To największy błąd Polaków przy robieniu sałatki jarzynowej. Magda Gessler nigdy nie dodaje do niej tego składnika
ONS, AdobeStock
Newsy

To największy błąd Polaków przy robieniu sałatki jarzynowej. Magda Gessler nigdy nie dodaje do niej tego składnika

Dlaczego znana polska restauratorka Magda Gessler nigdy nie doda jednego popularnego składnika do sałatki jarzynowej? Sprawdźcie!
Katarzyna Wyborska
marzec 31, 2021

Kto jak kto, ale Magda Gessler dobrze wie, jak zrobić idealną sałatkę jarzynową! Poznajcie jej przepis na wielkanocną sałatkę oraz garść porad na temat tego, jakich błędów unikać, by sałatka wyszła idealna. Wypróbujecie je?

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Błędy przy przyrządzaniu sałatki

Czasami sałatka nie wychodzi tak smaczna, jak powinna. Magda Gessler podzieliła się swoimi spostrzeżeniami na temat tego, jakie błędy powodują, że sałatka jarzynowa nie wychodzi.

Ogórki kiszone

Restauratorka podkreśliła, że bardzo ważne jest, aby przed dodaniem ogórków do sałatki dokładnie je odcisnąć. Jeśli tego nie zrobicie, to zrobi się ona bardzo wodnista i nie będzie wyglądać zbyt apetycznie.

Cebula

O dziwo, Gessler w ogóle nie dodaje do sałatki cebuli! Powody są dwa. Po pierwsze, sałatkę trzeba przygotowywać z myślą o tym, by smakowała wszystkim – zarówno dzieciom, jak i dorosłym. A dzieci często nie przepadają za ostrym smakiem cebuli! Drugi powód do zapach. Polska cebula ma bardzo intensywny zapach i dodana do sałatki sprawia, że danie przesiąka tym smakiem i zapachem, a do tego w całej lodówce czuć tylko cebulę. Dlatego lepiej nie dodawać jej do sałatki jarzynowej!

Zobacz także

Przepis na sałatkę jarzynową Magdy Gessler

Do przygotowania sałatki jarzynowej z przepisu Magdy Gessler potrzebne wam będą poniższe składniki:

Składniki:

  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 mały seler
  • 4 ogórki kiszone
  • 2 jajka
  • 1 jabłko
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 2 ziemniaki
  • Majonez
  • Kurki
  • Chrzan
  • Musztarda
  • Cukier
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Warzywa obierzcie i ugotujcie – najlepiej w rosole.
  2. Po ugotowaniu pokrójcie je w kostkę. Odsączcie groszek z zalewy, a ogórki kiszone i jabłko zetrzyjcie na tarce i odciśnijcie z nadmiaru wody. Wszystkie składniki włóżcie do jednej, dużej miski.
  3. Kurki oczyśćcie i w całości dodajcie do warzyw.
  4. Zróbcie sos wykorzystując do tego majonez, chrzan i musztardę. Magda radzi, by nie przesadzić z majonezem – każdy może go sobie później dodać więcej już na talerzu. Doprawcie solą, pieprzem i cukrem.
  5. Dodajcie do sałatki sos, wszystkie składniki wymieszajcie i odstawcie do lodówki na całą noc. Smacznego!
Komentarze