Teściowa zdębiała, gdy zobaczyła te babeczki. Zjadła 5 i poprosiła o przepis
AdobeStock
Newsy

Teściowa zdębiała, gdy zobaczyła te babeczki. Zjadła 5 i poprosiła o przepis

Tym babeczkom nikt się nie oprze. Pięknie wyglądają, fantastycznie smakują i zrobią ogromne wrażenie na gościach. Zapiszcie sobie poniższy przepis i zróbcie je sami - na przyjęcie albo po prostu, bez okazji.

Jeżeli przepadacie za fantazyjnymi ciastkami i deserami, koniecznie musicie spróbować tych babeczek. Upieczenie ciasta nie jest skomplikowane, za to cała sztuka tkwi w umiejętnym wycinaniu go i układaniu. W ten sposób powstaje oryginalny, fantazyjny wzór szachownicy. Tak przygotowane babeczki będą świetnym prezentem dla najbliższej osoby albo deserem na specjalne okazje. Sprawdźcie poniżej, jak je przygotować.  

Jak zrobić babeczki szachownice?

Składniki:

Ciasto (na 1 biszkopt):

  • 200 g cukru

  • 75 g skrobi kukurydzianej

  • 75 g mąki

  • 4 jajka

  • 2 łyżki wody

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo: 2 łyżki likieru amaretto oraz 10 g kakao do ciemnego biszkoptu.

Zobacz także
Tarty sernik jem bez wyrzutów sumienia. Kluczem jest wymiana 1 składnika

Tarty sernik jem bez wyrzutów sumienia. Kluczem jest wymiana 1 składnika

Ekspresowa szarlotka na 3 szklankach. Bez chłodzenia ciasta w lodówce i zagniatania

Ekspresowa szarlotka na 3 szklankach. Bez chłodzenia ciasta w lodówce i zagniatania

Nadzienie:

  • 750 ml mleka

  • 1 kostka masła (200 g) w temperaturze pokojowej

  • 100 g cukru pudru

  • 2 opakowania budyniu

  • 1 opakowanie cukru waniliowego

Polewa:

  • 200 g gorzkiej czekolady

  • 70 g masła

Sposób przygotowania:

  1. Zacznijcie od upieczenia dwóch biszkoptów, jasnego oraz ciemnego. Robi się je dokładnie tak samo, z tym, że w ciemnym należy odjąć 10 g skrobi kukurydzianej i zastąpić ją 10 g kakao. Podane wyżej składniki posłużą do zrobienia jednego biszkoptu, dlatego przygotujcie sobie od razu podwójną ilość. 

  2. Wbijcie jajka do miski, dodajcie wodę oraz cukier i ubijcie na puszystą masę.

  3. W osobnej misce wymieszajcie mąkę, skrobię oraz proszek do pieczenia. Przesiejcie i dodajcie do masy jajecznej. Wymieszajcie mikserem na najniższych obrotach. 

  4. Gotowe, jasne ciasto biszkoptowe wlejcie do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczcie w 180 stopniach przez około 25 minut. Powtórzcie cały proces przy kolejnym biszkopcie. Ten drugi ma być ciemny, dlatego odejmijcie 10 g skrobi kukurydzianej i zastąpcie ją 10 g kakao. Dalej postępujcie tak samo jak w punktach 4-6. 

  5. Weźcie mleko, oba budynie w proszku i przygotujcie zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Miskę z gorącym budyniem należy przykryć folią spożywczą i odstawić (nie wkładajcie jej do lodówki).

  6. Utrzyjcie masło na puch, a następnie dodajcie do niego cukier waniliowy, cukier puder i dalej miksujcie. Dodajcie 1 łyżkę schłodzonego budyniu.

  7. Gotowe biszkopty przekrójcie w poprzek, by uzyskać 4 placki równej grubości.

  8. Przygotujcie sobie 3 okrągłe foremki do wycinania - dużą, średnią i najmniejszą. Możecie użyć np. szklanek i kieliszków. 

  9. W jasnym oraz ciemnym biszkopcie wytnijcie równą ilość kółeczek za pomocą szklanki. W każdym kółku wytnijcie mniejsze (używając mniejszej szklanki) tak, by powstał pierścień, a w nim jeszcze mniejsze (np. kieliszkiem). 

  10. Teraz czas na połączenie biszkoptów. Ułóżcie wycięte fragmenty kolorami na zmianę - najpierw duży pierścień z jasnego biszkoptu, średni z ciemnego i w środku kawałeczek jasnego. Postarajcie się przygotować równą ilość spodów w obu kolorach (inaczej wzór szachownicy nie wyjdzie).

  11. Następnie ułóżcie 3 tak przygotowane „ciasteczka” jeden na drugim, przekładając je masą budyniową. Pamiętajcie, by układać je na zmianę kolorami. Skropcie każdą babeczkę odrobiną likieru. 

  12. Na koniec polewa czekoladowa - rozpuśćcie czekoladę i po około minucie dodajcie masło. Wymieszajcie i gdy już nieco ostygnie, polejcie nią każdą babeczkę. Z wierzchu możecie posypać je jeszcze cukrem lub innymi dodatkami. 

Źródło: mein-dolcevita.de