szaszłyki z piekarnika
Gotujmy.pl
Newsy

Tęsknicie za latem i szaszłykami z grilla? Te z piekarnika są równie pyszne. Zrobicie je w 40 minut

Kto powiedział, że zimą nie da się przygotować pysznych i aromatycznych szaszłyków? Do ich zrobienia wystarczy kilka prostych produktów, garść ulubionych przypraw i piekarnik. Brzmi zachęcająco? Czytajcie dalej.
Anna Borkowska
luty 17, 2021

Szaszłyki nieodłącznie kojarzą nam się z wiosną i latem, czyli czasem grillowania. Za oknem zima w pełni, a wam zamarzyły się pyszne i chrupiące szaszłyki? Nic straconego. Przygotujecie je w zwykłym piekarniku i zajmie wam to nie więcej niż 40 minut. Zainteresowani? Czytajcie dalej!

Przygotowanie takich pysznych i aromatycznych szaszłyków jest dziecinnie proste. Wszystko, czego potrzebujecie to ulubione mięso, warzywa, patyczki do nadziewania i rozgrzany do czerwoności piekarnik.

Szaszłyki z naszego przepisu powstały na bazie piersi z kurczaka i kiełbasy. Do ich wykonania potrzebujecie jeszcze świeżych warzyw – młodej cebulki i różnokolorowych papryk oraz garści przypraw do posypania. Kompozycja tak naprawdę jest dowolna. Możecie użyć soli, pieprzu, słodkiej i ostrej papryki, czosnku, bazylii oraz oregano lub postawić na gotową przyprawę do grilla lub dań z kurczaka.

Po nadzianiu pokrojonego mięsa i warzyw na patyczki, posypcie szaszłyki przyprawami i wstawcie do rozgrzanego piekarnika. Pieczcie je aż zrobią się rumiane. Szaszłyki możecie podawać ze świeżym chlebem i ulubionymi sosami. Są tak proste, że zrobiłoby je nawet dziecko!

Zobacz także

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Składniki:

  • Pierś z kurczaka
  • 40 dkg kiełbasy (np. podwawelskiej)
  • 2 młode cebulki
  • 1 papryka czerwona (możecie też użyć innych kolorów papryk, np. żółtej i zielonej)
  • 4 łyżki oleju
  • przyprawa do kurczaka
  • ostra papryka
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Na początku myjemy i osuszamy pierś z kurczaka, a następnie kroimy ją w średniej wielkości kawałki.
  2. Mięso przekładamy do salaterki, polewamy oliwą, posypujemy przyprawami, dokładnie mieszamy i odstawiamy na godzinę do lodówki.
  3. Paprykę, cebulkę i kiełbasę kroimy na średnie kawałki.
  4. Nadziewamy na patyczki do szaszłyków naprzemiennie kurczaka, paprykę cebulę i kiełbasę.
  5. Szaszłyki pieczemy w 190-200 st. C przez 40 min.
  6. Po upływie 20 minut, każdy szaszłyk należy przełożyć na drugą stronę.
  7. Podawać z ulubionymi sosami i świeżym pieczywem.

Smacznego!

Komentarze
papryka faszerowana przepis
Gotujmy.pl
Newsy Zdradzamy przepis na przepyszną faszerowaną paprykę. Takiego farszu jeszcze nie próbowałaś
Szukasz pomysłu na ciekawe danie na kolację ze znajomymi? Najlepsze będą faszerowane papryki! Szczególnie z tego przepisu – są naprawdę wyjątkowe!
Katarzyna Wyborska
grudzień 01, 2020

Wiele potraw, takich jak gulasz węgierski czy leczo swój wyjątkowy aromat zawdzięcza papryce. To wyjątkowe warzywo fantastycznie smakuje, dlatego jest świetną przyprawą do wielu dań. A próbowaliście zrobić obiad, którego podstawą są papryki? Wypróbujcie ten przepis! Sposób na faszerowaną paprykę Papryka nadziewana to doskonały pomysł na obiad czy kolację ze znajomymi. Wygląda bardzo efektownie i jak smakuje! Do tego przyrządzenie jej nie jest szczególnie czasochłonne oraz można przygotować wersję z mięsem i dla wegetarian. Najbardziej klasyczny przepis to papryka nadziewana mięsem z ryżem. Ważne, żeby ryż był klejący, a nie sypki! Zamiast ryżu można użyć zblendowanej cukinii, pasternaku lub pietruszki – najważniejsze, żeby farsz miał „spoiwo” i nie rozpadał się. W wersji wegetariańskiej zamiast mięsa można użyć grzybów z warzywami i ryżem. Warto też dodać do farszu podsmażaną, młodą kapustę. Doda niesamowitego aromatu! Przepis na paprykę faszerowaną kiełbasą i jajkiem Takiej nadziewanej papryki na pewno jeszcze nie jadłyście! Wystarczą te składniki: 0,5 kg mielonego mięsa 6 jajek 5 czerwonych papryk 2 kiełbasy 2 łyżki bułki tartej 1 łyżka mąki Papryka ostra mielona Przyprawa do grilla Sól Pieprz Przygotowanie Do miski wbijamy 1 jajko, dodajemy mięso mielone, bułkę tartą, mąkę, przyprawę do grilla, ostrą paprykę, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy i wyrabiamy. Z umytych papryk wykrawamy środki i pozbywamy się pestek. Kiełbasę kroimy w plastry. Papryki nadziewamy warstwami, na przemian mięso i plastry kiełbasy. Na sam koniec zostawiamy tyle miejsca, by zmieściło się jajko. Na wysmarowanym tłuszczu naczyniu żaroodpornym układamy papryki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy...

Przeczytaj
kaski z kurczaka
Gotujmy.pl/lalunia
Newsy Chrupiące kąski z kurczaka to przysmak dużych i małych. Znamy doskonały przepis na pyszną panierkę
Idealne na obiad, ale i jako przekąska. Tak dobre, że będziesz je często robić.
Magda Borucińska
grudzień 06, 2020

Kawałki pieczonego kurczaka w panierce to popularne danie znane z pewnej sieci fast-foodów. Dzięki temu, że zrobisz je samodzielnie w domu będą zdrowsze, a dodatek ulubionych przypraw sprawi, że będą smakować dokładnie tak jak lubisz. Można podawać je jako danie (świetnie komponują się z frytkami i surówką z białej kapusty i marchewki) albo solo z dodatkiem sosów np. czosnkowego lub keczupu. To również doskonała przekąska, która sprawdzi się podczas imprezy. Można podawać ją zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jak odchudzić kawałki kurczaka? Jeśli dbasz o linię i chcesz, by kąski miały mniej kalorii po prostu upiecz je w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut. Pamiętaj, żeby wykładając je na papier do pieczenia zostawić między każdym trochę miejsca – dzięki temu panierka zezłoci się z każdej strony. Podczas smażenia panierka wchłania sporo oleju, ale i na to mamy sposób. Po usmażeniu przełóż mięso na ręcznik papierowy, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Jakie przyprawy do kurczaka? Takie jak lubisz! My proponujemy mieloną czerwoną paprykę - może być słodka albo ostra, w zależności od tego czy lubisz ostre dania. Dobrym dodatkiem będzie również klasyczna przyprawa do kurczaka albo do gyrosa. Nadadzą mięsu wyjątkowy posmak. Chrupiące kąski z kurczaka w panierce Składniki 400 g piersi z kurczaka Składniki na ciasto naleśnikowe 1 jajko 1 szklanka mleka mąka pszenna (taka ilość, by osiągnąć konsystencję ciasta jak na naleśniki) Składniki na panierkę 2 szklanki płatków kukurydzianych sól, pieprz, czerwona papryka czerwona (słodka lub ostra) Przygotowanie W dużej misce wymieszaj całe jajko z mlekiem. Dosyp mąkę tak, żeby ciasto osiągnęło konsystencję ciasta naleśnikowego....

Przeczytaj
szaszłyk
pixabay
Przepisy Proste, aromatyczne szaszłyki z piekarnika. Obiad, który robi się sam!
Wracasz do domu, jesteś głodny a w lodówce są tylko warzywa i kawałek piersi z kurczaka? To świetnie! Do przygotowania tego obiadu będziesz potrzebować maksymalnie 30 minut.
Magdalena Kieblesz
listopad 05, 2020

Obiad musi być smaczny, pożywny i szybki do zrobienia. Zgadzacie się? Jeśli tak, to warto skorzystać z prostego przepisu, dzięki któremu wyczarujecie danie idealne czyli aromatyczne szaszłyki.  Są pyszne, sycące i zdrowe. Wcale nie potrzebujemy grilla aby je przyrządzić. Skąd wziął się szaszłyk? Teorii jest mnóstwo. I jedna tutaj pasuje.  Tatarzy krymscy jak my, nie mieli dużo czasu na przygotowanie posiłków więc nabijali kawałki mięsa na swoje szable, opiekali je nad rozpalonym ogniem i voilà.   Do zrobienia szaszłyków nie będziemy potrzebować szabli J Wystarczą drewniane patyczki o długości około 20 cm. Nasze składniki: 400 g piersi z kurczaka, odpowiednio zamarynowana i przyprawiona Cukinia 1 czerwona papryka 1 zielona papryka 5 pieczarek cebula Łyżeczkę ostrej papryki chili sól pieprz 3 łyżki oliwy Przygotowanie: Pierś pokrój na małe kawałki. Przełóż do miski i dodaj składniki marynaty: łyżeczkę ostrej papryki chili, sól, pieprz, 3 łyżki oliwy. Całość starannie wymieszaj. Następnie pokrój papryki, pieczarki, cukinie i cebulę. Gdy mięso się zamarynuje, zacznij nabijać składniki na patyczki . Gotowe szaszłyki możesz posypać jeszcze ulubioną przyprawą. Następnie włóż je do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz 25 minut. Polecam przekręcanie ich co kilka minut, wtedy będą idealnie opieczone. I gotowe! Smacznego J

Przeczytaj
Kiełbasa bez chemii
Gotujmy.pl
Przepisy Unikatowy przepis na domową kiełbasę. O wiele smaczniejsza niż kupna! Smak nie do opisania
Tradycyjny skład kiełbasy to mięso wieprzowe solone, z dodatkiem przypraw. Pozwólcie, że zaproponujemy wam coś innego. Kiełbasa bez wędzarni, osłonki i maszynki do mięsa
Aleksandra Jaworska
listopad 17, 2020

Kwestia smaku Smak kiełbasy zależy nie tylko od rodzaju mięsa, z którego została wykonana, ale w równie znacznym stopniu od proporcji domieszek oraz sposobu konserwacji. Wszystko, co do niej dodacie, wpłynie na jej finalny odbiór. Rozróżnia się kiełbasy trwałe, zawierające około 36% wody (np. salami, krakowska), kiełbasy półtrwałe, zawierające 36–56% wody (np. kabanosy, żywiecka) i kiełbasy nietrwałe zawierające do 72% wody (np. biała kiełbasa, serdelowa). Za króla Sasa, łyżką kiełbasa Każdy szlachecki kucharz wiedział jak przyrządzać kiełbasę. I choć od czasów Augusta III minęły epoki, kiełbasa wciąż z powodzeniem cieszy podniebienia Polaków. Kiełbasę jemy na zimno jako nieodłączny dodatek letniego grillowania, czy w końcu główne danie obiadowe. Kiełbasa to smak, sytość i wygoda. Obecnie na rynku dostępne są niezliczone jej ilości. Możemy przebierać. Mało jednak która dogoni tą, którą możemy zrobić samemu. Przepis nie wymaga wcale kucharskiego kunsztu. Wystarczy kilka produktów, odrobina czasu i sprawny piekarnik. Do przygotowania domowej kiełbasy potrzebne wam będą: wieprzowina – 1 kg; wołowina – 0,5 kg; jedna duża cebula; pełna szklanka mleka; czosnek; gałka muszkatołowa – pół łyżeczki; czarny pieprz – pół łyżeczki; sól – 21 g i sól azotanowa; zimna woda – 240 ml. Od czego zacząć? Na samym początku kroimy mięso na kawałki. Wieprzowinę na większe, wołowinę na mniejsze. Każdy kawałek lekko ubijamy. Szklankę mleka łączymy ze wszystkimi przyprawami, przetartym przez praskę czosnkiem i zeszkloną cebulą. Dodajemy do mięsa. Całość zalewamy lodowatą...

Przeczytaj