W dzisiejszych czasach prawie każdy robi zdjęcia jedzenia. Pewnie fotografujecie posiłki, by rozesłać je do innych członków rodziny, może robicie zdjęcia, żeby podzielić się doskonałym przepisem, albo zachować wspomnienie udanej potrawy bądź wizyty w restauracji.

Każdy, kto próbował kiedyś zrobić estetyczne zdjęcie potrawy wie, że fotografia kulinarna nie jest łatwa. Trzeba zwrócić uwagę na wiele szczegółów, które mogą popsuć lub poprawić zdjęcie. Doskonale wiedzą o tym fotografowie kulinarni. Mają oni sprytne sztuczki, które poprawiają wygląd jedzenia. Niektóre z nich są naprawdę przebiegłe!

Triki fotografów kulinarnych

Fotografowie, którzy na co dzień zajmują się robieniem estetycznych zdjęć jedzenia, mają wiele trików, które chętnie stosują, by potrawy były jak najbardziej apetyczne. Fotograf Jakub Wilczek zdradził stacji tvn24 swoje największe sekrety. Oto niektóre z nich.

Zastosowanie soku zamiast wina

Wino i sok wyglądają identycznie i stanowią dobre uzupełnianie kompozycji na fotografii. Mimo wszystko sok jest o wiele tańszy, a zostawia nawet podobne krople na ściankach kieliszków. Jeśli na fotografii widzicie wino, mało prawdopodobne, że jest prawdziwe.

Zobacz także:

Blanszowanie i smarowanie

Błyszczące, wyglądające na chrupiące warzywa są zawsze bardziej apetyczne. Szefowie kuchni pracują ściśle z fotografami. Warzywa musza być przed wyłożeniem na talerz zblanszowane, a następnie smaruje się je masłem, żeby ładnie się świeciły.

Oszroniona szklanka? Na pewno nie…

Żeby uzyskać efekt zimnego napoju, zamiast wody dodaje się glicerynę. Spryskanie gliceryną szklanki powoduje uzyskanie efektu zroszonego szkła, który jest przecież bardzo nietrwały w naturalnej sytuacji. Taki trik daje fotografowi więcej czasu.

Piwna piana z płynu do naczyń

Przy fotografowaniu piwa bardzo ważne jest uzyskanie efektownej piany, która przecież bardzo szybko znika. Żeby się zachowała, fotografowie mają różne triki. Mogą na przykład:

  • Wsypać do piwa łyżeczkę soli, piana natychmiast się uniesie
  • Wymieszać piwo z płynem do naczyń - wówczas powstanie trwała piana, którą można stylizować

Lody? Nie, to ziemniaki

Najtrudniej fotografuje się właśnie produkty, które szybko się zmieniają i są ulotne. Szron, piana piwna, ale też właśnie lody.

Fotografowie znaleźli rozwiązanie tego problemu. Zamiast gałek lodów stosują po prostu pokolorowane ziemniaki, które mają podobną strukturę i nigdy nie topnieją.

Źródło: tvn24.pl