To nie lody, to ziemniaki! Tak oszukują nas przy zdjęciach potraw
AdobeStock
Newsy

To nie lody, to ziemniaki! Tak oszukują nas przy zdjęciach potraw

Daliście się nabrać? To tylko jedna z licznych sztuczek fotografów kulinarnych.

W dzisiejszych czasach prawie każdy robi zdjęcia jedzenia. Pewnie fotografujecie posiłki, by rozesłać je do innych członków rodziny, może robicie zdjęcia, żeby podzielić się doskonałym przepisem, albo zachować wspomnienie udanej potrawy bądź wizyty w restauracji.

Każdy, kto próbował kiedyś zrobić estetyczne zdjęcie potrawy wie, że fotografia kulinarna nie jest łatwa. Trzeba zwrócić uwagę na wiele szczegółów, które mogą popsuć lub poprawić zdjęcie. Doskonale wiedzą o tym fotografowie kulinarni. Mają oni sprytne sztuczki, które poprawiają wygląd jedzenia. Niektóre z nich są naprawdę przebiegłe!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Triki fotografów kulinarnych

Fotografowie, którzy na co dzień zajmują się robieniem estetycznych zdjęć jedzenia, mają wiele trików, które chętnie stosują, by potrawy były jak najbardziej apetyczne. Fotograf Jakub Wilczek zdradził stacji tvn24 swoje największe sekrety. Oto niektóre z nich.

Zastosowanie soku zamiast wina

Wino i sok wyglądają identycznie i stanowią dobre uzupełnianie kompozycji na fotografii. Mimo wszystko sok jest o wiele tańszy, a zostawia nawet podobne krople na ściankach kieliszków. Jeśli na fotografii widzicie wino, mało prawdopodobne, że jest prawdziwe.

Blanszowanie i smarowanie

Błyszczące, wyglądające na chrupiące warzywa są zawsze bardziej apetyczne. Szefowie kuchni pracują ściśle z fotografami. Warzywa musza być przed wyłożeniem na talerz zblanszowane, a następnie smaruje się je masłem, żeby ładnie się świeciły.

Oszroniona szklanka? Na pewno nie…

Żeby uzyskać efekt zimnego napoju, zamiast wody dodaje się glicerynę. Spryskanie gliceryną szklanki powoduje uzyskanie efektu zroszonego szkła, który jest przecież bardzo nietrwały w naturalnej sytuacji. Taki trik daje fotografowi więcej czasu.

Piwna piana z płynu do naczyń

Przy fotografowaniu piwa bardzo ważne jest uzyskanie efektownej piany, która przecież bardzo szybko znika. Żeby się zachowała, fotografowie mają różne triki. Mogą na przykład:

  • Wsypać do piwa łyżeczkę soli, piana natychmiast się uniesie
  • Wymieszać piwo z płynem do naczyń - wówczas powstanie trwała piana, którą można stylizować

Lody? Nie, to ziemniaki

Najtrudniej fotografuje się właśnie produkty, które szybko się zmieniają i są ulotne. Szron, piana piwna, ale też właśnie lody.

Fotografowie znaleźli rozwiązanie tego problemu. Zamiast gałek lodów stosują po prostu pokolorowane ziemniaki, które mają podobną strukturę i nigdy nie topnieją.

Źródło: tvn24.pl

jak szybko ugotować ziemniaki
Adobe Stock
Newsy
Możesz ugotować ziemniaki w 10 minut. Znamy świetny trik. Po prostu genialne
Ach te ziemniaki! Zawsze jest z nimi problem! Wszystkie dania już stygną na stole, podczas gdy te dopiero dochodzą… Goście zniecierpliwieni, ty zestresowana. Taki scenariusz nie należy do rzadkości! Jak się jednak okazuje istnieje pewien prosty trik, który znacznie skraca czas ich obróbki!

Ziemniaki to niekwestionowana podstawa wielu Polskich dań. Z uwagi na swoje cenne właściwości zdrowotne są przecież dodawane niemal do każdej potrawy – sałatki, zupy, drugiego dania, a nawet deseru. Dzisiaj naprawdę trudno wyobrazić sobie kuchnię bez ich udziału.  Ziemniaki mają jedną wadę... Trzeba jednak przyznać, że ziemniaki mają jedną, bardzo uciążliwą wadę. Czas ich przygotowania jest bowiem niesamowicie długi,  jak na tak małe warzywo. Ich pieczenie zajmuje bowiem ok. 40 minut, z kolei gotowanie niewiele mniej…  Bez względu na to jak bardzo będziesz kombinować i jak drobno je pokroisz i tak nie uda ci się wyjąć ich z wody przed upływem 20 minut! To okazuje się bardzo uciążliwe. Szczególnie, że zazwyczaj, zamiast zająć się ziemniakami na samym początku przyrządzania potrawy, zostawiamy ich gotowanie na ostatnią chwilę! Ziemniaki to źródło cennych wartości odżywczych Jednak z racji, że ziemniaki to źródło wielu cennych wartości odżywczych, nie warto eliminować ich ze swojej diety, tylko z powodu długiego czasu oczekiwania. Warzywo obfituje przecież nie tylko w potas obniżający ciśnienie krwi, ale również magnez będący głównym budulcem zębów i kości.  Ziemniaki zawierają w swoim składzie także wiele witamin – A, B, C i PP. Należy też pamiętać, że kartofle to produkt zawierający dużo błonnika odpowiedzialnego za prawidłowe trawienie. Warto więc zrobić wszystko, by choć raz na jakiś czas przyswoić te cenne wartości odżywcze.  Dzięki temu trikowi ziemniaki będą gotowe w 10 minut! Gotowanie ziemniaków wcale nie musi być długie i męczące. Wystarczy, że… zalejesz warzywo wrzątkiem z czajnika, a garnek przykryjesz pokrywką . Dzięki temu prostemu trikowi twoje ziemniaki będą gotowe w zaledwie 10 minut , a jeśli dodatkowo...

Zasady korzystania z wolnowaru
Unsplash
Triki kulinarne
6 błędów, które prawdopodobnie popełniasz przy korzystaniu z wolnowaru! To dlatego jedzenie jest do kitu!
To urządzenie może być twoim największym wrogiem. Jednak kiedy zaczniesz właściwie z nim postępować szybko się polubicie.

Przy pomocy wolnowaru możesz przygotować wiele pysznych potraw praktycznie bez nadzoru – zupę, drugie danie, a nawet deser. Żeby jednak wychodziły one idealnie musisz przestrzegać kilku bardzo ważnych zasad! Nie zdejmuj pokrywki Wolnowar bardzo wolno osiąga docelową temperaturę. Trzeba więc pamiętać, że każde choćby uchylenie pokrywki spowoduje utratę ciepła. W praktyce oznacza to, że potrawa będzie się gotować o wiele dłużej niż miała, a ty nie będziesz świadomy tego, że nakładana na talerz wciąż jest surowa. Podsmaż mięso Każde mięso lądujące w wolnowarze powinno się najpierw chwilę podsmażyć na patelni. Wiele osób uznaje ten krok za mało ważny, bo przecież mięso nawet bez podsmażenia, po wyjęciu z urządzenia będzie gotowe do wyłożenia na talerz. Pamiętaj jednak, że diabeł tkwi w szczegółach. Pieczeń wrzucona do wolnowaru bez podsmażenia nie będzie smakować tak dobrze jak oczekujesz . Obierz kurczaka ze skóry Przyrządzanie kurczaka w wolnowarze różni się od pieczenia go w piekarniku, bądź smażenia na patelni. Dlatego pamiętaj, żeby nie wkładać go do urządzenia ze skórą , która zamiast stać się chrupiąca pozostanie gumowata! Nabiał dodaj na końcu Jeśli do swojego dania chcesz dodać mleko, ser lub śmietanę zrób to pod sam koniec gotowania. Dodany zbyt wcześnie nabiał zsiądzie się pod wpływem temperatury i zepsuje całe danie. Aby osiągnąć pożądany efekt dodaj wszystkie tego typu składniki najwcześniej pół godziny przed wyjęciem potrawy z wolnowaru. Uważaj z winem Nie od dziś wiadomo, że wino wzbogaca smak wielu dań. Pamiętaj jednak, że dodane do potrawy przygotowywanej pod przykrywką w wolnowarze nie ma szansy wyparować. Najlepiej więc pominąć ten składnik. Prawidłowo układaj warstwy Pamiętaj, że wolnowar nie...

Kapuśniak na żeberkach
Gotujmy.pl/mariwanna
Newsy
Sycący kapuśniak na wędzonych żeberkach. Smakowity i idealnie wspomaga odporność
Znana z kuchni góralskiej zupa pasuje na zimę jak ulał. Macie ochotę na kapuśniak na wywarze z wędzonych żeberek?

Kapuśniak jest też znany pod nazwą kwaśnica lub kapustnica. W zależności od tego czy użyjemy świeżej czy kiszonej kapusty, nabierze innego smaku i wyrazu. Kapuśniak to najlepsza zimowa zupa. Zdrowotny bonus dla całego organizmu! Kiszona kapusta Kapusta kiszona powstaje w momencie kiedy szatkowana kapusta poddana jest kiszeniu przez zasolenie i fermentację. Cechuje się długą trwałością i silnym kwaśnym smakiem, który bierze się z obecności kwasu mlekowego powstającego w wyniku rozkładu cukrów przez bakterie. Kiszona kapusta jest obecna w kuchniach wielu narodów, w szczególności północnej Europy. Podobnym do kiszonej kapusty jest mandżurskie danie suan cai. Terminów kiszenie i kwaszenie można używać zamiennie. To synonimy oznaczające dokładnie ten sam proces. Nieuczciwe triki Niektórzy producenci żywności, aby skrócić cały proces, dodają kwas octowy w celu szybkiego zakwaszenia surowej kapusty. Potrawa taka, sporządzona z zastosowaniem kwasu octowego, to w rzeczywistości kapusta marynowana lub kapusta konserwowa. Parzcie na etykiety! Kapuściane bogactwo Właściwości zdrowotne wykazuje także sok z kiszonej kapusty, który jest źródłem probiotyków. Ponadto wzmacnia odporność organizmu, wspomaga odchudzanie i posiada działanie przeciwnowotworowe. Kapusta ma w swoim składzie prawdziwy zestaw zdrowia, są to m.in.: Witamina C Wapń i fosfor Witamina E Naturalne przeciwutleniacze Bakterie Lactobacillus rozkładające cukry w kwas mlekowy Związki siarkoorganiczne Spożywczy przysmak Jej spożywanie jest zalecane szczególnie w okresie zimowym, kiedy trudniej dostępne są świeże owoce i warzywa. Najlepiej w postaci gorącej zupy, na którą przepis znajdziecie poniżej. Kapuśniak na...

Warzywa
Natalia Breen/Adobe Stock
Triki kulinarne
Wiele osób przechowuje te warzywa razem. Skutki mogą być opłakane!
Co kraj, to obyczaj. Tak samo jest z domami i kuchniami – różnie przechowujemy nasze warzywa. Jakiego błędu nie popełniać?

Jako się rzekło – różne są metody przechowywania warzyw i owoców w kuchni. Jedni mają do tego specjalne spiżarnie, drudzy, szczególnie na wsiach, wykorzystują do przechowywania żywności piwnice albo starodawne ziemianki. Problemy w tym zakresie często mają z kolei mieszczuchy, szczególnie ci nieco mniej doświadczeni… Gdzie by to wszystko upchnąć? Jedni trzymają zakupione warzywa w lodówce, inni chowają je w szafkach kuchennych albo trzymają w skrzynkach, torbach czy pudełkach pochowanych zwykle gdzieś między stołem a drzwiami. Metody bywają przeróżne i nie podejmiemy się w tym miejscu ich oceny. Zamiast tego zdradzimy wam jedną ciekawostkę, o której z pewnością niewielu wcześniej słyszało. O co chodzi? Okazuje się, że ziemniaki i cebula nie należą do najlepszych przyjaciół. Zapytacie, zresztą bardzo słusznie: jak to? Przecież nie ma nic lepszego niż kartoflane puree z podsmażoną cebulką, podane do świeżego kapuśniaku. Otóż chodzi nam o coś zupełnie innego… Jak Paweł i Gaweł Ziemniaki po prostu nie znoszą dobrze przechowywania razem z cebulą. I na odwrót. Ta dziwna przypadłość tych warzyw wiążę się z substancją o nazwie gaz etylenowy. Ten związek wydziela do atmosfery cebula. Z kolei surowe ziemniaki źle znoszą jego obecność i łatwo psują się w towarzystwie powietrza z domieszką takiego gazu. Cebuli źle robi także wilgotność ziemniaka znajdującego się w jej sąsiedztwie. Wnioski są więc proste. Składujcie ziemniaki i cebulę tam, gdzie chcecie, ale oddzielnie! Ten prosty trik pozwoli wam uniknąć ich szybszego zepsucia. Źródło: reluctantgourmet.com