kociołek przepis
iwa643
Newsy

To danie z kociołka nie tylko świetnie smakuje, ale też jest pełne zdrowia. Jesteście gotowi na taką eksplozję smaku?

Jeżeli lubicie kociołki, to koniecznie musicie wypróbować ten przepis. Tak przygotowanemu kociołkowi trudno się oprzeć!

Kto raz spróbował kociołka ten dobrze wie, jak smaczne jest to danie! Do środka możecie włożyć tak naprawdę wszystko, na co tylko macie ochotę. Podstawą jest wsad składający się głównie z węglowodanów, czyli ziemniaków, kaszy albo ryżu. Do tego należy dodać ulubione mięso i warzywa, a całość odpowiednio doprawić. Spróbujcie tego smacznego i zdrowego kociołka z brązowym i dzikim ryżem!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na zdrowy kociołek

Do przygotowania pysznego i bardzo zdrowego kociołka potrzebne wam będą poniższe składniki:

  • 1 paczka brązowego ryżu
  • 1 paczka dzikiego ryżu
  • Pół kilograma drobiowej kiełbasy
  • 2 czerwone cebule
  • 1 bakłażan
  • 4 ząbki czosnku
  • 2-3 garści szpinaku
  • Rozmaryn
  • Olej rzepakowy
  • Sól
  • Pieprz
Zobacz także
ogórki konserwowe kiszone

Kupujecie ogórki kiszone czy kwaszone? Tylko jedne z nich są zdrowe. Wiecie które?

Kapusta na gołąbki

Przygotowywanie kapusty do gołąbków jest czasochłonne? Dzięki temu trikowi wystarczy wam kilka minut

Przygotowanie

  1. Zagotujcie w garnku wodę z odrobiną soli. Gdy będzie już wrzeć, włóżcie dwa woreczki z ryżem – brązowym i dzikim. Gotujcie według instrukcji podanych na opakowaniu.
  2. Gdy ryż się ugotuje, wyjmijcie go z woreczków i wymieszajcie z dodatkiem odrobiny rozmarynu. Wsypcie szczyptę soli i pieprzu.
  3. Umyjcie bakłażana, pokrójcie w plasterki (lub półplasterki, jeśli macie niewielki kociołek), posólcie i odstawcie.
  4. Po około 10 minutach wypłuczcie dokładnie bakłażana i podsmażcie na patelni lub upieczcie w elektrycznym grillu (albo tradycyjnym, chociaż elektryczny jest znacznie łatwiejszy w obsłudze i wygodniejszy w kuchni).
  5. Kiełbasę pokrójcie w kostkę.
  6. Pokrójcie cebulę w piórka, a 4 ząbki czosnku przeciśnijcie przez praskę. Rozgrzejcie na patelni kilka łyżek oleju i podsmażcie cebulę z czosnkiem.
  7. Czas na układanie kociołka! Na samym spodzie połóżcie 2 lub 3 garści umytego, świeżego szpinaku. Później kolejno ryż, pokrojoną kiełbasę, bakłażan i cebulę z czosnkiem i tak dalej od nowa, aż skończą się składniki.
  8. Na samym końcu polejcie zawartość kociołka łyżeczką oliwy wymieszanej z czosnkiem.
  9. Posypcie z wierzchu startym serem żółtym i wstawcie do piekarnika rozgrzanego do około 160 stopni i pieczcie tak przez godzinę. Później zmniejszcie temperaturę do 120 stopni i pieczcie jeszcze przez pół godziny. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Gołąbki z młodej kapusty z kurczakiem i pieczarkami. Próbowaliście już czegoś takiego?
Gotujmy.pl
Newsy
Gołąbki z młodej kapusty z kurczakiem i pieczarkami. Próbowaliście już czegoś takiego?
Pełnia wiosny to początek sezonu na młodą kapustę. Przygotujcie więc z niej gołąbki. Polecamy alternatywne wersje tego dania – np. z kurczakiem i pieczarkami.

Poniższy przepis na tego rodzaju gołąbki przesłała użytkowniczka naszego serwisu, pani Ela. Trzeba uczciwie przyznać, że jest to naprawdę odważna i ciekawa propozycja dla wszystkich fanów dań z kapusty. Spróbujecie? Gołąbki to nie tylko mięso mielone i sos pomidorowy! Przepis na gołąbki z młodej kapusty z kurczakiem i pieczarkami Składniki: 1 młoda kapusta 3 cebule 60 dag mięsa z udek kurczaka 50 dag pieczarek 25 dag ryżu 2 łyżki mąki pszennej Ok. 3-4 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka przyprawy do kurczaka Sól do smaku Pieprz do smaku Czosnek granulowany do smaku Przygotowanie: Mięso z udek oczyśćcie i pokrójcie na niewielkie kawałki. Udka wymieszajcie z przyprawami, czosnkiem, solą i pieprzem. By przyprawy dobrze przesiąkły mięso, dodajcie do marynaty kilka łyżek oleju. Wstawcie mięso do lodówki na przynajmniej kilka godzin. Mięso obsmażcie na patelni. Pieczarki oczyśćcie i pokrójcie w półplasterki. Cebule obierzcie i pokrójcie w kostkę. Podsmażcie na oleju cebulę i pieczarki z dodatkiem soli i pieprzu. Ugotujcie ryż w proporcji 1:2 do osolonej wody. Wymieszajcie ostudzony ryż z połową  usmażonych pieczarek. Liście kapusty sparzcie i oddzielcie kolejno na talerz. Zawijajcie w liście farsz z dodatkiem odrobiny podsmażonego mięsa. Gołąbki ustawcie w blasze lub naczyniu do zapiekania. Wyłóżcie między gołąbki resztę pieczarek i podlejcie je wodą. Pieczcie gołąbki ok. 40 min w temp. 180 st. C. Smacznego! Źródło: gotujmy.pl Przeczytajcie także inne nasze ciekawe przepisy na gołąbki. Być może przypadną wam do gusty nasze gołąbki z kaszą gryczaną i boczkiem. A może gołąbki z ziemniakami i boczkiem? Innym rozwiązaniem mogą być także siekane gołąbki z młodej kapusty....

Jak zrobić gołąbki w liściach kiszonej kapusty? Lepsze niż tradycyjne
Pixabay
Newsy
Jak zrobić gołąbki w liściach kiszonej kapusty? Lepsze niż tradycyjne
Gołąbki to absolutny przebój na polskich stołach. Doczekały się już dziesiątek różnych wariantów ze zmodyfikowanymi farszami bądź owinięte w zupełnie inne odmiany kapusty. 

Gołąbki wykonuje się klasycznie w liściach podgotowanej kapusty, która delikatnie mięknie pod wpływem gorącej wody, a następnie pieczenia w sosie pomidorowym. W sieci jednak roi się od przepisów unowocześnionych i urozmaiconych gołąbków: serwowanych na liściach szpinaku, a nawet owijanych w kapustę kiszoną! Właściwości kapusty kiszonej Wszelkie kiszonki, włącznie z kapustą, są niezwykle bogate w korzystne dla zdrowia składniki. Dostarczają one wielu witamin, od tych z grupy B, aż po A, C, E i K. Są także źródłem magnezu, wapnia, potasu czy fosforu. Regulują pracę układu trawiennego, poprawiają odporność oraz przyspieszają metabolizm. Kiszonki pozytywnie wpływają też na spalanie tłuszczu. Przepis na gołąbki w liściach kapusty kiszonej Składniki: 80 dag mielonej łopatki wieprzowej 3-4 cebule 3 woreczki ryżu 3 woreczki kaszy jęczmiennej ok. 1,5 opakowania liści kiszonej kapusty 3-4 ząbki czosnku sól, pieprz ,maggi, papryka słodka mielona 2 łyżki smalcu Do sosu: 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki masła lub margaryny 2 kartoniki 500ml przecieru pomidorowego 150 ml śmietany 30 % sól, pieprz, maggi, papryka słodka mielona kostka rosołowa 2 łyżki smalcu lub oleju do smażenia 2 ząbki czosnku Przygotowanie: Ryż razem z kaszą ugotujcie w osolonej wodzie, odcedźcie i wyjmijcie z woreczków. Cebulę pokrójcie w kostkę i usmażcie na łyżce smalcu, dodajcie do ryżu i kaszy, Mięso usmażcie na smalcu, doprawcie solą, pieprzem i papryką słodką. Dodajcie przeciśnięty przez praskę czosnek, smażcie jeszcze chwilkę i dodajcie do ryżu z kaszą i cebulą. Wymieszajcie i doprawcie jeszcze w razie potrzeby maggi pieprzem i solą. Liście z kapusty odsączcie z wody (zostawiając ok. szklankę płynu)....

karkówka z kociołka przepis
Gotujmy.pl/Wafelek2601
Newsy
Gęste, jednogarnkowe danie na zimowy obiad. Ta soczysta karkówka z ziemniaczkami nasyci was na długo
To danie to prawdziwa petarda. Możecie je przyrządzić wedle uznania – w kociołku nad ogniskiem, piekarniku lub zwykłym garnku. Obiad robi się praktycznie sam, a smakuje naprawdę wybornie.

Zimowy obiad powinien być gorący, nieco pikantny i przede wszystkim syty. Wszystkie te wymogi z pewnością spełnia jednogarnkowe danie, w którym znajdziecie między innymi karkówkę, boczek, kiełbasę oraz ziemniaki. Jego niekwestionowaną zaletą jest fakt, że możecie je przyrządzić na różne sposoby – w kociołku nad ogniskiem, piekarniku, a nawet zwykłym garnku. W każdej odsłonie smakuje wybornie. Przepis na karkówkę z kociołka  Będziecie potrzebować 500 gramów karkówki 300 gramów boczku 50 gramów smalcu 2 lasek kiełbasy 2 kilogramów ziemniaków 4 marchewek 2 cebul 1 pęczku świeżej natki pietruszki Przypraw: soli, pieprzu Przygotowanie Kociołek wysmarujcie smalcem. Pamiętajcie jednak, by nie zużyć całego. Będzie wam jeszcze potrzebny. Ziemniaki i marchewkę obierzcie, a następnie pokrójcie w plastry. Cebule obierzcie i posiekajcie w pióra. Świeżą natkę pietruszki również posiekajcie drobniutko. W plastry pokrójcie także boczek oraz kiełbasę. Pamiętajcie jednak, by z tego pierwszego mięsa najpierw odkroić skórkę (nie wyrzucajcie jej, tylko odstawcie, przyda się później). Karkówkę pokrójcie w kostkę. Tak przygotowane składniki zacznijcie układać warstwami w kociołku. Na dnie połóżcie odkrojoną z boczku skórkę, na niej umieśćcie ziemniaki, następnie kiełbasę, marchewkę, cebulę, boczek, karczek, sól, pieprz, natkę pietruszki i odrobinę smalcu.  Całość powtórzcie jeszcze raz, a następnie zamknijcie garnek i upieczcie danie nad ogniskiem. Powinno to trwać ok. 1 godziny. Przed podaniem koniecznie zamieszajcie w kociołku. Serwujcie ze swojskim chlebkiem. Smacznego! Jeśli nie macie możliwości przyrządzenia potrawy w kociołku,...

palki z kurczaka z ryzem
Newsy
Pałki kurczaka upieczone na ryżu robią się niemal same. Temu daniu nikt się nie oprze
Na szybki i smaczny obiad dla całej rodziny polecają się udka z kurczaka pieczone na ryżu z warzywami. To danie przygotowuje się zaledwie w kilka chwil, a smakuje jak z najlepszej restauracji. Koniecznie musicie przetestować ten przepis!

Podudzia z kurczaka nie są zbyt wymagające podczas przygotowania, a dodatkowo są stosunkowo tanie. Z ich przyrządzeniem poradzi sobie każdy, nawet kulinarny laik. Wystarczy odpowiednia mieszanka przypraw bądź marynata, aby zachwycały smakiem. Pałki pieczone na ryżu z warzywami to idealny przepis na szybki posiłek. Pomysł na ekspresowy obiad z piekarnika Odpowiednie przyprawy, dobre mięso i dodatki to klucz to znakomitego obiadu dla całej rodziny. Jeśli brakuje wam pomysłu na niedzielny posiłek, koniecznie wypróbujcie ten przepis. Nie wymaga wysokich zdolności kulinarnych czy dłuższego pobytu w kuchni. To danie robi się praktycznie samo. Połączenie pieczonych pałek z kurczaka z aromatycznym ryżem i delikatnymi warzywami to strzał w dziesiątkę! Przepis na pałki z kurczaka na ryżu pieczone w piekarniku Składniki: 8 podudzi z kurczaka (pałek) 4 łyżeczki przyprawy do kurczaka 1 marchew 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju roślinnego 1 szklanka ryżu jaśminowego 500 ml gorącego bulionu lub wrzątku wody sól pieprz słodka mielona papryka kurkuma imbir Przygotowanie: Podudzia umyjcie, osuszcie ręcznikiem papierowym, posypcie przyprawą do kurczaka i odstawcie na chwilę.  Ryż przełóżcie do garnka lub miski i zalejcie wrzątkiem, aby cały znalazł się pod wodą. Marchewkę obierzcie, a później zetrzyjcie na tarce na większych oczkach. Obraną cebulę drobno posiekajcie. Na patelni rozgrzejcie łyżkę oleju. Gdy będzie dobrze rozgrzana, dodajcie na nią startą marchewkę oraz posiekaną cebulę. Smażcie do momentu zeszklenia się cebuli. Później dodajcie przeciśnięty przez praskę czosnek i duście jeszcze wszystko razem przez około minutę. Przygotujcie większe naczynie żaroodporne. Na jego dnie ułóżcie podsmażoną marchewkę z cebulą oraz...