O odpowiednią dietę i rozkosze podniebienia królowej Elżbiety II dbał sztab zaufanych i wykwalifikowanych kucharzy. Wiadomo, że lubiła pić angielską herbatę Earl Grey. Do filiżanki tego napoju preferowała mini kanapeczki z łososiem i ogórkiem lub imbirowe i czekoladowe ciasteczka. Jadała gotowane na parze ryby z warzywami, a także mięsa.
Dzień zaczynała zazwyczaj od płatków zbożowych lub tostów z marmoladą. Jednak czasami pozwalała sobie na ulubioną jajecznicę. Trzeba przyznać, że iście królewską, a to za sprawą wyrafinowanych dodatków - gałki muszkatołowej i skórki cytryny.
Skąd pochodzi przepis na jajecznicę królowej Elżbiety II?
Przepisem na ulubioną jajecznicę brytyjskiej królowej podzielił się w mediach dietetyk Lee Holmes. Twierdzi on, że przepis jest wiarygodny i pochodzi od jego znajomej, która przez kilka lat gotowała na królewskim dworze.
Zobacz także:
Jak twierdzi cytowany przez kobieta.onet.pl dietetyk:
- Madam uwielbiała czasami zaczynać dzień od śniadania bogatego w białko. Ta jajecznica szczególnie przypadła jej do gustu. Odkąd dostałem ten przepis kilka lat temu, robię te jajka regularnie i są spektakularne! Zawsze przyrządzam je, gdy przyjeżdżają do mnie przyjaciele
Przepis na królewską jajecznicę ze skórką cytryny
Składniki:
-
3 jajka
-
łyżka mleka
-
szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
-
szczypta startej skórki z cytryny
-
świeżo mielony pieprz, sól
-
masło
-
szczypiorek lub koperek do posypania
Sposób przygotowania:
-
Sparzcie cytrynę i zetrzyjcie jej skórkę na tarce. Zetrzyjcie również gałkę muszkatołową.
-
Wbijcie do naczynia jajka i dodajcie mleko. Zamieszajcie tak, by składniki się połączyły (tak jak w przypadku omletu).
-
Na rozgrzane na patelni masło wlejcie rozbełtane jajka. Smażcie, cały czas mieszając.
-
Przed końcem smażenia delikatnie posólcie, dodajcie startą skórkę cytryny i szczyptę gałki muszkatołowej.
-
Przełóżcie na talerz i doprawcie świeżo mielonym pieprzem.
-
Udekorujcie posiekaną zieleniną.
Smacznego!
Źródło: kobieta.onet.pl