Też tak przechowujecie gruszki? To częsty błąd. Nic dziwnego, że szybko się psują
Flickr
Newsy

Przechowujecie gruszki w ten sposób? Nie zdziwcie się, że szybko się wam zepsują

Gruszki są słodkie i soczyste, a do tego w sezonie całkiem tanie. W sklepach można je spotkać obecnie w mocno obniżonych cenach. Warto korzystać z tych okazji, bo sezon niedługo się kończy. Przyniesione do domu owoce możecie przyrządzić na wiele sposobów, pod warunkiem, że się wam nie zepsują. 

Gruszki to bardzo wdzięczne owoce. Uwielbiają je dzieci ze względu na oczywistą słodkość, a dorośli za możliwości kulinarne jakie dają gruszki każdemu kucharzowi. Sezon na nie rozpoczyna się w lipcu, a kończy na początku jesieni. Są obecnie częstym gościem w domach Polaków, którzy jednak wciąż w wielu przypadkach nie wiedzą jak właściwie je przechowywać. 

Do czego możecie wykorzystać gruszki? 

Zanim przejdziemy do kwestii właściwego przechowywania gruszek, podsumujmy krótko to, w jakich daniach warto wykorzystać te wspaniałe jesienne owoce:

  • Kompoty ze świeżych gruszek, a także kompot wigilijny z suszonymi owocami towarzyszą Polakom od zawsze.  
  • Gruszki w occie i w syropie, a także dżem gruszkowy to z kolei sposoby na ich wekowanie. 
  • Na co dzień owoce te można wykorzystywać do sałatek, nie tylko owocowych. Z dodatkiem sera pleśniowego, orzechów włoskich i szpinaku smakują wprost wybornie. 
  • Gruszki można nadziewać i zapiekać. Wówczas doskonałym wypełnieniem będzie rolada z koziego sera lub sera typu roquefort. 
  • Świetnie sprawdzają się też jako towarzyszki mięsa. Piersi kurczaka z gruszkami i tymiankiem zaspokoją najbardziej wymagające gusta. 
  • Miłośnikom prostych połączeń smakowych powinny natomiast odpowiadać gruszki zapiekane pod kruszonką i ciasta owocowe z ich udziałem. 
  • Gruszki świetnie komponują się z masłem orzechowym. Dobrym pomysłem będzie smarowanie wafli kukurydzianych lub ryżowych masłem, doprawienie ich solą i zwieńczenie całej tego rodzaju kanapeczki plastrem słodkiej i soczystej gruszki.
  • Koktajle z dodatkiem tych owoców świetnie nawadniają i dostarczają wielu cennych witamin i minerałów.
Zobacz także
Prosty przepis na kiszone gruszki. Jeszcze lepsze i zdrowsze niż w syropie

Prosty i sprawdzony przepis na kiszone gruszki. Jeszcze lepsze i zdrowsze niż w occie

Gruszki są bardzo zdrowe, ale niektórym szkodzą. Chodzi o aż 4 grupy osób

Jak prawidłowo przechowywać gruszki? 

Aż trudno uwierzyć, ale niektóre osoby wciąż przechowują je w lodówce. W myśl tego, że to, co schłodzone zapewne wytrzyma dłużej. W przypadku tych owoców ta zasada jednak się nie sprawdza. Wilgoć obecna w urządzeniu może sprawić, że na gruszkach rozwinie się pleśń. 

Gruszki zdecydowanie lubią suche miejsca, a do tego zacienione i o umiarkowanej temperaturze. Śmiało możecie przechowywać je w domu. Unikajcie jednak parapetów, bliskości kaloryferów, a także... towarzystwa innych owoców.

Gruszki będą przyspieszać ich dojrzewanie i powodować psucie, a to za sprawą wydzielanego przez nie etylenu. Kuchenna szafka, osobny pojemnik w kącie z dala od kuchenki i grzejników lub spiżarnia to miejsca odpowiednie dla gruszek. 

Źródło: stylzycia.radiozet.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Zobaczcie, jak przedłużyć trwałość gruszek. Wcale nie chodzi o przechowywanie w lodówce
Flickr
Newsy
Zobaczcie, jak przedłużyć trwałość gruszek. Wcale nie chodzi o przechowywanie w lodówce
W sklepach i na straganach można obecnie kupić pyszne i soczyste gruszki. Któż z was ich nie lubi? Są one jednak bardzo kapryśne, jeżeli chodzi o przechowywanie. Dziś podzielimy się z wami sposobem na to, by dłużej pozostały świeże i zdatne do spożycia. 

Te słodkie i pełne soku owoce uwielbiają dorośli i dzieci. Znakomicie nadają się do sałatek owocowych, kompotów, deserów, przetworów, jak również do suszenia. Niestety często się zdarza, że ulegają uszkodzeniu lub szybko się psują i czernieją. Jak zatem należy je przechowywać, by wyhamować proces dojrzewania i dłużej cieszyć się ich świeżością?   Zasady przechowywania gruszek w domu  Gruszki nie przepadają za przechowywaniem w lodówce, nie należy również układać ich z innymi owocami. Wyjątkiem są tu winogrona i jabłka. Zawarty w gruszkach etylen prowadzi bowiem do przedwczesnego zepsucia sąsiadującej z nimi żywności.   Owoce te lubią miejsca nienasłonecznione, suche oraz oddalone od źródeł ciepła, takich jak kuchenka i piekarnik.   Dobrze jest umieścić je w pudełku wyłożonym papierem, z podniesionymi ogonkami i wstawić do dobrze wentylowanego, zacienionego pomieszczenia, np. spiżarni.  Jak przedłużyć świeżość gruszek za pomocą cytryny?  Cytryna przedłuża żywotność różnych warzyw i owoców jak choćby banan, czy awokado. Jeżeli zatem nie chcecie, żeby gruszka zbyt szybko dojrzewała, a tym samym również przejrzewała, skropcie ją sokiem z cytryny. Wystarczy zaledwie parę kropel, żeby owoc na dłużej zachował świeżość.  Tym doskonałym pomysłem na uratowanie gruszek przed zmarnowaniem podzielili się na swoim Instagramie autorzy aplikacji Too Good To Go, która zapobiega marnowaniu żywności.           Wyświetl ten post na Instagramie                       Post udostępniony przez Too Good To Go (@toogoodtogo.pl) Dlaczego...

Prosty przepis na kiszone gruszki. Jeszcze lepsze i zdrowsze niż w syropie
Flickr
Newsy
Prosty i sprawdzony przepis na kiszone gruszki. Jeszcze lepsze i zdrowsze niż w occie
Już nie tylko ogórki, buraki czy pomidory. Teraz kisi się także owoce. Kiszone gruszki to prawdziwa bomba witaminowa, a do tego czysta poezja smaku. 

Dżem, kompot lub gruszki w syropie lub occie – oto klasyczne sposoby przerabiania gruszek. Od dziś dodajcie do nich jeszcze jeden – kiszenie. W tej formie są nie tylko bardzo zdrowe, ale również doskonale nadają się do deserów, sałatek lub jako dodatek do obiadu czy kanapki.  Ukiszenie tych owoców jest banalnie proste, a uzyskany efekt smakowy – fantastyczny. Kiszone gruszki mają lekko słodkawy smak, przesiąknięty dodatkowo aromatem przypraw, z którymi są kiszone.  Czy kiszone gruszki są zdrowe? Wszystkie kiszonki, włączając te z gruszek, są bardzo zdrowe. Są niczym naturalny probiotyk, dzięki któremu wzmacnia się układ pokarmowy i wasza odporność.   Są bogatym źródłem różnych witamin, w tym C, D, K oraz tych z grupy B. zawierają także minerały: wapń, potas i fosfor.   Ważną informacją jest również to, że ukiszone owoce mają w sobie o wiele mniej cukru niż surowe czy też ugotowane. To wpływ fermentacji, podczas której przekształca się on w kwas mlekowy.  Kilka wskazówek dotyczących kiszenia gruszek  Do kiszonki wybierajcie jedynie małe, nieuszkodzone egzemplarze tego owocu.  Pamiętajcie o wyparzeniu słoika i dokładnym umyciu gruszek.  Solankę wystudźcie, zanim wlejecie do słoja. To nie kompot, tylko kiszonka.  Możecie poszaleć z przyprawami do tego przetworu. Cynamon, goździki, a może wanilia i kardamon... A co powiecie na chili?  Przepis na aromatyczne, kiszone gruszki z cynamonem i goździkami  Składniki:  1 kg małych, twardych gruszek  1 laska cynamonu cejlońskiego  1 łyżeczka goździków  1 płaska łyżka soli   1 l przegotowanej, zimnej wody   Sposób przygotowania:  Gruszki dokładnie umyjcie i pokrójcie na...

Gruszki w słoikach na zimę od Ewy Wachowicz. Z tymi przyprawami będą naprawdę rozgrzewające
ONS.pl, AdobeStock
Newsy
Gruszki w słoikach na zimę od Ewy Wachowicz. Z tymi przyprawami rozgrzeją was w czasie mrozów
Czas na robienie przetworów jeszcze się nie skończył! Zobaczcie, jak Ewa Wachowicz robi słodkie gruszki w syropie na zimę.

Jesień w pełni. Coraz chłodniejsze dni nieubłaganie przypominają o tym, że zima za pasem. A to oznacza, że to już ostatni moment na przygotowanie przetworów do słoików - na przykład z gruszek. Ewa Wachowicz przyrządza je na słodko w syropie, z dodatkiem aromatycznych przypraw. Taka przekąska w chłodne dni wspaniale was rozgrzeje i będzie doskonałym dodatkiem do różnych potraw. Zobaczcie, jak Ewa robi gruszki w syropie.  Przepis na gruszki w syropie Ewy Wachowicz Do przygotowania tego słodkiego przysmaku potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 4 gruszki 2 szklanki wody 1 szklanka cukru 2 laski wanilii kawałeczek kory cynamonowej kilka goździków Przygotowanie: Zacznijcie od obrania gruszek. Usuńcie ich gniazda nasienne, a następnie pokrójcie owoce na kawałki.  Do garnka wlejcie wodę, dodajcie cukier i podgrzejcie. Do tak przygotowanego syropu wrzućcie gruszki i gotujcie przez około 20 minut lub krócej. Należy gotować owoce tak długo, aż będą miękkie. Podgotowane gruszki włóżcie do wyparzonych słoików. Dodajcie korę cynamonową, laski wanilii oraz goździki. Raz jeszcze zagotujcie syrop i gdy wlejcie do słoików z gruszkami. Zakręćcie i odwróćcie dnem do góry.   Następnie słoiki należy zapasteryzować - możecie zrobić to tradycyjnie w garnku lub w piekarniku.  Jak wykorzystać gruszki w syropie? Ta smaczna i prosta do przygotowania przekąska znajdzie wiele zastosowań w kuchni - zwłaszcza do deserów. Gruszki można wykorzystać na przykład do ciast. Będą doskonale pasowały do ciasta jogurtowego i czekoladowego. Pysznym pomysłem na gruszki jest też podanie lodów waniliowych z podgrzanymi gruszkami w syropie. Do tego trochę polewy czekoladowej i...

Nigdy nie kładźcie śliwek obok tych owoców. To dlatego tak szybko się psują
Adobe Stock
Newsy
Nigdy nie kładźcie śliwek obok tych owoców. To dlatego tak szybko się psują
Przynieśliście śliwki ze sklepu, a te są zepsute już na drugi dzień? Powód jest prosty, choć niewiele osób o nim wie. Sprawdźcie, dlaczego wasze śliwki i inne owoce tak szybko dojrzewają w domu.

Na pewno znacie ten scenariusz - przynosicie ze sklepu warzywa i owoce, kładziecie je do koszyka znajdującego się na kuchennym blacie i po zaledwie dwóch albo trzech dniach jedzenie zaczyna się psuć. Dlaczego tak się dzieje? Winna jest temu pewna substancja. Dlaczego niektóre warzywa i owoce tak szybko dojrzewają w kuchni? Zauważyliście, że gdy położycie obok siebie jabłka i banany, to te drugie bardzo szybko czernieją? To nie przypadek! Powodem jest etylen - związek chemiczny, który stymuluje owoce i warzywa do szybszego dojrzewania. Czasami, przy masowej produkcji owoców i warzyw specjalnie pryska się zbiory etylenem, by szybciej dojrzały. To właśnie dlatego zakupione przez was niedojrzałe owoce w supermarkecie, po kilku dniach w domu dojrzewają i nadają się już do zjedzenia. Trzeba więc uważać na to, jak przechowuje się poszczególne owoce i warzywa, by zapobiec ich psuciu się.  Jak przechowywać śliwki? Teraz, gdy rozpoczął się sezon na śliwki, warto wiedzieć jak prawidłowo przechowywać te owoce w kuchni lub spiżarni. Przede wszystkim, nie kładźcie ich w towarzystwie innych owoców i warzyw, ponieważ zaczną szybko dojrzewać i w konsekwencji zepsują się. Zamiast tego, włóżcie śliwki do papierowych torebek - mogą być przechowywane w ten sposób w temperaturze pokojowej do ładnych kilku dni. Jeśli macie bardzo dużo śliwek, najlepiej oczywiście zrobić z nich przetwory, ale można je także zamrozić albo włożyć do lodówki na krótki czas. Uwaga - wyjątkiem jest pomidor, z którym śliwki się „lubią”. Produkty te nie wpływają na siebie negatywnie i mogą być przechowywane obok siebie, zarówno na kuchennym blacie, jak i w lodówce.  Których warzyw i owoców nie można przechowywać razem? Nigdy nie należy kłaść warzyw obok: bananów gruszek jabłek brzoskwiń...