Zakwas na barszcz
Gotujmy.pl/Mysiunia
Newsy

To ostatni dzwonek, żeby zrobić zakwas do barszczu czerwonego. Przecież nie powiesz rodzinie, że kupiłaś gotowy

Lubicie przygotowywać się do świąt Bożego Narodzenia z wyprzedzeniem? Dzięki temu zdrowemu nawykowi, zaoszczędzicie sobie nerwów i zamieszania, którego przed świętami nie brakuje.
Aleksandra Jaworska
grudzień 12, 2020

Planowanie i organizowania życia to sprytne rozwiązanie, które pomaga w zwykłej codzienności. Lista zakupów, kalendarz i aplikacje mogą wam pomóc się lepiej zorganizować. Pozostaje pytanie, czy jesteście gotowi na zbliżające się Boże Narodzenie?

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Jak przygotować się na święta?

Przygotowywanie z wyprzedzeniem dotyczy zarówno zakupu prezentów, jak i składników do dań wigilijnych, które pojawią się na naszych stołach za niecałe dwa tygodnie. Przed Bożym Narodzeniem robimy co najmniej kilka istotnych dla późniejszego świętowania rzeczy. 

Na początku grudnia najlepiej ubrać choinkę, a w jego połowie wybrać się po prezenty. Zostawiając to na ostatnią chwilę przysporzymy sobie stresu i braku pewności czy dostaniemy to, czego szukamy dla bliskich.

Tradycyjne potrawy bożonarodzeniowe

Znamy je ze stołów naszych mam i babć. To specjalne, postne potrawy, których zgodnie z tradycją powinno być dokładnie dwanaście. Na corocznej liście znajdziemy uszka i pierogi wigilijne z grzybami, świąteczną kapustę, śledzie, karpia smażonego, kutię i łazanki.

Podstawą wigilijnej kolacji jest także barszcz czerwony. Jest on na stałe wpisany w tradycję bożonarodzeniową Polaków. To dopełnienie posiłku składającego się z 12 dań. Nie ma co porównywać barszczu na zakwasie ze sztucznym barszczem z torebki.

Przepis na zakwas

Wykonanie zakwasu na barszcz jest bardzo proste, można go zrobić w słoiku albo w większym szklanym, hermetycznie zamykanym naczyniu. Może leżeć nawet kilka miesięcy przed faktycznym użyciem. Właśnie dzięki niemu nasz wigilijny barszcz będzie miał niepowtarzalny smak.

Dwa tygodnie przed świętami w zupełności wystarczy, żeby smakował pysznie i aromatycznie. Potrzebujemy niewiele tanich składników. To przepis, który wprowadzi do waszego Bożego Narodzenia prawdziwy smak świąt.

Składniki: 

  • 1 kg buraków

  • 6 - 8 ząbków czosnku

  • 3 - 5 liści laurowych

  • 8 - 10 ziarenek ziela angielskiego

  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu

  • 1 łyżeczka soli morskiej

  • 5 łyżek wody z zakwasu na żur

Sposób przygotowania

  1. Buraki obieramy ze skórki i płuczemy pod bieżącą wodą.

  2. Obrane i opłukane buraki kroimy w dość grubą kostkę.

  3. Czosnek oczyszczamy z łupinek i dzielimy na połówki.

  4. Na talerzyku przygotowujemy ziele angielskie, liście laurowe, ziarna pieprzu i sól morską.

  5. Do półtora litrowego słoja władamy pokrojone buraki. Do buraków dodajemy czosnek, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz i sól morską.

  6. Całość zalewamy letnią, przegotowaną wodą i dodajemy wodę z zakwasu na żur.

  7. Słój solidnie zakręcamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na co najmniej 7 dni.

Smacznego!

 

Źródło: Gotujmy.pl

 

 

Komentarze
Farsz do uszek
gotujmy.pl/bogusia82
Newsy Przepis na błyskawiczny i pyszny farsz grzybowy do uszek. Twoja rodzina będzie zachwycona
Magdalena Kieblesz
grudzień 12, 2020

Ciężko jest  wyobrazić sobie Wigilię bez tradycyjnego, pachnącego czosnkiem barszczu z uszkami. To postne danie przygotowywane na wywarze z warzyw i grzybów. Nie tylko rozgrzewa w ten zimowy wieczór. Według ludowych wierzeń wigilijny barszcz dzięki zawartości buraków ma zapewnić powodzenie i pomyślność oraz zdrowie i urodę na cały, nadchodzący Nowy Rok. Buraki bowiem symbolizują długowieczność i piękno. Od kiedy jemy na Wigilię barszcz czerwony? Tradycja podawania barszczu czerwonego na wigilijnym stole jest znacznie dłuższa niż nam się wydaje. Pierwsza wzmianka o nim pojawia się w XVI wieku dzięki Mikołajowi Rejowi, który wspomniał tę potrawę w jednym ze swoich dzieł „Żywot człowieka poczciwego”. Uszka to najpopularniejszy dodatek do tego kultowego dania. W niektórych regionach Polski do barszczu dodawane są kołduny, pieczone pierogi lub smaczny krokiet. Najczęściej jednak podje się go z uszkami, które najczęściej są nadziewane farszem grzybowym. Ten dodatek doskonale uzupełnia smak barszczu czerwonego. Zrobienie uszek nie jest trudne. Ich lepieniem mogą zająć się wszyscy domownicy, co może sprawić wiele radości.  Przepis na farsz grzybowy do uszek Przygotowanie uszek rozpoczynamy od farszu. Nie jest on pracochłonny. Kilka godzin wcześniej trzeba namoczyć grzyby, następnie je ugotować a później drobno posiekać. Do lepienia uszek wigilijnych trzeba wykorzystać farsz już ostudzony. Ciepły farsz może nie kleić się do ciasta. Składniki: 2-3 szklanki suszonych grzybów olej do smażenia 1 czubata łyżka masła 1 duża cebula sól pieprz ziołowy Suszone grzyby wsypujemy do garnka i zalewamy wrzątkiem.  Odstawiamy na kilka godzin a najlepiej na całą noc.  Grzyby gotujemy w tej samej wodzie, w której się...

Przeczytaj