To była ulubiona jajecznica królowej Elżbiety II. Ten 1 składnik bardzo zaskakuje
Wikipedia Commons/Flickr
Newsy

To była ulubiona jajecznica królowej Elżbiety II. Ten 1 składnik bardzo zaskakuje

Wszystkie szczegóły dotyczące życia wielkiej monarchini Anglii obecnie bardzo interesują opinię publiczną. Jak żyła, co lubiła robić, jakie miała przyzwyczajenia i wreszcie - co jadała? Jak się okazuje, jednym z jej śniadaniowych przysmaków była pewna jajecznica. 

O odpowiednią dietę i rozkosze podniebienia królowej Elżbiety II dbał sztab zaufanych i wykwalifikowanych kucharzy. Wiadomo, że lubiła pić angielską herbatę Earl Grey. Do filiżanki tego napoju preferowała mini kanapeczki z łososiem i ogórkiem lub imbirowe i czekoladowe ciasteczka. Jadała gotowane na parze ryby z warzywami, a także mięsa.  

Dzień zaczynała zazwyczaj od płatków zbożowych lub tostów z marmoladą. Jednak czasami pozwalała sobie na ulubioną jajecznicę. Trzeba przyznać, że iście królewską, a to za sprawą wyrafinowanych dodatków - gałki muszkatołowej i skórki cytryny. 

Skąd pochodzi przepis na jajecznicę królowej Elżbiety II? 

Przepisem na ulubioną jajecznicę brytyjskiej królowej podzielił się w mediach dietetyk Lee Holmes. Twierdzi on, że przepis jest wiarygodny i pochodzi od jego znajomej, która przez kilka lat gotowała na królewskim dworze. 

Jak twierdzi cytowany przez kobieta.onet.pl dietetyk: 

- Madam uwielbiała czasami zaczynać dzień od śniadania bogatego w białko. Ta jajecznica szczególnie przypadła jej do gustu. Odkąd dostałem ten przepis kilka lat temu, robię te jajka regularnie i są spektakularne! Zawsze przyrządzam je, gdy przyjeżdżają do mnie przyjaciele 

Zobacz także
Marzycie o smakowitej jajecznicy? Dodajcie do niej 1 składnik na koniec, a zyska niesamowity smak

Zróbcie tak, a jajecznica będzie puszysta i kremowa. Szybki sposób na poprawę konsystencji

Jajecznica na parze? Będziecie w szoku gdy spróbujecie

Jajecznica na parze? Zdrowa, delikatna i tak smaczna, że nie zechcecie jeść już innej

Przepis na królewską jajecznicę ze skórką cytryny 

Składniki: 

  • 3 jajka 

  • łyżka mleka 

  • szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej  

  • szczypta startej skórki z cytryny  

  • świeżo mielony pieprz, sól 

  • masło 

  • szczypiorek lub koperek do posypania 

Sposób przygotowania: 

  1. Sparzcie cytrynę i zetrzyjcie jej skórkę na tarce. Zetrzyjcie również gałkę muszkatołową. 

  1. Wbijcie do naczynia jajka i dodajcie mleko. Zamieszajcie tak, by składniki się połączyły (tak jak w przypadku omletu). 

  1. Na rozgrzane na patelni masło wlejcie rozbełtane jajka. Smażcie, cały czas mieszając. 

  1. Przed końcem smażenia delikatnie posólcie, dodajcie startą skórkę cytryny i szczyptę gałki muszkatołowej. 

  1. Przełóżcie na talerz i doprawcie świeżo mielonym pieprzem. 

  1. Udekorujcie posiekaną zieleniną. 

Smacznego! 

Źródło: kobieta.onet.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Zupa cebulowa
Gotujmy.pl/Katarzyna J.
Przepisy
Obłędna zupa cebulowa. Jeden zaskakujący dodatek podkręci jej smak
Zastosowanie cebuli jest właściwie nieograniczone. Można ją smażyć, gotować, dusić, grillować, dodawać do sałatek i surówek, do farszu do pierogów czy naleśników. Jest jeszcze zupa cebulowa. Po prostu pycha!

Zupa cebulowa to klasyka kuchni francuskiej. Jej zwyczajową bazą jest mięsno-warzywny wywar z dodatkiem smażonej cebuli. Najlepiej smakuje podawana z grzankami z pszennej bułki i grubą warstwą startego sera! Zupa cebulowa z dodatkiem Wystarczy 60 minut, żeby wyczarować pyszną zupę na chłodne, jesienne dni. Cebula jako warzywo jest o tyle wdzięczna, że można ją łączyć dosłownie ze wszystkim. Grzanki z ostrym sosem będą czymś nieoczywistym, ale jednocześnie idealnie uzupełniającym jej wytrawny smak. Jeśli wolicie, wystarczy grubo starty ser. Składniki za zupę kupicie bez najmniejszego problemu. Na dodatek jest łatwa. Nie musisz być znawcą kuchni! Co należy kupić na zupę cebulową ze specjalnym dodatkiem? Zupa: 1 kg cebuli 4 szklanki bulionu szklanka wytrawnego białego wina kieliszek koniaku łyżka cukru sól szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej świeżo zmielony, czarny pieprz 4 łyżki masła 2 łyżki oliwy Grzanki: pół bagietki szklanka startego sera gruyere  masło do smarowania Przygotowanie zupy z dodatkiem koniaku Cebulę obieramy i kroimy na plastry. Na patelni rozpuszczamy masło z oliwą, dodajemy cebulę i smażymy na średnim ogniu cały czas mieszając. Cebula powinna stać się miękka i szklista, ale nie może się zbytnio zrumienić. Kiedy zacznie zmieniać kolor na lekko brązowy, dodajemy cukier, zwiększamy ogień i doprowadzamy do jej karmelizacji. Cebulę przekładamy do garnka, zalewamy bulionem i gotujemy na wolnym ogniu przez 30 minut, aż większość kawałków zamieni się w jedwabistą miksturę. Zupę na koniec doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Dodajemy tajemniczy składnik.  Wino!  Gotujemy wywar kilka minut. Zupę zestawiamy z ognia i wlewamy kolejny bonusowy...

Wilgotna babka cytrynowa z przepisu Meghan Markle. Była księżna dodaje do niej sekretny składnik
ONS, AdobeStock
Newsy
Wilgotna babka cytrynowa z przepisu Meghan Markle. Była księżna dodaje do niej sekretny składnik
Jeżeli szukacie pomysłów na wielkanocne wypieki, spróbujcie babki cytrynowej z przepisu Meghan Markle!

Jakiś czas temu było bardzo głośno o odejściu Księcia Hary’ego i Meghan Markle z brytyjskiej rodziny królewskiej. Jednak gdy Markle była jeszcze księżną, regularnie odwiedzała publiczne instytucje, organizacje i różne fundacje w ramach swoich królewskich obowiązków. Pewnego dnia odwiedziła World Central Kitchen, organizację która w trakcie pandemii koronawirusa skupiła swoją działalność na przygotowywaniu posiłków dla najbardziej potrzebujących. Pracownicy byli zaszokowani, gdy księżna przyniosła ze sobą poczęstunek w postaci własnoręcznie upieczonej babki cytrynowej! Meghan Markle powiedziała, że dla niej to oczywiste, że gdy się kogoś odwiedza, to należy coś od siebie ofiarować, więc dzień przed przybyciem upiekła ciasto wykorzystując do tego cytryny z własnego ogródka! Przepis na babkę cytrynową według Meghan Markle Do przygotowania ciasta z receptury byłej księżnej potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki cukru pudru 3/4 szklanki oliwy z oliwek Pół szklanki mleka 3 jajka rozmiar L 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka ekstraktu waniliowego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka skórki z cytryny Pół łyżeczki soli Szczypta cynamonu Szczypta gałki muszkatołowej – dodaje ciastu wyjątkowego smaku! Przygotowanie: Do miski wsypcie przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajcie 1,5 szklanki cukru pudru, pół szklanki mleka, 3 jajka, ¾ szklanki oliwy z oliwek, po jednej łyżce soku z cytryny, skórki z cytryny oraz ekstraktu waniliowego. Doprawcie solą i szczyptą gałki muszkatołowej oraz cynamonu. Całość wymieszajcie za pomocą miksera do połączenia składników. Tak przygotowane ciasto wlejcie do formy wyłożonej papierem do...

jak zrobić jajecznicę z mąką i mlekiem
Adobe Stock
Newsy
Taką jajecznicą zajadano się w latach 50. Zdziwicie się, co do niej dodawano. Skusilibyście się?
Nie mieli nasi przodkowie łatwego życia. Lata 50. to jeden z najczarniejszych okresów w naszej najnowszej historii. Widać to nawet w ówczesnych potrawach.

Kraj ledwo dźwignął się z pożogi II wojny światowej, a w powietrzu czuć było zagrożenie kolejnym światowym konfliktem. Tym razem nuklearnym. Komunistyczną wierchuszkę na czele ze Stalinem i jego polskimi odpowiednikami – Bierutem i Bermanem – ogarnął zimnowojenny szał. W Polsce, jak i w całym bloku wschodnim, z początkiem lat 50. rozpoczęły się okrutne represje. Gospodarka była z kolei wystawiona na ciężką próbę ze względu na zwiększone wydatki na armię. To wszystko było powodem fatalnej sytuacji materialnej polskich rodzin. Trzeba też pamiętać, że większość Polaków żyła wówczas jeszcze na wsiach. Tam nasi rodacy mieli zwykle dostęp do płodów rolnych, z tym że musieli się nimi wciąż dzielić z władzą. Nadal obowiązywał system obowiązkowych dostaw, czyli kontyngentów znanych choćby z czasów okupacji niemieckiej. Nawet jeśli rolnicy mieli więc własne kury i jajka, musieli gospodarować nimi naprawdę ostrożnie, oszczędnie i z głową. Jak dawniej Polacy smażyli jajecznicę? Nic zatem dziwnego, że to właśnie z lat 50., pochodzi nietypowo brzmiący dziś przepis na obiad w postaci jajecznicy z dodatkiem mąki. Zaradne i oszczędne gospodynie, z kilku jajek potrafiły wykombinować wartościowy obiad dla całej rodziny. Taka jajecznica w swoim smaku musiała nieco przypominać niektóre dzisiejsze omlety, w których przecież nie brak czasami mąki. Tego typu potrawę podawano często jako II danie. Jajecznicy towarzyszyły ugotowane ziemniaki, a do tego nieraz podawano szklankę kwaśnego mleka. Takie danie dla dzisiejszego, sytego pokolenia może brzmieć jak bajki z mchu i paproci albo jak opowieści o żelaznym wilku. Warto przenieść się jednak w czasie i przygotować tego typu posiłek. Jego smak podkreśli omasta ze skwarków lub z podsmażonej cebulki....

Zupa z bobu - przepis na oryginalny letni obiad
Bitwa Blogerów/Gotujmy.pl
Newsy
Zupa z bobu - przepis na oryginalny letni obiad
Bób to ulubione letnie warzywo wielu Polaków. Jest wyjątkowo wielofunkcyjne: można je jeść samodzielnie, w formie past, zup, a nawet kotlecików.

Sezon na bób trwa zaledwie przez lato, dlatego warto maksymalnie z niego skorzystać. Bób można przygotowywać na wiele sposobów: ugotowany samodzielnie może być pyszną i zdrową przekąską, ale także bazą do zup, past kanapkowych, puree, a także kotletów. Warzywo to można spożywać także w formie suszonej lub pieczonej. Przepis na zieloną zupę z bobu To oryginalne danie zaskoczy waszych domowników i gości. Świeżości doda mu orzeźwiający smak sałaty lodowej oraz fasolka szparagowa.  Składniki: 1/2 kg bobu świeżego garść zielonej fasolki szparagowej 1 mała główka sałaty lodowej 1 cebula 1 litr rosołu 3 łyżki masła 10 dag topionego śmietankowego serka 2 łyżki śmietany kremowej słodkiej 22% sól hawajska - zielona (do smaku) kilka kropel zielonego tabasco pieprz czarny świeżo mielony szczypta gałki muszkatołowej Przygotowanie: Bób wrzucacie na osolony wrzątek, gotujecie około 6 minut , odcedzacie durszlaku, przelewacie zimną wodą i obieracie z łupin. Masło rozpuszczacie w rondlu, dodajecie posiekaną cebulę i chwilę dusicie, po czym dodajecie pokrojoną w paski sałatę i fasolkę szparagową oraz ugotowany bób. Całość zalewacie rosołem i gotujecie bez pokrywki przez 20 minut – to ważny krok, ponieważ przykryta zupa straci swój soczysty zielony kolor. Po tym czasie dodajecie topiony serek, doprawiacie solą hawajską, pieprzem oraz gałką muszkatołową.  Do zupy dodajecie śmietanę i miksujecie blenderem tak, aby uzyskała konsystencję kremu. Do gotowej porcji na talerzu dodajecie kilka kropel zielonego tabasco dla zaostrzenia  smaku. Podawajcie z grzankami.  Źródło: Gotujmy.pl Czytaj też: Zupa jajowa z receptury Magdy Gessler to kulinarna perła. Dodaje do niej tajemny...