To bardzo stara i szkodliwa tradycja wśród niektórych grzybiarzy. Może was wiele kosztować
AdobeStock
Newsy

To bardzo stara i szkodliwa tradycja wśród niektórych grzybiarzy. Może was wiele kosztować

Chodzenie na grzyby i cała otoczka z tym związana jest swego rodzaju rytuałem, który każdego roku znajduje wielu miłośników. Część z nich niestety praktykuje pewien zwyczaj, który ma niewiele wspólnego z bezpiecznym grzybobraniem.

Zdawałoby się, że grzybiarze dobrze wiedzą, które grzyby można zbierać, a których nie. I najczęściej tak jest, choć niektórzy amatorzy zbierania tych darów lasu wciąż trzymają się pewnej tradycji, która nie ma wiele wspólnego z odpowiedzialnym grzybobraniem. Sprawdźcie, jakie to może mieć konsekwencje. 

Szkodliwy zwyczaj na grzybobraniu 

Być może część z was jeszcze pamięta dawną tradycję, która wciąż, choć rzadko, jest przez niektórych praktykowana. Polega ona na tym, by na koniec grzybobrania zerwać kilka czerwonych muchomorów i „udekorować” nimi kosz pełen zebranych grzybów. Być może zbiory wyglądają dzięki temu ładniej, ale nie dajcie się zwieść - muchomory mogą wam zaszkodzić nawet, jeśli nie będziecie ich jeść.

Znajdujące się na nich toksyny przejdą na resztę grzybów w koszyku, a to oznacza, że nawet te jadalne po spożyciu mogą spowodować bóle brzucha, wymioty i inne objawy zatrucia pokarmowego. Dlatego pamiętajcie - muchomory należy zawsze zostawić w lesie.

Moda na jedzenie muchomorów

Niestety, w tym roku nie brakuje nawet i takich „odważnych”, którzy postanawiają jeść muchomory. Uważają, że odpowiednia obróbka oraz dawkowanie sprawia, że muchomory wcale nie są trujące, a wręcz mogą mieć właściwości lecznicze. Nie jest to prawda - trujących grzybów absolutnie nie wolno spożywać pod żadnym pozorem. Mogą być one zagrożeniem dla waszego zdrowia, a nawet życia.

Zawsze też upewnijcie się, czy aby na pewno zebrane przez was okazy są jadalne. Jakiś czas temu pewna influencerka zasłynęła w internecie filmem, na którym je jajecznicę z „kurkami”. Widzowie szybko wyprowadzili kobietę z błędu tłumacząc jej, że grzyby w jajecznicy to nie kurki, a lisówki, które są trujące. Na szczęście bohaterce filmu nic poważnego się nie stało. 

@hanusiawielka #hanusia #hanusiawielka #grzybobranie #grzyby #grzyby2022 ♬ dźwięk oryginalny - H A N U S I A 🧚🏻‍♀️

Czym grozi zjedzenie muchomora?

W przypadku grzybów nie ma żartów - zjedzenie trującego okazu może być fatalne w skutkach. W najlepszym przypadku będzie was bolał brzuch, w najgorszym - możecie nie przeżyć takiego posiłku. Najbardziej trujący grzyb występujący w Polsce, czyli muchomor sromotnikowy, odpowiada za 90 proc. zgonów wywołanych zjedzeniem grzybów.

Dlatego jeżeli po zjedzeniu dania, w którym znalazły się zebrane w lesie grzyby zaczynacie czuć się źle, nie zastanawiajcie się dwa razy i od razu jedźcie do szpitala. Szybka reakcja może uratować życie wam lub waszym bliskim.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Zjedzenie trujących grzybów może być śmiertelnie niebezpieczne. Oto, co należy zrobić w takiej sytuacji
AdobeStock
Newsy
Zjedzenie trujących grzybów może być śmiertelnie niebezpieczne. Oto, co należy zrobić w takiej sytuacji
Przy zatruciu grzybami trzeba działać szybko. Uważajcie, gdy pojawią się te objawy po zjedzeniu trujących grzybów.

Powoli rozpoczyna się sezon na grzybobranie. W lasach można już znaleźć pierwsze jadalne grzyby, takie jak borowiki, kurki czy koźlarze. Jeśli planujecie wyjazd nad morze, to warto w deszczowy dzień wybrać się do lasu - kurki rosną tam w dużych ilościach, ze względu na piaszczystą ziemię.  Może się jednak zdarzyć, że przypadkiem lub z powodu braku doświadczenia w waszym koszu z grzybami znajdzie się trujący okaz. Zjedzenie go może mieć poważne konsekwencje - od bólu brzucha do stanu zagrożenia życia. Sprawdźcie, jak należy wtedy zareagować.  Jakie są objawy zatrucia grzybami? Typowe, najczęstsze objawy zjedzenia trujących grzybów to silne bóle brzucha, wymioty i biegunka - organizm w ten sposób reaguje na toksyny. Jednak nie wszystkie oznaki są tak oczywiste i po spożyciu dania, w którym znalazły się trujące grzyby mogą się pojawić takie objawy, jak: rumień na twarzy uderzenia gorąca wzmożona potliwość łzawienie z oczu ból głowy problemy z widzeniem spadek ciśnienia we krwi Toksyny zawarte w trujących grzybach mogą wywoływać bardzo różne objawy, nie tylko ze strony układu pokarmowego. Z tego powodu należy zwracać uwagę na wszelkie niepokojące dolegliwości. Co zrobić w przypadku zatrucia grzybami? Jeśli zjedliście trujące grzyby, należy jak najszybciej zgłosić się do lekarza. Idealnie, jeżeli weźmiecie ze sobą danie z grzybami, po którym wystąpiły objawy zatrucia, by lekarze mogli je przebadać. To pozwoli im zidentyfikować toksyny i wdrożyć odpowiednie leczenie. Pomocniczo, możecie spróbować wywołać u siebie wymioty pijąc wodę z solą. Pamiętajcie, że zatrucia grzybami nie wolno próbować leczyć samodzielnie! Destrukcyjny wpływ toksyn na organizm może stanowić zagrożenie dla waszego życia, a niektóre zatrucia można...

Jedzą muchomory, a później chwalą się tym w internecie. Uważajcie na nowy, niebezpieczny trend
AdobeStock
Newsy
Jedzą muchomory, a później chwalą się tym w internecie. Uważajcie na nowy, niebezpieczny trend
Jeszcze przed powszechnym dostępem do internetu mało kto słyszał o dziwnych pomysłach niektórych ludzi. Dziś niestety nierzadko mają oni bardzo dużą publiczność, której chwalą się niebezpiecznymi praktykami - takimi, jak choćby jedzenie trujących grzybów...

Już od małego uczy się nas, że muchomorów i innych trujących grzybów nie wolno zbierać do koszyka, ani tym bardziej ich jeść. Wygląda jednak na to, że niektórzy nie słuchali wówczas dorosłych uważnie. W ostatnim czasie w internecie można zauważyć niebezpieczny trend, który polega na tym, że ludzie świadomie jedzą trujące grzyby i co gorsza - na dodatek się tym chwalą. Uwagę na to zjawisko zwróciły także Lasy Państwowe. Zjadła jajecznicę z trującymi grzybami i wszystko nagrała Znana internautka udostępniła film, na którym wybrała się do lasu po „kurki”, z których następnie zrobiła jajecznicę i ze smakiem ją zjadła. Internauci od razu jednak zauważyli, że grzyby zebrane przez influencerkę to nie kurki, lecz lisówki - bardzo podobne do kurek, ale trujące.  @hanusiawielka #hanusia #hanusiawielka #grzybobranie #grzyby #grzyby2022 ♬ dźwięk oryginalny - H A N U S I A 🧚🏻‍♀️ Choć wpadka może zdarzyć się każdemu, problemem jest publikowanie takich rzeczy w internecie. Film z jedzeniem jajecznicy z lisówkami ma ponad milion wyświetleń! Głos w tej sprawie zabrały Lasy Państwowe: – My życzymy zdrowia, a na kolejne grzybobranie zalecamy zabranie ze sobą atlasu grzybów.  Owocniki lisówki zawierają arbitol, który może (zależnie od predyspozycji spożywającego) powodować uciążliwe zaburzenia trawienne - czytamy w komunikacie państwowej instytucji. Na szczęście tiktokerka nie trafiła do szpitala po zjedzeniu trujących grzybów. Miała dużo szczęścia, ponieważ ta historia mogła się skończyć o wiele gorzej. Jedzą muchomory „dla zdrowia” Jeszcze bardziej niepokojącym trendem jest najnowsza moda na jedzenie muchomorów. Sprawę nagłośniła użytkowniczka serwisu Instagram o pseudonimie doktorka_od_7_bolesci. Przytoczyła wpis pewnej osoby, która...

Nazywano go "pożeraczem mięśni" i teraz ludzie boją się go zbierać. Sprawdźcie, czy można jeść te grzyby
AdobeStock
Newsy
Nazywano je „pożeraczami mięśni" i teraz ludzie boją się je zbierać Czy można jeść te grzyby?
Opowieści o podstępnych, trujących grzybach budzą postrach wśród początkujących grzybiarzy. Nie inaczej jest w przypadku tego gatunku, który przez dłuższy czas był uznawany za jadalny, jednak dziś wzbudza wiele wątpliwości.

W lasach nie brakuje teraz grzybów, choć tylko część z nich nadaje się do jedzenia. Reszta w najlepszym przypadku będzie miała paskudny smak, a w najgorszym - może was otruć, a nawet zabić. Dlatego tak ważne jest, by dobrze poznać jadalne gatunki grzybów przed wybraniem się do lasu. Ale istnieją takie, które pomimo, iż są jadalne, mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia, a nawet życia.  Czy grzyb gąska zielonka jest jadalny? W polskich lasach rośnie grzyb, który przez lata w atlasach znajdował się w kategorii „jadalne”. Mowa tutaj o gąsce zielonce, która jednak od 2001 roku wzbudza wątpliwości, a nawet kontrowersje. To właśnie wtedy czasopismo medyczne „New England Journal of Medicine" opublikowało badanie, w którym opisano przypadek 12 osób, u których doszło do zatrucia po zjedzeniu gąski zielonki, spośród których troje zmarło. Lekarze stwierdzili u tych osób rozpad mięśni, spowodowany wysokim poziomem kinazy kreatynowej. To właśnie wtedy gąskę zielonkę zaczęto nazywać potocznie „pożeraczem mięśni”.  Czy gąska zielonka jest trująca? Dlaczego doszło do zatrucia, skoro gąska zielonka jest grzybem jadalnym? Okazało się, że osoby, których przypadki zostały opisane w czasopiśmie medycznym, jadły te grzyby przez kilka dni z rzędu w dużych ilościach. Objawy, jakie stwierdzono u tych osób po nadmiernym spożyciu gąski zielonki to m.in. rumień na twarzy, sztywność nóg i duszności.  Czy gąskę zielonkę można jeść? Choć gąska zielonka jest jadalna, nawet Lasy Państwowe ostrzegają przed tymi grzybami, ponieważ w pewnych warunkach mogą być one szkodliwe - jak wspomnieliśmy już, mowa tutaj zwłaszcza o jedzeniu ich w nadmiernych ilościach. Należy także zwrócić uwagę na obszar zbierania. Nie wolno zrywać gąsek w miejscach zanieczyszczonych, czyli przy ruchliwych drogach...

Czy każdy trujący grzyb jest gorzki w smaku? Samo sprawdzanie językiem nie wystarczy
AdobeStock
Newsy
Czy każdy trujący grzyb jest gorzki w smaku? Samo sprawdzanie językiem nie wystarczy
Wybieracie się do lasu na grzyby? Uważajcie, by nie zebrać trujących okazów. Na co zwrócić szczególną uwagę? Podpowiadamy!

Zbieranie grzybów to świetny sposób na relaks i możliwość znalezienia wspaniałych okazów, z których można przygotować wiele smacznych dań. Wybierając się do lasu na grzyby należy jednak posiadać wiedzę na temat jadalnych i trujących gatunków. Jeśli nie mamy pewności co do niektórych grzybów, nie chodźmy do lasu sami, tylko zabierajmy ze sobą kogoś, kto bardzo dobrze zna się na grzybach. Pomyłka podczas zrywania grzybów może mieć tragiczne konsekwencje dla naszego zdrowia. Czy każdy trujący grzyb jest gorzki? Przyjęło się uważać, że każdy trujący grzyb jest gorzki. To dlatego wiele osób liże grzyby, aby upewnić się czy na pewno są one jadalne. Nie jest to jednak zbyt dobry sposób na ocenę jadalności grzyba, ponieważ niektóre trujące gatunki grzybów wcale nie są gorzkie w smaku. Poza tym, już samo polizanie niektórych grzybów może mieć fatalne konsekwencje dla naszego zdrowia. Dlaczego lizanie grzybów to za mało? Istnieje mit, że wszystkie jadalne grzyby są smaczne, a niejadalne są gorzkie. To nieprawda. Rzeczywiście jadalne gatunki grzybów mają przyjemny smak, ale wśród toksycznych gatunków także znajdziemy wiele smacznych okazów – pod żadnym pozorem jednak tego nie testujcie. Przykładowo muchomor sromotnikowy podobno ma bardzo dobry smak. A goryczak żółciowy, choć jest jadalny, ma bardzo nieprzyjemny, gorzki smak. Jeśli nie macie pewności co do jadalności danego grzyba, nie liżcie go, ani tym bardziej go nie nadgryzajcie. Weźcie ze sobą atlas grzybów lub zabierzcie ze sobą do lasu bliską osobę, która doskonale zna się na grzybobraniu. Zebrane w lesie grzyby można także zanieść do Powiatowych Stacji Sanitarno-Epidemicznych, żeby ocenił je grzyboznawca. Możecie też spróbować...