szaszłyki z piekarnika
Gotujmy.pl
Newsy

Tęsknicie za latem i szaszłykami z grilla? Te z piekarnika są równie pyszne. Zrobicie je w 40 minut

Kto powiedział, że zimą nie da się przygotować pysznych i aromatycznych szaszłyków? Do ich zrobienia wystarczy kilka prostych produktów, garść ulubionych przypraw i piekarnik. Brzmi zachęcająco? Czytajcie dalej.

Szaszłyki nieodłącznie kojarzą nam się z wiosną i latem, czyli czasem grillowania. Za oknem zima w pełni, a wam zamarzyły się pyszne i chrupiące szaszłyki? Nic straconego. Przygotujecie je w zwykłym piekarniku i zajmie wam to nie więcej niż 40 minut. Zainteresowani? Czytajcie dalej!

Przygotowanie takich pysznych i aromatycznych szaszłyków jest dziecinnie proste. Wszystko, czego potrzebujecie to ulubione mięso, warzywa, patyczki do nadziewania i rozgrzany do czerwoności piekarnik.

Szaszłyki z naszego przepisu powstały na bazie piersi z kurczaka i kiełbasy. Do ich wykonania potrzebujecie jeszcze świeżych warzyw – młodej cebulki i różnokolorowych papryk oraz garści przypraw do posypania. Kompozycja tak naprawdę jest dowolna. Możecie użyć soli, pieprzu, słodkiej i ostrej papryki, czosnku, bazylii oraz oregano lub postawić na gotową przyprawę do grilla lub dań z kurczaka.

Po nadzianiu pokrojonego mięsa i warzyw na patyczki, posypcie szaszłyki przyprawami i wstawcie do rozgrzanego piekarnika. Pieczcie je aż zrobią się rumiane. Szaszłyki możecie podawać ze świeżym chlebem i ulubionymi sosami. Są tak proste, że zrobiłoby je nawet dziecko!

Zobacz także
ciasto drożdżowe

Fatalny błąd przy wyrabianiu ciasta drożdżowego. Dlatego w cieście „czuć drożdże”

Gołąbki

Gołąbki inne niż wszystkie. Błyskawiczny przepis na uwielbiane danie Polaków

Magda Gessler odpowiada na pytania

Składniki:

  • Pierś z kurczaka
  • 40 dkg kiełbasy (np. podwawelskiej)
  • 2 młode cebulki
  • 1 papryka czerwona (możecie też użyć innych kolorów papryk, np. żółtej i zielonej)
  • 4 łyżki oleju
  • przyprawa do kurczaka
  • ostra papryka
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Na początku myjemy i osuszamy pierś z kurczaka, a następnie kroimy ją w średniej wielkości kawałki.
  2. Mięso przekładamy do salaterki, polewamy oliwą, posypujemy przyprawami, dokładnie mieszamy i odstawiamy na godzinę do lodówki.
  3. Paprykę, cebulkę i kiełbasę kroimy na średnie kawałki.
  4. Nadziewamy na patyczki do szaszłyków naprzemiennie kurczaka, paprykę cebulę i kiełbasę.
  5. Szaszłyki pieczemy w 190-200 st. C przez 40 min.
  6. Po upływie 20 minut, każdy szaszłyk należy przełożyć na drugą stronę.
  7. Podawać z ulubionymi sosami i świeżym pieczywem.

Smacznego!

Szybkie szaszłyki z kiełbasy i boczku. Prosty przepis na szaszłyki z patelni
Pixabay
Newsy
Szybkie szaszłyki z kiełbasy i boczku. Prosty przepis na szaszłyki z patelni
Marzy wam się prawdziwy grill, ale na zewnątrz jest na to za zimno? Przygotujcie pyszne szaszłyki w domu – wystarczy wam do tego patelnia. Jak się za to zabrać? Czytajcie dalej!

Już wkrótce ruszy upragniony dla wielu Polaków sezon grillowy. Zanim na zewnątrz zrobi się jednak naprawdę ciepło, będziemy musieli jeszcze chwilę poczekać. Jeżeli nie możecie się doczekać pierwszego w tym roku grilla, ale temperatura jeszcze wam na to nie pozwala, przygotujcie w domu szybkie szaszłyki z kiełbasy i boczku a'la te z grilla. Do ich zrobienia będziecie potrzebowali zwykłej patelni. Szybkie szaszłyki z kiełbasy i boczku Jeśli marzy wam się grill, ale temperatura na zewnątrz jest jeszcze zbyt niska, przygotujcie w domu szybkie szaszłyki z kiełbasy i boczku, z dodatkiem cebuli. Pokrójcie mięso w plastry i kawałki, ponadziewajcie na patyczki, posypcie ulubionymi przyprawami i całość dobrze obsmażcie na patelni. Pod koniec smażenia szaszłyków, dorzućcie na patelnię pokrojoną w piórka cebulę i smażcie całość do zrumienienia. Ten pyszny i prosty obiad robi się dosłownie w 10 minut. Podajcie go ze świeżym pieczywem i ulubionymi sosami, a wasi domownicy będą wniebowzięci! Składniki: 2 kiełbasy śląskie 10 dag wędzonego boczku bez skóry 1 cebula olej do smażenia przyprawa do grilla sól czosnkowa ketchup musztarda Przygotowanie: Kiełbasę pociąć na grube plasterki (każdą na 6-7). Boczek pokroić w plastry a te w kostkę wielkości plasterków kiełbasy. Nabić na patyczki do szaszłyków na przemian plasterki kiełbasy i boczek. Posypać przyprawą do grilla i solą czosnkową. Wetrzeć delikatnie przyprawy w szaszłyki. Na patelni (takiej, by szaszłyki luźno na nią weszły) rozgrzać kilka łyżek oleju. Obsmażać szaszłyki na rumiano. W czasie, kiedy się smażą, pokroić w piórka cebulę. Wrzucić na patelnię koło szaszłyków. Smażyć aż cebula się zrumieni. Podawać na gorąco z pieczywem (lub...

Przepis na szaszłyki z białą kiełbasą z grilla. To danie zawsze jest hitem
Gotujmy.pl/msewka
Newsy
Przepis na szaszłyki z białą kiełbasą z grilla. To danie zawsze jest hitem
Zamiast zwykłej, nudnej kiełbasy przyrządźcie szaszłyki z kiełbasą. Są pyszne!

Kiełbasa z grilla to jedna z najbardziej popularnych grillowych potraw. Jednak okazuje się, że większość osób popełnia błąd podczas grillowania kiełbasy . Proponujemy nieco inne danie z grilla z wykorzystaniem kiełbasy, a mianowicie szaszłyki. Wypróbujcie przepis naszej użytkowniczki msewki. Szaszłyki z białą kiełbasą z grilla - przepis Składniki 5 białych parzonych białych kiełbasek 2 laski kiełbasy podwawelskiej 3 czerwone lub białe cebule 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 cukinia Przyprawa do szaszłyków Przygotowanie Zacznijcie od pokrojenia składników. Cebulę pokrójcie w grubsze plastry, tak samo cukinię i kiełbasy. Paprykę w większe kwadraty. Na patyczki do szaszłyków nadziejcie po kolei wszystkie składniki: cebulę, cukinię, białą kiełbasę, paprykę, kiełbasę podwawelską. W zależności od długości patyczków, których używacie, nadziejcie taki zestaw składników raz lub dwa razy. Każdy szaszłyk posypcie przyprawą do szaszłyków i grillujcie z każdej strony, tak, aby każdy składnik upiekł się równomiernie. Smacznego! Źródło: gotujmy.pl Co podawać do dań z grilla? Najprostsze dodatki są najlepsze. Polecamy szczególnie grillowane i pieczone ziemniaki , grecki sos tzatziki z czosnkiem i ogórkami oraz proste sałatki: sałatkę z pomidorów i koperku , wiosenną sałatkę z kiełkami oraz sałatkę na grilla z sosem pietruszkowym . Te rzeczy doskonale pasują do niemal wszystkich potraw z grilla. Jakie potrawy z grilla zrobić? Oprócz popularnych kiełbasek dobrze sprawdzi się również zamarynowana karkówka oraz drób. Możecie zrobić skrzydełka w pikantnej marynacie  albo szaszłyki z kurczaka z warzywami . Jeśli lubicie łososia...

Szaszłyki
gotujmy.pl/beatris
Newsy
Pomysł na błyskawiczny i tani obiad. Ogniste i soczyste szaszłyki z warzywami z patelni
Pomysł na błyskawiczny i tani obiad. Ogniste i soczyste szaszłyki z warzywami z patelni

Soczyste szaszłyki z kurczakiem i warzywami to świetny pomysł na obiad. Aromatyczne, opieczone mięso oraz warzywa w duecie z pikantnym sosem, będą smakować jeszcze lepiej.  Soczyste, aromatyczne szaszłyki z kurczakiem i warzywami Szaszłyki są pyszne, sycące i nisko kaloryczne. Niewiele jest też z nimi roboty. Wcale nie potrzebujemy grilla, aby je przyrządzić. Wystarczy patelnia grillowa albo zwykła.   Świetnie smakują zarówno z mięsa z piersi z kurczaka, karkówki, polędwiczek czy baraniny. Z mięsa wołowego również, musimy jednak pamiętać, że przygotowuje się je wtedy znacznie dłużej.   Przepis na pyszne szaszłyki Do zrobienia około 6 szaszłyków, będziecie potrzebować: 40 dag mięsa z piersi kurczaka 25 dag boczku wędzonego 3 pieczarki 1 papryka zielona 1 papryka czerwona 2 cebule 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka Pieprz cayenne 2 łyżki oliwy Składniki na ognisty sos:  4 łyżki soku pomidorowego 5 łyżek keczupu pikantnego  1 opakowanie mieszanki do sosu  Przygotowanie: Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikami papierowymi, oczyszczamy z chrząstek i włókien i kroimy na większe kawałki, mniej więcej o wielkości 2,5 cm. Następnie przekładamy mięso do miski. Dodajemy 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka, trochę pieprzu cayenne, 1 łyżkę oliwy i dokładnie mieszamy. Tak zamarynowane mięso, przekładamy na 10 minut do lodówki aby nabrało aromatu przypraw.  W międzyczasie, przygotowujemy resztę składników do szaszłyków. Boczek, cebulę i pieczarki kroimy w plasterki. Z papryk usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Gdy mięso będzie już zamarynowane, nabijamy wszystkie składniki na szaszłykowe patyczki w dowolnej kolejności. Na patelni grillowej rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy i...

Przepis na szaszłyki z kurczaka na grilla. Smakują każdemu, więc zróbcie ich więcej
Gotujmy.pl/Ag.Zetka
Newsy
Przepis na szaszłyki z kurczaka na grilla. Smakują każdemu, więc zróbcie ich więcej
Sezon grillowy nareszcie się rozpoczął. Koniecznie wypróbujcie te szaszłyki z kurczaka – są tak pyszne, że każdy będzie chciał ich spróbować.

Jeśli macie dość cięższych dań, które ociekają tłuszczem, grubych kiełbasek i karkówki, koniecznie spróbujcie zrobić te szaszłyki. Chude mięso z piersi z kurczaka wraz z warzywami smakuje wybornie, a do tego jest bardzo lekkie. Wspaniale smakują podane z pieczonymi ziemniakami w całości, prostą sałatką albo sosem tzatziki z jogurtem, świeżymi ogórkami i czosnkiem. Poza sezonem, gdy nie ma możliwości zrobienia grilla, możecie przyrządzić je w piekarniku. Wystarczy przygotować je tak, jak w poniższym przepisie, a następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Po około 15 minutach przekręćcie mięso na drugą stronę i kontynuujcie pieczenie. Opcjonalnie możecie przygotować je również na patelni grillowej. Szaszłyki na grilla – z czego zrobić? Tak naprawdę ogranicza was tylko wyobraźnia. Wybierzcie swoje ulubione produkty: pierś z kurczaka lub indyka, chudą polędwiczkę wieprzową, kawałki karkówki. Wszystkie rodzaje mięsa będą świetnie smakować z warzywami takimi jak cebula, kolorowa papryka czy cukinia. Kurczaka możecie dla odmiany podać z ananasem, polędwiczkę z suszonymi śliwkami i boczkiem, indyka owiniętego szynką parmeńską z kawałkami oscypka oraz sosem z żurawiny. Przepis na szaszłyki z kurczaka z warzywami na grilla Składniki 1 podwójna pierś z kurczaka 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki 1/2 sporej cukinii 1/2 bakłażana Przyprawa do dań z grilla Sól i pieprz do smaku Oliwa lub olej Przygotowanie Papryki, bakłażana i cukinię dokładnie umyjcie, a następnie pokrójcie na dość duże kawałki. Pierś z kurczaka umyjcie pod bieżącą wodą i osuszcie ręcznikiem papierowym. Oczyśćcie mięso z błonek i pokrójcie w większą kostkę. Kurczaka skropcie oliwą, posólcie i popieprzcie...