Nie od dziś wiadomo, że orzechy to jedno z najzdrowszych źródeł tłuszczów. Ale jakie orzechy wybrać? Okazuje się, że bardzo dobrym wyborem są orzechy nerkowca, które zalicza się go grupy najzdrowszych orzechów na świecie. Poznajcie ich wspaniałe właściwości!

Skąd pochodzą nerkowce?

Orzechy nerkowca o charakterystycznym kształcie pochodzą z Ameryki Południowej. Na tym kontynencie rośnie drzewo o nazwie nanercz zachodni (inne nazwy to orzech cashew oraz nerkowiec zachodni), ale uprawia się je również w Mozambiku, Tanzanii, Wietnamie, Nigerii i Brazylii. W Europie nerkowce pojawiły się w XVI wieku i, co ciekawe, na początku w ogóle ignorowano smaczne orzechy z drzewa nerkowca – uprawiano je tylko ze względu na drewno. Dopiero w XX wieku orzechy nerkowca znalazły zastosowanie w kuchni!

Właściwości nerkowców

Nerkowce zawierają przede wszystkim bardzo zdrowe tłuszcze oraz cenne witaminy i minerały, takie jak:

  • Witaminę K
  • Witaminę E
  • Witaminy z grupy B
  • Witaminę PP
  • Ryboflawinę
  • Niacynę
  • Błonnik
  • Magnez
  • Mangan
  • Fosfor
  • Żelazo
  • Cynk

Nerkowce są polecane osobom, które mają problemy z nadciśnieniem i chorobami serca. Regularnie jedzone orzechy nerkowca pomagają obniżyć ciśnienie, a ponadto zmniejszą ryzyko zachorowania na miażdżycę.

Zobacz także:

Nadają się doskonale także dla cukrzyków ze względu na niski indeks glikemiczny. Do tego pomogą wam obniżyć poziom cholesterolu! Mamy również dobrą wiadomość dla alergików, ponieważ w porównaniu z innymi orzechami, nerkowce rzadko wywołują alergię – choć trzeba oczywiście uważać, ponieważ u niektórych może wystąpić reakcja alergiczna.  

Do czego można wykorzystać nerkowce?

Orzechy nerkowca są doskonałym dodatkiem zarówno do ciast i deserów, jak i wytrawnych dań. Zróbcie smaczne ciasto piernikowe z nerkowcami, ciastka kakaowe z malinami albo sałatkę z krewetkami i orzechami nerkowca.

Jak często można jeść nerkowce?

Choć nerkowce są bardzo zdrowe, należy pamiętać o tym, że zawierają sporo kalorii i jedzenie ich w nadmiarze może prowadzić do nadwagi. Dziennie nie powinno się przekraczać porcji orzechów nerkowca odpowiadającej jednej garści.

Czytaj także: