Wśród potraw popularnych w okresie PRL-u królowały te złożone z tanich i łatwo dostępnych wówczas składników. W końcu trzeba było sobie jakoś radzić w czasach, gdy brakowało podstawowych produktów żywnościowych.

To właśnie wtedy na talerzach lądowały kotlety z mortadeli czy różne wariacje na temat klusek i makaronu. W barach mlecznych i stołówkach zakładowych sytuacja nie wyglądała wiele lepiej niż w zwykłych domach. Jednak dzięki inwencji kucharzy i kucharek królowały wtedy takie pomysłowe dania jak na przykład cynaderki. 

Cynaderki - co to jest?

Pod ta tajemniczą nazwą kryją się nerki w sosie z cebulą. Z zasady powinny to być nerki cielęce, choć w mniej szlachetnej i bardziej popularnej wersji używano znacznie tańszych nerek wieprzowych.

Zobacz także:

To danie popularne było już w okresie międzywojennym i wróciło do łask w PRL-u, gdy, w związku z częstymi brakami mięsa, Polacy chętniej zaczęli robić dania z podrobów.

Cynaderki mogą wzbudzać pewną niechęć szczególnie, jeśli trzeba je osobiście przyrządzić. Sporo przy tym bałaganu, a zapach surowych nerek nie należy do najprzyjemniejszych. Jednak po obróbce termicznej i po dodaniu przypraw cynaderki są bardzo smaczne - nic dziwnego, że cieszyły się kiedyś takim wzięciem. Skorzystajcie z poniższego przepisu i przypomnijcie sobie ten smak. 

Przepis na cynaderki z cebulą

Składniki:

  • 4 nerki wieprzowe

  • 3 ząbki czosnku

  • 2 cebule

  • 1 szklanka mleka

  • 1 pęczek pietruszki

  • 3 łyżki tłuszczu do smażenia

  • pół łyżeczki cukru

  • słodka, ostra oraz wędzona papryka mielona

  • sól

  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Umyjcie nerki. Każdą z nich przetnijcie wzdłuż i usuńcie moczowody oraz błonki.

  2. Następnie pokrójcie nerki w plasterki. Włóżcie je do miski, zalejcie szklanką mleka i odstawcie do lodówki na kilka godzin lub najlepiej na całą noc. 

  3. Po tym czasie obierzcie czosnek, cebulę i pokrójcie - czosnek drobno, a cebulę w piórka.

  4. Rozgrzejcie tłuszcz na patelni. Wrzućcie cebulę i smażcie, aż się zeszkli. 

  5. Następnie dodajcie czosnek oraz sól, pieprz i cukier i smażcie 2-3 minuty do momentu, aż cukier będzie się karmelizował.

  6. W tym momencie wrzućcie na patelnię nerki i podsmażajcie je kilka minut na dość dużym ogniu, cały czas mieszając. 

  7. Teraz zmniejszcie ogień i wlejcie trochę wody. Dodajcie przyprawy i duście przez chwilę. Nie wolno tego robić za długo, ponieważ nerki będą twarde. 

  8. Gotowe cynaderki posypcie świeżo posiekaną pietruszką. Smacznego!