Też tak przechowujecie gruszki? To częsty błąd. Nic dziwnego, że szybko się psują
Flickr
Newsy

Przechowujecie gruszki w ten sposób? Nie zdziwcie się, że szybko się wam zepsują

Gruszki są słodkie i soczyste, a do tego w sezonie całkiem tanie. W sklepach można je spotkać obecnie w mocno obniżonych cenach. Warto korzystać z tych okazji, bo sezon niedługo się kończy. Przyniesione do domu owoce możecie przyrządzić na wiele sposobów, pod warunkiem, że się wam nie zepsują. 

Gruszki to bardzo wdzięczne owoce. Uwielbiają je dzieci ze względu na oczywistą słodkość, a dorośli za możliwości kulinarne jakie dają gruszki każdemu kucharzowi. Sezon na nie rozpoczyna się w lipcu, a kończy na początku jesieni. Są obecnie częstym gościem w domach Polaków, którzy jednak wciąż w wielu przypadkach nie wiedzą jak właściwie je przechowywać. 

Do czego możecie wykorzystać gruszki? 

Zanim przejdziemy do kwestii właściwego przechowywania gruszek, podsumujmy krótko to, w jakich daniach warto wykorzystać te wspaniałe jesienne owoce:

  • Kompoty ze świeżych gruszek, a także kompot wigilijny z suszonymi owocami towarzyszą Polakom od zawsze.  
  • Gruszki w occie i w syropie, a także dżem gruszkowy to z kolei sposoby na ich wekowanie. 
  • Na co dzień owoce te można wykorzystywać do sałatek, nie tylko owocowych. Z dodatkiem sera pleśniowego, orzechów włoskich i szpinaku smakują wprost wybornie. 
  • Gruszki można nadziewać i zapiekać. Wówczas doskonałym wypełnieniem będzie rolada z koziego sera lub sera typu roquefort. 
  • Świetnie sprawdzają się też jako towarzyszki mięsa. Piersi kurczaka z gruszkami i tymiankiem zaspokoją najbardziej wymagające gusta. 
  • Miłośnikom prostych połączeń smakowych powinny natomiast odpowiadać gruszki zapiekane pod kruszonką i ciasta owocowe z ich udziałem. 
  • Gruszki świetnie komponują się z masłem orzechowym. Dobrym pomysłem będzie smarowanie wafli kukurydzianych lub ryżowych masłem, doprawienie ich solą i zwieńczenie całej tego rodzaju kanapeczki plastrem słodkiej i soczystej gruszki.
  • Koktajle z dodatkiem tych owoców świetnie nawadniają i dostarczają wielu cennych witamin i minerałów.
Zobacz także
Prosty przepis na kiszone gruszki. Jeszcze lepsze i zdrowsze niż w syropie

Prosty i sprawdzony przepis na kiszone gruszki. Jeszcze lepsze i zdrowsze niż w occie

Gruszki są bardzo zdrowe, ale niektórym szkodzą. Chodzi o aż 4 grupy osób

Jak prawidłowo przechowywać gruszki? 

Aż trudno uwierzyć, ale niektóre osoby wciąż przechowują je w lodówce. W myśl tego, że to, co schłodzone zapewne wytrzyma dłużej. W przypadku tych owoców ta zasada jednak się nie sprawdza. Wilgoć obecna w urządzeniu może sprawić, że na gruszkach rozwinie się pleśń. 

Gruszki zdecydowanie lubią suche miejsca, a do tego zacienione i o umiarkowanej temperaturze. Śmiało możecie przechowywać je w domu. Unikajcie jednak parapetów, bliskości kaloryferów, a także... towarzystwa innych owoców.

Gruszki będą przyspieszać ich dojrzewanie i powodować psucie, a to za sprawą wydzielanego przez nie etylenu. Kuchenna szafka, osobny pojemnik w kącie z dala od kuchenki i grzejników lub spiżarnia to miejsca odpowiednie dla gruszek. 

Źródło: stylzycia.radiozet.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na gruszki w delikatnej zalewie octowej siostry Anastazji. Doskonałe do pieczonych mięs i wędlin
Flickr/Adobetock
Newsy
Przepis na gruszki w delikatnej zalewie octowej siostry Anastazji. Doskonałe do pieczonych mięs i wędlin
Robiliście kiedyś gruszki w octowej zalewie? Te z przepisu siostry Anastazji smakują wyśmienicie i będą doskonałym dodatkiem do wędlin i obiadu.

Przepisy siostry Anastazji biją rekordy popularności w sieci. Słynna zakonnica z Bieszczad świetnie sobie radzi również na rynku wydawniczym. Jak dotąd siostra Anastazja wypuściła ok. 20 książek o gotowaniu, które sprzedały się w ponad 4 milionach egzemplarzy. Przepisy siostry Anastazji słyną z prostoty wykonania i niepowtarzalnego smaku. Jak sama przyznaje, najbardziej ceni sobie tradycję i to z niej głównie czerpie inspirację do swoich przepisów. Wśród przepisów siostry Anastazji najwięcej miejsca zajmują dania na dania jarskie, mięsne i ciasta.  Książki z jej recepturami możecie kupić m.in. na Poczcie Polskiej oraz w internecie. Siostra Anastazja podzieliła się ostatnio przepisem na gruszki w delikatnej zalewie octowej. Jak je przygotowuje? Przepis na gruszki w zalewie octowej siostry Anastazji Do przygotowania gruszek w delikatnej octowej zalewie potrzebujecie tylko kilku prostych składników. Składniki: 1 kg gruszek sok z 1 cytryny Wykonanie: Gruszki obierzcie, przekrójcie na pół, wydrążcie gniazda nasienne i na chwilę zanurzcie w wodzie z sokiem z cytryny. Zagotujcie wodę z cukrem, goździkami i cynamonem. Przełóżcie gruszki do wrzącego syropu i gotujcie przez ok. 3 min do momentu, aż będą „szkliste”. Następnie wyjmijcie gruszki z syropu i przełóżcie do słoików. Do syropu dodajcie ocet i ponownie zagotujcie. Zalejcie zalewą owoce. Zakręcone słoiki gotujcie przez ok. 20 min. Przechowujcie w suchym i chłodnym miejscu. Zalewa: Składniki: ½ l wody 30 dag cukru kilka goździków 1 laska cynamonowa ½ l octu winnego 6% Z czym podawać gruszki w zalewie? Gruszki w zalewie octowej będą idealnie pasowały do...

Jak przyspieszyć dojrzewanie gruszek? Oto prosta metoda, która naprawdę działa
Adobe Stock
Newsy
Jak przyspieszyć dojrzewanie gruszek? Oto prosta metoda, która naprawdę działa
Wasze gruszki są jeszcze niedojrzałe i twarde? Przedstawiamy wam pewien prosty trik, który w mig przyspieszy ich dojrzewanie.

Jak powinna smakować idealna gruszka ? Jej skórka powinna być zwarta, a wnętrze jędrne, soczyste i bardzo dojrzałe. Co jednak jeśli nasza gruszka nie jest jeszcze w pełni dojrzała i jest tak twarda, że ledwo daje się ją ugryźć? Możecie w łatwy sposób przyspieszyć dojrzewanie gruszek. Podpowiemy wam, jak to zrobić. Jak przyspieszyć dojrzewanie gruszek? W sklepach trudno jest znaleźć odpowiednio dojrzałe gruszki. Owoce te albo są przejrzałe, miękkie i zaczynają gnić, albo wręcz przeciwnie – są twarde i niesmaczne. Idealna gruszka ma kolor żółty, co oznacza, że jest już dojrzała, ma owocowo-kwiatowy zapach i przyjemne w smaku, jędrne wnętrze. Co zrobić, gdy nasza gruszka jest niedojrzała? Dobrą wiadomością jest to, że gruszki dalej dojrzewają po zerwaniu bez żadnej ludzkiej ingerencji. Można to jednak przyspieszyć w swoim domu. Najprostszą metodą jest po prostu pozostawienie gruszek na blacie kuchennym, co powinno sprawić, że nasze owoce będą dojrzałe w około 4-7 dni, w zależności od tego, jak twarde były przy zakupie. Jeśli nie możecie czekać tak długo, możecie przyspieszyć proces dojrzewania, umieszczając gruszki w papierowej torbie i zamykając jej wieczko, aby zatrzymać w środku powietrze. Metoda ta jest skuteczna, ponieważ gruszki oraz owoce takie jak jabłka i banany, podczas leżakowania wydzielają gaz zwany etylenem, który przyspiesza dojrzewanie owoców. Jak szybko można sprawić, by gruszka dojrzała? Tak przechowywane gruszki dojrzewają w tempie od 2 do 4 dni, ale jeśli nawet to jest dla was zbyt długo, spróbujcie dodać do torebki kilka dojrzałych jabłek lub bananów . Im bardziej dojrzały owoc, tym więcej produkuje etylenu, więc w pełni dojrzałe owoce bardzo szybko dodadzą waszym gruszkom dojrzałości i to w zaledwie 1-3 dni. Do tego procesu można użyć dowolnych...

Syrop z gruszek pomaga na kaszel i wzmacnia organizm. To tylko 15 minut roboty
AdobeStock
Newsy
Syrop z gruszek pomaga na kaszel i wzmacnia organizm. To tylko 20 minut roboty
Jesień to czas wzmożonych infekcji dróg oddechowych. Czy da się jakoś im zaradzić? Włączcie do swojej diety syrop z gruszek, który nie tylko świetnie smakuje, ale też w mig odgania sezonowe choroby.

Gruszki to jedne z najsmaczniejszych, ale też najzdrowszych owoców. Gruszki są niezłym źródłem witaminy C - jedna gruszka zapewnia 13% dziennego zapotrzebowania na tę witaminę. Jedna gruszka zawiera też około 6% dziennej zalecanej ilości miedzi i 6% dziennej zalecanej ilości potasu. Syrop z tego owocu nie tylko podniesie waszą odporność, ale też oczyści wasze drogi oddechowe z zalegającej wydzieliny oraz pomoże nawilżyć górne drogi oddechowe. Gruszki dostarczają organizmowi jodu, przeciwutleniaczy i witaminy z grupy B. Dzięki dużej zawartości potasu, owoc ten ma pozytywny wpływ na zdrowie serca. Jak wiadomo, potas działa jako środek rozszerzający naczynia krwionośne, dzięki czemu pomaga w obniżeniu ciśnienia krwi. Gruszki zawierają też witaminę A oraz związki flawonoidowe, takie jak beta-karoten, luteina, zeaksantyna itp. Substancje te eliminują wolne rodniki - toksyczne substancje, które mutują DNA zdrowych komórek i są prekursorem powstawania raka. Gruszki zawierają również duże ilości witaminy K, która jest niezbędnym składnikiem odżywczym w utrzymaniu zdrowych kości i zapobieganiu ich rozpadowi. Ponadto, owoce te są bogate w błonnik, który pomaga nam dłużej czuć się sytym. Jak przygotować syrop z gruszek? Syrop z gruszek przygotowujemy tak samo, jak inne owocowe syropy. Przygotowując taki syrop warto dodać do niego inne składniki, które jeszcze bardziej wzmocnią jego działanie, takie jak np. miód,  goździki, sok malinowy, cytryny czy imbir. Składniki te nie tylko pomogą wam pokonać infekcję, ale też dostarczą wam odpowiednio dużo witaminy C oraz rozgrzeją was od środka.  Przepis na syrop z gruszek Składniki: 2 gruszki 4 łyżki miodu 1 litr wody 2 kawałki imbiru 4 łyżki soku malinowego Sposób...

Wiele osób smaruje masłem żółty ser. Sprawdźcie dlaczego
Adobe Stock
Newsy
Wiele osób smaruje masłem żółty ser. Sprawdźcie dlaczego
Macie w lodówce otwarte masło i ser? Zróbcie z tego pożytek. I sprawdźcie, dlaczego niektórzy stosują dziwną praktykę smarowania sera żółtego właśnie masłem.

Chleb, szynka, ser, masło – tak dla wielu wygląda przepis na ulubioną kanapkę. Na śniadanie, na podwieczorek, na drogę. Ostatnio pisaliśmy o tym, że jednak połączenie sera i wędliny może być dość niebezpieczne zwłaszcza dla mężczyzn. Więcej informacji na ten temat znajdziecie klikając w ten link: Twój partner je kanapki z serem i wędliną? To trucizna dla jego organizmu Połączenie masła i sera jest znacznie mniej groźne dla ludzkiego organizmu. Mało tego. Taki duet pasuje do siebie jak ulał. Kanapka z samym masłem i serem, rzeczywiście nie jest pewnie dla nikogo spełnieniem najskrytszych marzeń. Po co smarować masłem żółty ser? Ale chcielibyśmy przedstawić wam nieco inne zastosowanie tego duetu. Chodzi o smarowanie sera żółtego masłem niekoniecznie w celu bezpośredniej konsumpcji. Jeżeli nie do bezpośredniego spożycia, to po co? A no po to, by wydłużyć przydatność do spożycia waszego sera. Długie leżakowanie samo w sobie nie wyrządza serom wielu szkód. Zwłaszcza, gdy ich powierzchnię pokrywa specjalny wosk. Będący w sprzedaży ser w plasterkach lub w pokrojonych kawałkach, psuje się jednak znacznie szybciej. Wystarczy spojrzeć na datę ważności na dowolnym opakowaniu. Jeszcze szybciej ser psuje się po otwarciu paczki. Chodzi tutaj głównie o nieapetyczne wysychanie żółtego sera i przybieranie przez niego ciemniejszej, nieładnej barwy. Masło będzie w tym wypadku niezwykle przydatne. Wystarczy posmarować zewnętrzną powierzchnię sera tym zwierzęcym tłuszczem, a wolniejsze wysychanie będzie gwarantowane. Rzecz jasna, tak posmarowany ser należy przechowywać w lodówce, najlepiej w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Co jeszcze można smarować masłem w celu przedłużenia świeżości? Podobną metodę można zastosować w przypadku jeszcze jednego...