To dlatego bakłażan wam nie wychodzi. Źle robicie 1 rzecz
AdobeStock
Newsy

To dlatego bakłażan wam nie wychodzi. Nie smakuje jak trzeba, bo źle robicie 1 rzecz

Bakłażan znów jest gumowaty i gorzki? Wszystko przez to, że źle go przygotowujecie.

Bakłażan to warzywo, które idealnie komponuje się z innymi składnikami diety wegetariańskiej. Doskonale nadaje się na grilla, ale smaczny jes także i duszony i pieczony. Nie każdy jednak przepada za tym warzywem. Z czego to wynika? Wiele osób bowiem przyrządza bakłażana nieprawidłowo, przez co wychodzi on później gorzki, gumowaty i po prostu niesmaczny. Wiecie, na czym polega ten błąd?

Częsty błąd w przyrządzaniu bakłażana

Aby pozbyć się charakterystycznej goryczki i sprawić, że bakłażan wyjdzie idealnie chrupiący, trzeba wykorzystać jeden, podstawowy składnik znajdujący się w każdej kuchni. Chodzi oczywiście o… sól!

Szefowie kuchni przed zabraniem się do gotowania bakłażana zawsze go najpierw odpowiednio przygotowują. Jeśli pominiecie sól w przepisie, warzywo wyjdzie gorzkie i niesmaczne. 

Zobacz także
Bakterie namnażają się na niej, jak szalone. Jak dobrze wyczyścić drewnianą deskę do krojenia?

Jak dobrze wyczyścić drewnianą deskę do krojenia? Bakterie namnażają się na niej, jak szalone

Dodajecie ten składnik do jajecznicy? Przestańcie, psujecie cały smak

Dodajecie ten składnik do jajecznicy? Przestańcie, popsujecie cały smak

Jak przyrządzić bakłażana?

Sposób przygotowania bakłażana jest bardzo prosty. Zanim przystąpicie do jego smażenia, duszenia i innych czynności, najpierw pokrójcie bakłażana w grube plastry. Ułóżcie je na desce, talerzu lub innym naczyniu i oprószcie solą. Zostawcie na co najmniej 10 minut i po maksymalnie 20 minutach wypłuczcie.

Ten trik ma wzmocnić teksturę bakłażana, dzięki czemu będzie on bardziej zwarty. Dodatkowo, dzięki temu, że sól wyciąga wodę, warzywo wyjdzie bardziej chrupiące. 

Dobrze jest też obrać go ze skórki, która w dużej mierze odpowiada za goryczkę. A jeżeli smażycie bakłażany na patelni, dobrze jest je wcześniej opanierować. Dzięki temu wchłoną mniej tłuszczu i będą bardziej chrupiące. 

Właściwości bakłażana

Bakłażany docenią szczególnie osoby, które stosują dietę odchudzającą. W 100 gramach tych warzyw znajduje się tylko 20 kalorii! Składają się w 90 procentach z wody, a do tego mają w sobie dużo błonnika, który wspomaga odchudzanie i prawidłową pracę przewodu pokarmowego. Ponadto, bakłażan pozytywnie wpływa na:

  • regulację ciśnienia

  • poziom cholesterolu

  • oczyszczanie organizmu

Źródło: mashed.com

Magda Gessler odpowiada na pytania

jak zrobić zapiekankę mięsną moussaka
Flickr
Newsy
Ta zapiekanka mięsna to prawdziwy hit na polskich stołach. Szybkie danie za grosze
Polacy uwielbiają zapiekanki i różnego rodzaju dania łączące mięso i ziemniaki. Mamy dla was hitowy przepis na zapiekanką a'la grecka musaka.

Musaka to nieodłączny element greckiej kuchni tuż obok tradycyjnej sałatki, gyrosu czy sera feta. Bez problemu możecie odtworzyć ją we własnym domu. Z podanego przez nas przepisu śmiało można wykreślić bakłażana, jeżeli oczywiście nie znajdziecie go w swoim sklepie. Wbrew pozorom, przygotowanie tego dania wcale nie jest czasochłonne. Wystarczy szybko ugotować ziemniaki, przesmażyć mięso i pieczarki i pozostanie właściwie tylko pieczenie. Przepis na zapiekankę mięsną a'la musaka Składniki: 1 bakłażan 40 dag ziemniaki 50 dag mięsa mielonego (łopatko, lub mieszanka wołowo-wieprzowa) 50 dag pieczarek 4-5 ząbków czosnku 1 duża cebula 1 puszka pomidorów krojonych Zioła prowansalskie Tymianek 20 dag startego sera żółtego 10 dag sera feta lub innego sera solankowego Pół szklanki śmietany 12% 2 jaja Sól Pieprz Gałka muszkatołowa 1 łyżeczka cukru Oliwa Natka pietruszki Przygotowanie: Bakłażana pokrójcie na plastry i posypcie go sola. Odstawcie na ok. pół godziny. Ziemniaki ugotujcie w mundurkach z dodatkiem soli, przestudźcie i pokrójcie w plastry. Cebulę obierzcie, pokrójcie drobno i podsmażcie na oliwie. Dodajcie do cebuli mięso, przyprawy, zioła i usmażcie. Dodajcie puszkę pomidorów, czosnek i gotujcie do odparowania nadmiaru płynu. Doprawcie sos łyżeczką cukru. Na drugiej patelni podsmażcie obrane i posiekane pieczarki. Pieczarki powinny smażyć się do odparowania nadmiaru wody. Podsmażcie także bakłażany. Po podsmażeniu ułóżcie bakłażany na dnie naczynia żaroodpornego, następnie dodajcie do naczynia kolejno połowę mięsa, potem ziemniaki, resztę mięsa, połowę startego sera żółtego, pieczarki i resztę sera. Przygotujcie biały sos z sera fety,...

ryba po grecku
CC Search
Newsy
Zaskakujące jak rybę po grecku przyrządza na święta Magda Gessler. Jej sekretem jest pewien składnik
Magda Gessler naprawdę ma głowę do przepisów! Nawet tak proste i pyszne danie jak ryba po grecku umie tak zmodyfikować, że jest jeszcze smaczniejsze. Jak ona to robi?

Lubicie rybę po grecku? My za nią przepadamy! Święta to dobra okazja, by przyrządzić to danie dla naszej rodziny. Wykorzystajcie w tym roku autorski przepis Magdy Gessler – jest doskonały. Najlepsza na święta Ryba po grecku smakuje chyba każdemu. Jest delikatna w smaku, pełna warzyw, aromatyczna oraz miękka i soczysta. A do tego nie zawiera ości! W Polsce najczęściej przygotowuje się ją z dorsza oraz z dodatkiem selera, marchwi i pietruszki. Magda Gessler proponuje swój własny przepis, który wzbogaciła o „swoje własne pojęcie o Grecji”. Jak mówi, grecka kuchnia nie może się obyć bez cukinii, bakłażana i pomidorów i papryki, dlatego jej ryba zawiera wszystkie te składniki! Przepis na rybę po grecku według Magdy Gessler Magda ma dla nas kilka trików na przyrządzenie tej ryby. Po pierwsze – przed wrzuceniem ryby do oleju, najpierw zanurzcie w nim czosnek i podsmażcie. Dzięki temu olej będzie bardziej aromatyczny. Przed smażeniem rybę należy zamarynować w cebuli, soli i pieprzu. Ważne – Magda Gessler nie dodaje cebuli do swojej ryby po grecku! Podkreśla, że dzięki temu danie jest mniej ciężkostrawne. Składniki: 1 kg polędwicy z dorsza 4 pieczone bakłażany 2 cukinie 4 pieczone czerwone papryki 6 pieczonych pomidorów 1 seler 2 marchewki 2 pietruszki Mąka pszenna Olej rzepakowy Oliwa z oliwek 2 pęczki pietruszki Koncentrat pomidorowy Sok z 12 cytryn Sól Pieprz Przygotowanie Do nagrzanego do 190 stopni piekarnika wkładamy blachę z bakłażanami i papryką, a po chwili dokładamy na nią pomidory. Pieczemy tak długo, aż bakłażany będą czarne. Filety z dorsza solimy, obtaczamy w mące i wrzucamy na głęboki tłuszcz. Seler, marchew i pietruszkę myjemy i ścieramy na tarce. Następnie podsmażamy warzywa na oliwie z...

Przepis na grillowane roladki z bakłażana. Zajadają się nimi nawet mięsożercy
Katarzyna J./gotujmy.pl
Newsy
Przepis na grillowane roladki z bakłażana. Zajadają się nimi nawet mięsożercy
Przyrządzając potrawy na grilla wykorzystajcie ten prosty przepis na roladki z bakłażana – smakują obłędnie!

Sezon grillowy trwa! Piękna pogoda zachęca do wspólnego grillowania w ogródku lub na działce. Pamiętajcie tylko o tym, że nie wolno grillować na balkonie ! Jednym z bardzo smacznych dań do przygotowania na grillu są proste roladki warzywne z bakłażana. Zrobicie je bez trudu w kilka minut – wykorzystajcie przepis autorstwa Katarzyny J., jednej z użytkowniczek portalu Gotujmy.pl. Pomysły na jarskie dania z grilla Roladki z bakłażana to tylko jeden z wielu pomysłów na jarskie danie z grilla. Jeżeli jesteście wegetarianami lub będziecie gościć na grillu osoby, które nie jedzą mięsa, na pewno przydadzą wam się te przepisy na smaczne dania z grilla bez grama mięsa: Marynowane talarki cukinii z grilla Nadziewane pieczarki z grilla Bakłażan z grilla z serem pleśniowym Sałatka ziemniaczana do dań z grilla Szaszłyki warzywne z grilla Faszerowana papryka z grilla Przepis na grillowane roladki z bakłażana Do przygotowania banalnie prostych i smacznych roladek z bakłażana potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 2 bakłażany Pół papryki czerwonej Pół papryki zielonej Pół papryki żółtej Pół cukinii 2 cebule Oliwa Sól Pieprz Przygotowanie: Umyjcie bakłażana i pokrójcie go w podłużne, cienkie plastry. Każdy posypcie solą. Papryki umyjcie, oczyśćcie z gniazd nasiennych i pokrójcie w kostkę. Umytą cukinię pokrójcie w plastry, a cebulę w ćwiartki. Teraz na każdy plaster bakłażana połóżcie po kawałku każdej papryki, cebulę oraz cukinię. Posypcie solą i pieprzem do smaku. Zawińcie plaster w roladkę i zepnijcie wykałaczką. Tak przygotowane roladki posmarujcie oliwą i połóżcie na rozgrzanym grillu. Smażcie z każdej strony po 5...

kociołek przepis
iwa643
Newsy
To danie z kociołka nie tylko świetnie smakuje, ale też jest pełne zdrowia. Jesteście gotowi na taką eksplozję smaku?
Jeżeli lubicie kociołki, to koniecznie musicie wypróbować ten przepis. Tak przygotowanemu kociołkowi trudno się oprzeć!

Kto raz spróbował kociołka ten dobrze wie, jak smaczne jest to danie! Do środka możecie włożyć tak naprawdę wszystko, na co tylko macie ochotę. Podstawą jest wsad składający się głównie z węglowodanów, czyli ziemniaków, kaszy albo ryżu. Do tego należy dodać ulubione mięso i warzywa, a całość odpowiednio doprawić. Spróbujcie tego smacznego i zdrowego kociołka z brązowym i dzikim ryżem! Przepis na zdrowy kociołek Do przygotowania pysznego i bardzo zdrowego kociołka potrzebne wam będą poniższe składniki: 1 paczka brązowego ryżu 1 paczka dzikiego ryżu Pół kilograma drobiowej kiełbasy 2 czerwone cebule 1 bakłażan 4 ząbki czosnku 2-3 garści szpinaku Rozmaryn Olej rzepakowy Sól Pieprz Przygotowanie Zagotujcie w garnku wodę z odrobiną soli. Gdy będzie już wrzeć, włóżcie dwa woreczki z ryżem – brązowym i dzikim. Gotujcie według instrukcji podanych na opakowaniu. Gdy ryż się ugotuje, wyjmijcie go z woreczków i wymieszajcie z dodatkiem odrobiny rozmarynu. Wsypcie szczyptę soli i pieprzu. Umyjcie bakłażana, pokrójcie w plasterki (lub półplasterki, jeśli macie niewielki kociołek), posólcie i odstawcie. Po około 10 minutach wypłuczcie dokładnie bakłażana i podsmażcie na patelni lub upieczcie w elektrycznym grillu (albo tradycyjnym, chociaż elektryczny jest znacznie łatwiejszy w obsłudze i wygodniejszy w kuchni). Kiełbasę pokrójcie w kostkę. Pokrójcie cebulę w piórka, a 4 ząbki czosnku przeciśnijcie przez praskę. Rozgrzejcie na patelni kilka łyżek oleju i podsmażcie cebulę z czosnkiem. Czas na układanie kociołka! Na samym spodzie połóżcie 2 lub 3 garści umytego, świeżego szpinaku. Później kolejno ryż, pokrojoną kiełbasę, bakłażan i cebulę z czosnkiem i...