
Pamiętacie jeszcze blok czekoladowy z dzieciństwa? Ten przysmak można zrobić w jeszcze inny, ciekawszy sposób. Wygląda wówczas bardzo efektownie, a do tego świetnie smakuje. Ewa Wachowicz nazwała to ciasto „leniuszkiem”, ponieważ jego przygotowanie jest bardzo proste i nie wymaga w ogóle włączania piekarnika.
Bardziej pasuje do niego jednak nazwa „czekoladowe salami”, bo tak właśnie wygląda - kakaową masę z orzechami i herbatnikami należy zawinąć w kształt kiełbaski, dzięki czemu (dodatkowo oprószone cukrem pudrem) ciasto do złudzenia przypomina tę suszoną kiełbasę. Nieźle zaskoczycie domowników, gdy podacie im takie ciacho na deser! Zobaczcie, jak je zrobić z poniższego przepisu Ewy Wachowicz.
Przepis na ciasto leniuszek (czekoladowe salami) Ewy Wachowicz
Do przygotowania tego wyjątkowego ciasta będziecie potrzebowali składników z poniższej listy:
Składniki:
-
1 kostka masła (200 g)
-
pół kilograma mleka w proszku
-
1 szklanka cukru
-
1 szklanka wody
-
200 g herbatników
-
4 łyżki kakao
-
3 łyżki migdałów
-
1 filiżanka espresso
-
1 kieliszek rumu
-
cukier puder
Przygotowanie:
-
Zacznijcie od pokrojenia migdałów i uprażenia ich na suchej patelni. Herbatniki rozkruszcie na kawałki.
-
W garnku roztopcie masło. Następnie wsypcie 4 łyżki kakao, szklankę cukru i wszystko razem wymieszajcie. Dodajcie filiżankę espresso, szklankę wody, zamieszajcie i odstawcie do ostudzenia.
-
Gdy masa będzie już chłodniejsza, cały czas mieszając powoli wsypujcie mleko w proszku.
-
Wsypcie do masy herbatniki, uprażone migdały, kieliszek rumu i wymieszajcie.
-
Podzielcie masę na 3 porcje. Każdą z nich wyłóżcie na folię spożywczą i zawińcie jak kiełbaskę. Końce zwiążcie sznurkiem lub gumką recepturką.
-
Włóżcie ciasto do lodówki na co najmniej 4 godziny. Po tym czasie wyjmijcie je z folii , posypcie cukrem pudrem i zawińcie w papier do pieczenia - będzie wyglądać bardzo efektownie!
Czekoladową kiełbaskę podaje się pokrojoną w plastry. To pyszna przekąska, która będzie ciekawym urozmaiceniem do kawy.
Źródło: ewawachowicz.pl