
Szaszłyki nieodłącznie kojarzą nam się z wiosną i latem, czyli czasem grillowania. Za oknem zima w pełni, a wam zamarzyły się pyszne i chrupiące szaszłyki? Nic straconego. Przygotujecie je w zwykłym piekarniku i zajmie wam to nie więcej niż 40 minut. Zainteresowani? Czytajcie dalej!
Przygotowanie takich pysznych i aromatycznych szaszłyków jest dziecinnie proste. Wszystko, czego potrzebujecie to ulubione mięso, warzywa, patyczki do nadziewania i rozgrzany do czerwoności piekarnik.
Szaszłyki z naszego przepisu powstały na bazie piersi z kurczaka i kiełbasy. Do ich wykonania potrzebujecie jeszcze świeżych warzyw – młodej cebulki i różnokolorowych papryk oraz garści przypraw do posypania. Kompozycja tak naprawdę jest dowolna. Możecie użyć soli, pieprzu, słodkiej i ostrej papryki, czosnku, bazylii oraz oregano lub postawić na gotową przyprawę do grilla lub dań z kurczaka.
Po nadzianiu pokrojonego mięsa i warzyw na patyczki, posypcie szaszłyki przyprawami i wstawcie do rozgrzanego piekarnika. Pieczcie je aż zrobią się rumiane. Szaszłyki możecie podawać ze świeżym chlebem i ulubionymi sosami. Są tak proste, że zrobiłoby je nawet dziecko!
Składniki:
- Pierś z kurczaka
- 40 dkg kiełbasy (np. podwawelskiej)
- 2 młode cebulki
- 1 papryka czerwona (możecie też użyć innych kolorów papryk, np. żółtej i zielonej)
- 4 łyżki oleju
- przyprawa do kurczaka
- ostra papryka
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Na początku myjemy i osuszamy pierś z kurczaka, a następnie kroimy ją w średniej wielkości kawałki.
- Mięso przekładamy do salaterki, polewamy oliwą, posypujemy przyprawami, dokładnie mieszamy i odstawiamy na godzinę do lodówki.
- Paprykę, cebulkę i kiełbasę kroimy na średnie kawałki.
- Nadziewamy na patyczki do szaszłyków naprzemiennie kurczaka, paprykę cebulę i kiełbasę.
- Szaszłyki pieczemy w 190-200 st. C przez 40 min.
- Po upływie 20 minut, każdy szaszłyk należy przełożyć na drugą stronę.
- Podawać z ulubionymi sosami i świeżym pieczywem.
Smacznego!