kotlety mielone z ogórkiem
gosia p./Gotujmy.pl
Newsy

To nieoczekiwane warzywo genialnie podkręca smak mielonych. Niebanalne połączenie, które pokochacie od 1 kęsa

Pyszne kotlety mielone są gwarancją udanego obiadu! Sprawdźcie, jaki składnik sprawi, że będą jeszcze lepsze.

Kotlety mielone są bardzo wdzięcznym daniem. Przygotowuje się je łatwo, a do tego pasuje do nich mnóstwo ciekawych dodatków. Z pewnością znacie przepisy na kotlety mielone z pieczarkami, serem albo jajkiem. A czy słyszeliście o mielonych z ogórkiem kiszonym? Połączenie może brzmi zaskakująco, ale uwierzcie – jest przepyszne! W końcu kiszone ogórki doskonale pasują jako dodatek do usmażonych kotletów. Dlaczego więc nie spróbować zrobić mielonych z ogórkami w środku? Dzięki temu wychodzą bardzo soczyste, a kwas zawarty w ogórkach nadaje im niesamowitego charakteru. Spróbujcie sami!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na wyjątkowe kotlety mielone

Do przygotowania przepysznych kotletów mielonych, potrzebne wam będą poniższe składniki – w tym wyjątkowy dodatek! Sprawdźcie, czy macie wszystkie produkty z poniższej listy:

Składniki:

  • 1 kilogram mięsa wieprzowego z łopatki
  • 4 kiszone ogórki
  • 2 jajka
  • 2 łyżki bułki tartej
  • Przyprawa do gyrosa
  • Papryka ostra mielona
  • Czosnek granulowany
  • Sól
  • Pieprz
  • Olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Mięso umyjcie, osuszcie i zmielcie w maszynce. Jeśli nie macie maszynki, kupcie po prostu gotowe mięso mielone, a najlepiej poproście obsługę w sklepie mięsnym o zmielenie kawałka łopatki na miejscu.
  2. Przełóżcie mięso do miski. Dodajcie 2 łyżki bułki tartej, 2 całe jajka i przyprawy: ostrą paprykę, czosnek granulowany, sól, pieprz i przyprawę do gyrosa. Ponieważ przyprawa jest dość słona, uważajcie by nie przesadzić z solą!
  3. Dokładnie wyróbcie masę tak, by składniki się połączyły.
  4. Ogórki kiszone pokrójcie w ćwiartki. Nakładajcie kawałek mięsa na dłoń, rozpłaszczcie i połóżcie na tym kawałek ogórka. Zwińcie brzegi i zlepcie. Zróbcie to samo z resztą masy.
  5. Gdy kotlety będą już gotowe, na patelni rozgrzejcie tyle tłuszczu, by przykrywał je do ok. 1/3 wysokości.
  6. Układajcie kotlety na patelni i smażcie na gorącym tłuszczu na średnim ogniu, aż mięso się ozłoci.

I gotowe! Kotlety podawajcie z ziemniakami i ulubioną surówką. Smacznego!

 

Źródło: gotujmy.pl

Przepis na kotlety mielone w płatkach owsianych. Je się je oczami
Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na kotlety mielone w płatkach owsianych. Je się je oczami
Macie już dość nudnych kotletów mielonych? Nie chcecie kolejny już raz obtaczać ich w bułce tartej? Mamy dla was ciekawą alternatywę.

Kotlety mielone to jeden ze standardów polskiej kuchni. W sąsiednich krajach to proste, mięsne danie nazywa się często frykadelkami. Jak zwał, tak zwał – mielone są lubiane przez całe rzesze ludzi na całym świecie. W Polsce przyjęło się, że kotlety z mielonego mięsa robi się z dodatkiem cebuli, czasem czosnku i bułki tartej. Sporo gospodyń obtacza także gotowe mielone w bułce tartej i w ten sposób smaży je na oleju lub na smalcu. Z czasem taka panierka może już się znudzić nawet i największym kulinarnym konserwatystom i tradycjonalistom. Zamiast bułki tartej użyjcie do panierki więc płatków owsianych. Tak przygotowane kotlety będą wyglądać efektowanie, a dodatkowo zyskają na smaku. Przepis na kotlety mielone w płatkach owsianych Składniki: 50 dag mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 cebula 2 łyżki bułki tartej lub namoczona mała kajzerka 1 jajko 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 ząbek czosnku Niecała szklanka płatków owsianych górskich Sól Pieprz Smalec lub inny tłuszcz do smażenia Przygotowanie: Cebulę obierzcie z łupin i pokrójcie w jak najdrobniejszą kostkę. Czosnek obierzcie i przeciśnijcie dokładnie przez praskę. Mięso z łopatki w razie potrzeby zmielcie w maszynce do mięsa i włóżcie do miski. Do mięsa dodajcie bułkę tartą, mąkę ziemniaczaną, pokrojoną drobno cebulę, przeciśnięty czosnek, wbijcie do środka jajko i doprawcie solą i pieprzem. Wyrabiajcie mięso na gładką masę. Z mięsa formujcie owalne kotlety i obtaczajcie je dokładnie w płatkach owsianych. Na patelni rozgrzejcie smalec lub olej i smażcie kotlety z obu stron na lekko brązowy kolor. Podawajcie z ziemniakami i ulubionymi surówkami. Smacznego! Źródło: gotujmy.pl Polecamy także inne wydania kotletów...

Kotlety mielone będą smakowały jak u babci, jeśli dodacie do nich ten tajemny składnik
Adobe Stock
Newsy
Kotlety mielone będą smakowały jak u babci, jeśli dodacie do nich ten tajemny składnik
Kotlety mielone to prawdziwa, polska klasyka obiadowa. Mamy z nimi same dobre skojarzenia, chociażby tradycyjny, niedzielny posiłek u babci. Pora odtworzyć ten kultowy smak z dawnych lat.

Kotlety mielone najczęściej przyrządza się z mięsa wieprzowego, a konkretnie z wieprzowej łopatki. Niektórzy eksperymentują także z dodatkami w postaci mięsa wołowego lub z dziczyzny. Nietypową odmianą mielonego jest sznycel ministerski. Ma prostokątny kształt i podaje się go z grzankami. A co zrobić, żeby zwykły mielony smakował jak u babci? Mielone popularne w całej Europie Kotlety mielone są bardzo popularne w Europie Środkowej, choć najbardziej w Polsce. To proste i sycące danie, które cieszy podniebienia od pokoleń. To także nasza narodowa wizytówka, którą warto się pochwalić, gdy odwiedzi nas znajomy obcokrajowiec. W południowej Małopolsce mielony wykonuje się ze zmielonej surowej karkówki wieprzowej z dodatkiem surowego jajka i tartej bułki. Masę mięsną doprawia się do smaku solą i pieprzem oraz ewentualnie dodatkiem usmażonej osobno na maśle drobno posiekanej cebuli lub czosnku. W pozostałej części kraju dominują mielone przygotowywane z łopatki. Niektórzy wzbogacają smak mielonego posiekaną natkę pietruszki lub innymi ziołami, np. majerankiem. Receptura, którą wam zaproponujemy również wprowadza do popularnych mielonych coś nowego. Opiera się na jednym, niepozornym składniku, który rewolucjonizuje to pyszne danie! Przepis na kotlety mielone jak u babci Mielony zezwala na różnorodne kombinacje kucharskie. Nikogo nie dziwi kotlet z dodatkiem warzyw, kasz, ryżu, sera, a nawet chleba. Już sam wybór mięsa pozwala na dużą dowolność. Jak już wspomnieliśmy, zwyczajowo bazą do kotletów mielonych powinno być mięso wieprzowe – najlepiej z odrobiną tłuszczu. Na kotlety możecie wybrać dowolne mięso, pod warunkiem, że dodacie do niego surowy, zmielony boczek. Jego dodatek w niewielkiej ilości sprawi, że...

Męczy was żmudne formowanie kotletów mielonych? Zastosujcie tę sztuczkę i będzie po kłopocie
Flickr
Newsy
Męczy was żmudne formowanie kotletów mielonych? Zastosujcie tę sztuczkę i będzie po kłopocie
Uwielbiacie kotlety mielone, ale nie przepadacie za ich przygotowywaniem? Sporo przy tym bałaganu! Dowiedzcie się, co zrobić, by szybciej i łatwiej smażyć kotlety.

Kotlety mielone są pyszne, chociaż trzeba przyznać, że sporo przy nich pracy i sprzątania. Nie każdy przepada za klejącą się masą mięsną! Ale książki kucharskie pełne są sprytnych trików, w tym na klejące się mięso na mielone. Sprawdźcie sami. Naszą poradę na ten odwieczny kulinarny kłopot Polaków odnajdziecie poniżej. Przepis na kotlety mielone Do przygotowania kotletów mielonych, które posmakują wszystkim domownikom, potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: Pół kilograma mięsa mielonego (może być wieprzowe, z kurczaka, z indyka albo mieszane, choć najlepiej sprawdza się wieprzowe mięso z łopatki lub podgardla) 1 bułka kajzerka 1 jajko 1 duża cebula Majeranek Czosnek granulowany Sól Pieprz Bułka tarta Olej do smażenia Przygotowanie: Suchą bułkę kajzerkę zamoczcie w wodzie, a najlepiej w mleku. Obierzcie cebulę i zetrzyjcie ją na tarce na małych oczkach. Mięso przełóżcie do miski. Dodajcie do niego startą cebulę, wymoczoną w mleku kajzerkę i wbijcie jedno jajko. Dodajcie łyżeczkę majeranku, płaską łyżeczkę czosnku granulowanego oraz sól i pieprz według uznania. Bardzo dokładnie wyróbcie masę. Następnie na patelni rozgrzejcie porządną ilość oleju (gdy położycie w nim kotlety, powinien sięgać na wysokość ok. pół centymetra). Zamoczcie dłonie w wodzie lub oleju i dopiero wtedy odrywajcie kawałki mięsa z masy i formujcie je w kształt kotletów. Dzięki temu trikowi mięso będzie się znacznie łatwiej wyrabiało i nie będzie się tak kleić! Każdy kotlet obtoczcie w bułce tartej i kładźcie na rozgrzanym tłuszczu. Smażcie kotlety po około 2 minuty z każdej strony tak, by się mocno przyrumieniły, a następnie zmniejszcie ogień i smażcie jeszcze kilka minut. By sprawdzić, czy kotlety są już gotowe, nakłujcie jeden delikatnie widelcem. Gdy...

kotlety mielone przepis
AdobeStock
Przepisy
Przepis na fenomenalne kotlety mielone. Nie wyjdą wam, jeśli nie zrobicie tej 1 rzeczy
Macie ochotę na klasyczny, polski obiad? Wykorzystajcie ten prosty przepis na mielone — wychodzą idealnie!

Czy znacie kogoś, kto nie lubi kotletów mielonych ? My też nie! Chrupiące, aromatyczne, z dodatkiem ziół i cebulki zawsze smakują fantastycznie. Pasuje do nich praktycznie wszystko – kapusta, buraki ćwikłowe, ogórki kiszone lub klasyczny coleslaw . Wypróbujcie ten prosty przepis, dzięki któremu w kilku banalnych krokach zrobicie przepyszne mielone! Jak zrobić idealne mielone? Każdej gospodyni przyda się kilka trików, dzięki którym jej mielone zawsze będą smakowały fantastycznie! Zioła – to podstawa aromatycznych kotletów! Możecie dodać do nich majeranek, świeży koperek lub natkę pietruszki.  Cebula – koniecznie zeszklona na maśle! Czosnek - wielu zapomina o tym dodatku. Kilka ząbków czosnku rewelacyjnie podkręci smak mieloniaków. Długo wyrabiane mięso – im dłużej będziecie wyrabiać mięso, tym bardziej pulchne ono będzie i smaczne. Pominięcie tego etapu zaowocuje mniej smacznymi kotletami. Przepis na kotlety mielone Składniki: 600 g wieprzowiny bez kości 1 cebula 1 jajko 150 g tartej bułki Wybrane zioła Czosnek - kilka ząbków sól, pieprz tłuszcz do smażenia Taka ilość składników wystarczy na zrobienie 4 porcji kotletów. Czas przygotowania to około 40 minut. Przygotowanie: Mięso płuczemy, cebulę obieramy, mielimy z mięsem, dodajemy jajko i 3 łyżki tartej bułki. Cebulkę podsmażamy, czosnek kroimy drobno i dodajemy do masy mięsnej. Masę doprawiamy, dodajemy 4 łyżki ciepłej wody i wyrabiamy. Formujemy z masy owalne kotlety, obtaczamy je w pozostałej tartej bułce, smażymy na rozgrzanym tłuszczu na małym ogniu 7-8 min z jednej strony, odwracamy i dosmażamy 7 min z drugiej strony.