To najlepszy sposób na mrożenie grzybów, by cieszyć się ich smakiem cały rok
AdobeStock
Newsy

To najlepszy sposób na mrożenie grzybów. Będziecie cieszyli się ich smakiem cały rok

Jak zamrozić grzyby, żeby nie straciły smaku i konsystencji? Na pewno przyda się wam tych kilka porad.

Jesienią w lasach aż roi się od grzybów. Mało kto jest w stanie jeść to wszystko na bieżąco, dlatego większość osób na różne sposoby przygotowuje odpowiednio grzyby tak, by zachować ich świeżość na jak najdłużej.

Najczęściej suszy się je lub marynuje w słoikach. Jednak nie każdemu odpowiada tekstura suszonych grzybów czy smak marynowanych, dlatego pozostaje jeszcze jedna opcja - mrożenie. To pozwala zachować smak i konsystencję grzybów, dzięki czemu po rozmrożeniu są prawie takie same, jak tuż po zerwaniu ich w lesie. Sprawdźcie, jak mrozić grzyby, by były smaczne. 

Jak przygotować grzyby przed mrożeniem?

Istotne jest odpowiednie przygotowanie grzybów, zanim trafią one do zamrażalnika. 

  • Oczyszczanie - najpierw dokładnie oczyśćcie je z piasku, igieł i innych leśnych zanieczyszczeń. Jeżeli będziecie mrozić maślaki, pamiętajcie o tym, że trzeba też ściągnąć z nich skórkę. 

  • Mycie - niektórzy pomijają ten krok, jednak my zalecamy dodatkowe delikatne opłukanie wszystkich grzybów.

  • Krojenie - duże grzyby należy koniecznie pokroić na mniejsze kawałki, a małe okazy na pół.

Ostatnim ważnym krokiem jest obróbka termiczna. Najszybszym sposobem jest blanszowanie grzybów - polega to na zanurzeniu ich na chwilę we wrzątku, a następnie przełożenie do zimnej wody (najlepiej z kostkami lodu). Dzięki temu nie rozmiękną. 

Możecie też podejść do tematu bardziej tradycyjnie i przesmażyć grzyby na patelni przed zamrożeniem. 

Zobacz także
To bardzo stara i szkodliwa tradycja wśród niektórych grzybiarzy. Może was wiele kosztować

To bardzo stara i szkodliwa tradycja wśród niektórych grzybiarzy. Może was wiele kosztować

Bez piekarnika i suszarki. Błyskawiczny patent na wysuszenie grzybów, gotowe w mniej niż 60 minut

Bez piekarnika i suszarki. Błyskawiczny patent na wysuszenie grzybów, gotowe w mniej niż 60 minut

Jak wykorzystać mrożone grzyby w kuchni?

Z zamrożonych grzybów można korzystać nawet cały rok! By cieszyć się pełnią ich smaku, pamiętajcie o paru zasadach. Przede wszystkim, wyjmijcie grzyby z zamrażarki co najmniej kilka godzin przed przyrządzeniem wybranej potrawy. Absolutnie nie wkładajcie ich do wody - staną się przez to miękkie i stracą smak. 

Grzyby nie muszą być całkowicie rozmrożone przed wrzuceniem ich na patelnię lub do garnka, dlatego wystarczy im kilka godzin w temperaturze pokojowej.

Kotlety mielone

Zamoczcie w tym grzyby, a będą niezwykle smaczne i ugotują się raz-dwa. Wystarczy 1 rzecz
AdobeStock
Newsy
Zamoczcie w tym grzyby, a będą niezwykle smaczne i ugotują się raz-dwa. Wystarczy 1 rzecz
Jak skrócić czas gotowania suszonych grzybów? Wystarczy zamoczyć je nie w wodzie, a innym składniku - nie dość, że w ten sposób ugotujecie grzyby szybciej, to dodatkowo podkręcicie ich smak.

Po owocnym grzybobraniu zebrane grzyby można od razu zjeść lub je zamarynować albo wysuszyć. Dzięki tej ostatniej metodzie pyszne, pachnące lasem grzybki mogą wzbogacać smak potraw przez wiele miesięcy. Trzeba jedynie pamiętać o tym, by przed gotowaniem je zamoczyć - w przeciwnym razie będą bardzo twarde i po prostu niesmaczne. Zobaczcie, w czym warto moczyć grzyby, by jeszcze lepiej podkreślić ich smak i sprawić, by szybciej się ugotowały.  Jak moczyć grzyby? Grzyby najczęściej moczy się po prostu w wodzie, ale nie jest to jedyna metoda. Sprawdźcie, jak jeszcze można to zrobić: Moczenie grzybów w mleku - suszone grzyby należy zalać ciepłym mlekiem (nie gorącym!) z odrobiną soli i odstawić je na około 5 godzin. Po tym czasie grzyby będą niesamowicie miękkie, a do tego czas gotowania tak namoczonych grzybów znacznie się skróci. To jednak nie wszystko. Tak moczone grzybki zyskają z pewnością na delikatności w swoim smaku. Kiedy wypróbujecie ten babciny trik sami, od razu poczujecie różnicę! Moczenie grzybów w wodzie - to najbardziej klasyczna metoda. Suszone grzyby należy wypłukać, a następnie zalać letnią wodą i odstawić na kilka godzin. Nie wylewajcie wody po moczeniu grzybów - przyda się do gotowania grzybów, a także do zrobienia farszu np. do pierogów.  Moczenie grzybów w słonej wodzie - dodanie soli do wody pomoże nieco skrócić czas potrzebny do tego, by zmiękły. Musicie jednak pamiętać o tym, by tak namoczone grzyby później dokładnie wypłukać i uważać z ilością soli dodanej do potrawy, w której znajdą się grzyby.  Jak długo gotować grzyby? Jeżeli moczycie grzyby w sposób tradycyjny, czyli w wodzie, należy je gotować przez około 1,5 godziny. Zupełnie inaczej jest w przypadku tych moczonych w mleku z dodatkiem soli - tak przygotowanym grzybom wystarczy zaledwie 30-45 minut...

Mrozicie tak grzyby? Ta 1 czynność wpływa na smak i sprawia, że są lekkostrawne
Adobe Stock
Newsy
Mrozicie tak grzyby? Ta 1 czynność wpływa na smak i sprawia, że są lekkostrawne
Wrzesień to dobry moment na zadanie sobie pytania: jak powinno się mrozić grzyby, by zachowały smak i aromat? Wbrew pozorom, nie dla wszystkich jest to takie oczywiste. A wystarczy jedno dodatkowe działanie. 

Mrożenie to, obok suszenia i marynowania, najbardziej powszechny sposób przechowywania grzybów. O ile marynowanie i suszenie nieco ograniczają możliwości spożytkowania ich później spożytkowania, o tyle mrożenie daje szerokie pole do popisu w tej kwestii. Ważne jednak, by zrobić to odpowiednio. Tylko w ten sposób zachowają smak, a co więcej – będą bardziej lekkostrawne.   Czy powinno się mrozić grzyby w całości, czy w kawałkach?  Ta kwestia zastanawia wiele osób. Z jednej strony całe kapelusze wyglądają naprawdę pięknie, z drugiej – może lepiej i bezpieczniej będzie je pokroić. My zdecydowanie przychylamy się do drugiego rozwiązania. Nie chodzi tu o to, by szatkować grzyby, jedynie by sprawdzić, czy nie są one robaczywe.  Zdrowa nóżka wcale nie oznacza zdrowego kapelusza. Lepiej przeciąć go i sprawdzić, czy są w nim dziurki i kanaliki po pasożytach. Mrożenie całych grzybów ma pewien sens w momencie, gdy są one młode lub bardzo młode. Ze względu na krótki czas wzrostu, istnieje mniejsze prawdopodobieństwo zainfekowania robakami.   Po co obgotowuje się grzyby?  Przed mrożeniem obgotowuje się grzyby z dwóch powodów: dla zdrowia i dla smaku. Grzyby należą do pokarmów ciężkostrawnych, a ten zabieg powoduje, że stają się łatwiej przyswajalne przez organizm. Nie będziecie więc musieli po każdym grzybowym kęsie łykać proszków na wątrobę.  Niektóre gatunki, jak chociażby kanie i rydze wymagają absolutnego obgotowania przed mrożeniem. W przeciwnym razie staną się gorzkie i zepsują wam przyrządzane potrawy. Pozostałe grzyby również zyskają na smaku, jeżeli poddacie ich temu procesowi.  Jak poprawnie mrozić grzyby?  Dokładnie oczyśćcie grzyby ściereczką i krótko umyjcie pod bieżącą, zimną wodą.  Włóżcie je do garnka i...

Czy maliny trzeba myć przed zjedzeniem? I jak to zrobić?
AdobeStock
Newsy
Czy maliny trzeba myć przed zjedzeniem? I jak to zrobić?
Maliny należą do najdelikatniejszych owoców pod słońcem. Myjecie je przed spożyciem, czy nie? To może mieć znaczenie, ale pod pewnym warunkiem.

Już małym dzieciom tłumaczy się, że owoce i warzywa trzeba myć przed jedzeniem. Dzięki temu zdecydowanie obniża się ryzyko zakażenia różnymi bakteriami powodującymi zakażenia pokarmowe. Ale czy jest jakiś wyjątek od reguły? Co robić na przykład z malinami? Sprawdźcie. Czy maliny trzeba myć? Zastanawialiście się kiedyś nad tym, czy należy w ogóle myć maliny ? Ci, którzy jedzą je prosto z krzaka , raczej się nie kłopoczą i zjadają te owoce od razu po zerwaniu. A co z malinami kupowanymi w sklepie? Myć, czy nie? Jeśli maliny pochodzą z waszego ogródka i niczym ich nie pryskano, wówczas spokojnie możecie zrezygnować z mycia tych owoców. Inaczej jest w przypadku malin kupionych w sklepie , które na plantacjach są pryskane różnymi preparatami grzybobójczymi i zwalczającymi pasożyty. Wówczas owoce te należy koniecznie umyć przed spożyciem. Jak myć maliny? Maliny są bardzo delikatne, dlatego trzeba zachować dużą ostrożność przy myciu ich. Do tego woda sprawia, że są znacznie mniej aromatyczne, dlatego mycie malin naprawdę jest ostatecznością. Należy to zrobić przy użyciu słabego strumienia wody, bardzo delikatnie i od razu przed spożyciem. Dzięki temu owoce dłużej zachowają swój smak i aromat. Pamiętajcie o tym, by absolutnie nie namaczać ich w wodzie! Jak przechowywać maliny? Ze względu na ich delikatną strukturę, maliny należy zużyć jak najszybciej, ponieważ bardzo szybko zaczynają tracić swój kształt, pleśnieją  i po prostu się psują. Jeśli zebraliście maliny na zapas lub kupiliście je w sklepie, to przechowujcie je w lodówce i absolutnie nie myjcie ich wcześniej! Należy umyć maliny dopiero tuż przed spożyciem. Owoce powinny być przechowywane w pojemniku wyłożonym ręcznikami kuchennymi i przykryte nimi także z wierzchu. By...

Babcia robiła farsz na pierogi z kapustą i grzybami tylko w ten sposób. Nigdy nie wylewała tego do zlewu
AdobeStock
Newsy
Babcia robiła farsz na pierogi z kapustą i grzybami tylko w ten sposób. Nigdy nie wylewała tego do zlewu
Chcecie, żeby farsz na pierogi z kapustą i grzybami wyszedł naprawdę genialny? Wystarczy, że dolejecie do niego to, czego zazwyczaj się pozbywacie. Sprawdźcie, co zrobić, żeby wasz farsz smakował i pachniał tak, jakby znalazło się tam znacznie więcej grzybów niż w rzeczywistości.

Pierogi z kapustą i grzybami królują na polskich stołach w czasie świat Bożego Narodzenia. Jest to tradycyjne wigilijne danie, które uwielbiają niemal wszyscy Polacy. Niektórzy pierogi gotują wcześniej i podają podsmażone na rumiano, u innych jedynie lekko podgrzewa się je na patelni i okrasza podsmażoną cebulką. Niezależnie od sposobu, w jaki podacie swoje pierogi, prawie cały sekret ich wybornego smaku tkwi w aromatycznym farszu. Trik na pyszny i aromatyczny farsz na pierogi Kluczowym elementem wybornych pierogów jest także doskonałe ciasto. Nie mniej ważny jest jednak farsz. Co zrobić, by pachniał i smakował obłędnie? Wystarczy wykorzystać jeden ze starych trików naszych babć. Niepowtarzalny grzybowy smak i aromat wydobędziecie poprzez dodanie do farszu wody po całonocnym moczeniu grzybów. Większość ludzi pozbywa się tego składnika, robi to jednak zupełnie niepotrzebnie. Wodę, w której grzyby były moczone przez całą noc, należy odlać do niewielkiego naczynia. Gdy posiekana i odciśnięta kapusta będzie już w garnku – dodajcie do niej wodę po grzybach i gotujcie ją jak zwykle. Dzięki temu zabiegowi wasz farsz będzie pachniał i smakował obłędnie! Uwaga, koniecznie sprawdźcie, czy woda po grzybach nie jest gorzka – w takiej sytuacji nie dolewajcie jej do farszu. W ten sposób łatwo zrujnujecie smak pierogów zamiast go poprawić. Jakie grzyby najlepiej wybrać do farszu na pierogi? Do farszu na pierogi z kapustą i grzybami najlepiej wybrać grzyby, które charakteryzują się intensywnym smakiem i zapachem. Na jakie dokładnie postawić? Idealnie sprawdzą się w tej roli prawdziwki i podgrzybki, a zwłaszcza ich suszone kapelusze – to właśnie dzięki nim aromat grzybów w farszu jest najbardziej wyczuwalny. Zanim jednak się tam znajdą – moczcie je przez 12 godzin w wodzie, by były miękkie i łatwe do...