To nie salami, a ciasto czekoladowe. Ewa Wachowicz podała swój przepis na to udo
AdobeStock
Newsy

To nie salami, a ciasto czekoladowe. Ewa Wachowicz podała swój przepis na to cudo

Wygląda zaskakująco? To pyszne ciasto przypomina tradycyjną wędlinę i może mocno zaskoczyć gości, którzy zobaczą je na stole. Przygotowanie tego przysmaku jest bardzo proste - przekonajcie się sami.

Pamiętacie jeszcze blok czekoladowy z dzieciństwa? Ten przysmak można zrobić w jeszcze inny, ciekawszy sposób. Wygląda wówczas bardzo efektownie, a do tego świetnie smakuje. Ewa Wachowicz nazwała to ciasto „leniuszkiem”, ponieważ jego przygotowanie jest bardzo proste i nie wymaga w ogóle włączania piekarnika.

Bardziej pasuje do niego jednak nazwa „czekoladowe salami”, bo tak właśnie wygląda - kakaową masę z orzechami i herbatnikami należy zawinąć w kształt kiełbaski, dzięki czemu (dodatkowo oprószone cukrem pudrem) ciasto do złudzenia przypomina tę suszoną kiełbasę. Nieźle zaskoczycie domowników, gdy podacie im takie ciacho na deser! Zobaczcie, jak je zrobić z poniższego przepisu Ewy Wachowicz. 

Przepis na ciasto leniuszek (czekoladowe salami) Ewy Wachowicz

Do przygotowania tego wyjątkowego ciasta będziecie potrzebowali składników z poniższej listy:

Składniki:

  • 1 kostka masła (200 g)

  • pół kilograma mleka w proszku

  • 1 szklanka cukru

  • 1 szklanka wody

  • 200 g herbatników

  • 4 łyżki kakao

  • 3 łyżki migdałów

  • 1 filiżanka espresso

  • 1 kieliszek rumu

  • cukier puder

Zobacz także
Przepis na proste ciasto owocowe Ewy Wachowicz. Robi się je tak jak naleśniki

Przepis na proste ciasto owocowe Ewy Wachowicz. Robi się je tak jak naleśniki

Przepis na „garnuszek górnika” Ewy Wachowicz. Treściwe wołowo-wieprzowe danie w sosie rumianym

Przygotowanie:

  1. Zacznijcie od pokrojenia migdałów i uprażenia ich na suchej patelni. Herbatniki rozkruszcie na kawałki.

  2. W garnku roztopcie masło. Następnie wsypcie 4 łyżki kakao, szklankę cukru i wszystko razem wymieszajcie. Dodajcie filiżankę espresso, szklankę wody, zamieszajcie i odstawcie do ostudzenia.

  3. Gdy masa będzie już chłodniejsza, cały czas mieszając powoli wsypujcie mleko w proszku. 

  4. Wsypcie do masy herbatniki, uprażone migdały, kieliszek rumu i wymieszajcie. 

  5. Podzielcie masę na 3 porcje. Każdą z nich wyłóżcie na folię spożywczą i zawińcie jak kiełbaskę. Końce zwiążcie sznurkiem lub gumką recepturką. 

  6. Włóżcie ciasto do lodówki na co najmniej 4 godziny. Po tym czasie wyjmijcie je z folii , posypcie cukrem pudrem i zawińcie w papier do pieczenia - będzie wyglądać bardzo efektownie! 

Czekoladową kiełbaskę podaje się pokrojoną w plastry. To pyszna przekąska, która będzie ciekawym urozmaiceniem do kawy. 

Źródło: ewawachowicz.pl

Magda Gessler odpowiada na pytania

Ewa Wachowicz podaje przepis na pyszny sernik kokosowy. Idealny na Dzień Mamy
ONS.pl, ewawachowicz/Instagram
Newsy
Ewa Wachowicz podaje przepis na pyszny sernik kokosowy. Idealny na Dzień Mamy
Świetnym pomysłem na Dzień Mamy będzie samodzielnie upieczone ciasto. Wypróbujcie genialny przepis na sernik kokosowy od Ewy Wachowicz.

Sernik to ciasto, które sprawdza się przy każdej okazji. Ten z przepisu Ewy Wachowicz wychodzi bardzo mocno kokosowy - znajdują się w nim nie tylko wiórki kokosa, ale także mleczko i likier kokosowy! Przygotujcie takie ciasto na Dzień Mamy - taki prezent uraduje każdą z nich!  Przepis na sernik kokosowy Ewy Wachowicz Do przygotowania tego sernika potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: około kilogram tłustego twarogu 470 g erytrolu 1 szklanka mąki pszennej (250 g) 9 jaj średniej wielkości 100 g cukru ¾ kostki masła 100 g wiórków kokosowych 3 łyżki kakao 2 łyżki skrobi ziemniaczanej 200 g mleczka kokosowego opcjonalnie 2 łyżki likieru kokosowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie: Na sitko wysypcie mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Przesiejcie na stolnicę.  Do mąki dodajcie ¾ kostki zimnego masła, 120 g erytrolu i posiekajcie za pomocą noża (chodzi o to, żeby nie rozgrzać masła dłońmi).  Z masy utwórzcie kopczyk, a w jego środku dołek. Wbijcie tam 3 żółtka. Ponownie, używając noża, wymieszajcie składniki. Szybko zagniećcie rękami. Podzielcie ciasto na dwie części o równej wielkości, przełóżcie do zamykanego pojemnika lub owińcie folią i odstawcie do zamrażarki na godzinę.  Po tym czasie weźcie jedną połówkę ciasta i zetrzyjcie ją na tarce o dużych oczkach. Powstałe wiórki wsypcie do tortownicy o średnicy 28 cm, wyrównajcie tak, by przykryły dno, widelcem zróbcie dziurki i wstawcie na 15 minut do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Do robota kuchennego wrzućcie twaróg, dodajcie 6 jaj, pozostały erytrol, skrobię oraz wiórki kokosowe. Dolejcie mleczko kokosowe,...

Babka z mikrofali
Di bloguje/gotujmy.pl
Przepisy
Babeczka z kubeczka w 5 minut. Rewelacyjny przepis na szybkie ciasteczko o smaku czekolady. Pycha!
Babka pieczona w mikrofali to hit wśród młodszych, zabieganych ludzi. Możemy śmiało zmodyfikować nieco ten prosty przepis na mikrofalowego murzynka i stworzyć inne małe cudeńka!

Pieczenie ciasta w mikrofali może brzmieć dla niektórych dość niedorzecznie. Okazuje się jednak, że jest proste jak drut i niezwykle szybkie. Taki wypiek to świetny sposób na niezapowiedzianą wizytę gości. W mig przygotować możemy babkę, którą zdążymy podać gościom na ciepło do kawy. Będą zaskoczeni i zachwyceni! Najpopularniejszą wersją babki z mikrofali jest murzynek, czyli ciasto z dodatkiem kakao. Poniżej podamy więc ten klasyczny przepis. Następnie przejdziemy do naszych nieco ciekawszych propozycji. Babeczki czekoladowe (lub kakaowe) (2 porcje na 2 kubki) Składniki: 4 łyżki mąki 4 łyżeczki cukru Czekolada roztopiona z kilku kostek (ew. 2 łyżki kakao) 1 jajko 3 łyżki mleka 3 łyżki oleju Pół łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: Wrzucamy do miski wszystkie składniki. Miksujemy na gładką masę. Jeżeli nie dysponujemy mikserem, użyjmy ubijaczki do piany. Pieczemy w mikrofalówce nastawionej na dużą moc (ok. 600 W) przez ok. 5 min. Sprawdzamy drewnianą wykałaczką, czy ciasto jest gotowe. Ozdabiamy babeczkę posypując ją cukrem pudrem lub polewamy czekoladą. Warto udekorować babeczkę owocami sezonowymi.  Babeczki orzechowe Składniki: Składniki na bazę ciasta takie same jak powyżej z wyjątkiem czekolady lub kakao, którego tym razem nie dodamy do ciasta. 1-2 łyżki masła orzechowego Łyżka posiekanych orzechów arachidowych (bądź innych) Przygotowanie: Do masy dodajemy łyżkę masła orzechowego i większość orzechów. Resztą masła smarujemy z góry upieczoną babeczkę i posypujemy dla ozdoby orzechami. Babeczki kawowe Składniki i przygotowanie: Takie same jak w dwóch poprzednich wersjach. Do...

faworki przepis
ONS, iziona/gotujmy.pl
Newsy
Receptura na faworki od Ewy Wachowicz bije na głowę te od Gessler. Wszystko przez 1 dodatek, który wpływa na smak
Wolicie raczej pączki czy chrusty? Jeśli wybieracie to drugie, to wypróbujcie w Tłusty Czwartek świetny przepis od Ewy Wachowicz na faworki!

Do Tłustego Czwartku zostały jeszcze tylko dwa dni! Pewnie wielu z was planuje tego dnia zrobić mnóstwo pączków z różnym nadzieniem. Nie należy jednak zapominać, że poza pączkami, kolejnym popularnym tego dnia łakociem są oczywiście faworki! Cudownie kruche, chrupiące i posypane cukrem pudrem są idealną przekąską tego dnia. Zróbcie je sami w domu z genialnego przepisu Ewy Wachowicz. Palce lizać! Tradycyjne chrusty Faworki, chruściki albo chrusty to nazwa kruchych ciastek smażonych w głębokim tłuszczu. Popularne są nie tylko w Polsce! Zajadają się nimi również Niemcy, którzy na faworki mówią „Raderkuchen”. Ciastka te są także przyrządzane na Litwie. Robi się je z ciasta śmietanowego i smaży dokładnie tak, jak pączki. Przepis na faworki od Ewy Wachowicz Według tradycji Tłusty Czwartek to początek ostatniego tygodnia karnawału. Wobec tego w ten dzień dozwolone jest objadanie się. Nie ma czego sobie żałować! Zróbcie pyszne faworki, posypcie je szczodrze cukrem pudrem i tego jednego dnia, zajadajcie się nimi bez wyrzutów sumienia. Do przygotowania chruścików będą wam potrzebne poniższe składniki: 40 dag mąki 8 żółtek 4 jajka 4 łyżki cukru 2 łyżki masła 1 łyżka mleka Kieliszek spirytusu Olej Przygotowanie: Na stolnicę wysypcie przesianą mąkę. Dosypcie cukier, zróbcie w środku dołek, wbijcie 4 jajka i dodajcie 8 żółtek. Za pomocą noża delikatnie „siekajcie” jajka z mąką i cukrem. Gdy zaczną się z nich robić kluski, znów zróbcie dołek na środku i wlejcie w niego kieliszek spirytusu, 2 łyżki mleka oraz połóżcie 2 łyżki ciepłego masła. Masło jest sekretem tych chrupiących faworków! Ewa zawsze je dodaje do ciasta na chrusty. Powoli zagniatajcie...

Wielkanocny przepis na babkę rumową. Pokochacie ten jej delikatny posmak
Gotujmy.pl/sylwiach
Newsy
Wielkanocny przepis na babkę rumową. Pokochacie ten jej delikatny posmak
Większość osób czeka z utęsknieniem na nadchodzące święta, a to ze względu na pyszności, jakie pojawiają się na stole. Podczas Wielkanocy nie może zabraknąć również słodkich wypieków, które są uwieńczeniem całości.

Święta wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami. Większość gospodyń już od pewnego czasu obmyśla przygotowanie tradycyjnych dań, których nie może zabraknąć na stole. Wśród nich są takie jak żurek, faszerowane jajka, pasztet jajeczny czy biała kiełbasa. Żadna uroczystość nie może się obyć również bez pysznych wypieków. Klasyczne słodkości na Wielkanoc to babka, mazurek, pascha bądź sernik.  Wielkanocna babka rumowa Ciasto z dodatkiem rumu jest niezwykle delikatne i aromatyczne, zaś polewa z kwaśniejszego lukru uzupełnia całość. To doskonała propozycja na deser podczas świąt. Różni się trochę smakiem od tradycyjnego przepisu, ale z pewnością przypadnie do gustu waszym bliskim, a wy zanim się obejrzycie to ciasto zniknie z talerzy. Przepis na babkę rumową Składniki: 4 jajka 2 szklanki mąki ¾ szklanki cukru 200 g margaryny ½ szklanki mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki kakao 6 łyżek rumu Lukier: 1 białko jaja 1 szklanka cukru pudru sok z ½ cytryny Przygotowanie: Margarynę roztopcie oraz pozostawcie do ostudzenia. Mąkę wymieszajcie razem z proszkiem do pieczenia. Jajka rozbijcie do miski. Do nich dodajcie cukier i całość utrzyjcie na puch za pomocą miksera. Do utartych jajek z cukrem delikatnie wlejcie ostudzoną  margarynę, rum i mleko, a także przesiejcie mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie wymieszajcie do połączenia składników. Formę do pieczenia dokładnie wysmarujcie margaryną oraz wysypcie mąką. Do blaszki przelejcie przygotowane ciasto. Z wierzchu posypcie je kakao i delikatnie zamieszajcie. Blachę z ciastem wstawcie ostrożnie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczcie przez godzinę.  Po upływie danego czasu wyjmijcie je oraz odstawcie do...