to najczęściej szybkie sposoby na obiad, które zaczerpnięte są z kuchni włoskiej. Bardzo często nie wymagają ani wielu składników, ani wysokich umiejętności kulinarnych. Słynny serwis kulinarny Delish.com stworzył zestawienie najlepszych sosów do makaronów: zobaczcie, który wygrał!

Kuchnia włoska słynie z najlepszych potraw na świecie, które często bazują na lokalnych, klasycznych składnikach:

  • Oliwie z oliwek
  • Dojrzałych pomidorach
  • Owocach morza
  • Lokalnych włoskich serach (mozzarella, parmezan)
  • Czosnku
  • Ziołach

Magda Gessler odpowiada na pytania

Najlepszy sos do makaronu na świecie

Przepis na sos jest autorstwa Marcelli Hazan – popularnej autorki książek kulinarnych, poświęconych najczęściej właśnie kuchni włoskiej („Essentials of Classic Italian Cooking”). Wystarczą zaledwie… trzy składniki, a danie przygotuje się praktycznie samo!

Przepis na prosty sos do makaronu na szybko

Stworzycie go ze składników, które z pewnością macie w domu. To wyjątkowo ekonomiczna, niedroga w przygotowaniu i prosta metoda na pyszny obiad.

Składniki:

  • 2 puszki po 400 g pomidorów całych, obranych ze skórki
  • 1 cebula, obrana i przepołowiona
  • 6 łyżek masła
Zobacz także
Przepis na makaron po marynarsku Roberta Makłowicza. Prosty, ale wykwintny

Przepis na makaron po marynarsku Roberta Makłowicza. Prosty, ale wykwintny

Błyskawiczny makaron z sosem pomidorowym z przepisu Justyny Żyły. Pomysł na szybki obiad

Błyskawiczny makaron z sosem pomidorowym z przepisu Justyny Żyły. Pomysł na szybki obiad

Sposób przygotowania:

Wrzućcie wszystko do garnka i gotujcie na wolnym ogniu przez średnio 45 minut, mieszając od czasu do czasu. Na koniec wyjmijcie połówki cebuli. Sos połączcie z dowolnym rodzajem makaronu i gotowe!

Czytaj też:

Szybki mięsno-pomidorowy sos do makaronu. Doskonały na obiad
alien1985/Gotujmy.pl
Newsy
Szybki mięsno-pomidorowy sos do makaronu. Doskonały na obiad
Makarony z prostymi sosami to jedno z dań, po które najczęściej sięgacie, kiedy nie macie dużo czasu na przygotowanie obiadu. Jak je urozmaicić?

Chociaż makarony w sosach należą do tradycyjnych dań kuchni włoskiej, na stałe zagościły także w polskich jadłospisach. W supermarketach znajdziemy szeroki wybór sosów, które wystarczy podgrzać lub wymieszać z kilkoma składnikami, aby otrzymać smaczny i błyskawiczny obiad. Pastę, czyli makaron w sosie, można jednak tak samo szybko przygotować samodzielnie, bez półproduktów! Jak przygotować pyszny i szybki makaron w domu? Włosi są mistrzami w szybkich i smacznych obiadach, do których używają często lokalnych i łatwo dostępnych składników takich jak pomidory i przeciery z nich zrobione, czosnek, oliwa z oliwek oraz sery. Do najpopularniejszych, najprostszych dań, które można znaleźć w większości włoskich restauracji (także tych wykwintnych!) należą np. spaghetti z czosnkiem i oliwą (aglio e olio) lub spaghetti marinara składające się głównie z czosnku, ziół i dojrzałych pomidorów. Poniżej znajdziecie nieco bardziej meksykańską wariację na temat klasycznego, pomidorowego sosu. To bardziej treściwe, wzbogacone o mięso, kukurydzę oraz odrobinę pikantnych dodatków danie z pewnością wam posmakuje i zapewni energię na kilka godzin. Tego typu obiad przygotujecie maksymalnie w 30 minut, dlatego sprawdzi się nawet podczas zabieganego dnia. Nie będziecie też potrzebować tu wykwintnych czy ciężko dostępnych składników – większość z nich znajdziecie w swojej lodówce każdego dnia.  Przepis na mięsno-pomidorowy sos do makaronu Składniki: 30 dag mięsa mielonego pół puszki kukurydzy 2 szklanki przecieru pomidorowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju sól pieprz 1 łyżeczka ostrej pasty paprykowej papryka słodka oregano bazylia Przygotowanie: Cebulę drobno...

Przepis na makaron gryczany z kapustą włoską i pulpecikami
cris/Gotujmy.pl
Newsy
Makaron gryczany z pulpecikami - przepis na zdrowy i pyszny obiad [dieta SIRT]
Makaron gryczany to źródło błonnika oraz wielu makro i mikroelementów. Warto zastąpić nim biały makaron czy ziemniaki. Ten z pulpecikami nadaje się do jedzenia na diecie.

Makaron gryczany to składnik bardzo polecany w wielu dietach (lekkostrawnej, bezglutenowej, diecie sirt ). Ma on niski indeks glikemiczny, dzięki czemu mogą go bezpiecznie spożywać także diabetycy. W 100 g makaronu gryczanego znajduje się mniej niż 200 kcal, a więc znacznie mniej niż w klasycznym makaronie czy ryżu. Przepis na makaron gryczany z kapustą włoską i pulpecikami To wyjątkowo pyszne i bogate w składniki odżywcze danie, które sprawdzi się nawet u osób na lekkostrawnej czy odchudzającej diecie. Danie to można przygotować także na makaronie razowym lub orkiszowym. Składniki:  200 g makaronu gryczanego 200 g mięsa mielonego (mieszanego) 1 ząbek czosnku szczypta majeranku ¼ łyżeczki słodkiej papryki kilka kropli sosu sojowego mała cebula ostra papryczka 250 g kapusty włoskiej 100 g sera fontina (lub masdamer) 2 łyżki oliwy z oliwek pieprz sól opcjonalnie kilka ziarenek kolorowego pieprzu do dekoracji Przygotowanie: Kapustę poszatkujcie i ugotujcie al dente w osolonej wodzie. Mięso mielone doprawcie świeżo zmielonym pieprzem i sosem sojowym. Dodajcie zmiażdżony czosnek, majeranek, paprykę i wyróbcie całość na gładką masę. Uformujcie z niej małe kuleczki. Posiekajcie cebulę, zeszklijcie na oliwie, dodajcie pokrojoną papryczkę. Kuleczki mięsa przełóżcie na patelnię z cebulą i smażcie chwilę z każdej strony. W międzyczasie ugotujcie makaron . Kapustę odsączcie z nadmiaru wody, przełóżcie na patelnię z mięsem, a następnie wsypcie ugotowany, odcedzony makaron oraz żółty ser pokrojony w drobną kostkę. Trzymając patelnię na małym ogniu, całość delikatnie wymieszajcie. Możecie też dodać kilka łyżek wody z ugotowanego makaronu. Makaron przełóżcie na talerze. Źródło:...

gotowanie częste błędy
Pixabay
Newsy
Makaron gotujesz w garnku? Robisz niepotrzebny błąd. Marnujesz tylko wodę i swój cenny czas
Prawdopodobnie gotując makaron, popełniacie ten błąd. Rozwiązanie jest bardzo proste!

Czy przy gotowaniu makaronu można popełnić jakiś błąd? Oczywiście, i to nie jeden! Okazuje się, że przyrządzanie go nie jest tak banalnie proste, jak nam się wydawało. W dodatku wiele wskazuje na to, że przez całe życie źle go gotowaliśmy! Makaron to jeden z podstawowych produktów w kuchni Wyobrażacie sobie polską kuchnię bez makaronu? Nam też przychodzi to z trudem! Rosół z nitkami to absolutna podstawa wielu obiadów. Niektórzy jedzą rosół z ziemniakami lub z ryżem. Było to szczególnie popularne w czasach, gdy makaronu nie można było po prostu kupić w sklepie, a jego przygotowanie było żmudnym przedsięwzięciem. Wyrobienie ciasta, rozwałkowanie, cięcie na długie nitki i gotowanie zabierało sporo czasu, dlatego przyrządzano go od święta. Makaron jemy też w formie łazanek oraz na słodko z serem – szczególnie dzieci. Polacy chętnie przyjęli też do siebie dania włoskiej kuchni i spaghetti cieszy się u nas dużą popularnością. Makaron pasuje zarówno do mięsa, jak i warzyw. Słowem, jest to podstawowy element naszej kuchni! Ale czy przygotowujecie go poprawnie? Wygląda na to, że nawet makaron można zepsuć. Dowiedzcie się, jaki błąd popełniacie! Jak prawidłowo gotować makaron? Nie ma chyba nic gorszego niż rozgotowane i klejące się do siebie nitki makaronu. A to niestety często się zdarza, zwłaszcza gdy jesteśmy zabiegani i nie pilnujemy czasu gotowania. Makaron powinno się ściągać z ognia po maksymalnie 10 minutach lub wcześniej, jeśli preferujemy wersję al dente . Jednak wszystkie instrukcje dotyczące przyrządzania makaronu mówią o tym, żeby wrzucać go do gotującej się i osolonej wody. A to jest właśnie ogromny błąd! Istnieje dużo lepszy i szybszy sposób na pyszny makaron, który wyjdzie idealnie i nie będzie się kleił. Makaron gotowany na...

makaron z tuńczykiem przepis
Gotujmy.pl
Newsy
Dzieci krzyczą „jeść”? Ten obiad jest przepyszny i powstaje w kilkanaście minut. Kosztuje mniej niż 10 zł
Nie masz czasu na gotowanie, a dzieci nie dają ci spokoju? Przygotuj im ten przepyszny i ekspresowy obiad!

Pociechy naprawdę potrafią dać nam w kość! Ledwo wróciłaś do domu albo pracujesz zdalnie z domu, a twoje dzieci zaczynają głośno upominać się o jedzenie? Zamiast robić kolejne kanapki możesz przygotować ten prosty obiad, który powstaje w ekspresowym tempie! Zalety włoskiej kuchni Włoskie dania mają wielu miłośników. Są sycące, niezwykle smaczne i większość z nich szybko się przygotowuje. Posiłki, których bazą jest makaron najczęściej składają się z tanich i łatwo dostępnych składników i gotuje się je w mniej niż pół godziny. Dziś mamy dla was rewelacyjny przepis na makaron z tuńczykiem i suszonymi pomidorami – genialny obiad, który będzie gotowy w kilkanaście minut, a do tego bardzo tani! Cena składników wyniesie mniej, niż 10 złotych. Przepis na makaron z tuńczykiem i suszonymi pomidorami Do przygotowania tego ekspresowego obiadu potrzebujecie: 1 opakowanie makaronu penne (ok. 300g) Kilka pomidorów suszonych w zalewie z oliwy 15-20 oliwek 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 1 łyżka koncentratu pomidorowego Krojone pomidory z puszki 1 cebula 1-2 ząbki czosnku Parmezan Rozmaryn Sól Pieprz Przygotowanie Wstaw makaron do gotowania – ok. 9 minut, do miękkości al dente. Posiekaj cebulę, czosnek i podsmaż na oliwie z suszonych pomidorów. Po chwili dodaj koncentrat pomidorowy i rozmaryn. Następnie dodaj krojone pomidory i jeszcze odrobinę koncentratu. Zwiększ ogień, aby odparować nieco wody z pomidorów. Pokrój drobno suszone pomidory i wraz z tuńczykiem dodaj do pomidorów. Połówki oliwek wrzuć na patelnię, dodaj sól i pieprz, zamieszaj. I gotowe! Makaron podawaj posypany startym parmezanem.