Słyszeliście kiedyś o takim warzywie, jak topinambur? Wcale nie jest ono takie egzotyczne, jak wam się może wydawać:

- Gdyby spytać Polaków, z jaką kuchnią im się kojarzy, wskazaliby na egzotyczne kraje. A przecież ta sympatyczna bulwa dość powszechnie stosowana była przed laty w polskiej kuchni – napisała w jednym ze swoich felietonów Magda Gessler.

Dlaczego warto włączyć do diety topinabur?

Czym jest topinambur?

Topinambur (helianthus tuberosus) lub słonecznik bulwiasty to gatunek słonecznika, który pochodzi ze wschodniej Ameryki Północnej. Gatunek ten występuje również w Polsce.

Jest blisko spokrewniony ze słonecznikiem zwyczajnym i ma charakterystyczne żółte kwiaty. Najcenniejsza część tej rośliny rośnie jednak pod ziemią. Chodzi o jej bulwiasty korzeń, który znajduje szerokie zastosowanie nie tylko w kulinariach.

Zobacz także:

Wartości zdrowotne topinamburu

Topinambur to warzywo o wielu walorach zdrowotnych. Oto tylko niektóre z nich.

  • Ma działanie prebiotyczne. Topinambur zawiera dużo inuliny, która stymuluje wzrost bifidobakterii i zwalcza szkodliwe bakterie.
  • Może pomóc w poprawie poziomu glukozy we krwi. Badania sugerują, że wahania poziomu glukozy we krwi związane ze spożywaniem pokarmów o wysokim IG, mogą znacznie zwiększać ryzyko wystąpienia chorób serca i cukrzycy. Topinambur ma wartość glikemiczną 11 i jest uważany za pokarm o niskim IG. Oznacza to, że zapewnia powolny i stabilny wzrost i spadek poziomu glukozy we krwi, co na pewno docenią nie tylko osoby walczące cukrzycą, ale i będące na diecie odchudzającej.
  • Może pomóc w problemach trawiennych. Topinambur jest naładowany witaminami z grupy B, w tym tiaminą (B1). Tiamina pomaga na kwas solny w żołądku. Brak kwasu solnego może zaburzać trawienie białek i powodować ból żołądka poprzez hamowanie aktywacji enzymu pepsyny. Bulwa topinamburu jest też dobrym źródłem błonnika pokarmowego.  Dieta bogata w błonnik może normalizować ruchy jelit, zapobiegając niektórym nowotworom.
  • Może pomóc w kontrolowaniu poziomu cholesterolu. Błonnik rozpuszczalny, znajdujący się w topinamburze, może pomóc obniżyć całkowity poziom cholesterolu we krwi poprzez obniżenie poziomu lipoprotein o niskiej gęstości lub „złego” cholesterolu.
  • Topinambur ma wysoką zawartość potasu i niską zawartość sodu, co obniża ciśnienie krwi.
  • Może pomóc wzmocnić układ odpornościowy. Topinambur zawiera niewielkie ilości witamin antyoksydacyjnych, takich jak witamina C, witamina A, witamina E. Witaminy te wraz ze związkami flawonoidowymi, takimi jak karoteny, pomagają eliminować wolne rodniki, zapewniając organizmowi ochronę przed nowotworami, stanami zapalnymi, wirusowym kaszlem i przeziębieniem.

Jak wykorzystać topinambur w kuchni?

Topinambur coraz częściej jest dostępny do kupienia w sklepach i na bazarach. Jak smakuje? Bulwa przypomina w smaku orzechy, rzodkiewkę, a nawet ma lekki posmak grzybów. Jak wykorzystać topinambur w kuchni?

Możecie:

  • zrobić z niego puree
  • jeść na surowo
  • zrobić z niego frytki
  • czipsy
  • zupę

Przepis na zupę krem z topinamburu

Składniki:

  • 400 gram topinamburu
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • olej do smażenia
  • 750 ml bulionu warzywnego
  • gałązka rozmarynu
  • sól
  • pieprz
  • suszony rozmaryn
  • śmietana 30% ilość według uznania
  • starty żółty ser do posypania

Przygotowanie:

  1. Cebulę pokrójcie w kostkę i wrzućcie do garnka na rozgrzany olej.
  2. Dodajcie gałązkę rozmarynu.
  3. Po chwili dodajcie ząbek czosnku pokrojony w plasterki.
  4. Topinambur cienko obierzcie, umyjcie i pokrójcie na mniejsze kawałki.
  5. Gałązkę rozmarynu wyciągnijcie z garnka i wrzućcie topinambur.
  6. Smażcie przez chwilę następnie wlejcie gorący bulion warzywny.
  7. Gotujcie do czasu aż topinambur będzie miękki.
  8. Doprawcie do smaku solą, pieprzem oraz suszonym rozmarynem.
  9. Wszystko razem zblendujcie i dodajcie trochę śmietany 30%.
  10. Podawajcie ze startym żółtym serem.

Źródło: gotujmy.pl, kuchnia.wp.pl