To idealne warzywo dla osób z cukrzycą i na diecie odchudzającej. Jest zdrowe i niskokaloryczne
AdobeStock
Newsy

Omijacie to warzywo w sklepie? To błąd. Wspomaga trawienie, może stabilizować cukier i udrażnia tętnice

Włączcie do diety to warzywo. Jego korzyści zdrowotne są wprost nieocenione. Przedstawiamy topinambur, czyli bulwę, która po latach wraca wreszcie do łask.

Słyszeliście kiedyś o takim warzywie, jak topinambur? Wcale nie jest ono takie egzotyczne, jak wam się może wydawać:

- Gdyby spytać Polaków, z jaką kuchnią im się kojarzy, wskazaliby na egzotyczne kraje. A przecież ta sympatyczna bulwa dość powszechnie stosowana była przed laty w polskiej kuchni – napisała w jednym ze swoich felietonów Magda Gessler.

Dlaczego warto włączyć do diety topinabur?

Kotlety mielone

Czym jest topinambur?

Topinambur (helianthus tuberosus) lub słonecznik bulwiasty to gatunek słonecznika, który pochodzi ze wschodniej Ameryki Północnej. Gatunek ten występuje również w Polsce.

Jest blisko spokrewniony ze słonecznikiem zwyczajnym i ma charakterystyczne żółte kwiaty. Najcenniejsza część tej rośliny rośnie jednak pod ziemią. Chodzi o jej bulwiasty korzeń, który znajduje szerokie zastosowanie nie tylko w kulinariach.

Wartości zdrowotne topinamburu

Topinambur to warzywo o wielu walorach zdrowotnych. Oto tylko niektóre z nich.

  • Ma działanie prebiotyczne. Topinambur zawiera dużo inuliny, która stymuluje wzrost bifidobakterii i zwalcza szkodliwe bakterie.
  • Może pomóc w poprawie poziomu glukozy we krwi. Badania sugerują, że wahania poziomu glukozy we krwi związane ze spożywaniem pokarmów o wysokim IG, mogą znacznie zwiększać ryzyko wystąpienia chorób serca i cukrzycy. Topinambur ma wartość glikemiczną 11 i jest uważany za pokarm o niskim IG. Oznacza to, że zapewnia powolny i stabilny wzrost i spadek poziomu glukozy we krwi, co na pewno docenią nie tylko osoby walczące cukrzycą, ale i będące na diecie odchudzającej.
  • Może pomóc w problemach trawiennych. Topinambur jest naładowany witaminami z grupy B, w tym tiaminą (B1). Tiamina pomaga na kwas solny w żołądku. Brak kwasu solnego może zaburzać trawienie białek i powodować ból żołądka poprzez hamowanie aktywacji enzymu pepsyny. Bulwa topinamburu jest też dobrym źródłem błonnika pokarmowego.  Dieta bogata w błonnik może normalizować ruchy jelit, zapobiegając niektórym nowotworom.
  • Może pomóc w kontrolowaniu poziomu cholesterolu. Błonnik rozpuszczalny, znajdujący się w topinamburze, może pomóc obniżyć całkowity poziom cholesterolu we krwi poprzez obniżenie poziomu lipoprotein o niskiej gęstości lub „złego” cholesterolu.
  • Topinambur ma wysoką zawartość potasu i niską zawartość sodu, co obniża ciśnienie krwi.
  • Może pomóc wzmocnić układ odpornościowy. Topinambur zawiera niewielkie ilości witamin antyoksydacyjnych, takich jak witamina C, witamina A, witamina E. Witaminy te wraz ze związkami flawonoidowymi, takimi jak karoteny, pomagają eliminować wolne rodniki, zapewniając organizmowi ochronę przed nowotworami, stanami zapalnymi, wirusowym kaszlem i przeziębieniem.
Zobacz także
warzywa w lodówce

Trzymacie to warzywo w lodówce? Właśnie dlatego traci cały smak

kotlety mielone z ogórkiem

To nieoczekiwane warzywo genialnie podkręca smak mielonych. Niebanalne połączenie, które pokochacie od 1 kęsa

Jak wykorzystać topinambur w kuchni?

Topinambur coraz częściej jest dostępny do kupienia w sklepach i na bazarach. Jak smakuje? Bulwa przypomina w smaku orzechy, rzodkiewkę, a nawet ma lekki posmak grzybów. Jak wykorzystać topinambur w kuchni?

Możecie:

  • zrobić z niego puree
  • jeść na surowo
  • zrobić z niego frytki
  • czipsy
  • zupę

Przepis na zupę krem z topinamburu

Składniki:

  • 400 gram topinamburu
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • olej do smażenia
  • 750 ml bulionu warzywnego
  • gałązka rozmarynu
  • sól
  • pieprz
  • suszony rozmaryn
  • śmietana 30% ilość według uznania
  • starty żółty ser do posypania

Przygotowanie:

  1. Cebulę pokrójcie w kostkę i wrzućcie do garnka na rozgrzany olej.
  2. Dodajcie gałązkę rozmarynu.
  3. Po chwili dodajcie ząbek czosnku pokrojony w plasterki.
  4. Topinambur cienko obierzcie, umyjcie i pokrójcie na mniejsze kawałki.
  5. Gałązkę rozmarynu wyciągnijcie z garnka i wrzućcie topinambur.
  6. Smażcie przez chwilę następnie wlejcie gorący bulion warzywny.
  7. Gotujcie do czasu aż topinambur będzie miękki.
  8. Doprawcie do smaku solą, pieprzem oraz suszonym rozmarynem.
  9. Wszystko razem zblendujcie i dodajcie trochę śmietany 30%.
  10. Podawajcie ze startym żółtym serem.

Źródło: gotujmy.pl, kuchnia.wp.pl

Jedzcie to a nie będziecie mieli ochoty na słodycze. Uregulujecie też trawienie i zapobiegniecie osteoporozie
AdobeStock
Newsy
Jedzcie to, a przejdzie wam ochota na słodycze. Uregulujecie też trawienie i zapobiegniecie problemom z kośćmi 
Jak ograniczyć apetyt na słodycze? Znamy pewien świetny sposób. Wykorzystajcie ten popularny owoc, ale pamiętajcie, że musi on być suszony.

Wiele osób odczuwa czasami niekontrolowaną ochotę na słodycze. Wówczas zamiast sięgać po cukier, idealnym rozwiązaniem jest zdrowa przekąska. Jak pokazują badania opublikowane w „Journal of Nutrition Bulletin”, jedną z najlepszych przekąsek, które zaspokoją wasz apetyt na cukier, są suszone śliwki. Dlaczego warto jeść suszone śliwki? Jedna z autorek badania, dr Lauren Manaker twierdzi, że jedzenie suszonych śliwek może pomóc zmniejszyć apetyt na jedzenie, w tym na słodkie przekąski. Podczas badania ludzie, którzy podjadali suszone śliwki, rzadziej odczuwali głód, spożywali ogólnie mniej kalorii i mieli lepszą kontrolę apetytu w porównaniu z innymi uczestnikami badania, którzy jedli przekąski w postaci rodzynek lub żelek. Spożywanie suszonych śliwek to prosty sposób na przezwyciężenie chęci na cukier, ponieważ posiadają one naturalny słodki smak i są świetną metodą na wyeliminowanie uzależniającego mózg cukru. Mózg można na szczęście łatwo oszukać, wybierając słodycze bez dodatku cukru, takie, jak np. suszone śliwki: - Śliwki są owocem, który może zaspokoić apetyt miłośników słodyczy, a ponadto, w przeciwieństwie do słodyczy, zawierają naturalne przeciwutleniacze, witaminy i minerały, a także błonnik, dzięki czemu są sycącym pokarmem – mówi dr Manaker. Każda suszona śliwka zawiera 3,5 grama naturalnych cukrów i 0,5 grama błonnika. Doktor Manaker radzi osobom stosującym dietę odchudzającą w połączeniu z ćwiczeniami fizycznymi, trzymanie torebki śliwek w szafce i sięganie po nie, kiedy tylko poczują chęć na słodycze lub słodzone produkty spożywcze. Właściwości odżywcze suszonych śliwek Suszone śliwki są nieco bardziej kaloryczne niż surowe śliwki. 28-gramowa porcja suszonych śliwek zawiera: Kalorie: 67 Węglowodany: 18 gramów Błonnik: 2...

Dla diabetyków i osób zagrożonych cukrzycą. Jedzcie garść dziennie, a obniżą cukier we krwi
Adobe Stock
Newsy
Jedzcie garść dziennie, a obniżą cukier we krwi. Pozycja obowiązkowa dla diabetyków
Co jeść, żeby normalizować cukier we krwi? Te produkty są smaczne, zdrowe i pozwalają zapobiegać rozwojowi cukrzycy.

Niezdrowy tryb życia, wysokoprzetworzona żywność, nadwaga i brak ruchu prostą drogą prowadzą do cukrzycy. Niestety, tą drogą idzie dziś wielu Polaków. To dlatego na cukrzycę choruje w naszym kraju nawet 2 mln osób. Do tego aż 25% aż nich nawet o tym nie wie! Co jeść, żeby uniknąć lub opóźnić cukrzycę typu II? Orzechy i migdały trzymajcie pod ręką i jedzcie na „mały głód” Orzechy, a także migdały, które błędnie są traktowane jako rodzaj orzecha, a nie są orzechem, tylko pestką, są bogate w najzdrowsze, nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy E. Przede wszystkim zawierają jednak błonnik, który spowalnia wchłanianie cukrów. Dzięki tej właściwości, orzechy i migdały, zmniejszają ryzyko rozwoju insulinoodporności i cukrzycy typu II. Są zalecane dla osób, które mają zbyt wysoki poziom cukru we krwi. Ich rozsądne jedzenie sprzyja normowaniu się poziomu cukru. Rozsądne, to znaczy w niedużych ilościach. Orzechy i migdały są produktami wysokokalorycznymi. Nie są to jednak puste kalorie, jak w przypadku słodyczy. Są cennymi kaloriami, ale jedzenie zbyt dużej ilości wpływa jak każda nadmierna ilość kalorii na przybieranie na wadze. Warto je jednak jeść, ze względu na wartości odżywcze. Najlepiej zastąpić garścią dziennie niezdrowe przekąski  lub przygotować na drugie śniadanie, na przemian z owocem czy warzywem. Inne produkty obniżające cukier we krwi Najważniejsze w obniżeniu poziomu cukru we krwi jest redukowanie, spożycia cukrów prostych i zastępowanie ich wartościowymi węglowodanami złożonymi. Te produkty warto znać i włączyć je do swojej diety: Bulwy topinamburu mają kilka pozytywnych działań, jeśli zaczniemy systematycznie je jeść. Są źródłem inuliny, która nie jest rozpuszczana w organizmie, działa więc w jelitach jak błonnik. Ma korzystny wpływ na metabolizm cukrów,...

Wyrzucacie nasiona pomidora? To genialne, co możecie z nich zrobić (można wyhodować nowe pomidory, ale nie tylko – mają też właściwości zdrowotne)
Pixabay
Newsy
Wyrzucacie tę część pomidora? To błąd. Pomoże w walce z cholesterolem
Wyrzucacie nasiona pomidora? Przeczytajcie, a nigdy więcej tego nie zrobicie. Przydadzą się nie tylko na sadzonki, ale pomogą wam w walce o lepsze zdrowie.

Większość osób zjada  pomidora wraz z jego nasionami. Możecie się jednak pokusić, by choć raz je zostawić. W jakim celu? Wcale nie dlatego, że są mniej smaczne niż miąższ tego warzywa. Okazuje się, że nasiona te można wykorzystać do wyhodowania nowych, smacznych pomidorów. Jak się do tego zabrać? Jak wykorzystać nasiona pomidora? Pomidor to jedno z ulubionych warzyw Polaków. Zwykle kładziemy go na kanapkę, robimy z niego zupę , sałatkę lub smaczny sos . Mało kto przywiązuje jednak uwagę do jego nasion. Czy da się jakoś je wykorzystać? Tak – możecie z nich wyhodować nowe, smaczne pomidory. To wcale nie jest trudne! Wyhodowanie pomidora z nasion jest bardzo łatwe. Wystarczy, że zastosujecie się do poniższych kroków. Przełóżcie nasiona pomidora do miseczki, zalejcie je odrobiną ciepłej wody i odstawcie w ciepłe miejsce. Każdego dnia wymieszajcie nasiona i wyrzućcie te, które wypłyną na powierzchnię. Po upływie kilku dni przelejcie całość przez sito a następnie wysuszcie nasiona na talerzyku. Nasiona są już gotowe do zasiania. Jak jeszcze można wykorzystać nasiona pomidorów? Nasiona pomidorów mają także wiele właściwości zdrowotnych. Wystarczy zmielić je na proszek i spożywać do posiłku. Co możemy dzięki temu zyskać? Nasiona pomidorów są tak samo zdrowe, jak same pomidory. Zawierają błonnik pokarmowy, witaminę A i C oraz takie składniki, jak potas oraz likopen. Niektórzy eksperci uważają nawet, że są one zdrowszą alternatywą dla aspiryny. Obniżają ciśnienie krwi Z uwagi na obecność potasu, nasiona pomidora pomagają w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi poprzez rozluźnienie ścian naczyń krwionośnych. Wzmacniają układ odpornościowy Nasiona pomidora są bogatym źródłem witaminy C, która...

Ten chwast to cudowne remedium na trawienie. Zbierzcie, póki jeszcze rośnie
AdobeStock
Newsy
Ten chwast to remedium na trawienie. Zbierzcie, póki jeszcze rośnie i stosujcie na zdrowie
Napotykamy się na tę roślinę na każdym kroku, jednak mało kto wpadnie na to, by ją zebrać. Warto to zrobić - poznajcie szereg jej zdrowotnych właściwości.

Nazwa „babka jajowata” może niewiele wam mówić, jednak wystarczy na niego spojrzeć, by natychmiast rozpoznać ten chwast. Roślina ta jest bardzo pospolita i rośnie w Polsce dosłownie wszędzie, nawet przy chodnikach. Na co dzień nie zwracamy na nią uwagi, co jest sporym błędem. Babka jajowata nie wygląda może zbyt imponująco, za to wykazuje się niezwykle dobroczynnym wpływem na zdrowie.  Właściwości babki jajowatej Od wieków w medycynie ludowej wykorzystuje się babkę jajowatą do leczenia różnych dolegliwości. Poznajcie jej wspaniałe właściwości: błonnik - cenny błonnik pokarmowy, zalecany osobom stosującym diety odchudzające oraz na zaparcia, znajduje się między innymi w babce jajowatej - a dokładniej w jej łuskach. Z tego powodu babka jajowata jest zalecana w przypadku problemów z trawieniem. Podobno zaledwie jedna łyżeczka łusek pokrywa ⅕ dziennego zapotrzebowania na błonnik.  wspomaganie trawienia - ze względu na działanie przeczyszczające, stosowanie babki jajowatej przynosi ulgę w zaparciach i usprawnia pracę jelit. obniżenie cholesterolu - co ciekawe, łuski babki jajowatej mogą zmniejszać poziom cholesterolu we krwi. Wspomagają one bowiem wydzielanie żółci przez organizm, co w efekcie powoduje obniżenie cholesterolu.  normowanie poziomu cukru we krwi - z korzystnego działania babki jajowatej ucieszą się osoby cierpiące na cukrzycę. Roślina ta może bowiem obniżać poziom glukozy we krwi. Jak stosować babkę jajowatą? Tak jak w przypadku każdego innego zioła, babkę jajowatą należy stosować z umiarem. Zaleca się spożywanie od 10 do 30 g nasion lub od 5 do 30 g łusek babki dziennie. Jest to bezpieczna ilość, którą można stosować na przykład w walce z zaparciami. Jeżeli chcecie użyć babki jajowatej do obniżenia poziomu glukozy we krwi, powinniście...