To jeden z najniebezpieczniejszych kuchennych sprzętów. Nigdy dawajcie go niedoświadczonym kucharzom
Newsy

To jeden z najniebezpieczniejszych kuchennych sprzętów. Nie dawajcie go niedoświadczonym kucharzom

Można zrobić nim sobie niemałą krzywdę! Nigdy nie pozwalajcie korzystać z niego dzieciom i dorosłym bez doświadczenia.

O wypadek w kuchni nietrudno. Jeśli robicie coś w pośpiechu lub jesteście roztargnieni, łatwo można nabawić się obrażeń w trakcie gotowania. Najczęstsze kuchenne obrażenia to oczywiście oparzenia i skaleczenia. Być może wydaje wam się, że to noże są odpowiedzialne za największą ilość wypadków w kuchni. Są bardzo popularne, więc pewnie tak jest. Ten sprzęt kuchenny to jednak prawdziwy rekordzista. W niektórych krajach nawet się go nie sprzedaje!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Najniebezpieczniejszy kuchenny sprzęt

Chodzi o kuchenną mandolinę, inaczej zwaną krajalnicą. Jest bardzo wygodnym i praktycznym sprzętem kuchennym. Z jej użyciem można łatwo pokroić warzywa i owoce w równe plastry. Niestety ma też swoje wady. Równie łatwo przecina… place niewprawionych kucharzy.

Kuchenna mandolina to płaska tarka z ostrzem ułożonym poziomo. Bardzo łatwo kroi na przykład:

Oraz wszystkie inne warzywa i owoce, które mają być pokrojone w plastry lub równe talarki.

Eksperci ostrzegają jednak. Ten sprzęt kuchenny jest tak prosty w obsłudze i kroi tak szybko, że z łatwością można ukroić sobie nim palec.

Przy używaniu tego sprzętu w kuchni trzeba zachować szczególną ostrożność.

Szefowie kuchni cenią sobie krajalnice kuchenne z uwagi na bardzo równe kawałki jedzenie, jakie można osiągnąć dzięki ich zastosowaniu.

Zobacz także
To trucizna z żywności, której skutki poznamy dopiero za kilkanaście lat

To trucizna z żywności, której skutki poznamy dopiero za kilkanaście lat

Takiej wody nigdy nie pijcie! To trucizna dla waszego organizmu

Pijecie wodę butelkowaną? Zastanówcie się dwa razy, czy nie lepsza będzie kranówka

Jak korzystać z kuchennej mandoliny żeby się nie zaciąć?

Szef kuchni zdradził kilka zasad, których koniecznie trzeba przestrzegać. Oto kilka z nich:

  • Ostrze mandoliny zawsze powinno być bardzo ostre. Te tępe są jeszcze bardziej niebezpieczne niż ostre
  • Mandolina zawsze musi być ułożona na równe powierzchni, żeby uniknąć przesuwania się jej.
  • Chrońcie swoje palce w trakcie krojenia. Nie używajcie mandoliny do ukrojenia końcówki warzyw. To zwiększa ryzyko groźnego zacięcia!

Zdarzyło wam się kiedyś zaciąć taką krajalnicą? Używacie tego sprzętu w domu?

Ta maszynka do mielenia mięsa z PRL-u była nie do zdarcia. Oto do czego wciąż się ją wykorzystuj
własne
Newsy
Ta maszynka do mielenia mięsa z PRL-u była nie do zdarcia. Oto, do czego wciąż się ją wykorzystuje
Macie jeszcze taki sprzęt w domu? Był nie tylko pionierski, ale też ponadczasowy.

Maszynki do mięsa, to mały sprzęt AGD, który jest do dziś chyba w każdej kuchni. Czy uwierzycie, że kiedyś go po prostu nie było? W czasach PRL wkroczył do polskich domów i został już na zawsze. Także te dawne modele z lat 70. i 80. nadal można kupić na aukcjach. Są trwalsze od obecnie produkowanego sprzętu. Maszynka do mięsa na korbkę i maszynka elektryczna Na początku pojawiła się ciężka, żeliwna maszynka na korbkę. Musiała być mocno przykręcana do stołu, ale i tak cieszyła się dużym uznaniem. Jej młodszą siostrą jest nowoczesna, lżejsza maszynka elektryczna. Trafiła do polskich domów w latach 80. i choć z czasem zaczęła wypierać maszynki żeliwne, to obie są w sprzedaży do dziś. Odkąd pojawiły się w sklepach domowe maszynki do mięsa, wzrosły kuchenne możliwości pań domu. Wyraźnie spadł czas przygotowywania potraw. Mając maszynkę, można było w krótkim czasie i bez wysiłku przygotować wiele potraw, które wcześniej, co prawda też robiono, ale w znacznie dłuższym czasie. Co mieli się w elektrycznej maszynce z PRL-u? Ten sprzęt gospodynie wykorzystywały i nadal wykorzystują do mielenia: Mięsa na pasztet i na pierogi Twarogu na sernik i pierogi ruskie Maku na makowiec Ziemniaków na placki ziemniaczane, babkę i kiszkę ziemniaczaną Kapusty i grzybów na pierogi, krokiety i kulebiaka Wędlin domowego wyrobu Czy maszynka elektryczna do mięsa z PRL-u była głośna? Maszynki do mięsa popularne w latach 80. były niezniszczalne. A gdyby, którąś z części trzeba było jednak wymienić, to nic prostszego. Części zamienne także były dostępne, jak mało co w tych czasach. Czytelnicy fejsbukowego profilu Pewex, wspominają peerelowskie maszynki: - Mam taką maszynkę do mięsa tylko, że czerwoną....

Jak się pozbyć z mieszkania zapachu ryby? Genialny, prosty i zawsze skuteczny trik
Adobe Stock
Newsy
Jak się pozbyć zapachu ryby z mieszkania? Genialny, prosty i zawsze skuteczny trik
Nikt nie lubi brzydkich zapachów, a ryba, choć smaczna i zdrowa, niestety pozostawia takie. Podpowiadamy jak je usunąć.

Zapach ryby jest bardzo intensywny i nieprzyjemny. Szczególnie, gdy gotowaliście lub smażyliście rybę, dawno ją zjedliście, zmyliście talerze, a w mieszkaniu cały czas ją czuć. Gdy inne sposoby nie są skuteczne, wtedy z pomocą przychodzi nasz trik. Jak usunąć zapach ryby z pomieszczenia? Znacie tę poradę o usuwaniu zapachu ryby? - Chcesz się pozbyć zapachu czosnku – zjedz rybę. Chcesz się pozbyć zapachu ryby – zjedz czosnek. Jak widać, niestety nie jest skuteczna i pokazuje, że jeden nieprzyjemny zapach można przykryć drugim, równie nieprzyjemnym.  Najlepszym nawykiem podczas gotowania czy smażenia jest używanie pochłaniacza kuchennego. Niestety, większość ludzi używa go jedynie z powodu... światełka. A dobrze zainstalowany pochłaniacz, który ma prawidłowe ujście do wentylacji, jest pomocny nie tylko do usuwania zapachu ryb. Innym niezawodnym sposobem jest wietrzenie. Choć w bezwietrzne, upalne dni, oraz wówczas, gdy wszystkie okna wychodzą na jedną stronę świata i nie sposób wywołać w mieszkaniu przeciągu, także bywa nieskuteczne. Jednak wietrzenie podczas gotowania oraz w ogóle częste wietrzenie pomieszczeń, należy do najlepszych sposobów na nieprzyjemne zapachy. Jeśli z żadnego z wymienionych pomysłów nie możecie skorzystać lub okazały się nieskuteczne, zastosujcie trik z wodą i octem. Z tych dwóch prostych składników, których nie zabraknie w żadnej kuchni, możecie zrobić naturalne pochłaniacze zapachów. 2 przepisy na naturalny pochłaniacz zapachów Sposób 1: Do szklanki wlejcie wodę z kranu Dodajcie 4-5 łyżek octu i 3 goździki Ustawcie szklankę w pomieszczeniu, z którego chcecie sunąć nieprzyjemny zapach Sposób 2: Jabłko obierzcie ze skórki i...

Mało kto ma ten przedmiot w kuchni, a teraz przydałby się jak nigdy!
Adobe Stock
Newsy
Mało kto ma ten przedmiot w kuchni, a teraz przydałby się jak nigdy!
Może warto zainwestować w ten przedmiot? Jeśli kochacie te sezonowe warzywa, na pewno się wam on przyda.

Wiosną pojawiają się wreszcie świeże warzywa i owoce. Jako jedne z pierwszych na straganach, targach i w warzywniakach ukazują się zawsze nowalijki. Typowe majowe warzywo to jednak szparagi. Właśnie teraz są one tanie jak nigdy i bardzo smaczne. Zielone i białe szparagi wymagają jednak specjalnego przygotowania , żeby były najsmaczniejsze. Jeden kuchenny przedmiot bardzo przydaje się w tym czasie. Potrzebny kuchenny przedmiot, który niewielu z was posiada Chodzi o garnek do gotowania szparagów. To specjalny garnek, w którym szparagi gotują się pionowo. Dzięki temu główki szparagów wystają ponad poziom wody i gotują się praktycznie tylko dzięki unoszącej się parze. Pozostają więc one bardzo jędrne i mięsiste, a łodygi szparagów mogą się ugotować. Być może macie w domu garnek do szparagów, ale nawet o tym nie wiecie. Jest on dość wąski, ale wysoki. Na tyle wysoki, żeby ustawione w nim szparagi zmieściły się całe pionowo. Jeśli bardzo kochacie te sezonowe warzywa, może warto zainwestować w taki garnek. Poza sezonem można w nim gotować też inne warzywa lub makaron. Szczególnie dobrze nadaje się jednak właśnie do szparagów. Jak gotować szparagi bez specjalnego garnka? Jeśli macie małą kuchnię albo inwestycja w dodatkowy sprzęt nie wydaje się wam potrzebna, możecie ugotować szparagi w inny sposób. Podzielcie je na części. Pamiętajcie o odcięciu zdrewniałej końcówki. Odetnijcie też od szparagów główki. Gotujcie najpierw długie łodygi w garnku, a dopiero po jakimś czasie dodajcie górne części, główki szparagów. Zachowają one wtedy jędrność. Sposoby krojenia szparagów Szparagi możecie podać w róży sposób. Najbardziej efektowne są szparagi gotowane lub grillowane w całości. Możecie jednak równie...

W Lidlu znowu pojawił się uwielbiany produkt. Teraz „lidlomix” jest o wiele tańszy
Adobe Stock
Newsy
W Lidlu znowu pojawił się uwielbiany produkt. Teraz „lidlomix” jest o wiele tańszy
Wielki hit sieci sklepów Lidl ponownie wraca do sprzedaży. Popularny „lidlomix” pojawił się na stronie internetowej dyskontu. Tym razem można dorwać go w jeszcze niższej cenie!

Na stronie internetowej Lidla pojawiła się informacja o powrocie do sprzedaży popularnego wśród klientów urządzenia multifunkcyjnego Monsieur Cuisine Connect, zwanego potocznie lidlomixem. To robot kuchenny, który powstał na wzorze innego sprzętu, jednak jego funkcje w niczym nie odbiegają od oryginału, a jest kilkukrotnie tańszy.  Powrót kultowego „lidlomixa” Tym razem lidlomix można zakupić jedynie przez oficjalną witrynę internetową dyskontu. Będziecie zaskoczeni ceną, gdyż jest zdecydowanie niższa niż poprzednio. Robot kuchenny kosztował wcześniej 1899 złotych, zaś teraz jedynie 1699! To aż dwieście złotych mniej.  Funkcje popularnego Monsieur Cuisine Connect To nie jest zwykły robot kuchenny, to niemal wszystkie sprzęty kuchenne w jednym. Zdecydowanie ułatwia codzienne funkcjonowanie. Użytkownicy lidlomixa dziś już nie wyobrażają sobie bez niego życia. Wśród funkcji urządzenia można wymienić: gotowanie smażenie gotowanie na parze mieszanie i zagniatanie miksowanie i kruszenie lodu rozdrabnianie blendowanie ubijanie bieg w prawo i w lewo ważenie. Zalety „lidlomixa” W Monsieur Cuisine Connect można łatwo przygotować każde danie bez brudzenia innych naczyń. To zdecydowanie przyspiesza tradycyjne gotowanie. Wystarczy umieścić odpowiednie produkty w robocie i śledzić przepis na wyświetlaczu, by otrzymać obiad, ciasto czy zupę. Zalety urządzenia: dziecinnie prosta obsługa dobrej jakości stal, z jakiej wykonana jest misa urządzenia wiele funkcji wbudowana waga wbudowane przepisy różne dodatki do sprzętu, m.in. wkład do gotowania na parze. Spieszcie się i skorzystajcie z rewelacyjnej oferty Lidla, bo nie wiadomo, kiedy znów się powtórzy! Czytaj także: W Lidlu...