Największy błąd przy robieniu sałatki jarzynowej. Magda Gessler nigdy nie dodaje do niej 1 składnika
ONS.pl
Newsy

Największy błąd przy robieniu sałatki jarzynowej. Magda Gessler nigdy nie dodaje do niej 1 składnika

Dlaczego znana polska restauratorka Magda Gessler nigdy nie doda jednego popularnego składnika do sałatki jarzynowej? Sprawdźcie!

Kto jak kto, ale Magda Gessler dobrze wie, jak zrobić idealną sałatkę jarzynową! Poznajcie jej przepis na sałatkę oraz garść porad na temat tego, jakich błędów unikać, by sałatka wyszła idealna. Wypróbujecie je?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Błędy przy przyrządzaniu sałatki

Czasami sałatka nie wychodzi tak smaczna, jak powinna. Magda Gessler podzieliła się swoimi spostrzeżeniami na temat tego, jakie błędy powodują, że sałatka jarzynowa nie wychodzi.

Ogórki kiszone

Restauratorka podkreśliła, że bardzo ważne jest, aby przed dodaniem ogórków do sałatki dokładnie je odcisnąć. Jeśli tego nie zrobicie, to zrobi się ona bardzo wodnista i nie będzie wyglądać zbyt apetycznie.

Cebula

O dziwo, Gessler w ogóle nie dodaje do sałatki cebuli! Powody są dwa. Po pierwsze, sałatkę trzeba przygotowywać z myślą o tym, by smakowała wszystkim – zarówno dzieciom, jak i dorosłym. A dzieci często nie przepadają za ostrym smakiem cebuli! Drugi powód do zapach. Polska cebula ma bardzo intensywny zapach i dodana do sałatki sprawia, że danie przesiąka tym smakiem i zapachem, a do tego w całej lodówce czuć tylko cebulę. Dlatego lepiej nie dodawać jej do sałatki jarzynowej!

Zobacz także
Dodajecie do sałatki jarzynowej majonezu? Robicie błąd. Trik babci go rozwiąże

Dodajecie do sałatki jarzynowej majonezu? Robicie błąd. Trik babci go rozwiąże

Sałatka warzywna

Zastosujcie ten trik a sałatka jarzynowa wyjdzie jeszcze smaczniejsza. Czy może być bardziej? Nie uwierzycie, ale tak

Przepis na sałatkę jarzynową Magdy Gessler

Do przygotowania sałatki jarzynowej z przepisu Magdy Gessler potrzebne wam będą poniższe składniki:

Składniki:

  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 mały seler
  • 4 ogórki kiszone
  • 2 jajka
  • 1 jabłko
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 2 ziemniaki
  • Majonez
  • Kurki
  • Chrzan
  • Musztarda
  • Cukier
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Warzywa obierzcie i ugotujcie – najlepiej w rosole.
  2. Po ugotowaniu pokrójcie je w kostkę. Odsączcie groszek z zalewy, a ogórki kiszone i jabłko zetrzyjcie na tarce i odciśnijcie z nadmiaru wody. Wszystkie składniki włóżcie do jednej, dużej miski.
  3. Kurki oczyśćcie i w całości dodajcie do warzyw.
  4. Zróbcie sos wykorzystując do tego majonez, chrzan i musztardę. Magda radzi, by nie przesadzić z majonezem – każdy może go sobie później dodać więcej już na talerzu. Doprawcie solą, pieprzem i cukrem.
  5. Dodajcie do sałatki sos, wszystkie składniki wymieszajcie i odstawcie do lodówki na całą noc. Smacznego!
Kiedy dodać majonez do sałatki jarzynowej?
Adobe Stock
Newsy
Dlaczego majonez powinno się dodawać dopiero przed samym spożyciem sałatki jarzynowej? Będziecie zaskoczeni
Większość z was nie wyobraża sobie świąt bez przepysznej sałatki jarzynowej. Jeśli chcecie, by zasmakowała waszym gościom dodajcie majonez dopiero przed samym zaserwowaniem.

Nie wiedzieć czemu przyjęło się, że majonez należy dodać do sałatki jarzynowej od razu po jej przyrządzeniu, a następnie całość wstawić do lodówki na kilkanaście godzin. Okazuje się, że to błąd. Doświadczone gospodynie dobrze wiedzą, że sos powinno się łączyć z warzywami dopiero przed samym zaserwowaniem. Kiedy dodać majonez do sałatki jarzynowej? Najznamienitsi szefowie kuchni potwierdzają – warzywa należy łączyć z majonezem dopiero przed samym zaserwowaniem sałatki jarzynowej. Okazuje się bowiem, że dodany wcześniej sos bardzo negatywnie wpływa na smak potrawy i przyspiesza jej psucie. Nigdy więcej tego nie róbcie. Przepis na sałatkę jarzynową Będziecie potrzebować: Warzyw: 3 dużych ziemniaków, 2 dużych marchewek, 1 pietruszki, 4 ogórków kiszonych, 1 cebuli, 1 puszki groszku konserwowego  1 jabłka 3 dużych jajek 5 łyżek majonezu 4 łyżek jogurtu naturalnego 2 litrów bulionu Przypraw: pieprzu, soli Przygotowanie: Ziemniaki, marchewki i pietruszkę dokładnie umyjcie pod bieżącą wodą, a następnie umieśćcie w garnku z gorącym rosołem. Całość gotujcie aż do miękkości warzyw, ok. 40 minut. Przed wrzuceniem do garnka warzywa możecie przekroić na pół, wtedy szybciej się ugotują. Po 40 minutach wyjmijcie warzywa z wody i pozostawcie do ostygnięcia na ok. 20 minut, a następnie zdejmijcie z nich skórkę. Obrane warzywa pokrójcie w niewielką kostkę i umieśćcie w stosunkowo dużej misce (sałatka jarzynowa składa się z wielu produktów, wszystko musi się zmieścić w jednym naczyniu). W rondelku pełnym zimnej wody umieśćcie jajka i ugotujcie je na twardo (8-10 minut od momentu, w którym woda zacznie wrzeć). Ugotowane jajka przelejcie zimną wodą, a następnie obierzcie je ze skorupek. Kiedy trochę ostygną zacznijcie...

Jak zagęścić majonez, żeby sałatka nie była zbyt wodnista? To naprawdę łatwe
AdobeStock
Newsy
Jak zagęścić majonez, żeby sałatka nie była zbyt wodnista? To naprawdę łatwe
Sałatka jarzynowa zrobiła się wodnista i nieapetyczna? Poznajcie sposób na zagęszczenie jej!

Zdarzyło się wam, że sałatka jarzynowa po przygotowaniu zrobiła się rzadka i wodnista? Jest na to sposób! O tym, jak zagęścić sałatkę, dowiecie się z poniższego artykułu. Przepis na sałatkę jarzynową z majonezem Do przygotowania sałatki jarzynowej na Wielkanoc potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 4 duże marchewki 3 ziemniaki 2 pietruszki 1 mały korzeń selera 4 ogórki kiszone Kawałek pora 4 jajka 1 jabłko 1 puszka groszku konserwowego 4 łyżki jogurtu naturalnego 4 łyżki majonezu Pół łyżeczki soli ¼ łyżeczki pieprzu Przygotowanie: Umyjcie wszystkie warzywa korzeniowe, ale nie obierajcie ich ze skórki. Włóżcie do garnka i zalejcie wodą. Podgrzejcie. Od momentu, gdy woda się zagotuje, gotujcie warzywa pod przykryciem przez maksymalnie pół godziny (czas gotowania zależy od grubości warzyw). Powinny całkowicie zmięknąć. Gdy warzywa się ugotują, wyjmijcie je z wody i odstawcie do ostudzenia. Obierzcie ze skórki i posiekajcie na drobną kostkę. Jajka włóżcie do garnka z wodą i gotujcie od 7 do 10 minut, w zależności od wielkości jajek. Po ugotowaniu zalejcie je zimną wodą i obierzcie ze skorupek. Posiekajcie jajka bardzo drobno. Poszatkujcie białą część pora, umieśćcie w sitku i przelejcie wrzątkiem. Po przestudzeniu będzie można dodać por do sałatki (zamiast pora możecie też użyć cebuli). Obierzcie ogórki kiszone ze skórki i pokrójcie w kostkę. Jabłko obierzcie i zetrzyjcie na tarce na dużych oczkach. Wszystkie składniki przełóżcie do dużej miski. Dodajcie groszek konserwowy, cztery łyżki jogurtu naturalnego i cztery łyżki majonezu. Delikatnie wymieszajcie. Dodajcie do smaku pieprz, sól i jeszcze raz wymieszajcie. Smacznego! Jak zagęścić...

AdobeStock
Newsy
Dodajcie do sałatki jarzynowej ten składnik. Jest nietypowy, ale nada jej wspaniałego smaku
Wpadlibyście na to, żeby dodać ten składnik do klasycznej sałatki jarzynowej? Spróbujcie a na pewno wam posmakuje.

Sałatka jarzynowa to jedno z najbardziej kultowych polskich dań. Dla wielu z nas kojarzy się z beztroskim dzieciństwem i uroczystymi spotkaniami przy rodzinnym stole. Największą popularność zyskała w latach 80. i 90., ale równie chętnie jadamy ją po dziś dzień. W czym tkwi sekret idealnej sałatki jarzynowej? Przygotowanie sałatki jarzynowej   jest bardzo proste, ale wymaga trochę czasu. Podstawą każdej sałatki jarzynowej są oczywiście ugotowane warzywa – marchewka, pietruszka i ziemniaki, do których dodaje się pokrojone w kostkę ogórki kiszone, jajka, por, zielony groszek konserwowy, czerwoną cebulę i jabłka. Całość zwieńczy majonez oraz przyprawy – sól i pieprz. A co powiecie na to, by dodać do niej... marynowane pieczarki? Przepis na sałatkę jarzynową z marynowanymi pieczarkami Jeśli szukacie ciekawej odmiany od tradycyjnej sałatki jarzynowej, ten przepis jest specjalnie dla was. Zaskoczcie swoich bliskich na przyjęciu tak przygotowaną sałatką. Na pewno docenią jej smak i poproszą was o przepis. Składniki: 2 marchewki 1 pietruszka kawałek bulwy selera 2 ziemniaki 3 jajka puszka 400 g groszku konserwowego 20 dag marynowanych pieczarek 2 łyżki posiekanej natki pietruszki twarde jabłko 2 łyżeczki musztardy sarepskiej 2 łyżki oleju słonecznikowego 4 kopiaste łyżki majonezu sól świeżo mielony pieprz Przygotowanie: Marchew, pietruszkę, selera i ziemniaki dokładnie wyszorować, ugotować do miękkości, wystudzić, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Jajka ugotować na twardo, wystudzić w zimnej wodzie, obrać ze skorupek, pokroić. Groszek konserwowy osączyć z zalewy. Jabłko umyć, obrać, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w kostkę. Pieczarki osączyć z zalewy octowej i pokroić w kostkę. Wszystkie składniki...

Sałatka jarzynowa
ons/Adobe Stock
Newsy
Sałatka jarzynowa nie smakuje tak, jak powinna? Magda Gessler wytyka błędy, które Polacy najczęściej popełniają
Sałatka jarzynowa to przysmak, bez którego polska kuchnia nie mogłaby istnieć. Okazuje się jednak, że warzywa potrzebne do jej przygotowania nie powinny dochodzić w wodzie. Magda Gessler ma na nie inny sposób!

Sałatka jarzynowa od lat gości na naszych stołach, nie tylko przy okazji świąt, ale również na co dzień. Jej prostoty i idealnego smaku nikt nie jest w stanie zakwestionować. Okazuje się jednak, że wielu Polaków popełnia kardynalny błąd podczas jej przygotowywania. Przyszedł więc czas na aktualizację tradycyjnego przepisu. Jakie błędy najczęściej popełniamy przy robieniu sałatki jarzynowej? Znana restauratorka przyznaje, że najczęstszym błędem popełnianym podczas przyrządzania sałatki jarzynowej jest… gotowanie warzyw w zwykłej wodzie. Według restauratorki powinna ona zostać zastąpiona przez rosół , ale nie byle jaki! Dokładnie chodzi tu o wywar z mięsa na pasztet. Przepis na sałatkę jarzynową Będziesz potrzebować: 3 duże ziemniaki 2 duże marchewki 1 pietruszkę 4 ogórki kiszone 1 cebula 1 jabłko 1 puszkę groszku konserwowego 3 duże jajka 5 łyżek majonezu 4 łyżki jogurtu naturalnego Rosół z mięsa na pasztet (jeśli nie masz takiego, użyj zwykłego rosołu) Przyprawy: pieprz, sól Przygotowanie: Ziemniaki, marchewki i pietruszkę dokładnie umyj pod bieżącą wodą, a następnie umieść w garnku z gorącym rosołem. Całość gotuj aż do miękkości warzyw, ok. 40 minut. Przed wrzuceniem do garnka warzywa możesz przekroić na pół, wtedy szybciej się ugotują. Po 40 minutach wyjmij warzywa z wody i pozostaw do ostygnięcia na ok. 20 minut, a następnie zdejmij z nich skórkę. Obrane warzywa pokrój w niewielką kostkę i umieść w stosunkowo dużej misce (sałatka jarzynowa składa się z wielu produktów, wszystko musi się zmieścić w jednym naczyniu). W rondelku pełnym zimnej wody umieść jajka i ugotuj je na twardo (8-10 minut od momentu, w którym woda zacznie wrzeć). Ugotowane jajka polej zimną...