To jedzenie może powodować stany zapalne w organizmie. Nawet o tym nie wiedzieliście
Flickr
Newsy

To jedzenie może powodować stany zapalne w organizmie. O tym na bank nie wiedzieliście

Od czasów pandemii zdrowe jedzenie zaczęło mieć duże znaczenie i znacznie większą wartość dla wielu z was. Silny organizm i większa odporność biorą się m.in. z tego, co jecie. Są też produkty, które osłabiają wasze ciało i w dłuższej perspektywie powodują różnego rodzaju schorzenia. 

Trądzik, atopowe zapalenie skóry, reumatoidalne zapalenie stawów i zapalenie żył, stany zapalne zatok, uszu czy dziąseł to kilka przykładów jak uciążliwe i bolesne potrafią być rozwinięte stany zapalne. Stany zapalne w organizmie noszą nazwy poważnych schorzeń i często wymagają długotrwałego leczenia. Zobaczcie, jaka żywność sprzyja ich rozwojowi i ograniczcie ją dla własnego zdrowia.

Jak spożycie cukrów wpływa na stany zapalne w organizmie?

Cukry proste to doskonała pożywka dla stanów zapalnych. Tego rodzaju cukry znajdziecie w codziennym menu. Będą to ciastka i ciasteczka, batony, czekoladki, cukierki i inne pyszności, które przynoszą przyjemność smakowe, ale też dodatkowe kilogramy i niestety także wspomniane stany zapalne.

Jeżeli zależy wam na zdrowiu, to zdecydowanie ograniczcie tego typu produkty w diecie i zastąpcie je nieco zdrowszymi, takimi jak np. miód.  

Cukry proste to również białe pieczywo czy pozornie zdrowe płatki śniadaniowe. Biała mąka po spożyciu prowadzi do gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi, a następnie równie gwałtownego jego spadku. Efekt spożycia nadmiaru cukrów to stan zapalny.

Korzystną alternatywą będą tu pieczywa pełnoziarniste, płatki owsiane lub jęczmienne, brązowy ryż i makaron razowy. Zawierają mniej cukrów i są bogate w błonnik.  

Produkty mięsne słabej jakości a stany zapalne w organizmie

W sprzedaży jest w dzisiejszych czasach sporo mięsa słabej jakości. Chodzi między innymi o parówki i konserwy, pasztety w puszkach, a także pyzy i pierogi, w których upchane jest mięso oddzielane mechanicznie od kości. Wszystko dosmaczone przyprawami ukrywającymi wątpliwą jakość składników. 

Takie produkty nie mają zbyt wiele wartości odżywczych, a także wpływają rozwojowo na stany zapalne w waszych ciałach (również za sprawą znajdującego się w mięsie czerwonym kwasu arachidonowego). Jeżeli więc szukacie jakichkolwiek plusów takiego jedzenia – tutaj ich nie znajdziecie. 

Zobacz także
Bolą was stawy? Ta dieta będzie strzałem w 10 – jest smaczna i bardzo zdrowa

Bolą was stawy? Ta dieta będzie strzałem w 10-tkę. Jest smaczna i bardzo zdrowa

Beata Tadla zdradza swój przepis na zdrowie i zgrabną sylwetkę. Dieta ma ogromne znaczenie

Beata Tadla zdradza swój przepis na zdrowie i zgrabną sylwetkę. Dieta ma ogromne znaczenie

Czy fast foody i chipsy wpływają na stany zapalne w organizmie?

Chipsy i frytki, hamburgery, ale także np. pączki, które podchodzą również pod kategorię słodyczy to najbardziej jaskrawe przykłady żywności bogatej w tzw. tłuszcze trans.  

Dlaczego tłuszcze trans są tak niebezpieczne dla waszego zdrowia? Gdyż powodują zwiększone ryzyko chorób serca i układu krążenia. Za ich sprawą może rozwinąć się stan zapalny, którego obecność przyczynia się m.in. do pęknięcia blaszki miażdżycowej, co może skutkować zatorem i w konsekwencji udarem lub zawałem.  

Procesy zapalne wywołane (np. tłuszczami trans) sprzyjają także tworzeniu się zmian nowotworowych w organizmie. 

 Źródło: o2.pl, zywienie.abczdrowie.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

starsza pani
Adobe Stock
Newsy
Ten składnik chroni przed zawałem. Każdy po 50-tce powinien jeść go codziennie
Nie od dziś wiadomo, że odpowiednio dobrane produkty zmniejszają ryzyko wystąpienia wielu chorób. Szczególnie ważne jest to w średnim wieku, kiedy organizm jest narażony na różne schorzenia. Wystarczy włączyć do diety jeden składnik, by uchronić się przed pewnymi przypadłościami.

Do utrzymania dobrego zdrowia, a nie tylko ładnej sylwetki konieczna jest odpowiednio zbilansowana dieta, a także aktywność fizyczna. Dzięki tym czynnikom, można cieszyć się świetnym samopoczuciem przez długi czas. Dodatkowo warto zwrócić uwagę na składniki w jadłospisie, gdyż konkretne produkty odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie konkretnych narządów, również poprzez spożycie chronią je przed schorzeniami. Idealnym przykładem są orzechy.  Orzechy jako źródło tłuszczy Dobrze zbilansowana dieta to ta składająca się z właściwych proporcji węglowodanów, białka oraz tłuszczy. Te ostatnie powinny składać się ze zdrowych produktów, takich jak oliwa z oliwek, orzechy, masło orzechowe, awokado, nasiona chia, morskie ryby czy ciemna czekolada. Te artykuły spożywcze zawierają w swoim składzie dobre tłuszcze, które w pozytywny sposób wpływają na funkcjonowanie organizmu. Orzechy są nieprzetworzonym, naturalnym produktem będącym jednym z kluczowych składników diety. Wśród nich można wyróżnić takie jak: włoskie, laskowe, pekan, ziemne, brazylijskie, piniowie czy makadamia. Każde z nich zawierają odpowiednie właściwości i korzystnie wpływających na zdrowie. Orzechy pekan Ten rodzaj produktu jest dość podobny kształtem do orzechów włoskich, jednak różnią się one nieco smakiem. Orzechy pekan są zdecydowanie słodsze, a także lepiej komponują się z wszelkimi deserami. Ponadto są zdrowsze i lepiej wpływają na organizm. Włączenie tego produktu do codziennej diety poprawi stan zdrowia. Właściwości zdrowotne orzechów pekan Pekan posiadają w swoim składzie wiele cennych przeciwutleniaczy, które mają pozytywny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Są świetnym źródłem tłuszczy w diecie, dzięki czemu sprawiają, iż pożywienie jest...

Kwasy trans w żywności
Adobe Stock
Newsy
Te produkty spożywcze już wkrótce mogą zniknąć ze sklepów. Nie uwierzycie dlaczego
Sprawdźcie, czy musicie zrobić zapasy! Być może niedługo nie znajdziecie już w sklepach swoich ulubionych produktów!

Statystyki dotyczące zgonów są nieubłagane. Co roku ma miejsce bardzo wiele zgonów, których można byłoby uniknąć, gdyby wprowadzić odpowiednie odżywianie. Komisje i Urzędy starają się poprawić sytuację zdrowotną związaną z niezdrowym jedzeniem na różne sposoby. Organizują akcje edukacyjne, dofinansowują projekty rozdawania warzyw i owoców w szkołach, a w ostateczności wprowadzają regulacje ograniczające dostęp do niezdrowej żywności. Tym razem wprowadzono regulację dotyczące kwasów trans w żywności. Co to znaczy dla was – konsumentów? Okazuje się, że niektóre produkty mogą na stałe zniknąć z asortymentu… Komisja Europejska w kwietniu 2019 rok wydała rozporządzenie odnośnie żywności z izomerami kwasów tłuszczowych typu trans w żywności. Przepisy mają obowiązywać od 2 kwietnia 2021 roku. Maksymalna dopuszczalna zawartość tłuszczów trans w produktach spożywczych będzie wynosiła 2 g na 100 g tłuszczu. Czym są kwasy trans? Izomery trans kwasów tłuszczowych, inaczej zwane tłuszczami trans, są bardzo niebezpieczne dla zdrowia. Od dawana wiadomo, że powinno się ich unikać. Tłuszcze trans nie spełniają w organizmie żadnej pozytywnej roli. Ich konsumpcja powinna być ograniczona do minimum! Chodzi głównie o przemysłowe tłuszcze trans, które znajdują się w żywności przetworzonej. Spożywanie tłuszczy trans przyczynia się do: Zwiększania ryzyka chorób układu sercowo-naczyniowego i gwałtownych powikłań: zawałów, udarów Sprzyja rozwojowi cukrzycy typu drugiego Może być bardzo szkodliwe dla kobiet w ciąży i rozwijających się płodów Obniża płodność i utrudnia zachodzenie w ciążę: dotyczy to zarówno płodności kobiet, jak i mężczyzn Zwiększa otyłość brzuszną i...

Jakie produkty spożywcze niszczą wątrobę?
Adobe Stock
Newsy
Ten popularny produkt niszczy waszą wątrobę. Lepiej ograniczcie go do minimum, bo możecie przypłacić to zdrowiem
Wątroba pełni szereg bardzo ważnych funkcji w ludzkim organizmie. Nawet nie zdajecie sobie sprawy, że niektóre produkty spożywcze powoli, ale konsekwentnie ją wyniszczają.

Wątroba to bardzo ważny narząd, bez którego wasz organizm nie podjąłby się wykonywania większości funkcji życiowych. Odpowiada ona między innymi za krzepnięcie krwi, prawidłowy poziom glukozy, neutralizację toksyn, produkcję ciepła czy magazynowanie żelaza oraz wielu witamin. Nie ulega więc wątpliwości, że należy robić wszystko, by jak najdłużej utrzymać ją przy zdrowiu. Które produkty spożywcze niszczą waszą wątrobę? Większość osób uważa, że jedynym produktem, który negatywnie wpływa na funkcjonowanie wątroby jest alkohol. Nic bardziej mylnego. Oczywiście jego częste spożywanie nie oszczędza tego narządu, jednak istnieje szereg innych substancji, które bezpośrednią przyczyniają się do jego powolnego wyniszczania. Cukier szkodzi waszej wątrobie Jednym z najczęściej spożywanych produktów spożywczych jest oczywiście cukier. Dodajecie go do ciast, kawy, herbaty, a nawet słodkich śniadań. Dostarczacie go także poprzez pożywienie – parówki, keczup, pieczywo, owoce. Okazuje się, że dla waszej wątroby jest on równie groźny, co alkohol. Jedną z podstawowych funkcji wątroby jest bowiem przekształcanie składników odżywczych w tłuszcze. Narząd potrzebuje do tego tylko fruktozy, z kolei spożywany na potęgę cukier rafinowany i syrop glukozowy są zbędne. Ich zbyt duża ilość prowadzi do poważnych chorób wątroby. Napoje gazowane wywołują zapalenie wątroby Badania przeprowadzone przez amerykańskich naukowców wykazały, że 80 proc. osób zmagających się z niealkoholowym stłuszczeniowym zapaleniem wątroby wypija co najmniej dwie puszki kolorowych napojów gazowanych dziennie. Okazuje się więc, że dostarczanie do organizmu tego typu produktów niesamowicie szkodzi temu narządowi. Tłuszcze trans zwiększają ryzyko chorób wątroby O...

Czy gotowe jedzenie ze sklepów jest zdrowe
Adobe Stock
Newsy
Lekarze odradzają jedzenie tego produktu. Polacy kupują go na potęgę, nie wiedząc, że rujnuje mózg i skraca życie
Temat przetworzonej żywności i tłuszczów utwardzonych, jest już raczej powszechnie znany. Jednak świadomość Polaków na temat zagrożenia z ich strony powinna być znacznie wyższa.

Zacznijmy od tego, kto będzie czarnym charakterem w naszej dzisiejszej opowieści. Na celownik postanowiliśmy wziąć tłuszcze trans. Zawarte są one w większości fast-foodów, w całej masie produktów przetworzonych, a zwłaszcza w daniach gotowych dostępnych w wielu marketach. Co zawierają w sobie fast-foody i dania gotowe? Zachęcające ceną i łatwością odgrzania kotleciki, nuggetsy, tortille, hamburgery, a także frytki w ładnych opakowaniach, Polacy kupują na potęgę. I zaczynają pochłaniać je w coraz większych ilościach. Ta droga prowadzi na manowce. Właśnie tłuszcze trans w połączeniu z cukrami i siedzącym trybem życia, doprowadziły do nadwagi niemal całe USA. Wystarczy kilka telewizyjnych ujęć zza Oceanu w telewizji, by dojść do wniosku, że Polacy za żadne skarby nie mogą pójść amerykańską drogą, jeśli chodzi o narodowe odżywianie i przyzwyczajenia żywieniowe. Niestety, coraz większa popularność fast-foodów, ich dostępność, a także wzrost wzięcia na gotowe półprodukty ze sklepów nie nastrajają dobrze na przyszłość. Te wszystkie groźne produkty to nie tylko puste kalorie, masa cukrów prostych z niewielką ilością błonnika. Czym są tłuszcze trans, czyli tłuszcze utwardzone? To także całe mnóstwo niezwykle groźnych dla zdrowia człowieka tłuszczów trans. Czym są tłuszcze trans? Często nazywa się je bez ogródek, najgorszym możliwym typem tłuszczów. To rodzaj tłuszczów powstały w wyniku utwardzenia olejów roślinnych. Dlatego też w polskiej przestrzeni językowej często nazywa się je także po prostu tłuszczami utwardzonymi. Wydawałoby się, że oleje roślinne są z natury zdrowe. To prawda. Jednak proces ich uwodornienia, czyli przemysłowego utwardzenia powoduje nieodwracalne zmiany w ich strukturach. Takie zmiany w...