Pamiętacie jeszcze blok czekoladowy z dzieciństwa? Ten przysmak można zrobić w jeszcze inny, ciekawszy sposób. Wygląda wówczas bardzo efektownie, a do tego świetnie smakuje. Ewa Wachowicz nazwała to ciasto „leniuszkiem”, ponieważ jego przygotowanie jest bardzo proste i nie wymaga w ogóle włączania piekarnika.

Bardziej pasuje do niego jednak nazwa „czekoladowe salami”, bo tak właśnie wygląda - kakaową masę z orzechami i herbatnikami należy zawinąć w kształt kiełbaski, dzięki czemu (dodatkowo oprószone cukrem pudrem) ciasto do złudzenia przypomina tę suszoną kiełbasę. Nieźle zaskoczycie domowników, gdy podacie im takie ciacho na deser! Zobaczcie, jak je zrobić z poniższego przepisu Ewy Wachowicz. 

Przepis na ciasto leniuszek (czekoladowe salami) Ewy Wachowicz

Do przygotowania tego wyjątkowego ciasta będziecie potrzebowali składników z poniższej listy:

Zobacz także:

Składniki:

  • 1 kostka masła (200 g)

  • pół kilograma mleka w proszku

  • 1 szklanka cukru

  • 1 szklanka wody

  • 200 g herbatników

  • 4 łyżki kakao

  • 3 łyżki migdałów

  • 1 filiżanka espresso

  • 1 kieliszek rumu

  • cukier puder

Przygotowanie:

  1. Zacznijcie od pokrojenia migdałów i uprażenia ich na suchej patelni. Herbatniki rozkruszcie na kawałki.

  2. W garnku roztopcie masło. Następnie wsypcie 4 łyżki kakao, szklankę cukru i wszystko razem wymieszajcie. Dodajcie filiżankę espresso, szklankę wody, zamieszajcie i odstawcie do ostudzenia.

  3. Gdy masa będzie już chłodniejsza, cały czas mieszając powoli wsypujcie mleko w proszku. 

  4. Wsypcie do masy herbatniki, uprażone migdały, kieliszek rumu i wymieszajcie. 

  5. Podzielcie masę na 3 porcje. Każdą z nich wyłóżcie na folię spożywczą i zawińcie jak kiełbaskę. Końce zwiążcie sznurkiem lub gumką recepturką. 

  6. Włóżcie ciasto do lodówki na co najmniej 4 godziny. Po tym czasie wyjmijcie je z folii , posypcie cukrem pudrem i zawińcie w papier do pieczenia - będzie wyglądać bardzo efektownie! 

Czekoladową kiełbaskę podaje się pokrojoną w plastry. To pyszna przekąska, która będzie ciekawym urozmaiceniem do kawy. 

Źródło: ewawachowicz.pl