To najlepsza metoda czyszczenia grzybów. Zapomnijcie o igłach i piasku między zębami
AdobeStock
Newsy

To najlepsza metoda czyszczenia grzybów. Zapomnijcie o igłach i piasku między zębami

Po udanej wycieczce do lasu w celu zebrania grzybów znalezione okazy trzeba koniecznie oczyścić. Zobaczcie, jak powinno się to robić.

Sezon na grzybobranie trwa i na pewno wielu z was spędza ostatnio wolny czas w lesie w poszukiwaniu grzybów. Po przyniesieniu ich do domu trzeba je oczywiście dokładnie wyczyścić. W końcu nikt nie ma ochoty na zupę czy sos z dodatkiem piasku, igieł, mchu i innych elementów runa leśnego!

Okazuje się, że sposób czyszczenia grzybów jest bardzo prosty i choć nieco się różni w zależności od gatunku, to sami zobaczycie, że w gruncie rzeczy chodzi o to samo. Sprawdźcie, jak poprawnie i dokładnie oczyścić świeże grzyby. 

Jak wyczyścić grzyby?

Metoda czyszczenia grzybów jest nieco inna w zależności od ich gatunku. Mają one jednak swój jeden wspólny mianownik - grzyby należy koniecznie oczyścić jak najszybciej po zebraniu, maksymalnie 2-3 godziny po grzybobraniu. Dlaczego? Jeśli będziecie zwlekać, zabrudzenia w postaci igieł czy mchu będą trudniejsze do usunięcia, dlatego lepiej zrobić to najszybciej, jak się da.

Zobaczcie, jak powinno się czyścić różne grzyby:

  • Kurki: mają nieregularny kształt, przez co ich wyczyszczenie może być niezłym wyzwaniem. Dlatego, zamiast męczyć się ze szczotką i nożykiem, w przypadku kurek lepiej jest po prostu włożyć je do miski, posypać kilkoma szczyptami soli i wlać wrzątek. To pozwoli pozbyć się piasku i innych zanieczyszczeń. Na koniec wypłuczcie grzyby w zimnej wodzie.

  • Borowiki: te szlachetne grzyby nie wymagają przesadnie królewskiego traktowania. Są duże, mocne i zwarte, dlatego możecie śmiało oczyścić je z ziemi za pomocą szczoteczki lub szmatki. 

  • Maślaki: te grzyby, ze względu na śluz, są dość trudne do wyczyszczenia, ale i na to znajdzie się sposób. Delikatnie usuńcie z nich igły i inne kawałki runa leśnego, podetnijcie nóżki i włóżcie grzyby do zimnej wody z solą na kilka godzin. To pozwoli pozbyć się z nich piasku i innych zanieczyszczeń.

Zobacz także
Mrozicie tak grzyby? Ta 1 czynność wpływa na smak i sprawia, że są lekkostrawne

Mrozicie tak grzyby? Ta 1 czynność wpływa na smak i sprawia, że są lekkostrawne

Naturalna przyprawa o smaku grzybów? Sprawdźcie, jak zrobić ekstrakt grzybowy

Naturalna przyprawa o smaku grzybów? Sprawdźcie, jak zrobić ekstrakt grzybowy

Jak sprawdzić, czy grzyb jest robaczywy?

Zanim weźmiecie się za czyszczenie grzybów przeznaczonych do gotowania, marynowania czy suszenia, koniecznie sprawdźcie, czy nie jest on robaczywy. Najlepiej robić to już na etapie zbierania i drugi raz, przy czyszczeniu w domu, gdzie macie lepsze światło i możecie dojrzeć to, czego nie zauważyliście w lesie.

Każdy grzyb należy przekroić na pół i dokładnie obejrzeć go w środku. Jeśli tylko zobaczycie niewielkie dziurki, grzyb jest do wyrzucenia. Zwróćcie też uwagę na miąższ - jeśli jego barwa nie jest jednolita, to może niestety oznaczać, że grzyb jest robaczywy. 

Źródło: haps.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

 Męczy was czyszczenie grzybów? Wykorzystajcie tę sprytną technikę
AdobeStock
Newsy
Męczy was czyszczenie grzybów? Pójdzie wam jak z płatka dzięki tej sprytnej technice
Czyszczenie grzybów wymaga ogromnej cierpliwości. Na szczęście, wiemy jak je przyspieszyć.

Wróciliście do domu z koszem pełnym grzybów i planujecie je oczyścić, by potem przygotować ze swoich zbiorów coś pysznego na obiad? Wykorzystajcie tę prostą metodę. Naprawdę działa! Zapomnicie raz na zawsze o piasku i ziemi z niedoczyszczonych grzybków. Jak oczyścić grzyby? W polskich lasach mamy obecnie prawdziwy wysyp grzybów. Grzybiarze każdego dnia wychodzą z lasów z koszami pełnymi kurek , podgrzybków, maślaków i borowików. Jeśli wróciliście do domu z koszem pełnym grzybów, od razu przystąpcie do ich czyszczenia. Powinno się to zrobić najpóźniej 2 godziny po grzybobraniu. Jak się do tego zabrać? Na początku załóżcie na dłonie rękawiczki, aby nie zabrudzić rąk trudną do usunięcia grzybową mazią i zacznijcie dokładnie oczyszczać poszczególne okazy z ziemi, igieł, liści i piasku. Następnie wymoczcie grzyby przez chwilę w wodzie. Niestety, zwykłe płukanie nie usunie z nich dokładnie zanieczyszczeń, igieł oraz piasku. Aby dokładnie oczyścić grzyby wykorzystajcie pewną starą i skuteczną metodę, która polega na krótkim umieszczeniu ich we wrzącej, osolonej wodzie. Metoda na szybkie oczyszczenie grzybów Jeśli wasze grzyby, mimo płukania w wodzie dalej są brudne, zagotujcie w garnku wodę z odrobiną soli i wrzućcie grzyby na chwilę do wrzątku. Po upływie kilku chwil wszelkie zanieczyszczenia z grzybów same powinny wypłynąć na wierzch. Wtedy wystarczy wyjąć grzyby, jeszcze raz wypłukać je w zimnej wodzie i gotowe. Jeśli macie w posiadaniu kurki wiedzcie, że tych grzybów w ogóle nie powinno się myć. Nie tylko dlatego, że są one bardzo delikatne i bardzo łatwo je połamać, ale również dlatego, że kurki nawet po lekkim opłukaniu wodą mogą całkowicie stracić swój smak. Do ich wyczyszczenia wystarczy...

Nie pukacie w kapelusze znalezionych grzybów? To duży błąd. Tak uzyskacie wiedzę o każdym okazie
Pixabay
Newsy
Nie pukacie w kapelusze znalezionych grzybów? To duży błąd. Tak uzyskacie wiedzę o każdym okazie
Zastanawiacie się po co pukać w grzyba, dlaczego to takie ważne i kiedy należy to robić? Powodów jest kilka. Za chwilę poznacie je wszystkie. 

Lubicie chodzić na grzyby, a nigdy nie spotkaliście się z takim zwyczajem? To działanie to obowiązek każdego wytrawnego grzybiarza. Kilka stuknięć w kapelusz grzyba pozwoli uniknąć nieodpowiedniego zbioru. A to nie koniec zalet takiego zachowania.  Dlaczego powinno się stukać w kapelusz grzyba?  Zanim odetniecie lub wykręcicie grzyba, zastukajcie w jego czubek. Takie działanie przyniesie szereg korzyści, zarówno wam, jak i przyrodzie.  Z delikatnie uderzonego okazu posypią się bowiem zarodniki, które będą zaczątkiem nowego, grzybowego życia. Są one schowane na spodzie kapelusza w rurkach i w blaszkach. Uderzenie oderwie je i wyswobodzi spod opieki „leśnego rodzica”.  Kilkukrotne puknięcia pomagają również oczyścić grzyby z części piasku, przyklejonych igieł, a także podróżujących po nich owadów. Jest to pierwsze pobieżne czyszczenie, zanim włożycie je do kosza.  Ostatni aspekt, być może okaże się dla wielu z was najważniejszym. Tego typu postukiwanie ma bowiem na celu również sprawdzenie jakości potencjalnego zbioru. Zdrowy, dorodny grzyb podczas uderzenia wyda głuchy dźwięk, nieco podobny do tego, jaki wydaje dynia lub arbuz. Miękki kapelusz i brak dźwięku oznaczają, że macie do czynienia z leciwym okazem, a do tego prawdopodobnie robaczywym. Kodeks grzybiarza zaleca pozostawienie takich egzemplarzy w lesie.  Jak prawidłowo zbierać grzyby?  Wspomniany kodeks grzybiarza normuje sposób zbierania grzybów i zasady zachowania w lesie.   Według niego nie powinniście zbierać okazów, których nie jesteście pewni.  Tak samo nie powinniście wkładać do koszyka zbyt młodych grzybów. To nieetyczne, poza tym może okazać się trujące, gdyż takie egzemplarze nie rozwinęły jeszcze wszystkich charakterystycznych cech.  Nie niszczcie grzybów...

To najlepszy sposób na mrożenie grzybów, by cieszyć się ich smakiem cały rok
AdobeStock
Newsy
To najlepszy sposób na mrożenie grzybów. Będziecie cieszyli się ich smakiem cały rok
Jak zamrozić grzyby, żeby nie straciły smaku i konsystencji? Na pewno przyda się wam tych kilka porad.

Jesienią w lasach aż roi się od grzybów. Mało kto jest w stanie jeść to wszystko na bieżąco, dlatego większość osób na różne sposoby przygotowuje odpowiednio grzyby tak, by zachować ich świeżość na jak najdłużej. Najczęściej suszy się je lub marynuje w słoikach. Jednak nie każdemu odpowiada tekstura suszonych grzybów czy smak marynowanych, dlatego pozostaje jeszcze jedna opcja - mrożenie. To pozwala zachować smak i konsystencję grzybów, dzięki czemu po rozmrożeniu są prawie takie same, jak tuż po zerwaniu ich w lesie. Sprawdźcie, jak mrozić grzyby, by były smaczne.  Jak przygotować grzyby przed mrożeniem? Istotne jest odpowiednie przygotowanie grzybów, zanim trafią one do zamrażalnika.  Oczyszczanie - najpierw dokładnie oczyśćcie je z piasku, igieł i innych leśnych zanieczyszczeń. Jeżeli będziecie mrozić maślaki, pamiętajcie o tym, że trzeba też ściągnąć z nich skórkę.  Mycie - niektórzy pomijają ten krok, jednak my zalecamy dodatkowe delikatne opłukanie wszystkich grzybów. Krojenie - duże grzyby należy koniecznie pokroić na mniejsze kawałki, a małe okazy na pół. Ostatnim ważnym krokiem jest obróbka termiczna. Najszybszym sposobem jest blanszowanie grzybów - polega to na zanurzeniu ich na chwilę we wrzątku, a następnie przełożenie do zimnej wody (najlepiej z kostkami lodu). Dzięki temu nie rozmiękną.  Możecie też podejść do tematu bardziej tradycyjnie i przesmażyć grzyby na patelni przed zamrożeniem.  Jak wykorzystać mrożone grzyby w kuchni? Z zamrożonych grzybów można korzystać nawet cały rok! By cieszyć się pełnią ich smaku, pamiętajcie o paru zasadach. Przede wszystkim, wyjmijcie grzyby z zamrażarki co najmniej kilka godzin przed przyrządzeniem wybranej potrawy. Absolutnie nie wkładajcie ich do wody - staną się przez to miękkie i stracą...

Bez piekarnika i suszarki. Błyskawiczny patent na wysuszenie grzybów, gotowe w mniej niż 60 minut
Adobe Stock
Newsy
Bez piekarnika i suszarki. Błyskawiczny patent na wysuszenie grzybów, gotowe w mniej niż 60 minut
Jak szybko wysuszyć grzyby? Przyda się wam do tego popularne urządzenie, które dziś znajduje się w prawie każdym polskim domu.

Nie ma co się dziwić, że tak wiele osób z chęcią co roku wybiera się na grzybobranie. Przy sprzyjającej pogodzie, wielogodzinny spacer po lesie jest bardzo przyjemny - tym bardziej, jeśli uda się z niego wrócić z koszami pełnymi grzybów. Po takiej wędrówce czas niestety na raczej mniej przyjemne zajęcie, czyli oczyszczenie grzybów przed dalszą obróbką. Najczęściej suszy się je i przekłada do słoików, by móc następnie je wykorzystać zimą - na przykład do farszu na wigilijne pierogi, zupy grzybowej i innych potraw, które smakują po prostu lepiej, gdy doda się do niej leśne grzyby.  Wydawałoby się, że do suszenia wymagana jest specjalna suszarka do grzybów, choć można to też zrobić w piekarniku lub nawlec grzyby na nitkę i rozwiesić je na kaloryferze. Suszenie w ten sposób trwa niestety dość długo, jednak istnieje jeszcze jedna metoda, która jest chyba najszybsza ze wszystkich.  Jak wysuszyć grzyby w mikrofali? Pomocna w suszeniu grzybów może być kuchenka mikrofalowa. Zebrane grzyby oczyśćcie dokładnie z piasku, mchu i igieł. Ważne jest, by użyć w tym celu jak najmniej wody, dlatego najlepiej jest wyszorować grzyby delikatnie za pomocą szczoteczki lub ręcznika papierowego. Następnie potnijcie je na kawałki i połóżcie na talerzu. Wstawcie go do mikrofalówki i ustawcie moc na 100 W. Podgrzewajcie grzyby przez kilka minut. Po tym czasie wyjmijcie je z mikrofalówki, przemieszajcie i po chwili włóżcie z powrotem do środka i znów podgrzejcie. Powtórzcie ten proces kilka razy, aż wilgoć odparuje z grzybów.  Zasady zbierania grzybów W kwestii obróbki grzybów leśnych warto zawsze przypomnieć sobie zasady bezpiecznego zbierania grzybów. W ten sposób unikniecie nie tylko zatrucia pokarmowego spowodowanego zjedzeniem trujących okazów, ale nawet poważnych uszczerbków na zdrowiu: nigdy nie próbujcie językiem,...