
Wśród potraw popularnych w okresie PRL-u królowały te złożone z tanich i łatwo dostępnych wówczas składników. W końcu trzeba było sobie jakoś radzić w czasach, gdy brakowało podstawowych produktów żywnościowych.
To właśnie wtedy na talerzach lądowały kotlety z mortadeli czy różne wariacje na temat klusek i makaronu. W barach mlecznych i stołówkach zakładowych sytuacja nie wyglądała wiele lepiej niż w zwykłych domach. Jednak dzięki inwencji kucharzy i kucharek królowały wtedy takie pomysłowe dania jak na przykład cynaderki.
Cynaderki - co to jest?
Pod ta tajemniczą nazwą kryją się nerki w sosie z cebulą. Z zasady powinny to być nerki cielęce, choć w mniej szlachetnej i bardziej popularnej wersji używano znacznie tańszych nerek wieprzowych.
To danie popularne było już w okresie międzywojennym i wróciło do łask w PRL-u, gdy, w związku z częstymi brakami mięsa, Polacy chętniej zaczęli robić dania z podrobów.
Cynaderki mogą wzbudzać pewną niechęć szczególnie, jeśli trzeba je osobiście przyrządzić. Sporo przy tym bałaganu, a zapach surowych nerek nie należy do najprzyjemniejszych. Jednak po obróbce termicznej i po dodaniu przypraw cynaderki są bardzo smaczne - nic dziwnego, że cieszyły się kiedyś takim wzięciem. Skorzystajcie z poniższego przepisu i przypomnijcie sobie ten smak.
Przepis na cynaderki z cebulą
Składniki:
-
4 nerki wieprzowe
-
3 ząbki czosnku
-
2 cebule
-
1 szklanka mleka
-
1 pęczek pietruszki
-
3 łyżki tłuszczu do smażenia
-
pół łyżeczki cukru
-
słodka, ostra oraz wędzona papryka mielona
-
sól
-
pieprz
Przygotowanie:
-
Umyjcie nerki. Każdą z nich przetnijcie wzdłuż i usuńcie moczowody oraz błonki.
-
Następnie pokrójcie nerki w plasterki. Włóżcie je do miski, zalejcie szklanką mleka i odstawcie do lodówki na kilka godzin lub najlepiej na całą noc.
-
Po tym czasie obierzcie czosnek, cebulę i pokrójcie - czosnek drobno, a cebulę w piórka.
-
Rozgrzejcie tłuszcz na patelni. Wrzućcie cebulę i smażcie, aż się zeszkli.
-
Następnie dodajcie czosnek oraz sól, pieprz i cukier i smażcie 2-3 minuty do momentu, aż cukier będzie się karmelizował.
-
W tym momencie wrzućcie na patelnię nerki i podsmażajcie je kilka minut na dość dużym ogniu, cały czas mieszając.
-
Teraz zmniejszcie ogień i wlejcie trochę wody. Dodajcie przyprawy i duście przez chwilę. Nie wolno tego robić za długo, ponieważ nerki będą twarde.
-
Gotowe cynaderki posypcie świeżo posiekaną pietruszką. Smacznego!