
Kawa często gości na stole podczas śniadania. Dodaje energii oraz pobudza do działania. Jedni piją ją bez dodatków. Inni łączą ją z mlekiem, cukrem bądź śmietanką. Ponadto na półkach sklepowych możemy zauważyć coraz więcej nowych rodzajów tego napoju. Okazuje się jednak, że niektóre z nich są wyjątkowo szkodliwe. Warto omijać je szerokim łukiem. Poniżej zdradzamy, na jakie kawy lepiej uważać.
Trzy najgorsze kawy, których nie warto pić
Kawa zawiera dużą ilość kofeiny. W związku z tym wykazuje działanie pobudzające. Poza tym, napój ten ma również wiele innych pozytywnych właściwości. Okazuje się, że poprawia krążenie krwi oraz przyśpiesza metabolizm. Ponadto, jest on źródłem antyoksydantów, które chronią przed nowotworami.
Niestety, obecnie, ażeby poprawić smak kawy, wzbogaca się ją o wiele różnych dodatków. W konsekwencji, picie takiego napoju może wyjątkowo negatywnie wpłynąć na nasze zdrowie. Poniżej podajemy trzy najgorsze kawy:
- Kawa z tłustym mlekiem oraz cukrem – to dla wielu osób smaczne połączenie, które niestety nie wpływa pozytywnie na figurę. Regularne picie takiej kawy może doprowadzić nie tylko do otyłości, ale również cukrzycy. Ponadto nadmiar cukru w diecie przyśpiesza proces starzenia się skóry.
- Kawa rozpuszczalna 3w1 – często można zauważyć ten produkt w sklepie. Występuje on w formie małych, podłużnych saszetek. Zawiera on wyjątkowo dużą ilość cukru, syropu glukozowego oraz utwardzonego tłuszczu palmowego.
- Napoje kawowe w proszku – podobnie jak poprzedni produkt, skrywa w sobie wiele niepotrzebnych składników i dużą ilość cukru.
Trzy najgorsze kawy – czym je zastąpić?
Te trzy najgorsze kawy bez problemu zastąpimy o wiele zdrowszym napojem. Najlepiej sprawdzi się kawa z mielonych ziaren. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby dodatkowo wzbogacić jej smak oraz aromat. W takiej sytuacji polecamy sięgnąć po ulubione przyprawy np. cynamon, kardamon lub imbir. Świetnie sprawdzi się tutaj również kakao bez cukru.
Warto również zaznaczyć, że niektórzy chętnie piją kawę zieloną. Podobno cechuje się ona nie tylko wieloma właściwościami prozdrowotnymi, ale również wspomaga odchudzanie. Kluczową rolę odgrywa tutaj kwas chlorogenowy. Składnik ten znajdziemy w o wiele większej ilości w ziarnach kawy zielonej, niż tej palonej.