Trądzik, atopowe zapalenie skóry, reumatoidalne zapalenie stawów i zapalenie żył, stany zapalne zatok, uszu czy dziąseł to kilka przykładów jak uciążliwe i bolesne potrafią być rozwinięte stany zapalne. Stany zapalne w organizmie noszą nazwy poważnych schorzeń i często wymagają długotrwałego leczenia. Zobaczcie, jaka żywność sprzyja ich rozwojowi i ograniczcie ją dla własnego zdrowia.
Jak spożycie cukrów wpływa na stany zapalne w organizmie?
Cukry proste to doskonała pożywka dla stanów zapalnych. Tego rodzaju cukry znajdziecie w codziennym menu. Będą to ciastka i ciasteczka, batony, czekoladki, cukierki i inne pyszności, które przynoszą przyjemność smakowe, ale też dodatkowe kilogramy i niestety także wspomniane stany zapalne.
Jeżeli zależy wam na zdrowiu, to zdecydowanie ograniczcie tego typu produkty w diecie i zastąpcie je nieco zdrowszymi, takimi jak np. miód.
Zobacz także:
Cukry proste to również białe pieczywo czy pozornie zdrowe płatki śniadaniowe. Biała mąka po spożyciu prowadzi do gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi, a następnie równie gwałtownego jego spadku. Efekt spożycia nadmiaru cukrów to stan zapalny.
Korzystną alternatywą będą tu pieczywa pełnoziarniste, płatki owsiane lub jęczmienne, brązowy ryż i makaron razowy. Zawierają mniej cukrów i są bogate w błonnik.
Produkty mięsne słabej jakości a stany zapalne w organizmie
W sprzedaży jest w dzisiejszych czasach sporo mięsa słabej jakości. Chodzi między innymi o parówki i konserwy, pasztety w puszkach, a także pyzy i pierogi, w których upchane jest mięso oddzielane mechanicznie od kości. Wszystko dosmaczone przyprawami ukrywającymi wątpliwą jakość składników.
Takie produkty nie mają zbyt wiele wartości odżywczych, a także wpływają rozwojowo na stany zapalne w waszych ciałach (również za sprawą znajdującego się w mięsie czerwonym kwasu arachidonowego). Jeżeli więc szukacie jakichkolwiek plusów takiego jedzenia – tutaj ich nie znajdziecie.
Czy fast foody i chipsy wpływają na stany zapalne w organizmie?
Chipsy i frytki, hamburgery, ale także np. pączki, które podchodzą również pod kategorię słodyczy to najbardziej jaskrawe przykłady żywności bogatej w tzw. tłuszcze trans.
Dlaczego tłuszcze trans są tak niebezpieczne dla waszego zdrowia? Gdyż powodują zwiększone ryzyko chorób serca i układu krążenia. Za ich sprawą może rozwinąć się stan zapalny, którego obecność przyczynia się m.in. do pęknięcia blaszki miażdżycowej, co może skutkować zatorem i w konsekwencji udarem lub zawałem.
Procesy zapalne wywołane (np. tłuszczami trans) sprzyjają także tworzeniu się zmian nowotworowych w organizmie.
Źródło: o2.pl, zywienie.abczdrowie.pl