Nerki pełnią bardzo ważną funkcję w organizmie – oczyszczanie to tylko jedno z ich zadań! Prawidłowe funkcjonowanie nerek jest konieczne do tego, by organizm był zdrowy. Sprawdźcie, czego nie powinno się jeść jeśli macie chore nerki i co powinno się znaleźć w waszej diecie.

Funkcja nerek w organizmie

By zrozumieć, jak ważne są zdrowe nerki, warto dowiedzieć się na czym polega ich praca.

Głównym zadaniem jest filtrowanie krwi z produktów przemiany materii i wydalanie tych, które są szkodliwe wraz z moczem. Czy wiecie, że w ciągu doby wasze nerki filtrują od 100 do nawet 180 litrów moczu? Jeśli zastanawiacie się gdzie podziewa się taka ilość płynu odpowiadamy – aż 99% wraca do waszego krwiobiegu, a całą reszta (czyli około 1,5 litra na całą dobę) jest wydala w postaci moczu ostatecznego.

Funkcje, jakie pełnią nerki w organizmie, to:

Zobacz także:

  • Oczyszczanie i wydalanie produktów przemiany materii,
  • Katabolizm aminokwasów i produkcja kolagenu,
  • Wytwarzanie witaminy D3,
  • Wytwarzanie reniny, która reguluje ciśnienie krwi,
  • Resynteza glukozy.

Produkty, które zaburzają prawidłowe funkcjonowanie nerek

Eksperci podkreślają, że do zaburzeń pracy nerek najczęściej dochodzi z dwóch powodów. Pierwszy to picie zbyt małej ilości wody. Jeżeli organizm jest stale odwodniony, to nerki nie mogą pracować prawidłowo! Powinno się przyjmować co najmniej dwa litry płynów każdego dnia pamiętając o tym, że do płynów nie zalicza się tylko wody, ale wszystkie produkty, które ją zawierają – mowa o zupach, owocach czy warzywach.

Dietetyk Hanna Stolińska-Fiedorowicz w wywiadzie dla portalu internetowego doradziła jakich produktów powinno się unikać w przypadku, gdy nerki nie pracują prawidłowo. Zwróciła uwagę na to, że aż u 80% ludzi cierpiących na kamicę nerkową rozpoznano kamicę szczawianowo-wapnianową. Oznacza to, że należy wyeliminować ze swojej diety wszystkie produkty, które zawierają szczawiany. Gdzie można je znaleźć? Szczawiany znajdują się w:

  • Szczawiu
  • Szpinaku
  • Rabarbarze
  • Burakach
  • Borówkach
  • Winogronach
  • Agreście
  • Śliwkach
  • Kakao
  • Rodzynkach
  • Herbacie
  • Kawie
  • Czekoladzie

Dr Stolińska-Fiedorowicz uspokaja, że jeśli wasz stan nie jest jeszcze poważny, to nie musicie całkowicie rezygnować z wymienionych wyżej produktów:

Jeżeli mamy zaawansowaną kamicę, to warto te wszystkie produkty odstawić. Ale jeżeli jesteśmy w pierwszej fazie, to bez przesady. Jak zjemy jedną śliwkę czy sałatkę z odrobiną szpinaku, to na pewno nic złego się nie stanie. Chodzi o to, żeby nie jeść garściami tego szpinaku, żeby nie był podstawą posiłku. Bardzo ważne jest również ograniczenie cukrów prostych.

 

Czytaj także: