To idealne warzywo dla osób z cukrzycą i na diecie odchudzającej. Jest zdrowe i niskokaloryczne
AdobeStock
Newsy

To idealne warzywo dla osób z cukrzycą i odchudzających się. Wspomaga trawienie i jest niskokaloryczne

Włączcie do diety to warzywo. Jego korzyści zdrowotne są wprost nieocenione. Przedstawiamy topinambur.

Słyszeliście kiedyś o takim warzywie, jak topinambur? Wcale nie jest ono takie egzotyczne, jak wam się może wydawać:

- Gdyby spytać Polaków, z jaką kuchnią im się kojarzy, wskazaliby na egzotyczne kraje. A przecież ta sympatyczna bulwa dość powszechnie stosowana była przed laty w polskiej kuchni – napisała w jednym ze swoich felietonów Magda Gessler.

Dlaczego warto włączyć do diety topinabur?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czym jest topinambur?

Topinambur (helianthus tuberosus) lub słonecznik bulwiasty to gatunek słonecznika, który pochodzi ze wschodniej Ameryki Północnej. Gatunek ten występuje również w Polsce. Jest blisko spokrewniony ze słonecznikiem zwyczajnym i ma charakterystyczne żółte kwiaty. Najcenniejsza część tej rośliny rośnie jednak pod ziemią. Chodzi o jej bulwiasty korzeń, który znajduje szerokie zastosowanie nie tylko w kulinariach.

Wartości zdrowotne topinamburu

Topinambur to warzywo o wielu walorach zdrowotnych. Oto tylko niektóre z nich.

  • Ma działanie prebiotyczne. Topinambur zawiera dużo inuliny, która stymuluje wzrost bifidobakterii i zwalcza szkodliwe bakterie.
  • Może pomóc w poprawie poziomu glukozy we krwi. Badania sugerują, że wahania poziomu glukozy we krwi związane ze spożywaniem pokarmów o wysokim IG, mogą znacznie zwiększać ryzyko wystąpienia chorób serca i cukrzycy. Topinambur ma wartość glikemiczną 11 i jest uważany za pokarm o niskim IG. Oznacza to, że zapewnia powolny i stabilny wzrost i spadek poziomu glukozy we krwi, co na pewno docenią nie tylko osoby walczące cukrzycą, ale i będące na diecie odchudzającej.
  • Może pomóc w problemach trawiennych. Topinambur jest naładowany witaminami z grupy B, w tym tiaminą (B1). Tiamina pomaga na kwas solny w żołądku. Brak kwasu solnego może zaburzać trawienie białek i powodować ból żołądka poprzez hamowanie aktywacji enzymu pepsyny. Bulwa topinamburu jest też dobrym źródłem błonnika pokarmowego.  Dieta bogata w błonnik może normalizować ruchy jelit, zapobiegając niektórym nowotworom.
  • Może pomóc w kontrolowaniu poziomu cholesterolu. Błonnik rozpuszczalny, znajdujący się w topinamburze, może pomóc obniżyć całkowity poziom cholesterolu we krwi poprzez obniżenie poziomu lipoprotein o niskiej gęstości lub „złego” cholesterolu.
  • Topinambur ma wysoką zawartość potasu i niską zawartość sodu, co obniża ciśnienie krwi.
  • Może pomóc wzmocnić układ odpornościowy. Topinambur zawiera niewielkie ilości witamin antyoksydacyjnych, takich jak witamina C, witamina A, witamina E. Witaminy te wraz ze związkami flawonoidowymi, takimi jak karoteny, pomagają eliminować wolne rodniki, zapewniając organizmowi ochronę przed nowotworami, stanami zapalnymi, wirusowym kaszlem i przeziębieniem.
Zobacz także
warzywa w lodówce

Trzymacie to warzywo w lodówce? Właśnie dlatego traci cały smak

kotlety mielone z ogórkiem

To nieoczekiwane warzywo genialnie podkręca smak mielonych. Niebanalne połączenie, które pokochacie od 1 kęsa

Jak wykorzystać topinambur w kuchni?

Topinambur coraz częściej jest dostępny do kupienia w sklepach i na bazarach. Jak smakuje? Bulwa przypomina w smaku orzechy, rzodkiewkę, a nawet ma lekki posmak grzybów. Jak wykorzystać topinambur w kuchni?

Możecie:

  • zrobić z niego puree
  • jeść na surowo
  • zrobić z niego frytki
  • czipsy
  • zupę

Przepis na zupę krem z topinamburu

Składniki:

  • 400 gram topinamburu
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • olej do smażenia
  • 750 ml bulionu warzywnego
  • gałązka rozmarynu
  • sól
  • pieprz
  • suszony rozmaryn
  • śmietana 30% ilość według uznania
  • starty żółty ser do posypania

Przygotowanie:

  1. Cebulę pokrójcie w kostkę i wrzućcie do garnka na rozgrzany olej.
  2. Dodajcie gałązkę rozmarynu.
  3. Po chwili dodajcie ząbek czosnku pokrojony w plasterki.
  4. Topinambur cienko obierzcie, umyjcie i pokrójcie na mniejsze kawałki.
  5. Gałązkę rozmarynu wyciągnijcie z garnka i wrzućcie topinambur.
  6. Smażcie przez chwilę następnie wlejcie gorący bulion warzywny.
  7. Gotujcie do czasu aż topinambur będzie miękki.
  8. Doprawcie do smaku solą, pieprzem oraz suszonym rozmarynem.
  9. Wszystko razem zblendujcie i dodajcie trochę śmietany 30%.
  10. Podawajcie ze startym żółtym serem.

Źródło: gotujmy.pl, kuchnia.wp.pl

łosoś
Pixabay
Zdrowie
Ta witamina zmniejsza ryzyko zachorowania na raka! Znajdziesz ją m.in. w tłustych rybach i jajkach
Niedobór witamin może bardzo negatywnie wpływać na cały nasz organizm. Szczególnie niebezpieczny jest niedobór witaminy D, który, jak wykazały badania, może zwiększać ryzyko zachorowania na raka piersi, jelita grubego, jajnika i prostaty. Czym jest witamina D i gdzie możemy ją znaleźć? Podpowiadamy!

Czym jest witamina D? Witamina D to witamina, która pomaga naszemu organizmowi wchłaniać wapń, który jest niezbędny dla utrzymania zdrowych kości. Wspiera ona również prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, mięśniowego i nerwowego. Większość witaminy D powstaje, gdy nieaktywna forma składnika odżywczego jest aktywowana w skórze, gdy jest wystawiona na działanie promieni słonecznych. Mniejsze ilości witaminy D znajdują się w mleku i innych produktach spożywczych, takich jak np. tłuste ryby i jajka. Z uwagi na fakt, że większość z nas spędza sporą część dnia w pracy, przebywając poza bezpośrednim działaniem promieni słonecznych lub będąc na słońcu używa filtrów przeciwsłonecznych, produkcja witaminy D jest niestety ograniczona. Jak niedobór witaminy D wpływa na ludzki organizm? Panuje błędne przekonanie, że tylko dzieci i osoby starsze potrzebują suplementacji witaminą D. Niestety, to nieprawda. Tak naprawdę wszyscy potrzebujemy witaminy D. Niedobór witaminy D wpływa negatywnie na cały ludzki organizm – m.in. na układ nerwowy i sercowo-naczyniowy oraz zwiększa ryzyko wystąpienia wielu nowotworów. Większość badań wykazała związek między wystarczającym poziomem witaminy D a niższym ryzykiem raka. Dowody sugerują, że wysiłki zmierzające do poprawy poziomu witaminy D, na przykład poprzez suplementację witaminy D, mogą zmniejszyć zachorowalność na raka i śmiertelność przy niewielkich kosztach oraz przy niewielkich lub zerowych skutkach ubocznych - czytamy na stronie Narodowej Biblioteki Medycyny Stanów Zjednoczonych. Liczne badania wykazały, że niedobór witaminy D wiąże się również z wyższą częstotliwością chorób psychicznych i zakaźnych, w tym gruźlicy, chorób autoimmunologicznych: stwardnienia rozsianego, cukrzycy typu 1 i wrzodziejącego...

przyprawy
Pixabay
Newsy
7 najzdrowszych przypraw świata. Sprawdź czy masz je w kuchni
Lubisz przyprawiać swoje dania przyprawami? To świetnie! Liczne badania naukowe potwierdziły, że przyprawy nie tylko wzmacniają smak naszych potraw, ale też mogą mieć niebywałe korzyści zdrowotne dla naszego organizmu.

Zioła i przyprawy, takie jak imbir, czosnek i szałwia, nie tylko dodają naszym ulubionym potrawom smaku, ale też mogą mieć zaskakujące właściwości prozdrowotne.  Istnieje wiele ziół i przypraw, które zawierają silne związki, które mogą leczyć, łagodzić ból, zapobiegać różnym chorobom, a nawet zwalczać raka, choroby serca i inne powszechne przypadłości. Oto 7 najzdrowszych przypraw świata Kurkuma Kurkuma jest uznawana za jedną z najzdrowszych i najbardziej wyrazistych przypraw świata. Już od tysięcy lat jest używana w leczeniu różnych schorzeń, takich jak zapalenie stawów, cukrzyca, problemy trawienne i rak. Kurkuma zawiera aktywny składnik zwany kurkuminą, który może powstrzymać rozprzestrzenianie się nowotworu, a także może pomóc w zapobieganiu cukrzycy typu 2. Kurkumina jest również silnym przeciwutleniaczem, co oznacza, że zapewnia podwójną ochronę przed chorobami. Badania pokazują, że jest 5-10 razy silniejsza niż witamina C i E, jeśli chodzi o pochłanianie wolnych rodników. Pieprz Cayenne Pieprz Cayenne to idealna przyprawa dla tych, którzy lubią pikantne dania. Pochodzi z małej czerwonej i zielonej papryczki. Zawarty w pieprzu Cayenne związek o nazwie kapsaicyna ma działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające i jest aktywnym składnikiem wielu kremów na receptę i dostępnych bez recepty maści i plastrów na zapalenie stawów i ból mięśni. Związek ten jest również wykorzystywany w leczeniu bólu półpaśca i bólu nerwów związanego z cukrzycą. Nigdy nie próbowałaś pieprzu Cayenne? Najwyższa pora to zrobić. Posyp pieprzem Cayenne pieczonego kurczaka lub dodaj odrobinę do swojej ulubionej zupy, aby cieszyć się jego wspaniałym, pikantnym smakiem. Czy wiesz, że pieprz Cayenne to...

Sok pomidorowy
Pixabay/Dvinchanin
Newsy
Sok z pomidorów - dlaczego warto pić go regularnie? Korzyści są wręcz niebywałe
Pomidory to nie tylko cenne źródło potasu. Pijąc sok z pomidorów robicie duży ukłon w stronę zdrowia. Dlaczego sok pomidorowy jest niezbędny dla organizmu człowieka?

Pomidor do Europy dotarł dopiero w XV wieku, po odkryciu Ameryki przez Krzysztofa Kolumba. Owoce pomidorów są spożywane pod różnymi postaciami.  Znacie je na pewno w stanie surowym, jako składnik zup, sosów, sałatek, kanapek, potraw z kaszą i ryżem. Pomidory są też przetwarzane na soki, przeciery i koncentraty. Każdy rodzaj przetworzenia pomidora przysłuży się waszemu zdrowiu. Te warzywa to prawdziwa bomba witaminowa! Sok pomidorowy to naturalny napój Napój z pomidorów, zrobiony w domu poprzez zblendowanie warzyw i połączenie ich z niewielką ilością wody, to szklanka szerokiej gamy witamin, minerałów i silnych przeciwutleniaczy. Takie rozwiązanie ma więcej plusów niż minusów. Szczególnie, jeśli nie znaliście do tej pory imponujących właściwości tych zdrowych warzyw. Pamiętajcie, że do soku z pomidorów pasuje też seler, marchew oraz buraki.  Jedna szklanka 100% soku pomidorowego w liczbach to: Kalorie: 41 Białko: 2 gramy Witamina A: 22% dziennego zapotrzebowania Witamina C: 74% dziennego zapotrzebowania Witamina K: 7% dziennego zapotrzebowania Kwas foliowy: 12% dziennego zapotrzebowania Sok pomidorowy to także magnez, mangan i potas. Jak widać, sok pomidorowy jest bardzo pożywny i zawiera wiele ważnych witamin i minerałów. Picie 1 szklanki soku pomidorowego zaspokaja codzienne zapotrzebowanie na witaminę C, konieczną w okresie jesienno-zimowym. Pomidory są bogate w likopen  Likopen to cenny przeciwutleniacz, który przeciwdziała zachorowaniom na nowotwory. Likopen jest szczególnie przyswajalny dla człowieka w formie poddanej termicznej obróbce. Mamy na myśli przetwory pomidorowe, koncentraty i przeciery.  Spożywanie przetworów z pomidorów chroni komórki przed uszkodzeniami, obniża ryzyko...

Gruba kobieta
Krakenimages.com/Adobe Stock
Zdrowie
W MIG spali tłuszcz i zbędne kilogramy! Wystarczą 3 proste składniki!
Wszyscy chcemy być szczupli i zdrowi. Jak tego dokonać? Z pomocą przychodzi woda imbirowa. Podpowiadamy, jak ją przygotować? Wystarczą 3 proste składniki!

Imbir ma wiele zalet prozdrowotnych. Jego korzeń posiada właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne, które są korzystne w leczeniu niektórych dolegliwości i chorób. Woda imbirowa może nam pomóc spalić niechciany tłuszcz i obniżyć poziom tzw. złego cholesterolu. Jak ją przygotować? Czym jest imbir? Imbir to jedna z najzdrowszych przypraw świata. Pochodzi z korzenia rośliny o nazwie Zingiber officinale. Imbir można stosować w postaci świeżej, suszonej, sproszkowanej a nawet jako sok. W krajach azjatyckich to podstawowy dodatek do potraw i skuteczne lekarstwo na infekcje wirusowe. Właściwości zdrowotne imbiru Głównym winowajcą wielu chorób, takich jak choroby serca, cukrzyca, zapalenie stawów i nowotwory jest przewlekłe zapalenie. Korzeń imbiru kryje w sobie potężne właściwości przeciwutleniające, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, które mogą pomóc w zwalczaniu tych dolegliwości. Imbir jest również bogaty w fitochemikalia, które wspomagają trawienie i uspokajają żołądek. Jego właściwości trawienne pomagają stymulować naturalny proces oczyszczania i odtruwania organizmu poprzez eliminację toksyn i odpadów. Właściwości te mogą również rozrzedzać krew, poprawiać krążenie i zapobiegać krzepnięciu krwi. Oto 5 korzyści zdrowotnych imbiru! Korzyści zdrowotne imbiru znane są od wieków. Oto tylko niektóre z nich! Leczy nudności. Korzeń imbiru jest bardzo skuteczny w zwalczaniu nudności, zarówno tych związanych z chorobą morską, chorobą lokomocyjną, jak i ciążą (tzw. poranne mdłości). Zwalcza infekcje. Gingerol (6-gingerol) to kluczowy związek znajdujący się w imbirze, który ma silne właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające. Związek ten może pomóc obniżyć ryzyko infekcji i pomóc w...