To mięso jest najlepsze na barszcz. Już nigdy nie użyjesz innego
Adobe Stock
Newsy

Gotujecie barszcz na tym mięsie? Dla głębi aromatu dorzućcie do tego koniecznie 1 gatunek

Zadajecie sobie pytanie na czym najlepiej ugotować wywar na barszcz? Ten rodzaj mięsa, to numer jeden.

Każda zupa smakuje najlepiej, gdy użyjecie do niej konkretnych składników i wykorzystacie je w określony sposób. Wiadomo, że dla wielu rosół najlepiej smakuje gotowany na kilkach rodzajach mięsa, pomidorówkę warto zrobić na schabowej kości, a gdy gotuje się bulion bez mięsa, to koniecznie trzeba warzywa na wywar podsmażyć w przyprawach na oleju. Tylko tak wydobędziecie z nich cały smak.

Chcąc sprawdzić na czym Polacy najczęściej gotują zupy, prześledziliśmy bardzo wiele przepisów. Szczególnie dużo uwagi poświęciliśmy zupie, którą o tej porze roku jemy szczególnie chętnie, bo syci i rozgrzewa. To barszcz czerwony. Na czym najlepiej ugotować tę zupę?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Najlepsze mięso na barszcz czerwony

Śledząc strony magazynów kulinarnych, wypowiedzi kucharskich celebrytów w mediach społecznościowych oraz przeszukując najpopularniejsze blogi kulinarne, można powiedzieć jedno. Zawsze, gdy jest mowa o barszczu czerwony, podawany jest jeden faworyt do przygotowania mięsnego wywaru: żeberka.

Żeberka używane do gotowania barszczu mogą być surowe, ale niektórzy używają także wędzonych, które dodają zupie dodatkowego posmaku wędzonki. Jeszcze inni łączą te dwa pierwsze pomysły, dorzucając do wywaru zarówno wieprzowe  żeberka, jak i wędzony boczek. Taki zabieg sprawi, że zupa nabierze przepysznego smaku i głębokiego aromatu.

Kolejne miejsca w rankingu mięs, które wybieracie na barszcz, zajęły zaś:

  • szponder wołowy
  • pręga wołowa
  • udka lub piersi kurczaka
  • indyk
Zobacz także
Barszcz ukriański

Przepis na najlepszy barszcz ukraiński. Nie może w nim zabraknąć ważnego składnika

barszcz ukraiński przepis

Fantastyczny przepis na barszcz ukraiński! Dodaj ten jeden składnik

Jakiego mięsa używać do innych zup?

Wiadomo, że każdy gotuje zupy na takim mięsie, na jakim gotował zawsze, lub jakie akurat ma pod ręką.

Jednak my tu mówimy o najlepszym mięsie, jakie można wybrać do konkretnej potrawy. Sprawdźcie czy też używacie tych mięs, do tych zup.

  • Zupa pomidorowa. Najlepsza i najdelikatniejsza będzie, gdy ugotujecie ją na wywarze drobiowym. Ale możecie użyć schabu z kością lub kości schabowej z dodatkiem mięsa. Gotowana też bywa na wołowinie, można dodać szponder, pręgę czy ogon wołowy.
  • Zupa ogórkowa. Podobnie jak w przypadku barszczu, mięso, na którym najchętniej   gotujecie tę zupę, to żeberka. Można ją też gotować na ogonach lub drobiu: kurzych lub indyczych udkach.
  • Krupnik. Najczęściej gotowany jest na żeberkach wieprzowych, ale równie dobrze smakuje na szpondrze wołowym lub drobiu.
  • Grochówka. Do gotowania grochówki także używamy żeberek. Mogą być surowe lub wędzone, ale też surowe, z dodatkiem wędzonego boczku.
  • Zupa fasolowa. Niezależnie od mięsa którego użyjecie do ugotowania fasolówki, nie może w niej zabraknąć skwarek.

Źródło: Winiary.pl, Olga Smile, smaker.pl, kwestiasmaku.com, aniagotuje.pl

barszcz czerwony przepis
AdobeStock
Newsy
Co zrobić, żeby barszcz miał wyjątkowo głęboki czerwony kolor? Oto, co należy do niego dodać
Święta już za pasem! Niedługo będziemy lepić uszka i gotować barszcz na wigilijny wieczór. Co zrobić, by ta świąteczna zupa miała zawsze bogaty i intensywny kolor?

Barszcz z uszkami to nieodłączny element każdej Wigilii! W niektórych regionach Polski w Boże Narodzenie przyrządza się zupę z suszonych grzybów z dodatkiem fasoli, jednak większość rodaków w Wigilię je właśnie czysty, czerwony, jarski barszcz z uszkami. Podpowiadamy, jak go przygotować, by nie tracił koloru! Wigilijny barszcz Tradycyjny barszcz przygotowywany w Wigilię jest inny od tego, który gotujemy przez cały rok. Różnica polega na tym, że bożonarodzeniowy barszcz przyrządza się bez dodatku mięsa! Gotowany jest tylko na jarzynach i nie dodaje się do niego śmietany. Wigilijny barszcz powinien być przejrzysty i krwistoczerwony, z dodatkiem uszek wypełnionych grzybowym farszem. Dlaczego barszcz blednie? Buraki mają bardzo intensywny kolor, który z łatwością barwi nasze ubrania i obrusy i jak na złość trudno go sprać. Dlaczego więc tak trudno jest utrzymać jego mocną barwę w zupie? Wszystkiemu winna jest betanina, której buraki zawdzięczają swój kolor. Pod wpływem gotowania ten związek chemiczny zaczyna się rozpadać i właśnie przez to barszcz łatwo traci swoją barwę. Sposób na czerwony barszcz Kto próbował gotować same buraki ten się pewnie zdziwił, że woda z gotowania nie jest szkarłatnoczerwona. Ma ona niezbyt ładny, bury kolor. Co więc zrobić, by barszcz był czerwony? Jest na to kilka sposobów! Podczas gotowania buraków na barszcz, dodaj do wywaru około 100-150 ml octu winnego lub jabłkowego. Gdy zupa będzie już prawie gotowa, wrzuć do niej świeżo pokrojonego, ugotowanego buraka. Nada jej to lepszego koloru! Wyciśnij sok z dwóch cytryn i dodaj go do zupy. Staraj się nie przegotować warzyw! Gotujemy je tak długo, aż zmiękną i wyłączamy Zbyt długo gotowany barszcz będzie bledł i nie wyglądał zbyt smacznie. Nie doprowadzaj barszczu do...

Czym się różni barszcz biały od żurku
Newsy
Prawie nikt nie wie, czym różni się żurek od białego barszczu. A wy znacie różnicę?
Często używacie tych terminów zamiennie? To błąd! Barszcz biały i żurek to inne zupy!

Najlepsi szefowie kuchni uczą się nie tylko o tym, jak przygotowywać pyszne potrawy, łączyć ze sobą składniki czy szlifują techniki kulinarne. Równie ważna jest bogata kulinarna wiedza! Dotyczy ona oczywiście składników i przypraw, ale także fachowego nazewnictwa. Kucharz amator także powinien wykazywać się wiedzą o kulinariach! Poznajcie ten często popełniany w nazewnictwie błąd i już nigdy nie mylcie tych dwóch zup. Barszcz biały i żurek Terminy te często używane są zamiennie. Barszcz biały i żurek to jednak dwie zupełnie różne zupy! Dzieli je sposób przygotowania, ale przede wszystkim: smak. Smak żurku jest inny niż smak barszczu białego. Potraficie je od siebie odróżnić? Czym się różni żurek od barszczu białego? Największym podobieństwem żurku z barszczem białym jest ich wygląd. Wytrawni kucharze już na pierwszy rzut oka odróżnią od siebie te dwie zupy, ale normalnym jest ich mylenie. Nie ułatwia sprawy fakt, że zupy te podawane są w różny sposób w różnych regionach Polski. Największe różnice pomiędzy żurkiem a barszczem białym to: Zakwas – zakwas to sfermentowana mąka. Barszcz biały jest gotowany zwyczajowo na zakwasie pszennym, bardzo jasnym. Żurek musi być gotowany na zakwasie żytnim. Różnica ta może wydawać się subtelna, jednak ma ogromny wpływ na smak powstającej zupy. Co ciekawe, w jednym regionie Polski gotuje się barszcz biały na zakwasie owsianym a nawet na zakwasie z kiszonej kapusty! To jednak naprawdę wyjątek. Dodatek innego zakwasu wpływa też na jaśniejszy kolor barszczu białego w porównaniu do żurku. Warzywa dodawane do barszczu i żurku – obydwie zupy różnią także dodawane do nich warzywa. W barszczu białym znajdziecie włoszczyznę. Do żurku nie dodaje się często wcale warzyw, a jeśli są one tam obecne, to...

mdły barszcz czerwony
AdobeStock
Newsy
Podkręćcie smak barszczu - dzięki temu trikowi będzie smakował nieziemsko
Przygotowujecie na Wigilię barszcz i martwicie się, że wyjdzie mdły? Niepotrzebnie! Jego smak można bardzo łatwo naprawić.

Już za kilka dni podczas wigilijnej wieczerzy w każdym polskim domu będzie królował czerwony barszcz z uszkami. Ta potrawa to absolutny symbol świąt Bożego Narodzenia! Tradycyjnie tego dnia spożywa się jarski barszcz, gotowany bez użycia mięsa. Aby zupa wyszła naprawdę aromatyczna, trzeba zastosować kilka specjalnych sztuczek – a my je znamy! Dowiedzcie się, co zrobić by wigilijny barszczyk smakował jeszcze lepiej. Jak poprawić smak barszczu? Idealny, wigilijny barszcz powinien mieć klarowną konsystencję, głęboki, czerwony kolor i intensywny smak. Czasami, pomimo największych starań, zupa wychodzi zbyt łagodna. Ratujemy się wtedy różnymi przyprawami, a efekty nie zawsze są powalające. Co więc zrobić, by uratować mdły barszcz? Dzięki poniższym sposobom dodacie mu charakteru! Sok z czarnej porzeczki – nie tylko poprawi smak barszczu, ale i jego kolor! Wystarczy wlać około 100 ml soku z porzeczek na litr zupy. Chilli – coś dla miłośników naprawdę ostrych smaków! Do gotującego się barszczu należy dodać plasterek papryczki chilli. Dzięki zawartej w niej kapsaicynie, zupa będzie zdecydowanie bardziej ostra i charakterna. Jednak uważajcie! Z chilli można łatwo przesadzić, dlatego zacznijcie od naprawdę małego kawałeczka. Suszone grzyby – to jest podstawa wigilijnej kuchni. Zwłaszcza ususzone prawdziwki nadadzą zupie niesamowity aromat. Dla optymalnego efektu, najlepiej dodać do barszczu dwa – trzy namoczone wcześniej suszone grzyby. Zakwas buraczany – podstawa każdego barszczu! Jeżeli nie macie czasu ani wprawy, możecie kupić gotowy zakwas w butelce. Ale zachęcamy do tego, byście spróbowali go przygotować sami. To wcale nie jest takie trudne, a daje bardzo dużo satysfakcji! O najczęstszych problemach w przygotowywaniu zakwasu do barszczu pisaliśmy w tym artykule . Po jego lekturze na pewno...

Co się dzieje z organizmem, gdy jecie czerwony barszcz? Poprawia odporność, obniża ciśnienie i nie tylko
Pixabay
Newsy
Co się dzieje z organizmem, gdy jecie czerwony barszcz? Poprawia odporność, obniża ciśnienie i nie tylko
Czerwony barszcz nie tylko wspaniale smakuje, ale też ma dobroczynny wpływ na nasze zdrowie. Dlaczego warto włączyć go do swojej diety?

Barszcz czerwony to jedna z ulubionych zup Polaków. Przygotowujemy go na co dzień i także od święta, podając go z tradycyjnymi uszkami. Dlaczego warto regularnie jeść barszcz? Zupa ta skrywa w sobie wiele właściwości zdrowotnych. Co się dzieje z organizmem, gdy jecie czerwony barszcz? Czerwony barszcz to tradycyjna polska zupa przygotowywana na bazie buraków i wywaru z kości, którą zaprawia się kwasem buraczanym. Jedni podają go z posiekaną natką pietruszki i ziemniakami, drudzy dodają do niego śmietanę. Są też tacy, którzy jedzą barszcz czysty, wyłącznie z chlebem. Barszcz nie tylko wspaniale rozgrzewa i podnosi oporność, ale też ma dobroczynne działanie na większość narządów w naszym ciele. Spożywanie barszczu przynosi wiele korzyści zdrowotnych dzięki zawartości składników odżywczych. Pomaga w obniżeniu ciśnienia krwi, chroni żołądek, wątrobę i serce, a nawet wspomaga oczyszczanie krwi.  Oto tylko kilka powodów, dla których warto regularnie jeść barszcz: Sprzyja zdrowiu wątroby. Barszcz zawiera związek o nazwie betaina, który chroni wątrobę, ma właściwości przeciwzapalne i wspomaga detoksykację. Oprócz ochrony wątroby, betaina zmniejsza również poziom homocysteiny, która powoduje udar i problemy z sercem (m.in. może obniżyć wysokie ciśnienie krwi). Buraki, które są głównym składnikiem barszczu, pomagają w oczyszczaniu krwi. W uwagi na wysoką zawartość żelaza, barszcz świetnie się sprawdza w leczeniu anemii. Zmniejsza ryzyko raka. Rak to choroba, której można zapobiegać dzięki dużej zawartości przeciwutleniaczy a te z powodzeniem możecie znaleźć w barszczu. Barszcz to doskonała zupa dla tych, którzy chcą schudnąć. Buraki zawierają tylko 0,2 grama...