To nie lody, to ziemniaki! Tak oszukują nas przy zdjęciach potraw
AdobeStock
Newsy

To nie lody, to ziemniaki! Tak oszukują nas przy zdjęciach potraw

Daliście się nabrać? To tylko jedna z licznych sztuczek fotografów kulinarnych.

W dzisiejszych czasach prawie każdy robi zdjęcia jedzenia. Pewnie fotografujecie posiłki, by rozesłać je do innych członków rodziny, może robicie zdjęcia, żeby podzielić się doskonałym przepisem, albo zachować wspomnienie udanej potrawy bądź wizyty w restauracji.

Każdy, kto próbował kiedyś zrobić estetyczne zdjęcie potrawy wie, że fotografia kulinarna nie jest łatwa. Trzeba zwrócić uwagę na wiele szczegółów, które mogą popsuć lub poprawić zdjęcie. Doskonale wiedzą o tym fotografowie kulinarni. Mają oni sprytne sztuczki, które poprawiają wygląd jedzenia. Niektóre z nich są naprawdę przebiegłe!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Triki fotografów kulinarnych

Fotografowie, którzy na co dzień zajmują się robieniem estetycznych zdjęć jedzenia, mają wiele trików, które chętnie stosują, by potrawy były jak najbardziej apetyczne. Fotograf Jakub Wilczek zdradził stacji tvn24 swoje największe sekrety. Oto niektóre z nich.

Zobacz także
Na pracowników sklepów padł blady strach. Żabka rusza z 40 sklepami bezobsługowymi

Zróbcie zakupy spożywcze za połowę ceny. Oferta tylko dla nielicznych! Załapiecie się?

Restauratorzy manipulują nami, żebyśmy jak najwięcej zamówili. To ich sprawdzone sztuczki

Restauratorzy manipulują nami, żebyśmy jak najwięcej zamówili. To ich sprawdzone sztuczki

Zastosowanie soku zamiast wina

Wino i sok wyglądają identycznie i stanowią dobre uzupełnianie kompozycji na fotografii. Mimo wszystko sok jest o wiele tańszy, a zostawia nawet podobne krople na ściankach kieliszków. Jeśli na fotografii widzicie wino, mało prawdopodobne, że jest prawdziwe.

Blanszowanie i smarowanie

Błyszczące, wyglądające na chrupiące warzywa są zawsze bardziej apetyczne. Szefowie kuchni pracują ściśle z fotografami. Warzywa musza być przed wyłożeniem na talerz zblanszowane, a następnie smaruje się je masłem, żeby ładnie się świeciły.

Oszroniona szklanka? Na pewno nie…

Żeby uzyskać efekt zimnego napoju, zamiast wody dodaje się glicerynę. Spryskanie gliceryną szklanki powoduje uzyskanie efektu zroszonego szkła, który jest przecież bardzo nietrwały w naturalnej sytuacji. Taki trik daje fotografowi więcej czasu.

Piwna piana z płynu do naczyń

Przy fotografowaniu piwa bardzo ważne jest uzyskanie efektownej piany, która przecież bardzo szybko znika. Żeby się zachowała, fotografowie mają różne triki. Mogą na przykład:

  • Wsypać do piwa łyżeczkę soli, piana natychmiast się uniesie
  • Wymieszać piwo z płynem do naczyń - wówczas powstanie trwała piana, którą można stylizować

Lody? Nie, to ziemniaki

Najtrudniej fotografuje się właśnie produkty, które szybko się zmieniają i są ulotne. Szron, piana piwna, ale też właśnie lody.

Fotografowie znaleźli rozwiązanie tego problemu. Zamiast gałek lodów stosują po prostu pokolorowane ziemniaki, które mają podobną strukturę i nigdy nie topnieją.

Źródło: tvn24.pl

Kolejny skandal z udziałem Małgorzaty Rozenek. Fani zarzucają jej ogromne marnotrawco żywności
Instagram/m_rozenek
Newsy
Kolejny skandal z udziałem Małgorzaty Rozenek. Fani zarzucają jej ogromne marnotrawstwo żywności
Znów afera z udziałem naczelnej polskiej celebrytki. Tym razem fani zarzucają jej marnotrawstwo żywności. Wszystko przez zdjęcie w kostiumie kąpielowym.

Małgorzata Rozenek-Majdan dała się poznać Polakom jako „Perfekcyjna Pani Domu”. Od lat wykorzystuje swoją popularność i działa w sieci jako influencerka. Wraz z Radosławem Majdanem tworzy szczęśliwe małżeństwo i z chęcią publikuje na Instagramie zdjęcia z życia swojej rodziny. Nietrudno o skandale z udziałem Małgorzaty Rozenek . Internauci raz po raz zarzucają jej hipokryzję i wbijają jej tu i ówdzie szpilki. Tym razem poszło o marnotrawstwo żywności… Małgorzata Rozenek na basenie Małgorzata Rozenek chętnie i często podróżuje do egzotycznych krajów. Relacją z podróży dzieli się oczywiście na Instagramie. Niedawno była w meksykańskim Tulum, raju dla instagramerów i celebrytów. Choć już wróciła do Polski, dalej publikuje zdjęcia z egzotycznej wycieczki. Pod jednym z nich wywołała prawdziwą burzę. Pozornie zdjęcie nie wydaje się kontrowersyjne. Przedstawia Małgorzatę Rozenek uśmiechniętą w basenie. Czerp z życia pełnymi garściami, żyj kolorowo, zdrowo jedz. Czasem da się, to nawet połączyć. Cudownego dnia kochani – pisze pod postem Małgorzata         Wyświetl ten post na Instagramie.                       Post udostępniony przez Małgorzata Rozenek-Majdan (@m_rozenek) Fani zwracają uwagę na obecność owoców w wodzie wokół celebrytka. Żeby zrobić piękne, kolorowe zdjęcie, wykorzystała ona prawdziwe owoce jako rekwizyty. Choć dobrze prezentują się na zdjęciu i pasują do opisu, na pewno zostały zmarnowane. Nikt nie wyobraża sobie bowiem celebrytki jedzącej arbuzy, pomarańcze i papaje prosto z wody basenowej,...

Jak pozbyć się posmaku mułu z pstrąga? Sprawdzona rada wędkarzy
Adobe Stock
Newsy
Jak pozbyć się posmaku mułu z pstrąga? Sprawdzona rada wędkarzy
Wiele osób wzbrania się przed jedzeniem świeżych ryb ze względu na specyficzny posmak. Towarzyszy on głównie rybom słodkowodnym. Aby się go pozbyć, wystarczy zastosować sprawdzony patent wędkarzy.

Ryby coraz częściej pojawiają się na co dzień na stole. Mają one wiele cennych składników odżywczych, które w pozytywny sposób wpływają na funkcjonowanie organizmu. Sklepy zdecydowanie to ułatwiają, gdyż można znaleźć w nich szeroki wybór tego asortymentu. Podział ryb W sprzedaży w sklepach bądź w restauracjach można spotkać się z szerokim wyborem dań rybnych. Jednak warto zwrócić uwagę na ich podział, który dzieli się na dwie główne grupy, słodkowodne oraz słonowodne. Pierwsze żyją jak sama nazwa wskazuje w wodach słodkich, takich jak jeziora czy rzeki, zaś druga część to zwierzęta żyjące w słonej wodzie, czyli morzu. Różnią się one smakiem bądź właściwościami. Ryby słodkowodne Często wybieranymi rybami są słodkowodne. Stanowią one nieco ponad 40% wszystkich gatunków istniejących ryb. Poza tym warto dodać, iż w niczym nie ustępują morskim. Ich regularne spożywanie, dostarcza organizmowi szeregu cennych wartości odżywczych. Ich minusem jest charakterystyczny posmak mułu, który niekiedy przenosi się na przyrządzone potrawy. Wśród najpopularniejszych słodkowodnych ryb, wyróżnia się: karpie okonie pstrągi leszcze karasie. Patent wędkarzy na pozbycie się posmaku mułu Pstrągi, jak i inne ryby słodkowodne odznaczają się charakterystycznym posmakiem mułu, który nie jest zbyt korzystny. Wędkarze stosują trik, aby pozbyć się niechcianego aromatu. Wystarczy rybę moczyć w samodzielnie przygotowanym roztworze przez minimum 5 godzin. Po tym okresie, nieprzyjemny zapach odejdzie w zapomnienie. Do przyrządzenia roztworu potrzeba pięć litrów wody, dwie łyżki sody oczyszczonej oraz łyżkę soli. To skuteczny patent sprawdzony przez doświadczonych rybaków.  Pozostałe triki na likwidację nieprzyjemnego zapachu...

Jak szybko obrać marchewkę? Nie potrzebujecie ani noża ani obieraczki. Ale jak to?
Adobe Stock
Newsy
Jak szybko obrać marchewkę? Nie potrzebujecie ani noża ani obieraczki. Ale jak to?
Poznajcie ten szybki sposób na obranie marchewki. Sprawdza się w każdej sytuacji i jest banalny!

Jest wiele kuchennych trików, które ułatwiają gotowanie i usprawniają pracę w kuchni. Niektórych z nich może uczyliście się od swoich mam lub babć. Dzięki popularności sieci internetowej możecie dowiedzieć się o istnieniu innych sposobów, które wielu gospodyniom domowym wydają się banalne. Internet to niesamowite źródło wiedzy i inspiracji. Znacie już sposoby na wykorzystanie obierek warzyw , wiecie co zrobić z czerstwym chlebem , żeby można go było zjeść i potraficie szybko obrać ziemniaki . Dziś poznacie niesamowity trik na obieranie marchewki. Okazuje się, że nie potrzebujecie do tego obieraczki ani noża. Sposób jest banalny! Jak szybko obrać marchewkę? Ogólnie skórka marchewki jest jadalna. W teorii nie powinno być konieczne jej obieranie. Często jednak marchew sprzedawana w marketach lub na targach, jest przybrudzona lub przechowywyana przez całą zimę. Wtedy lepiej pozbyć się zewnętrznej warstwy, żeby uniknąć zakażenia. Jak to zrobić najlepiej? Jeśli wydawało się wam, że najlepszym sposobem jest skorzystanie ze specjalnej obieraczki do warzyw, mylicie się. Marchewkę obiera się najszybciej za pomocą druciaka – metalowej gąbki do mycia naczyń. Skórka marchewki, która jest bardzo delikatna, łatwo ulega starciu przy pomocy tego przedmiotu. Wystarczy, że wyszorujecie marchewkę ze wszystkich stron czystym druciakiem, a szybko pozbędziecie się zabrudzeń na skórce i przygotujecie marchewkę do jedzenia. Sposób ten możecie wykorzystywać praktycznie za każdym razem przy obieraniu marchewki . Druciak znajdzie zastosowanie też przy obieraniu innych warzyw: Pietruszki Młodego selera Buraka Ziemniaki, starsze selery i inne warzywa z twardą skórką, którą koniecznie trzeba obrać, lepiej potraktujcie tradycyjną obieraczką lub nożem....

Magda Gessler aż tak schudła? I co z jej włosami? "Stop! Co ja zrobiłam?"
ONS.pl
Newsy
Magda Gessler aż tak schudła? I co z jej włosami? „Co ja zrobiłam?"
Znana restauratorka udostępniła zdjęcie, które zaszokowało jej fanów. To zasługa fryzury czy diety odchudzającej?

Znana z hitu „Kuchenne rewolucje” oraz „Masterchef” Magda Gessler jest jedną z największych gwiazd w Polsce, które jak nikt znają się na gotowaniu. Gessler od lat ratuje restauracje przed upadkiem, czym zdobyła sympatię wielu telewidzów. Ale restauratorka pokazuje się nie tylko na ekranie telewizorów – jest bardzo aktywna w mediach społecznościowych, gdzie regularnie udostępnia zdjęcia okraszone osobistymi przemyśleniami na różne tematy. Najnowszy post zaszokował jej fanów. Sprawdźcie sami! Prowadzenie restauracji w trakcie pandemii Pandemia koronawirusa to cios dla restauratorów, którzy obecnie ledwo wiążą koniec z końcem, a niektórzy musieli całkowicie zamknąć swoje lokale z powodu bankructwa. Nawet Magda Gessler, która jest przecież świetną bizneswoman, przyznaje, że w trakcie pandemii jest jej bardzo ciężko prowadzić restauracje. Musiała całkowicie zmienić sposób serwowania dań w swoim najbardziej znanym lokalu „U Fukiera”, gdzie teraz zamówienia można odbierać w okienku. Czasami Magda osobiście wydaje posiłki! Mam zamkniętą restaurację, ale i u nas jest okienko, z którego wydajemy atrakcyjne dania. Obniżyliśmy ceny, a rodzaj jedzenia jest bardziej popularny, prosty, polski. Placki ziemniaczane, bułki ze schabowym… To okienko jest fantastyczne Metamorfoza Magdy Gessler Stres i ciągłe wyzwania niewątpliwie mają wpływ na restauratorkę. Ostatnio na swoim profilu na Instagramie udostępniła zdjęcie, na którym wydaje się być o wiele szczuplejsza! Fani gratulują jej zgrabnej sylwetki, a niektórzy twierdzą, że Magda wygląda szczuplej przez zmianę fryzury. Rzeczywiście, restauratorka wydaje się mieć o wiele mniej na głowie… i to dosłownie! Czyżby zrezygnowała z bujnych loków? Zobaczcie sami:...