To niezbędny składnik każdej surówki. Pomoże zrzucić kilogramy i wzmocnić cały organizm
Flickr
Newsy

To niezbędny składnik każdej surówki. Pomoże zrzucić kilogramy i wzmocnić cały organizm

Żadna surówka nie może się obejść bez tego składnika. Nie dość, że podkreśli jej smak, to jeszcze sprawi, że będzie ona zdrowsza i ułatwi zrzucenie paru kilogramów.

Jecie dużo surówek w nadziei, że pomoże wam to nieco schudnąć? Nie zapomnijcie przy tym, że warzywa w surówce to nie wszystko. W każdej z nich musi się znaleźć dodatek, którego część osób na diecie unika. A robią to one zupełnie niepotrzebnie, ponieważ właśnie ten produkt pomoże wam szybciej zrzucić kilka kilogramów, a do tego poprawi wasze zdrowie. 

Po co dodaje się do surówki olej?

Obowiązkowym elementem każdej surówki jest tłuszcz. Nie, nie pomyliliście się - nawet na diecie, do surówki czy sałatki powinno się dodawać tłuszcz, najlepiej w formie oleju.

Dlaczego? Po pierwsze, witaminy znajdujące się w warzywach rozpuszczają się w tłuszczach. Właśnie dlatego połączenie warzyw z olejem sprawi, że wasz organizm lepiej wchłonie zawarte w nich witaminy. Po drugie, tłuszcz odpowiada za uczucie sytości. To właśnie dlatego, wbrew pozorom, jest on waszym sprzymierzeńcem na diecie.

Zjedzenie surówki składającej się z samych warzyw szybko sprawi, że znów będziecie głodni. Za to, gdy dodacie do niej olej, będziecie dłużej syci. W rezultacie, w ciągu dnia zjecie mniej i nie będziecie mieli ochoty na podjadanie. 

Zobacz także
Dodajcie to do surówki z kapusty pekińskiej, a nabierze nieco słodyczy. Nie chodzi o kukurydzę ani jabłka

Dodajcie to do surówki z kapusty pekińskiej, a nabierze nieco słodyczy. Nie chodzi o kukurydzę ani jabłka

Przepis na surówkę z selera. Dodajcie to, a będzie delikatna i słodka. Nawet bez jabłek

Przepis na surówkę z selera. Dodajcie to, a będzie delikatna i słodka. Obędzie się nawet bez jabłek

Jaki olej do surówki wybrać? 

Olej olejowi nierówny, dlatego warto zwrócić uwagę na to, co się kupuje i wybrać ten najlepszy. Podczas następnych zakupów, zwróćcie uwagę na poniższe oleje - będą doskonale pasować do większości sałatek, a do tego są bardzo zdrowe:

  • olej z orzechów włoskich - uważa się go za jeden z najzdrowszych olejów. Poprawia trawienie, reguluje poziom cholesterolu, a także spowalnia procesy starzenia w organizmie. Ma intensywny aromat, który świetnie sprawdza się w sałatkach. 

  • olej lniany - jest pomocny przy chorobach krążenia oraz przy obniżonej odporności. Można go jeść wyłącznie na zimno, dlatego tak dobrze pasuje do surówek i sałatek. 

  • olej rzepakowy - klasyczny typ oleju, który często bywa pomijany w zestawieniach zdrowych olejów wyłącznie przez swoją pospolitość. Zupełnie niesłusznie, ponieważ jest bardzo zdrowy. W przeciwieństwie do wymienionych wyżej tłuszczów, można na nim zarówno smażyć, jak i dodawać go do surówek. Jeszcze zdrowszy będzie olej rzepakowy nierafinowany - ten z kolei nie nadaje się jednak do smażenia.

  • olej słonecznikowy - jest bogaty w fitosterole, dlatego warto spożywać ten olej przy problemach z wysokim poziomem cholesterolu. Olej słonecznikowy można dodawać bezpośrednio do sałatki, jak i wykorzystać go do zrobienia domowego majonezu. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Używacie tego produktu w kuchni? To czysta trucizna. O wiele gorsza niż smalec
Adobe Stock
Newsy
Używacie tego produktu w kuchni? To czysta trucizna. O wiele gorsza niż smalec
Okazuje się, że olej uznawany powszechnie za niezwykle zdrowy, tak naprawdę może być bardzo szkodliwy…

Amerykańskie Towarzystwo Kardiologiczne zbadało tłuszcze, na których najczęściej smaży się potrawy. Wyniki okazały się być zaskakujące! Olej kokosowy szkodliwy dla zdrowia Olej kokosowy swego czasu święcił triumfy wśród zwolenników zdrowego odżywiania. Uważany był za tzw. superfood, na którym doradzano smażenie wszystkich potraw. Badania wykazały jednak, że „stare” metody smażenia, są bardziej korzystne dla zdrowia. Według ekspertów, olej kokosowy zawiera aż 82 proc. tłuszczów nasyconych, które podnoszą poziom „złego” cholesterolu (LDL). Jeśli LDL gromadzi się w zbyt dużych ilościach, tłuszcz odkłada się w ścianach tętnic i prowadzi do poważnych chorób sercowo-naczyniowych.  Okazuje się, że olej kokosowy ma taką samą ilość tłuszczów nasyconych, co olej palmowy – znany ze swojego bardzo szkodliwego działania na zdrowie. Dla porównania:  masło posiada 63 proc. tłuszczów nasyconych łój wołowy 50 procent smalec zaledwie 39 procent. Z „ciekłych” olejów zbadano, że oliwa z oliwek zawiera 14 proc. tłuszczów nasyconych, olej słonecznikowy 10 proc., a najpopularniejszy w Polsce olej rzepakowy – zaledwie 7 procent! Który olej jest najlepszy do smażenia? Niezmiennie jednak naukowcy podtrzymują, że najzdrowszym tłuszczem do smażenia jest klasyczny olej rzepakowy (np. Kujawski). Chociaż często słyszy się o zamienianiu oleju na oliwę z oliwek czy właśnie olej kokosowy, ich lepsze właściwości dla zdrowia są mitem!  Faktycznie, choć oliwa z oliwek zawiera duże ilości tłuszczów omega-3 i doskonale wpływa na kondycję cery, włosów czy paznokci, nie powinna być stosowana do smażenia. Tak samo olej słonecznikowy polecany jest do stosowania na zimno – np. do...

Ten produkt to prosta droga do raka. Używa go 95% Polaków
AdobeStock
Newsy
Ten produkt to prosta droga do raka. Używa go 95% Polaków
Popularny olej stosowany przez wielu z was w kuchni, w trakcie smażenia może wydzielać rakotwórcze substancje. Sprawdźcie, czego należy unikać i jaki olej jest najlepszy do smażenia.

Wiele potraw polskiej kuchni wymaga smażenia w głębokim tłuszczu. Mowa tutaj chociażby o kotletach schabowych, mielonych czy plackach ziemniaczanych. To, jakiego tłuszczu używacie do smażenia jest bardzo ważne, ponieważ część z nich jest bardzo szkodliwa dla zdrowia! Sprawdźcie, czy na pewno smażenie na oleju słonecznikowym jest zdrowe. Właściwości oleju słonecznikowego Na początku uspokajamy – olej z nasion słonecznika ma kilka prozdrowotnych właściwości i warto go wykorzystywać w kuchni, jednak trzeba zwracać uwagę na sposób, w jaki się go używa! Wysokiej jakości olej słonecznikowy tłoczony na zimno, wykazuje poniższe właściwości: Obniża zły cholesterol Usprawnia pracę układu krążenia Pomoże przy bólach głowy i zatok Zwiększa odporność Zwalcza wolne rodniki Działa łagodząco w przypadku kaszlu wywołanego astmą Pomaga przy chorobach reumatoidalnych Czy olej słonecznikowy jest szkodliwy? Co jednak sprawia, że olej z nasion słonecznika może być szkodliwy? Przede wszystkim, jak każdy tłuszcz, nie może być on spożywany w nadmiernych ilościach, ponieważ prowadzi to do szeregu problemów zdrowotnych. Jednym z nich jest oczywiście nadwaga i otyłość, spowodowana przyjmowaniem dużych ilości kalorii, które znajdują się w oleju. Należy też pamiętać o tym, że nadmiar tłuszczu w diecie powoduje m.in. choroby serca i cukrzycę typu 2. Olej słonecznikowy i zwiększone ryzyko nowotworów Nieprawidłowo używany olej słonecznikowy, może się przyczyniać do zachorowania na nowotwory. Używany do smażenia może zacząć się przypalać i wydzielać toksyczne i rakotwórcze substancje – aldehydy. Dzieje się tak szczególnie podczas smażenia na głębokim tłuszczu. Spośród dostępnych na rynku olejów, to właśnie olej słonecznikowy wydziela najwięcej...

kapusta kiszona
Adobe Stock
Newsy
Lubicie kiszoną kapustę? Dodajcie do niej ten składnik, a stanie się zdrowotną bombą 
Kiszona kapusta sama w sobie jest bardzo zdrowa, ale w połączeniu z tym składnikiem będzie idealną bombą witaminową. Koniecznie wypróbujcie tego połączenia i nie zapominajcie o nim, podając kiszonkę do obiadu.

Kapusta kiszona słynie przede wszystkim ze sporej ilości witaminy C, która wzmacnia odporność organizmu. Ponadto jest bardzo smaczna i wykorzystywana w polskiej kuchni do wielu dań. Przygotowanie surówki do obiadu na bazie tego warzywa uczyni go nie tylko smacznym, ale i pełnowartościowym. Zanim zatem przejdziemy do tego, co dodać do surówki z kiszonej kapusty, przyjrzyjmy się jej walorom zdrowotnym. Wartości zdrowotne kiszonej kapusty O niesamowitych wartościach kapusty kiszonej wiadomo nie od dziś. Jest doskonałym probiotykiem w codziennej diecie, ale jest również niskokaloryczna, dzięki czemu idealnie sprawdza się dla osób dbających o sylwetkę bądź tych starających się o zgubienie zbędnych kilogramów. Wśród właściwości wyróżnić można: pozytywny wpływ na układ pokarmowy, obniżenie poziomu cholesterolu we krwi, zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób serca, poprawę stanu skóry, pomoc w utrzymaniu odpowiedniego poziomu glukozy we krwi, wzmocnienie odporności, pomoc w zwalczaniu stanów zapalnych w organizmie, czy idealnie spisze się jako preparat dla osób, które dzień wcześniej przesadzą z napojami wysokoprocentowymi.  Dzięki sporej zawartości witamin oraz mikroelementów w składzie ma bardzo dobroczynny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Po co dodawać olej do kapusty kiszonej?  Wielu dietetyków głosi, iż pewnych produktów nie powinno się łączyć, ponieważ mogą one stracić swoje cenne właściwości. Są jednak również takie składniki, które w duecie mają jeszcze większą moc! Taką doskonałą parę tworzy niewątpliwie kapusta kiszona wraz z oliwą lub olejem.  Dzięki połączeniu tych obu produktów, czyli kapusty i tłuszczu, ich wartości odżywcze będą razem łatwiej przyswajalne przez organizm człowieka. Warto wiedzieć, że część witamin rozpuszcza się tylko w...

Jaki olej do jakiego dania? Ma ogromny wpływ na smak posiłku!
Adobe Stock
Newsy
Jaki olej do jakiego dania? Ten dodatek ma ogromny wpływ na smak posiłku
Obecnie polskie panie domu najczęściej smażą na oleju rzepakowym lub na maśle. Warto jednak posiadać kilka różnych olejów, które podkreślą smak przygotowywanego akurat dania.

W polskich kuchniach nadal najczęściej smaży się na maśle czy na oleju . W niektórych domach używa się także smalcu, oliwy z oliwek, masła klarowanego czy oleju kokosowego. Wybór najzdrowszego oleju do smażenia  to jedno. Warto jednak także wiedzieć, który w jaki sposób podkreśli smak danej potrawy. Który olej do jakiej potrawy? Olej rzepakowy to najbardziej uniwersalny tłuszcz, który może być wykorzystany zarówno do smażenia, jak i do sosów sałatkowych, Olej lniany ma bardzo charakterystyczny, nieco gorzki smak i nie powinien być serwowany na ciepło, Nierafinowany olej słonecznikowy również powinien być stosowany wyłącznie na zimno, dlatego poleca się go do sałatek: nie smażcie ryb na tym oleju , Olej kokosowy ma konsystencję masła i delikatny aromat oraz smak – jest dość wielofunkcyjny, jednak należy zwrócić uwagę na to, aby był tłoczony… Olej sezamowy ma intensywny aromat i smak, który poleca się zwłaszcza do dań azjatyckich, Oliwa z oliwek sprawdzi się zarówno do stosowania na zimno, jak i do smażenia, jednak na patelnię bardziej nada się oliwa tłoczona na ciepło.  Które oleje są zdrowe? Najzdrowsze tłuszcze to te tłoczone na zimno. Zawierają one najwięcej kwasów omega-3, która obniżają poziom „złego” cholesterolu i chronią przed chorobami sercowo-naczyniowymi.  Wiele olejów poddawanych bardzo wysokiej temperaturze traci swoje cenne składniki odżywcze, a w zamian zaczyna wydzielać te szkodliwe. Warto więc pamiętać, że od rodzaju oleju ważniejszy jest fakt, czy jest on rafinowany, czyli oczyszczony. Tego typu tłuszcze nadają się do smażenia bez ryzyka dla zdrowia. Czytaj także: Przelewacie użyty olej do słoika i smażycie na nim jeszcze raz? Ten błąd może mieć...