
Ogórki właśnie dojrzewają aż miło. Zaraz trafią do słoików i zamienią się w ogórki konserwowe, kiszone czy warzywne sałatki w zalewie na zimę.
Jeśli nie macie jeszcze wprawy w robieniu ogórków konserwowych, z pewnością obawiacie się, czy wasze przetwory będą udane. Przez 1 częsty błąd może się zdarzyć, że korniszony wyjdą sflaczałe, miękkie i po prostu niesmaczne. Dlaczego tak się dzieje? Sprawdźcie.
Dlaczego ogórki konserwowe są pomarszczone i miękkie?
Zdarza się, że nawet pomimo trzymania się wszystkich proporcji podanych w przepisie, z ogórkami konserwowymi jest później coś nie tak. Na przykład są pomarszczone i po prostu niesmaczne. Winna jest tutaj pasteryzacja - nie można jej pominąć, ale trzeba też uważać, by nie przedobrzyć.
Jeśli słoiki z ogórkami będą się gotowały zbyt długo, wówczas korniszony wyjdą miękkie i sflaczałe. Optymalny czas pasteryzacji ogórków konserwowych wynosi od 5 od maksymalnie 10 minut. Postarajcie się go nie przekroczyć, by cieszyć się zimą smacznymi ogórkami własnej produkcji.
Ogórki konserwowe - częste błędy
Zbyt długa pasteryzacja to nie jedyny błąd, jaki można popełnić w trakcie robienia ogórków konserwowych. Gdy już wlejecie zalewę do słoików i je zakręcicie, warto zawsze odwrócić słoik do góry dnem by sprawdzić, czy nie wylewa się z niego płyn. To szybki i prosty test, a może wam oszczędzić sporo kłopotu. Nieszczelne słoiki to przepis na katastrofę - ogórki będą miękkie, a do tego o wiele szybciej się zepsują.
Koniecznie przejrzyjcie też dokładnie wszystkie ogórki, które przeznaczycie do marynowania. Wystarczy nawet drobna plamka pleśni na jednym z nich, by zniszczyć wasze przetwory.
Ogórki konserwowe inaczej - przepisy
Gdy już znudzą się wam ogórki konserwowe z tradycyjnego przepisu, zróbcie je inaczej - świetnie pasują do nich różne warzywa i ciekawe przyprawy. Wybraliśmy dla was kilka inspiracji, którymi podzielili się użytkownicy Gotujmy.pl: