
To danie jest banalnie proste do przygotowania i tak pyszne, że trudno się od niego oderwać. Mimo to, nie każdy miał okazję je poznać - a szkoda.
Potrzeba jedynie dużej cukinii (lub kilku mniejszych), kilku przypraw, jajek i bułki tartej, by zrobić chrupiące, cukiniowe krążki. Są idealne jako przekąska, a gdy zrobicie ich więcej, z powodzeniem zastąpią placki cukiniowe na obiad.
Podajcie je z czym chcecie - doskonale smakują z tztatzikami, domowym sosem czosnkowym, a nawet ze zwykłą śmietaną. Wykorzystajcie poniższy przepis i zróbcie te pyszne krążki - gwarantujemy, że gdy raz je usmażycie, to często będziecie do nich wracać.
Przepis na smażoną cukinię
Składniki:
-
2 cukinie
-
3 jajka
-
1 łyżeczka wędzonej papryki
-
2 łyżki parmezanu
-
bułka tarta
-
mąka pszenna
-
sól
-
olej do smażenia
Przygotowanie:
-
Umyjcie cukinie, a następnie pokrójcie je w grubsze plastry. Jeśli macie starszą cukinię, warto ją najpierw obrać, ponieważ skórka może być twarda i gorzka.
-
Następnie przygotujcie sobie trzy miski. Do pierwszej wsypcie kilka łyżek mąki pszennej, a do drugiej kilka łyżek bułki tartej oraz parmezan. Do trzeciej miski wbijcie jajka i roztrzepcie je z dodatkiem soli i wędzonej papryki.
-
Rozgrzejcie olej na patelni. Plastry cukinii po kolei obtaczajcie w mące, następnie zanurzcie w jajku i przyprawach, a na koniec posypcie bułką tartą z parmezanem. Połóżcie na patelni na gorącym oleju i smażcie z obu stron, aż cukinia się ozłoci. Smacznego!
Tak przygotowana cukinia to świetna, letnia przekąska. Można ją pochrupać między posiłkami albo na przykład podać do obiadu zamiast ziemniaków. Będzie też świetnym dodatkiem na grilla, podana z czosnkowym dipem.
Dania z cukinii - inspiracje
Cukinia posłuży do przygotowania wielu pysznych potraw. Wystarczy tylko trochę kreatywności, by stworzyć coś pysznego. Sprawdźcie poniżej, jakie pomysły na to warzywo mieli użytkownicy Gotujmy.pl: