Wszyscy pewnie wiecie, że sól nie jest dla was zdrowa. Podwyższa ciśnienie, pogarsza pracę układu sercowego i nerek oraz ogólnie nie jest korzystna dla organizmu. Czy wiecie jednak jak pozbyć się szkodliwego nawyku jedzenia zbyt dużych ilości soli? Zacznijcie od przeglądu produktów, które spożywacie. Niektóre z nich są naprawdę bogate w sól. Lepiej je ograniczcie…
Ile soli dziennie można jeść dla zdrowia?
Według rekomendacji WHO – Światowej Organizacji Zdrowia i Polskiego Instytutu Żywności i Żywienia (IŻŻ), który opracowuje normy specjalnie dla populacji Polski, nie powinno się przekraczać dawki 5 g soli na dzień. Niestety, Polacy od lat jedzą jej więcej. To jedna z przyczyn tego, że tak duża liczba Polaków cierpi na nadciśnienie i powiązane z tym choroby serca: miażdżycę, chorobę niedokrwienną i udary.
Ile soli jedzą Polacy?
Polacy przekraczają dozwoloną dawkę dwu-, a według innych źródeł nawet trzykrotnie. Statystycznie jest to ok. 13,7 g soli. Nie jest wcale ciężko przekroczyć 5 g soli dziennie. Nawet niektóre zdrowe produkty ją zawierają. To główne źródła soli w diecie Polaków:
- Wędliny i przetworzone mięso: kiełbasy, szynki, wędzonki i pasztety
- Kiszonki
- Wędzone przetwory: ryby wędzone, podwędzany ser
- Marynowane produkty: oliwki, korniszony, kapary, suszone pomidory
- Dania gotowe i półprzetwory: gotowe sosy, pasty kanapkowe
Największe źródło soli w diecie Polaków
Najpotężniejszym źródłem soli w diecie Polaków jest jednak… pieczywo. W Polsce do pieczywa dodaje się prawie zawsze sól. To powszechna technika piekarska. W przeliczeniu na kromkę może nie ma tej soli bardzo dużo, ale Polacy bardzo lubią chleb i wyroby piekarnicze. Właśnie dlatego to właśnie pieczywo jest głównym źródłem soli w diecie całego narodu.
Zobacz także:
Pieczywo, szczególnie pełnoziarniste i razowe jest ogólnie zdrowym elementem diety. Musicie jednak traktować je jako źródło soli. Nie dosalajcie już kanapek, nie dodawajcie soli do ziemniaków czy ryżu. Możecie też zapytać o dostępność pieczywa bez soli w piekarni.
Organizm potrafi dobrze dostosować się do braku soli w diecie i potrawy, które na początku będą wydawały się wam jałowe bez dosolenia, posmakują wam już po ok. trzech tygodniach.
Czytaj także: