stare ziemniaki przepisy
AdobeStock
Newsy

To niewiarygodne, co możesz zrobić ze starych ziemniaków. Nigdy więcej nie wyrzucisz ich do kosza

Masz stare ziemniaki w piwnicy? Nie wyrzucaj ich! Możesz je wykorzystać do wielu pysznych dań.

Ziemniak to baza większości polskich dań. Króluje na polskich stołach od kilkuset lat i jest uwielbiany przez wszystkich. Dlatego mamy mnóstwo sposobów na wykorzystanie tych warzyw do różnych potraw! To pomocne zwłaszcza wtedy, gdy ziemniaki robią się zleżałe i nie nadają się już na aromatyczne puree. Co można zamiast tego z nich zrobić?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Pomysły na ziemniaki

Zdarza się, że kupimy ziemniaki w sklepie z myślą o jutrzejszym obiedzie, a podczas gotowania już widzimy, że warzywa są „mączne”. Nie pachną zbyt ładnie i zdecydowanie nie będą dobrze smakować przyprawione jedynie solą i odrobiną masła. Na całe szczęście w polskiej kuchni jest mnóstwo potraw, do których można wykorzystać nawet zleżałe i niezbyt świeże ziemniaki! Oczywiście nie mamy na myśli zepsutych bulw, bo ich miejsce znajduje się tylko w koszu.

Co można zrobić ze starych ziemniaków?

  1. Placki ziemniaczane – zleżałe ziemniaki są wręcz wskazane w przypadku placków ziemniaczanych, ponieważ zawierają mało wody i lepiej się smażą! Wystarczy je obrać, zetrzeć na tarce, dodać jajka, mąkę, cebulę i doprawić, a następnie usmażyć na oleju. Palce lizać!
  2. Talarki – czyli plastry ziemniaków smażone na patelni. Ziemniaki obieramy, gotujemy, a następnie kroimy w plastry i smażymy. Najlepiej doprawić je solą i naszymi ulubionymi przyprawami, np. papryką albo aromatycznymi ziołami.
  3. Zapiekanka warzywna – do zapiekanki najczęściej trafiają te warzywa, które już nie są pierwszej świeżości. Zapieczone smakują bardzo dobrze i co najważniejsze – nie zawierają dużo wody, więc upieczone będą chrupiące, a nie rozgotowane.
  4. Domowe chipsy – robi się je podobnie jak talarki, tylko zamiast smażyć je na patelni, pieczemy plastry ziemniaków w piekarniku.
  5. Kluski śląskie i kopytka – podobnie jak w przypadku placków ziemniaczanych, do tych potraw świetnie się nadają stare ziemniaki ze względu na małą zawartość wody.
Ziemniaki smażone z patelni jak u babci. Zróbcie talarki w ten sposób, a wrócicie do lat dzieciństwa
Adobe Stock
Przepisy
Ziemniaki smażone z patelni jak u babci. Zróbcie talarki w ten sposób, a wrócicie do lat dzieciństwa
Jeżeli macie ochotę na pyszne smażone ziemniaczki, to wypróbujcie koniecznie ten stary i sprawdzony przepis na talarki z patelni! Palce lizać!

Czy istnieje danie, do którego ziemniaki by nie pasowały? Trudno to sobie wyobrazić, szczególnie biorąc pod uwagę długą tradycję przyrządzania tego warzywa na różne sposoby. Sprawdźcie ten fenomenalny przepis na smaczne ziemniaczki! Historia ziemniaka Czy wiecie, że tak naprawdę tradycyjną bazą polskich dań jest… kasza? Ziemniaki pojawiły się w Polsce dopiero kilkaset lat temu, jako nowy gatunek przywieziony z Ameryki Północnej przez jej odkrywców. A dziś nie umiemy sobie wyobrazić większości polskich dań bez dodatku tego warzywa! Co więcej, ziemniaki są przecież podstawą wielu potraw, chociażby placków ziemniaczanych czy sałatki ziemniaczanej. Niewątpliwie Polska bardzo skorzystała na odkryciu Nowego Świata! Jak dawniej przyrządzano ziemniaki? Od lat w polskich domach rządzi oczywiście wersja ziemniaków gotowanych w zwykłej, osolonej wodzie. Wiele osób pamięta jednak z dzieciństwa jeszcze jeden przepis na ziemniaki do obiadu. Chodzi oczywiście o nasze talarki z patelni.  Tego rodzaju danie przygotowuje się bardzo prosto. Do jego przyrządzenia potrzebna jest oczywiście solidna patelnia wyposażona w pokrywkę - dzięki temu ziemniaki będą mogły odpowiednio się wysmażyć i ugotować w środku dzięki działaniu pary wodnej. Talarki, czyli ziemniaki w smażone w plasterkach na patelni znają szczególnie osoby z wschodniej Polski. Do dzisiaj jest to znane danie kuchni kresowej. W ten sposób kartofle często jada się do dzisiaj także za naszą wschodnią granicą - na Ukrainie, w Białorusi czy w Rosji. Gdzieniegdzie w Polsce danie to nazywane jest także kraszanką. Przepis na talarki - ziemniaki smażone z patelni Składniki: 1 kg ziemniaków Opcjonalnie - cebula Tłuszcz do smażenia - olej, smalec lub masło (najlepiej klarowane) Sól Pieprz...

Jaka przyprawa najlepiej pasuje do ziemniaków? Z tą wyjdą wyjątkowo pyszne
Pixabay
Newsy
Jaka przyprawa najlepiej pasuje do ziemniaków? Z tą wyjdą wyjątkowo pyszne
Pieczone, smażone, grillowane lub ugotowane... Ziemniaki można przygotować na wiele różnych sposobów, ale czy wiecie jaka przyprawa najlepiej podkreśla smak tych niezwykle popularnych warzyw?

Ziemniaki to bez wątpienia najpopularniejszy dodatek do dań w Polsce. Możemy z nich zrobić mnóstwo smakowitych potraw, takich jak pieczone łódeczki, kopytka , frytki , pyzy , zapiekanki oraz placki . Zwykle zjadamy je jednak w formie ugotowanej i utłuczonej. Takie ziemniaki idealnie komponują się z różnego rodzaju mięsami , kotletami i daniami z ryby . Czym najlepiej przyprawiać ziemniaki, oczywiście poza solą? Jest pewna przyprawa, która wprost idealnie pasuje do ziemniaków.  Jaka przyprawa najlepiej pasuje do ziemniaków? Ziemniaki wprost uwielbiają towarzystwo ziół – a szczególnie rozmarynu i tymianku. Przyprawy te doskonale podkreślają ich smak i nadają im ciekawego charakteru. Co jeszcze można dodać do ziemniaków, poza solą, rozmarynem i tymiankiem? To zależy od konkretnego dania. Kurkuma – dzięki kurkumie pieczone ziemniaki będą nie tylko zdrowsze, ale też będą miały apetyczny żółty kolor. Odrobina masła i koperku – to już typowa klasyka. Ugotowane na miękko ziemniaki wprost idealnie komponują się z odrobiną dobrej jakości masła i świeżego koperku . Z dodatkiem chrzanu i pesto. Ugotujcie ziemniaki, zróbcie z nich puree z dodatkiem chrzanu i pesto. Ten smak na długo wami zawładnie. Pieczone ziemniaki , frytki oraz ziemniaki z grilla najlepiej komponują się z dodatkiem soli, granulowanego czosnku i wędzonej papryki. Zróbcie je dzieciom, a na pewno będą się nimi zajadać! Podsmażane na patelni ziemniaki uwielbiają towarzystwo ziół prowansalskich i słodkiej papryki. Z kolei do placków ziemniaczanych zwykle dodaje się sól, świeżo zmielony pieprz, słodką paprykę i odrobinę gałki muszkatołowej. A wy czym przyprawiacie poszczególne dania z ziemniaków? Źródło: doradcasmaku.pl

Ziemniaki
Tomek/Adobe Stock
Newsy
Co zrobić, by ziemniaki nie tuczyły? Takich bezwzględnie unikaj
Ziemniaki to podstawa naszego odżywiania. Często jednak posądza się je o to, że są zbyt tuczące. Mamy na to swoje sposoby!

Uprawa ziemniaków na wielką skalę zaczęła się na przełomie XVIII i XIX wieku. Niewielkie wymagania glebowe, duży plon i wartości odżywcze sprawiły, że poczciwe kartofle ratowały miliony ludzi od głodu. O historii ziemniaka nieco dowiecie się z naszego innego artykułu, w którym pisaliśmy o jednej małej sztuczce podczas gotowania ziemniaków, o której mało kto słyszał… T en artykuł znajdziecie klikając w ten link: KLIK! Czy ziemniaki tuczą? Pszenny kłos od dawna jest symbolem dobrobytu i pomyślności. Nie ma więc w tym przypadku, że ziemniak dorobił się nawet pomników…  Sława tych bulw ostatnimi czasy lekko przyblakła. Ziemniaki trafiły bowiem na czarną listę wśród osób dbających o linię. Czy ziemniaki rzeczywiście są tak tuczące? Wbrew pozorom nie są tak kaloryczne jak produkty mączne, czyli na przykład makarony. Ziemniaki zawierają ponadto całkiem sporo korzystnych dla zdrowia mikroelementów. Przygotowujmy je z głową Tajemnica tkwi oczywiście w ilości spożywanych ziemniaków – podobnie jak w przypadku innych źródeł węglowodanów. W spożywaniu ziemniaków potrzebny jest więc umiar. Oprócz tego warto stosować się do kilku rad i przygotowywać ziemniaki w zdrowy sposób. Oto kilka tego typu porad: Wkładajmy ziemniaki do wrzącej wody, kiedy wybieramy tradycyjne gotowanie. Nie stracą w ten sposób tak dużo wartości odżywczych, jak w przypadku gotowania ziemniaków zalanych zimną wodą. Jeżeli to możliwe, spożywajmy ziemniaki przygotowywane w mundurkach – pod skórką kryje się najwięcej cennych mikroelementów. Unikajmy dodawania do ziemniaków tłuszczów, takich jak śmietana czy masło. Zrezygnujmy z częstego jedzenia frytek i placków ziemniaczanych...

jak zrobić placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków
Gotujmy.pl
Newsy
Nie wiecie co zrobić z ziemniakami z obiadu? Przyrządźcie z nich przepyszne placki ziemniaczane w 10 minut
To szybki i prosty przepis w sam raz na początek tygodnia. Czyli czas, w którym w lodówce zalegają jeszcze ziemniaki z niedzielnego obiadu. Przed wami placki z gotowanych ziemniaków!

Kiedy z rozpędu obierzecie za dużo ziemniaków na niedzielny obiad, potem na początku tygodnia nie ma wyjścia – trzeba zużyć je w inny sposób. Zwykle wybieracie więc zrobienie pierogów, klusków śląskich czy kopytek. Mamy dla was alternatywę. Będzie to ciekawa opcja zwłaszcza dla zadeklarowanych fanów placków ziemniaczanych. Okazuje się, że z ugotowanych ziemniaków też można zrobić coś podobnego! Jak można urozmaicić przepis na placki z gotowanych ziemniaków? Wystarczy zagnieść szybkie ciasto z dodatkiem jajka i mąki pszennej. Opcjonalnie do ciasta można dodać także mąkę ziemniaczaną. Na liście dodatków widnieje także podsmażona cebulka czy wzbogacające smak zioła – te jednak nie wszystkim muszą przypaść do gustu. Niezależnie od tego, jaką wersję przepisu wybierzecie, koniecznie wysmażcie swoje placuszki na ładny, brązowy kolor. Nikt im się nie oprze! Przepis na placki z gotowanych ziemniaków Składniki: 1 kg ziemniaków surowych lub ok. 60 dag ziemniaków ugotowanych 1-2 jajka Szczypta soli Ok. 25 dag mąki pszennej Opcjonalnie: mąka ziemniaczana Opcjonalnie: podsmażona cebulka Opcjonalnie: przyprawy i zioła, np. zioła prowansalskie Olej lub smalec do smażenia Przygotowanie: Ugotowane ziemniaki w razie potrzeby przepuśćcie przez praskę lub utłuczcie na klasyczne puree. Do ziemniaków dodajcie większą część mąki, a resztę zostawcie do późniejszego podsypania na stolnicy. Wbijcie do ziemniaków jajko oraz sól i zagniećcie elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodawajcie odrobinę mąki – róbcie tak w przypadku, gdy ciasto będzie się wam za bardzo kleiło do rąk. Gotowe ciasto pokrójcie na plastry, które lekko spłaszczcie, tworząc ładnego...