Też robiciee ten błąd i do wszystkiego używacie 1 śmietany? Oto do czego są śmietany o różnych stężeniach tłuszczu.
Adobe Stock
Newsy

Też robicie ten błąd i do wszystkiego używacie 1 śmietany? Oto śmietany o różnych stężeniach tłuszczu

Niskotłuszczowe śmietanki w kartonikach sprawdzą się do kawy, a do czego używać innych śmietan, które znajdziecie w sklepowych lodówkach? Podpowiadamy.

Śmietana jest używana do wielu rodzajów potraw. Może być bazą sosów lub dipów, lub wykończeniem zup i dań. Doskonale sprawdza się także w deserach. Dzięki dużej zawartości tłuszczu śmietana jest doskonałym nośnikiem smaku. Na rynku dostępne są różne śmietany i śmietanki. Różnią się smakiem, konsystencją i zawartością tłuszczu. Podpowiadamy, jak dobrać śmietanę do dania.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Do czego używać śmietan o różnym stężeniu tłuszczu?

Wszystkie śmietany, z wyjątkiem wyraźnie oznaczonych śmietanek do kawy UHT, należy przechowywać w lodówce. Po otwarciu opakowania można ją przechowywać jeszcze przez 2-3 dni. Oto, do czego używać konkretnej śmietany:

  • Śmietana 9 proc. - to chuda śmietana w wersji „fit”, dla osób dbających o linię. Można ją dodawać do potraw lub po zagęszczeniu przygotować z niej sosy i dipy.
  • Śmietana 12 proc. - świetnie pasuje do lekkich, letnich sałatek z dużą ilością warzyw. Jest nazywana kwaśną śmietaną. Najpopularniejsze śmietanki do kawy w kartonikach, to także śmietanki 12-procentowe.
  • Śmietana 18 proc. - jest również kwaśną śmietaną przeznaczona do zagęszczania zup.
  • Śmietana 22 proc. - jest przeznaczona do przyrządzania sosów, ze względu na swoją gęstszą konsystencję.
  • Śmietana 30 proc. – jest nazywana  „kremówką”, sprawdza się do przygotowania deserów.
  • Śmietana 36 proc. – to najbardziej gęsta ze wszystkich śmietan. Najlepsza do deserów, nadaje się do ubijania.
Zobacz także
Zupa ze śmietaną

Śmietana w zupie zawsze się wam warzy? Wystarczy zrobić 2 rzeczy i już nigdy nie będzie

zamienniki śmietany

Co zrobić, gdy zabraknie wam śmietany? Z powodzeniem zastąpicie ją…

Czy śmietana jest zdrowa?

Dzięki dużej zawartości tłuszczu, śmietana nie tylko jest świetnym nośnikiem smaku, ale też doskonałym transporterem witamin i minerałów. To witamina A, witaminy z grupy B, a także C, D, E i K.

Śmietana zawiera także kompleks minerałów. Na szczycie ich listy znajduje się wapń, odpowiedzialny za prawidłowy rozwój kości i wspomaganie gojenia się ran. Znajdziecie w niej też sód regulujący gospodarkę wodno-elektrolitową.

Pozostałe składniki mineralne dostępne w śmietanach to: fosfor, potas, magnez, żelazo, cynk, miedź i selen.

Źródło: Medonet.pl

Jak poprawnie zrobić bitą śmietanę? Uważajcie, bo wyjdzie wam słodkie masło
Adobe Stock
Newsy
Jak zrobić bitą śmietanę, by jej nie „przebić”? I co zrobić, gdy wyjdzie wam z niej słodkie masło?
Szukacie wskazówek na temat tego, jak poprawnie ubić bitą śmietanę? Dobrze trafiliście. Przeczytajcie nasze rady, a już nigdy jej nie „przebijecie” ani nie zwarzycie.

Gofry , desery, kremy (np.  krem sułtański ), ciasta – wiele z tych smakowitości nie obędzie się bez bitej śmietany. Łatwiej powiedzieć, trudniej zrobić. W dobie śmietan-fixów i bitych śmietan w aerozolu coraz więcej osób daruje sobie ubijanie kremówki. Czy są ku temu powody? Uważamy stanowczo, że nie! Jak zrobić bitą śmietanę? Ubijanie bitej śmietany nie jest zadaniem wykraczającym poza możliwości nawet początkującego kucharza. Wystarczy zastosować się do kilku kluczowych wytycznych, a sukces będzie gwarantowany. Zapomnijcie o dodawaniu do śmietany żelatyny – to dobry sposób na ciasto piankowe, a nie na dodatek do kochanych przez wszystkich gofrów. Złym rozwiązaniem wydaje się także mieszanie produktów różnych producentów. Lepiej nie łączyć dwóch śmietanek z dwóch różnych mleczarni. Wybierzcie śmietankę do ubijania o 30% lub 36% zawartości tłuszczu. Schłodźcie śmietankę, której użyjecie do ubicia – przed ubijaniem powinna leżeć w lodówce przez kilka godzin. Dobrym sposobem na lepsze ubicie śmietany jest schłodzenie także metalowej miski, w której będziecie ubijali śmietanę. Ok. 15 minut przed ubijaniem włóżcie ją do zamrażalnika. Cukier dodajcie do śmietany na samym początku. Zacznijcie ubijanie od wysokich obrotów miksera, a gdy śmietanka zaczyna powoli gęstnieć, zmniejszcie je na nieco niższe. Sygnałem do zmniejszenia obrotów jest moment, kiedy na śmietanie zaczynają być widoczne ślady widełek miksera. Nie przedłużajcie ubijania w nieskończoność – kiedy zauważycie, że śmietana podwoiła swoją objętość, wyłączcie już mikser – zbyt długie ubijanie sprawi, że zamiast bitej śmietany uzyskacie masło albo coś w rodzaju serka mascarpone! Co zrobić, gdy jednak...

Zupa zabielana mleczkiem kokosowym
Gotujmy.pl/nieuchwytna
Newsy
Zabielacie zupy śmietaną? Niepotrzebnie. Wypróbujcie to, a danie będzie miało boski smak
Dobra zupa nie obędzie się bez zabielenia. Głębszy smak, ładniejsza barwa – to wszystko osiągnięcie nie tylko dzięki śmietanie.

Zwykłe codzienne zupy gospodynie domowe zabielają zwykle śmietaną. Ogórkowa, pomidorowa czy niekiedy barszcz czerwony – świetnie smakują z kleksem śmietany. Zazwyczaj gotując zupę wlewacie do niej śmietanę tuż przed końcem gotowania. A czy słyszeliście o tym, że to typowo „polski” zabieg? Siostrzana kuchnia rosyjska, białoruska i ukraińska – we wszystkich tych szkołach gotowania zza wschodniej granicy śmietanę dodaje się do zup dopiero na talerzu. Śmietana znów się zwarzyła? Jedno i drugie rozwiązanie ma swoje plusy. Patent polskich gospodyń pozwala szybko zabielić dużą ilość zupy i od razu mieć wszystko z głowy. Nasi wschodni sąsiedzi wolą pozostawić wybór osobom jedzącym zupę co do tego, ile życzą sobie łyżeczek białego kremu. Ponadto taki sposób powoduje, że zupa może dłużej pozostawać w lodówce. Ze śmietaną nasze pierwsze danie może szybciej skwaśnieć. Śmietana dodawana do zupy to jeszcze dwa inne problemy. Po pierwsze dodana do zbyt ciepłej zupy bez zahartowania może szybko się zwarzyć. Nikt nie lubi w swojej zupie białych grudek. Nie ma też nikogo, kto lubuje się w dolegliwościach żołądkowych – a tłusta, kwaśna śmietana może je wywoływać u wielu osób. Jest na to rozwiązanie. Świetnym, modnym ostatnio „zabielaczem” do zup jest mleczko kokosowe. Czym zabielić zupę? Ubóstwiane przez fanów kuchni roślinnej może być wykorzystywane także do tradycyjnych potraw. I to bez uszczerbku na smaku! Weganie zachwycają się mleczkiem kokosowym w sosach curry, jedzą je także z owsiankami wszelkiego rodzaju. Tymczasem mleczko może być doskonałym zamiennikiem standardowej i tradycyjnej śmietany. Puszkę mleczka kokosowego kupicie obecnie w granicach ok. 5 zł. Wystarczy wam do zabielenia kilku zup. A co ze smakiem...

jak zrobić domowe mascarpone
Wikipedia Commons
Newsy
Włoskie mascarpone jest dość drogie. Z łatwością zrobicie je samodzielnie w domu
Pyszny, aksamitny, lekko maślany włoski serek jest podstawą wielu ciast i deserów. Sęk w tym, że jego cena może wywołać kwaśną minę.

Nie jest to powód, dla którego powinniście rezygnować z przygotowania dla swoich najbliższych na przykład tiramisu. Zamiast używać tańszych zamienników, przyrządźcie mascarpone we własnym zakresie! Nie będzie to wcale trudne zadanie. Wystarczy, że zaopatrzycie się w tłustą i słodką śmietankę 36% i użyjecie odrobiny soku ze świeżo wyciśniętej cytryny. Podgrzejcie śmietankę w kąpieli wodnej, dodajcie sok, a po pewnym czasie waszym oczom ukaże się słodki i aksamitny serek. Serek mascarpone w kremach, deserach i tiramisu Mascarpone to duma północnych Włoch i tamtejszego regionu, czyli Lombardii. To właśnie w tej części Italii wytwarza się najwięcej tego delikatnego, słodkiego serka. Do jego produkcji wykorzystuje się śmietankę przygotowaną wcześniej z krowiego mleka. To właśnie użycie słodkiej śmietanki odróżnia go od innych serów krowich. Włosi zajadają się na co dzień wieloma deserami na bazie mascarpone. Serek używają do produkcji słodkich kremów, a przede wszystkim wspomniany już kawowy deser tiramisu. Przepis na domowe mascarpone Składniki: 2 szklanki śmietany kremówki (36 proc. tłuszczu) Łyżka soku wyciśniętego z cytryny Przygotowanie: Cytrynę umyjcie i sparzcie wrzątkiem, po czym wyciśnijcie z niej łyżkę soku. Do sporego garnka wlejcie wodę i zagotujcie. Na garnku umieśćcie np. durszlak, a do niego włóżcie miskę ze śmietanką. Podgrzewajcie śmietankę w kąpieli wodnej, uważając, by nie dopuścić do zagotowania śmietanki. Kiedy śmietanka będzie zbliżała się do zagotowania, powoli wlejcie do środka sok z cytryny. Mieszajcie dokładnie całość, ciągle podgrzewając i doprowadźcie do zgęstnienia całej masy. Kiedy śmietanka zacznie gęstnieć, ściągnijcie ją z kąpieli wodnej i odstawcie do...

bitki schabowe przepis
Adobe Stock
Newsy
Niezawodny przepis na bitki schabowe. Smak sosu wychodzi taki, że można się rozmarzyć
Tradycyjne kotlety schabowe już ci się przejadły? Koniecznie przetestuj więc przepis na smakowite bitki duszone w aromatycznym sosie. W końcu czasem dobrze zaszaleć, również w kwestii kulinariów.

Bitki z mięsa schabowego to perfekcyjny pomysł na domowy obiad. Twoja rodzina z pewnością pokocha ich smak, a ty zauroczysz się w łatwości przygotowania. Mięso polane aromatycznym sosem to przecież związek idealny. Całość zajmie ci nie więcej niż godzinę!  Przepis na bitki schabowe Będziesz potrzebować 500 gramów schabu bez kości 1 duża cebula Woda lub bulion Mąka lub śmietana Olej do smażenia Przyprawy: sól, pieprz, mielony kminek Przygotowanie Jeśli kupiłaś schab w kawałku, a nie w plasterkach, musisz go najpierw podzielić na mniejsze części. Mięso dokładnie umyj, a następnie pokrój na plastry o grubości ok. 1 cm. Tak przygotowany schab ułóż na desce, przykryj kawałkiem folii spożywczej, a następnie rozbij specjalnym tłuczkiem. Szczególną wagę przyłóż do miejsc, w których widać przyrosty tłuszczu (inaczej mięso będzie twarde). Rozbite tłuczkiem mięso przypraw solą oraz pieprzem z obu stron. Na patelni rozgrzej dwie łyżki oleju i umieść na niej przyprawiony schab. Mięso smaż z obu stron przez kilka minut, aż do zarumienienia.  Cebulę obierz, pokrój w niewielką kosteczkę i zeszklij na małej patelni. Po kilku minutach przełóż ją na patelnię ze schabem. Całość zalej 1 szklanką przegotowanej wcześniej wody lub bulionu i dopraw solą, pieprzem oraz kminkiem. Tak przygotowane mięso duś pod przykryciem przez ok. 40 minut. Po upływie tego czasu wyjmij bitki na talerz i zagęść pozostały na patelni sos. Możesz to zrobić przy pomocy 1 łyżeczki mąki pszennej lub dodając 2 łyżki śmietany do zup i sosów o dowolnej zawartości tłuszczu. Do tak przygotowanego sosu dodaj mięso. Całość gotuj jeszcze przez ok. 5 minut. Gotowe!