Jecie dużo surówek w nadziei, że pomoże wam to nieco schudnąć? Nie zapomnijcie przy tym, że warzywa w surówce to nie wszystko. W każdej z nich musi się znaleźć dodatek, którego część osób na diecie unika. A robią to one zupełnie niepotrzebnie, ponieważ właśnie ten produkt pomoże wam szybciej zrzucić kilka kilogramów, a do tego poprawi wasze zdrowie. 

Po co dodaje się do surówki olej?

Obowiązkowym elementem każdej surówki jest tłuszcz. Nie, nie pomyliliście się - nawet na diecie, do surówki czy sałatki powinno się dodawać tłuszcz, najlepiej w formie oleju.

Dlaczego? Po pierwsze, witaminy znajdujące się w warzywach rozpuszczają się w tłuszczach. Właśnie dlatego połączenie warzyw z olejem sprawi, że wasz organizm lepiej wchłonie zawarte w nich witaminy. Po drugie, tłuszcz odpowiada za uczucie sytości. To właśnie dlatego, wbrew pozorom, jest on waszym sprzymierzeńcem na diecie.

Zobacz także:

Zjedzenie surówki składającej się z samych warzyw szybko sprawi, że znów będziecie głodni. Za to, gdy dodacie do niej olej, będziecie dłużej syci. W rezultacie, w ciągu dnia zjecie mniej i nie będziecie mieli ochoty na podjadanie. 

Jaki olej do surówki wybrać? 

Olej olejowi nierówny, dlatego warto zwrócić uwagę na to, co się kupuje i wybrać ten najlepszy. Podczas następnych zakupów, zwróćcie uwagę na poniższe oleje - będą doskonale pasować do większości sałatek, a do tego są bardzo zdrowe:

  • olej z orzechów włoskich - uważa się go za jeden z najzdrowszych olejów. Poprawia trawienie, reguluje poziom cholesterolu, a także spowalnia procesy starzenia w organizmie. Ma intensywny aromat, który świetnie sprawdza się w sałatkach. 

  • olej lniany - jest pomocny przy chorobach krążenia oraz przy obniżonej odporności. Można go jeść wyłącznie na zimno, dlatego tak dobrze pasuje do surówek i sałatek. 

  • olej rzepakowy - klasyczny typ oleju, który często bywa pomijany w zestawieniach zdrowych olejów wyłącznie przez swoją pospolitość. Zupełnie niesłusznie, ponieważ jest bardzo zdrowy. W przeciwieństwie do wymienionych wyżej tłuszczów, można na nim zarówno smażyć, jak i dodawać go do surówek. Jeszcze zdrowszy będzie olej rzepakowy nierafinowany - ten z kolei nie nadaje się jednak do smażenia.

  • olej słonecznikowy - jest bogaty w fitosterole, dlatego warto spożywać ten olej przy problemach z wysokim poziomem cholesterolu. Olej słonecznikowy można dodawać bezpośrednio do sałatki, jak i wykorzystać go do zrobienia domowego majonezu.