Szaszłyki nieodłącznie kojarzą nam się z wiosną i latem, czyli czasem grillowania. Za oknem zima w pełni, a wam zamarzyły się pyszne i chrupiące szaszłyki? Nic straconego. Przygotujecie je w zwykłym piekarniku i zajmie wam to nie więcej niż 40 minut. Zainteresowani? Czytajcie dalej!

Przygotowanie takich pysznych i aromatycznych szaszłyków jest dziecinnie proste. Wszystko, czego potrzebujecie to ulubione mięso, warzywa, patyczki do nadziewania i rozgrzany do czerwoności piekarnik.

Szaszłyki z naszego przepisu powstały na bazie piersi z kurczaka i kiełbasy. Do ich wykonania potrzebujecie jeszcze świeżych warzyw – młodej cebulki i różnokolorowych papryk oraz garści przypraw do posypania. Kompozycja tak naprawdę jest dowolna. Możecie użyć soli, pieprzu, słodkiej i ostrej papryki, czosnku, bazylii oraz oregano lub postawić na gotową przyprawę do grilla lub dań z kurczaka.

Po nadzianiu pokrojonego mięsa i warzyw na patyczki, posypcie szaszłyki przyprawami i wstawcie do rozgrzanego piekarnika. Pieczcie je aż zrobią się rumiane. Szaszłyki możecie podawać ze świeżym chlebem i ulubionymi sosami. Są tak proste, że zrobiłoby je nawet dziecko!

Zobacz także:

Składniki:

  • Pierś z kurczaka
  • 40 dkg kiełbasy (np. podwawelskiej)
  • 2 młode cebulki
  • 1 papryka czerwona (możecie też użyć innych kolorów papryk, np. żółtej i zielonej)
  • 4 łyżki oleju
  • przyprawa do kurczaka
  • ostra papryka
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Na początku myjemy i osuszamy pierś z kurczaka, a następnie kroimy ją w średniej wielkości kawałki.
  2. Mięso przekładamy do salaterki, polewamy oliwą, posypujemy przyprawami, dokładnie mieszamy i odstawiamy na godzinę do lodówki.
  3. Paprykę, cebulkę i kiełbasę kroimy na średnie kawałki.
  4. Nadziewamy na patyczki do szaszłyków naprzemiennie kurczaka, paprykę cebulę i kiełbasę.
  5. Szaszłyki pieczemy w 190-200 st. C przez 40 min.
  6. Po upływie 20 minut, każdy szaszłyk należy przełożyć na drugą stronę.
  7. Podawać z ulubionymi sosami i świeżym pieczywem.

Smacznego!