To najlepsze, co można zrobić z cukinii. Pokrójcie i oprószcie tą przyprawą
GettyImages
Newsy

To najlepsze, co można zrobić z cukinii. Pokrójcie i oprószcie tą przyprawą

Weźcie cukinię, parę składników i koniecznie tę jedną przyprawę, a wyczarujecie coś pysznego na patelni. Tak zrobiona cukinia fantastycznie chrupie, jest przyjemnie miękka w środku, a co najważniejsze - robi się ją błyskawicznie.

To danie jest banalnie proste do przygotowania i tak pyszne, że trudno się od niego oderwać. Mimo to, nie każdy miał okazję je poznać - a szkoda.

Potrzeba jedynie dużej cukinii (lub kilku mniejszych), kilku przypraw, jajek i bułki tartej, by zrobić chrupiące, cukiniowe krążki. Są idealne jako przekąska, a gdy zrobicie ich więcej, z powodzeniem zastąpią placki cukiniowe na obiad.

Podajcie je z czym chcecie - doskonale smakują z tztatzikami, domowym sosem czosnkowym, a nawet ze zwykłą śmietaną. Wykorzystajcie poniższy przepis i zróbcie te pyszne krążki - gwarantujemy, że gdy raz je usmażycie, to często będziecie do nich wracać. 

Przepis na smażoną cukinię

Składniki:

  • 2 cukinie

  • 3 jajka

  • 1 łyżeczka wędzonej papryki 

  • 2 łyżki parmezanu 

  • bułka tarta

  • mąka pszenna

  • sól

  • olej do smażenia

Zobacz także
Nie robię już pasztetu z mięsa. Rodzina sie nie kapnęła, tylko wcina z keczupem

Nie robię już pasztetu z mięsa. Rodzina się nie kapnęła, tylko wcina ten z ketchupem

Zapomnijcie o mdłych plackach z cukinii. Zetrzyjcie to, a wyjdą wyraziste w smaku i mega chrupiące

Dość już mdłych placków z cukinii. Zetrzyjcie to do środka, a wyjdą wyraziste w smaku i chrupiące

Przygotowanie:

  1. Umyjcie cukinie, a następnie pokrójcie je w grubsze plastry. Jeśli macie starszą cukinię, warto ją najpierw obrać, ponieważ skórka może być twarda i gorzka. 

  2. Następnie przygotujcie sobie trzy miski. Do pierwszej wsypcie kilka łyżek mąki pszennej, a do drugiej kilka łyżek bułki tartej oraz parmezan. Do trzeciej miski wbijcie jajka i roztrzepcie je z dodatkiem soli i wędzonej papryki.

  3. Rozgrzejcie olej na patelni. Plastry cukinii po kolei obtaczajcie w mące, następnie zanurzcie w jajku i przyprawach, a na koniec posypcie bułką tartą z parmezanem. Połóżcie na patelni na gorącym oleju i smażcie z obu stron, aż cukinia się ozłoci. Smacznego!

Tak przygotowana cukinia to świetna, letnia przekąska. Można ją pochrupać między posiłkami albo na przykład podać do obiadu zamiast ziemniaków. Będzie też świetnym dodatkiem na grilla, podana z czosnkowym dipem. 

Dania z cukinii - inspiracje

Cukinia posłuży do przygotowania wielu pysznych potraw. Wystarczy tylko trochę kreatywności, by stworzyć coś pysznego. Sprawdźcie poniżej, jakie pomysły na to warzywo mieli użytkownicy Gotujmy.pl: