To największe źródło soli w diecie Polaków. Wszyscy jecie to codziennie
Pixabay
Newsy

To największe źródło soli w diecie Polaków. Wszyscy jecie to codziennie

Musicie coś z tym zrobić, bo taka dieta niekorzystnie wpływa na zdrowie waszego serca!

Wszyscy pewnie wiecie, że sól nie jest dla was zdrowa. Podwyższa ciśnienie, pogarsza pracę układu sercowego i nerek oraz ogólnie nie jest korzystna dla organizmu. Czy wiecie jednak jak pozbyć się szkodliwego nawyku jedzenia zbyt dużych ilości soli? Zacznijcie od przeglądu produktów, które spożywacie. Niektóre z nich są naprawdę bogate w sól. Lepiej je ograniczcie…

Magda Gessler odpowiada na pytania

Ile soli dziennie można jeść dla zdrowia?

Według rekomendacji WHO – Światowej Organizacji Zdrowia i Polskiego Instytutu Żywności i Żywienia (IŻŻ), który opracowuje normy specjalnie dla populacji Polski, nie powinno się przekraczać dawki 5 g soli na dzień. Niestety, Polacy od lat jedzą jej więcej. To jedna z przyczyn tego, że tak duża liczba Polaków cierpi na nadciśnienie i powiązane z tym choroby serca: miażdżycę, chorobę niedokrwienną i udary.

Ile soli jedzą Polacy?

Polacy przekraczają dozwoloną dawkę dwu-, a według innych źródeł nawet trzykrotnie. Statystycznie jest to ok. 13,7 g soli. Nie jest wcale ciężko przekroczyć 5 g soli dziennie. Nawet niektóre zdrowe produkty ją zawierają. To główne źródła soli w diecie Polaków:

  • Wędliny i przetworzone mięso: kiełbasy, szynki, wędzonki i pasztety
  • Kiszonki
  • Wędzone przetwory: ryby wędzone, podwędzany ser
  • Marynowane produkty: oliwki, korniszony, kapary, suszone pomidory
  • Dania gotowe i półprzetwory: gotowe sosy, pasty kanapkowe
Zobacz także
Sól

Która sól jest zdrowsza: morska, kamienna czy himalajska? Zdziwicie się

Używacie w kuchni tej przyprawy? Jest pełna groźnego dla zdrowia mikroplastiku

Używacie w kuchni tej przyprawy? Jest pełna groźnego dla zdrowia mikroplastiku

Największe źródło soli w diecie Polaków

Najpotężniejszym źródłem soli w diecie Polaków jest jednak… pieczywo. W Polsce do pieczywa dodaje się prawie zawsze sól. To powszechna technika piekarska. W przeliczeniu na kromkę może nie ma tej soli bardzo dużo, ale Polacy bardzo lubią chleb i wyroby piekarnicze. Właśnie dlatego to właśnie pieczywo jest głównym źródłem soli w diecie całego narodu.

Pieczywo, szczególnie pełnoziarniste i razowe jest ogólnie zdrowym elementem diety. Musicie jednak traktować je jako źródło soli. Nie dosalajcie już kanapek, nie dodawajcie soli do ziemniaków czy ryżu. Możecie też zapytać o dostępność pieczywa bez soli w piekarni.

Organizm potrafi dobrze dostosować się do braku soli w diecie i potrawy, które na początku będą wydawały się wam jałowe bez dosolenia, posmakują wam już po ok. trzech tygodniach.

Czytaj także:

Ograniczenie soli w diecie
AdobeStock
Newsy
Łatwo powiedzieć, trudniej zrobić. Jak PRAKTYCZNIE ograniczyć spożycie soli?
Słyszeliście pewnie, że jedzenie soli nie jest zdrowe. Jej ograniczenie nie jest jednak wcale takie proste. Jak sobie z tym poradzić?

Sól w nadmiarze bardzo szkodzi. Powoduje przede wszystkim za nadciśnienie, ale bardzo niekorzystnie wpływa też na nerki, cały układ krążenia, mózg i praktycznie wszystkie inne narządy ciała. Polacy jedzą znacznie za dużo soli . Pewnie każdy z was przekracza dzienne zapotrzebowanie na sól. Maksymalna dzienna dawka soli wynosi tylko 5 g. Dziennie zapotrzebowanie na sód (główny składnik soli) jest trochę różne w zależności od płci i wieku, ale śmiało można powiedzieć, że każdy z was powinien ograniczyć sól w swojej diecie. Niestety nie jest to proste zadanie. Sól jest dodawana dosłownie do wszystkiego. Największym źródłem soli w diecie Polaków jest pieczywo , które jest przecież zdrowe i nie sposób ograniczyć jego spożycia. Sól jest dodawana do wszystkich wędlin, konserw, serów, a nawet soków i słodyczy. Takie są niestety fakty. Przekraczać zapotrzebowanie na sól można nawet wcale nie używając sypkiej soli w kuchni. Co zatem zrobić, żeby ograniczyć jej spożycie, skoro sól jest tak niezdrowa ? Mamy dla was niezastąpione wskazówki. Jak zmniejszyć spożycie soli? Przede wszystkim, zastanówcie się, co jest u was głównym źródłem soli. Odpowiedzcie sobie na te pytania: Czy jecie dużo przekąsek takich jak: chipsy, orzeszki solone, paluszki? Czy kupujecie dużo wędlin i serów żółtych ? Czy dosalacie ziemniaki, makaron i ryż przy gotowaniu? Czy trzymacie solniczkę na stole i czy zdarza się wam po nią sięgnąć i dosalać potrawy? Czy często korzystacie z gotowych produktów: mielonek, sosów, past do kanapek, gotowych sklepowych dań, kostek rosołowych, mieszanek przyprawowych z solą w składzie? Jeśli na którekolwiek z tych pytań odpowiedzieliście TAK, postarajcie się...

Sól
Pixabay/Bruno /Germany
Newsy
Która sól jest zdrowsza: morska, kamienna czy himalajska? Zdziwicie się
Myśleliście, że nie ma różnicy, jaką sól wybieracie na co dzień? Mylicie się! Mnóstwo Polaków powiela mity na temat soli. Dowiedzcie się, jaka jest najzdrowsza.

To, że sól nie jest zdrowa , wie na pewno każdy z was. Czy jest różnica pomiędzy tym, jaki rodzaj soli wybierzecie? Czy sól może być zdrowa? Jaką najlepiej kupować? Odpowiemy wam dziś na te pytania. Dowiecie się, jaka sól jest najzdrowsza, a jaka najniebezpieczniejsza dla zdrowia. Rodzaje soli dostępne na rynku Choć wydawać by się mogło, że sól równa się soli, na rynku dostępne są przecież różne jej rodzaje. Najbardziej popularna jest: Sól morska Sól kamienna Sól himalajska Sól kłodawska Sól o obniżonej zawartości sodu Ile soli można jeść dla zdrowia? Zgodnie z rekomendacjami Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), Instytut Żywności i Żywienia ustalił maksymalną dzienną dawkę soli jako 5 g. To jedna płaska łyżeczka do herbaty. Warto podkreślić, że liczy się nie tylko sól dodana do pożywienia, ale też naturalnie w nim występująca . W praktyce większość Polaków przekracza zapotrzebowanie na sól nawet dwu- lub trzykrotnie. Jaka sól jest najzdrowsza? Myślicie, że kupując sól, możecie dokonać zdrowego wyboru? Macie racją, choć nie do końca. Najważniejsze jest, żebyście ogólnie ograniczali ilość soli, nie można więc powiedzieć, że którakolwiek z soli jest „zdrowa”. Są jednak oczywiście gorsze i lepsze wybory. Podstawowa zasada przy zakupie soli Najważniejsze, żeby wybrana przez was sól była jodowana. W Polsce większość soli ma dodatek jodu, jednak czasami niektóre alternatywne firmy nie dodają go do soli. Starajcie się dotrzeć do tej informacji na opakowaniu. Sól himalajska – zdrowa? Co ciekawe, bardzo popularna i efektownie wyglądająca (różowa) sól himalajska wcale nie jest najzdrowsza. To prawda, że dostarcza...

Dieta amerykańska pomaga zrzucić 7 kilogramów w 3 tygodnie. Nie chodzi o to, by jeść hamburgery
AdobeStock
Newsy
Dieta amerykańska pomaga zrzucić 7 kilogramów w 3 tygodnie. Wcale nie chodzi o to, by jeść hamburgery!
Słyszeliście kiedyś o czymś takim jak dieta amerykańska? Wcale nie chodzi o jedzenie frytek czy hamburgerów, a o efektywne działanie na rzecz schudnięcia!

Około 70 procent populacji w wieku powyżej 50 lat w USA ma nadwagę, a około jedna trzecia jest klasyfikowana jako otyła. Powikłania zdrowotne związane z otyłością kosztują Stany Zjednoczone według niektórych szacunków nawet 190 miliardów dolarów rocznie. Otyłość jest nie tylko „droga” i „nieestetyczna", ale też znacząco skraca życie. Badanie przeprowadzone na Uniwersytecie Oksfordzkim wykazało, że długość życia osoby otyłej jest o 3 do 10 lat krótsza niż osoby o średniej wadze, co stanowi mniej więcej taką samą utratę życia, jak w przypadku palenia papierosów. Czym jest dieta amerykańska? Większości z was zapewne już samo określenie „dieta amerykańska" przywodzi na myśl tłuste hamburgery , frytki czy hot dogi . W rzeczywistości jednak dieta amerykańska to coś zupełnie innego. Jest to zdrowa i dobrze zbilansowana dieta, która wymaga skrupulatnego liczenia kalorii i trzymania się czasu posiłków. Co można jeść na tej diecie i czy rzeczywiście da się na niej schudnąć? Na czym polega dieta amerykańska? Dieta amerykańska została opracowana na przełomie lat 50. i 60. i cieszyła się dużym powodzeniem wśród gwiazd Hollywood takich jak Elizabeth Taylor czy Marylin Monroe. Na czym ona dokładnie polega? Głównym założeniem tej diety jest ograniczenie spożycia kalorii. Nasza dzienna podaż kalorii powinna wynosić tylko ok. 1500 kcal. Nie należy jednak ucinać kalorii w sposób nagły i drastyczny, tylko stopniowo, każdego dnia obniżać ilość przyjmowanych kalorii o 200-300 kcal, dzięki czemu zmniejszamy ryzyko wystąpienia efektu jo-jo . Ile i jakich posiłków można zjeść danego dnia? Na diecie amerykańskiej możemy jeść 5 posiłków dziennie. Powinniśmy pamiętać o tym, by zawsze spożywać je o tej samej porze...

Ten tani produkt rozprawi się z nadciśnieniem. Pijcie go regularnie
Unsplash
Newsy
Ten tani produkt rozprawi się z nadciśnieniem. Pijcie go regularnie
Nadciśnienie można zwalczać skutecznie dietą. Pomoże picie tego produktu. Spróbujecie?

Nadciśnienie to prawdziwa plaga wśród Polaków. Wiele osób albo leczy się na nadciśnienie, albo nie wie, że na nie cierpi. Chorobę nadciśnieniową nazywa się często cichym zabójcą. To dlatego, że powoduje ono tworzenie się zmian miażdżycowych i bardzo źle wpływa na układ sercowo-naczyniowy. Na szczęście można skutecznie obniżać ciśnienie dietą… Dieta na nadciśnienie Naukowcy bardzo dobrze i skrupulatnie przebadali wpływ diety na ciśnienie krwi. Okazuje się, że najlepszą dietą na nadciśnienie jest tak zwana dieta DASH. To dieta bardzo podobna do niezwykle zdrowej diety śródziemnomorskiej, ale naciskająca na o graniczenie spożycia sodu , którym głównym źródłem w diecie jest sól kuchenna. Dieta DASH - skuteczna dieta w nadciśnieniu Dzięki diecie DASH można osiągnąć naprawdę niezwykłe rezultaty. Podstawą diety DASH jest ograniczanie sodu. Inne ważne elementy diety DASH to: Jedzenie pełnoziarnistych zbóż: kaszy, brązowego ryżu, razowego chleba Ograniczanie nasyconych kwasów tłuszczowych: masła, smalcu, tłustych mięs Jedzenie głównie nienasyconych tłuszczów roślinnych: oliwy z oliwek, oleju rzepakowego, orzechów Jedzenie tłustych ryb morskich i chudych ryb Ograniczanie soli do minimum Jedzenie naprawdę dużej ilości warzyw i owoców, szczególnie tych bogatych w potas Produkty bogate w potas Żeby rozprawić się skutecznie z nadciśnieniem , musicie zmienić proporcję potasu do sodu w swojej diecie. Co to znaczy? Musicie jeść mniej soli, a więcej produktów bogatych w potas. To niesamowicie skuteczna strategia. Do produktów bogatych w potas należą: Pomidory Banany Awokado Kiwi Morele Ziemniaki Brokuły Jedzcie je na zdrowie! Ten napój zwalcza...