Kotlety mielone są bardzo wdzięcznym daniem. Przygotowuje się je łatwo, a do tego pasuje do nich mnóstwo ciekawych dodatków. Z pewnością znacie przepisy na kotlety mielone z pieczarkami, serem albo jajkiem. A czy słyszeliście o mielonych z ogórkiem kiszonym? Połączenie może brzmi zaskakująco, ale uwierzcie – jest przepyszne! W końcu kiszone ogórki doskonale pasują jako dodatek do usmażonych kotletów. Dlaczego więc nie spróbować zrobić mielonych z ogórkami w środku? Dzięki temu wychodzą bardzo soczyste, a kwas zawarty w ogórkach nadaje im niesamowitego charakteru. Spróbujcie sami!
Przepis na wyjątkowe kotlety mielone
Do przygotowania przepysznych kotletów mielonych, potrzebne wam będą poniższe składniki – w tym wyjątkowy dodatek! Sprawdźcie, czy macie wszystkie produkty z poniższej listy:
Składniki:
- 1 kilogram mięsa wieprzowego z łopatki
- 4 kiszone ogórki
- 2 jajka
- 2 łyżki bułki tartej
- Przyprawa do gyrosa
- Papryka ostra mielona
- Czosnek granulowany
- Sól
- Pieprz
- Olej do smażenia
Przygotowanie:
- Mięso umyjcie, osuszcie i zmielcie w maszynce. Jeśli nie macie maszynki, kupcie po prostu gotowe mięso mielone, a najlepiej poproście obsługę w sklepie mięsnym o zmielenie kawałka łopatki na miejscu.
- Przełóżcie mięso do miski. Dodajcie 2 łyżki bułki tartej, 2 całe jajka i przyprawy: ostrą paprykę, czosnek granulowany, sól, pieprz i przyprawę do gyrosa. Ponieważ przyprawa jest dość słona, uważajcie by nie przesadzić z solą!
- Dokładnie wyróbcie masę tak, by składniki się połączyły.
- Ogórki kiszone pokrójcie w ćwiartki. Nakładajcie kawałek mięsa na dłoń, rozpłaszczcie i połóżcie na tym kawałek ogórka. Zwińcie brzegi i zlepcie. Zróbcie to samo z resztą masy.
- Gdy kotlety będą już gotowe, na patelni rozgrzejcie tyle tłuszczu, by przykrywał je do ok. 1/3 wysokości.
- Układajcie kotlety na patelni i smażcie na gorącym tłuszczu na średnim ogniu, aż mięso się ozłoci.
I gotowe! Kotlety podawajcie z ziemniakami i ulubioną surówką. Smacznego!
Zobacz także:
Źródło: gotujmy.pl