To była ulubiona jajecznica królowej Elżbiety II. Ten 1 składnik bardzo zaskakuje
Wikipedia Commons/Flickr
Newsy

To była ulubiona jajecznica królowej Elżbiety II. Ten 1 składnik bardzo zaskakuje

Wszystkie szczegóły dotyczące życia wielkiej monarchini Anglii obecnie bardzo interesują opinię publiczną. Jak żyła, co lubiła robić, jakie miała przyzwyczajenia i wreszcie - co jadała? Jak się okazuje, jednym z jej śniadaniowych przysmaków była pewna jajecznica. 

O odpowiednią dietę i rozkosze podniebienia królowej Elżbiety II dbał sztab zaufanych i wykwalifikowanych kucharzy. Wiadomo, że lubiła pić angielską herbatę Earl Grey. Do filiżanki tego napoju preferowała mini kanapeczki z łososiem i ogórkiem lub imbirowe i czekoladowe ciasteczka. Jadała gotowane na parze ryby z warzywami, a także mięsa.  

Dzień zaczynała zazwyczaj od płatków zbożowych lub tostów z marmoladą. Jednak czasami pozwalała sobie na ulubioną jajecznicę. Trzeba przyznać, że iście królewską, a to za sprawą wyrafinowanych dodatków - gałki muszkatołowej i skórki cytryny. 

Skąd pochodzi przepis na jajecznicę królowej Elżbiety II? 

Przepisem na ulubioną jajecznicę brytyjskiej królowej podzielił się w mediach dietetyk Lee Holmes. Twierdzi on, że przepis jest wiarygodny i pochodzi od jego znajomej, która przez kilka lat gotowała na królewskim dworze. 

Jak twierdzi cytowany przez kobieta.onet.pl dietetyk: 

- Madam uwielbiała czasami zaczynać dzień od śniadania bogatego w białko. Ta jajecznica szczególnie przypadła jej do gustu. Odkąd dostałem ten przepis kilka lat temu, robię te jajka regularnie i są spektakularne! Zawsze przyrządzam je, gdy przyjeżdżają do mnie przyjaciele 

Zobacz także
Marzycie o smakowitej jajecznicy? Dodajcie do niej 1 składnik na koniec, a zyska niesamowity smak

Zróbcie tak, a jajecznica będzie puszysta i kremowa. Szybki sposób na poprawę konsystencji

Jajecznica na parze? Będziecie w szoku gdy spróbujecie

Jajecznica na parze? Zdrowa, delikatna i tak smaczna, że nie zechcecie jeść już innej

Przepis na królewską jajecznicę ze skórką cytryny 

Składniki: 

  • 3 jajka 

  • łyżka mleka 

  • szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej  

  • szczypta startej skórki z cytryny  

  • świeżo mielony pieprz, sól 

  • masło 

  • szczypiorek lub koperek do posypania 

Sposób przygotowania: 

  1. Sparzcie cytrynę i zetrzyjcie jej skórkę na tarce. Zetrzyjcie również gałkę muszkatołową. 

  1. Wbijcie do naczynia jajka i dodajcie mleko. Zamieszajcie tak, by składniki się połączyły (tak jak w przypadku omletu). 

  1. Na rozgrzane na patelni masło wlejcie rozbełtane jajka. Smażcie, cały czas mieszając. 

  1. Przed końcem smażenia delikatnie posólcie, dodajcie startą skórkę cytryny i szczyptę gałki muszkatołowej. 

  1. Przełóżcie na talerz i doprawcie świeżo mielonym pieprzem. 

  1. Udekorujcie posiekaną zieleniną. 

Smacznego! 

Źródło: kobieta.onet.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Takiego masła jeszcze nie próbowaliście. Będą wam potrzebne rzodkiewki
AdobeStock
Newsy
Takiego masła jeszcze nie próbowaliście. Będą wam potrzebne rzodkiewki
Masło świetnie smakuje nie tylko z dodatkiem czosnku. Śmiało dodajcie do niego rzodkiewki i zróbcie przepyszne masło rzodkiewkowe.

Znudziło się wam zwykłe masło na kanapkach? Przygotujcie więc masło smakowe, które będzie doskonałą alternatywą. Wykorzystajcie w tym celu rzodkiewki - masło z ich dodatkiem będzie smaczne, chrupiące i nada się nie tylko do kanapek na śniadanie, ale też np. do grzanek z grilla.  Przepis na masło rzodkiewkowe Do przygotowania masła z rzodkiewkami potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 200 g masła (1 kostka) 1 duży pęczek rzodkiewek pół łyżeczki soli Przygotowanie: Wyjmijcie wcześniej masło z lodówki, żeby było miękkie. Umyjcie rzodkiewki i pokrójcie je bardzo drobno w kostkę lub zetrzyjcie na tarce na małych oczkach. Do miski włóżcie masło, wsypcie startą rzodkiewkę i pół łyżeczki soli i dokładnie wymieszajcie. Proponujemy wam także delikatne kombinacje z proporcjami - możecie dodać do masła znacznie więcej rzodkiewki. I gotowe! Tak przygotowanym masłem rzodkiewkowym można od razu smarować kanapki. Smacznego! Pomysły na domowe masła smakowe Masło z dodatkiem rzodkiewek to tylko jedna z wariacji na jego temat. Bardzo popularne jest także masło czosnkowe, ale czy wiedzieliście, że możliwości jest o wiele więcej? masło chrzanowe - wystarczy dodać do kostki masła 2-3 łyżki startego korzenia chrzanu oraz sól według uznania. Uważajcie, by nie przesadzić z ilością. W końcu chrzan jest bardzo ostry! Jednak miłośnikom pikantnego jedzenia na pewno przypadnie do gustu. masło cytrynowe - ciekawy pomysł na masło, które będzie świetnym dodatkiem do pieczonych ryb. Do masła należy dodać startą skórkę z cytryny, świeży tymianek, sól i wymieszać.  masło z suszonych pomidorów - coś dla osób, które lubią włoską kuchnię. Kilka suszonych pomidorów wyjmijcie z zalewy i odsączcie z...

Tomasz Strzelczyk serwuje nietypowe placki ziemniaczane. Dodaje do nich ten super składnik.
Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA Facebook/Flickr
Newsy
Tomasz Strzelczyk serwuje wybitnie smaczne placki ziemniaczane. Dodaje do nich wyjątkowy składnik
Te placki to istne niebo w gębie. Smakowite, chrupiące, a do tego wspaniale żółte. Wyjątkowy kolor i smak to zasługa dodatkowego warzywa, które wykorzystał w nich Tomasz Strzelczyk. Zobaczcie, co wykombinował tym razem. 

Placki ziemniaczane to proste i szybkie danie. Czasem jednak ma się ochotę coś w nich zmienić. Z takiego założenia wyszedł autor przepisu Tomasz Strzelczyk i stworzył obłędnie smaczne, lekko słodkie i pachnące gałką muszkatołową placki ziemniaczano-dyniowe. Pokochają je dzieci i dorośli, są w końcu jak słońca na pochmurnym jesiennym niebie.   Porady dotyczące przygotowania placków ziemniaczano-dyniowych  Popularny Youtuber używa do swoich placków dyni Hokkaido, ale jak sam zapewnia, możecie użyć również piżmowej.  Zabierając się do obierania dyni, uzbrójcie się w ostry nóż i uważajcie na palce.  Zanim dodacie jarmuż do sosu, musicie go zmiękczyć. Pomoże wam w tym cytryna. Skropcie nią posiekane liście, a staną się miękkie.  Do jarmużu i ogórków, a także do dyni z ziemniakami, dodajcie sól. Spowoduje ona puszczenie soków, które następnie odciśniecie.  Jeżeli sos jarmużowo-ogórkowy wyda się wam zbyt kwaśny, zrównoważcie jego smak odrobiną miodu.  Dynia lubi gałkę muszkatołową. Zetrzyjcie pół łyżeczki, a smak placków będzie jeszcze lepszy.  Przepis na placki ziemniaczano-dyniowe wg. Tomasza Strzelczyka  Składniki:  400 g dyni   400 g ziemniaków   1 średnia cebula   2 niewielkie jajka   1 łyżka mąki pszennej   3 łyżki mąki ziemniaczanej   ½ łyżeczki gałki muszkatołowej   sól, pieprz   masło klarowane  Sos  ½ ogórka sałatkowego   garść liści jarmużu   sok z połówki cytryny   6 łyżek jogurtu greckiego   3 ząbki czosnku    sól, pieprz  Sposób przygotowania: ...

Zróbcie kluski śląskie z dodatkiem tego warzywa. Wyjdą tak pyszne, że w głowie się nie mieści
AdobeStock
Newsy
Zróbcie kluski śląskie z tego warzywa zamiast ziemniaków. Wyjdą tak pyszne, że w głowie się nie mieści
Chętni na eksperymenty w kuchni? Zamiast ziemniaków, dodajcie do ciasta na kluski śląskie to ciekawe warzywo. Tak smacznych dawno nie jedliście.

Znudziły się wam tradycyjne kluski śląskie i szukacie jakiejś odmiany? Ta potrawa w najczęstszym jej wydaniu może z czasem mocno się znudzić. Ciekawym urozmaiceniem jest dodanie do ciasta aromatycznych przypraw, na przykład ziół, które nadadzą kluskom charakteru. Jeżeli jednak jesteście naprawdę odważni i chcielibyście spróbować czegoś zupełnie innego, możecie wyrzucić ziemniaki z przepisu na kluski i zamiast tego zrobić je z innego warzywa.  W tym celu doskonale sprawdzą się bataty, czyli tak zwane słodkie ziemniaki. Po ugotowaniu, w konsystencji przypominają zwykłe ziemniaki, jednak przygotowane z nich kluski smakują inaczej, a do tego mają bardzo ciekawy, intensywnie pomarańczowy kolor. Poznajcie przepis na to niecodzienne danie.  Przepis na kluski śląskie z batatów Do przygotowania klusek śląskich ze słodkich ziemniaków potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: pół kilograma batatów (słodkich ziemniaków) 2 łyżki skrobi ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 2 jajka szczypta gałki muszkatołowej sól Przygotowanie: Najpierw ugotujcie bataty. Nie musicie ich obierać ze skórki - zrobicie to później. Po ugotowaniu ostudźcie bataty, a następnie obierzcie je ze skórki i przeciśnijcie przez praskę tak, jak zwykłe ziemniaki. Rozdrobnione bataty włóżcie do miski, dodajcie do nich jajka, mąkę i skrobię ziemniaczaną, sól oraz szczyptę gałki muszkatołowej. Wymieszajcie. Z przygotowanej masy uformujcie tradycyjne kluski z dziurką w środku (świetnie sprawdza się w tym celu trzonek drewnianej łyżki). W dużym garnku zagotujcie wodę, posólcie i wrzućcie kluski. Gotujcie przez kilka minut, do wypłynięcia.  Po ugotowaniu wyjmijcie je łyżką cedzakową na talerz....

Zróbcie maseczkę na przebarwienia i suchą skórę. Jest tak smaczna, że ma się ochotę ją zjeść
Flickr
Newsy
Zróbcie maseczkę na przebarwienia i suchą skórę. Jest tak smaczna, że ma się ochotę ją zjeść
Obecnie do łask wracają domowe maseczki. Z prostych, jadalnych składników, które z pewnością macie w kuchni. Wypróbujcie jedną z nich. 

Ta maseczka jest nie tylko skuteczna, ale także smakuje i pachnie nieziemsko. Nawilża, łagodzi podrażnienia i redukuje przebarwienia. Wystarczy połączyć kilka składników, żeby poczuć się jak w luksusowym spa.  Jak działa jadalna maseczka z miodu, cynamonu i gałki muszkatołowej?  Maseczka miodowo-cynamonowa ma wiele niesamowitych właściwości. Składniki w niej zawarte działają nawilżająco, rozjaśniająco i łagodząco na skórę. Pomagają zredukować wypryski i przyspieszają gojenie drobnych uszkodzeń naskórka. Działają przeciwzapalnie i antybakteryjnie.   Dzięki obecności m.in. cytryny, ten kosmetyk domowej rooboty delikatnie rozjaśnia cerę i przebarwienia. Przywraca jej równomierny koloryt i blask.   Ten smakowity i pachnący produkt działa również jak peeling złuszczający. Po jego zastosowaniu skóra jest całkowicie odmieniona. A samopoczucie lepsze.  Czy domowe maseczki są bezpieczne?  Maseczkę przygotowuje się w parę chwil. Produkty do niej użyte są łatwo dostępne i niedrogie. By uzyskać pełnię efektów, powinniście przygotować ją z naturalnych, dobrej jakości składników.  Pamiętajcie również, że naturalne produkty mogą uczulać lub silnie podrażniać. Dlatego przed pierwszym zastosowaniem przeprowadźcie próbę uczuleniową na niewielkiej powierzchni skóry. Jeżeli w ciągu pierwszej doby nie pojawi się świąd, pieczenie lub zaczerwienienie - możecie śmiało nałożyć maseczkę na całą twarz.  Przepis na nawilżającą maseczkę do twarzy z jadalnych składników  Składniki:  2 łyżki naturalnego miodu  1 łyżeczka cynamonu  0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej  0,5 łyżeczki soku cytryny  Sposób przygotowania: ...