Gruszki to bardzo wdzięczne owoce. Uwielbiają je dzieci ze względu na oczywistą słodkość, a dorośli za możliwości kulinarne jakie dają gruszki każdemu kucharzowi. Sezon na nie rozpoczyna się w lipcu, a kończy na początku jesieni. Są obecnie częstym gościem w domach Polaków, którzy jednak wciąż w wielu przypadkach nie wiedzą jak właściwie je przechowywać. 

Do czego możecie wykorzystać gruszki? 

Zanim przejdziemy do kwestii właściwego przechowywania gruszek, podsumujmy krótko to, w jakich daniach warto wykorzystać te wspaniałe jesienne owoce:

  • Kompoty ze świeżych gruszek, a także kompot wigilijny z suszonymi owocami towarzyszą Polakom od zawsze.  
  • Gruszki w occie i w syropie, a także dżem gruszkowy to z kolei sposoby na ich wekowanie. 
  • Na co dzień owoce te można wykorzystywać do sałatek, nie tylko owocowych. Z dodatkiem sera pleśniowego, orzechów włoskich i szpinaku smakują wprost wybornie. 
  • Gruszki można nadziewać i zapiekać. Wówczas doskonałym wypełnieniem będzie rolada z koziego sera lub sera typu roquefort. 
  • Świetnie sprawdzają się też jako towarzyszki mięsa. Piersi kurczaka z gruszkami i tymiankiem zaspokoją najbardziej wymagające gusta. 
  • Miłośnikom prostych połączeń smakowych powinny natomiast odpowiadać gruszki zapiekane pod kruszonką i ciasta owocowe z ich udziałem. 
  • Gruszki świetnie komponują się z masłem orzechowym. Dobrym pomysłem będzie smarowanie wafli kukurydzianych lub ryżowych masłem, doprawienie ich solą i zwieńczenie całej tego rodzaju kanapeczki plastrem słodkiej i soczystej gruszki.
  • Koktajle z dodatkiem tych owoców świetnie nawadniają i dostarczają wielu cennych witamin i minerałów.

Jak prawidłowo przechowywać gruszki? 

Zobacz także:

Aż trudno uwierzyć, ale niektóre osoby wciąż przechowują je w lodówce. W myśl tego, że to, co schłodzone zapewne wytrzyma dłużej. W przypadku tych owoców ta zasada jednak się nie sprawdza. Wilgoć obecna w urządzeniu może sprawić, że na gruszkach rozwinie się pleśń. 

Gruszki zdecydowanie lubią suche miejsca, a do tego zacienione i o umiarkowanej temperaturze. Śmiało możecie przechowywać je w domu. Unikajcie jednak parapetów, bliskości kaloryferów, a także... towarzystwa innych owoców.

Gruszki będą przyspieszać ich dojrzewanie i powodować psucie, a to za sprawą wydzielanego przez nie etylenu. Kuchenna szafka, osobny pojemnik w kącie z dala od kuchenki i grzejników lub spiżarnia to miejsca odpowiednie dla gruszek. 

Źródło: stylzycia.radiozet.pl